Adok egy állítást. Meg kell fejteni, hogy igaz vagy hamis. A helyes megfejtő ad újat. Meg kell várni a helyeslést.
Washington DC Washington államban van
hamis
Bizony, így igaz! (Mármint az, hogy én sem vagyok mindig friss a feladványokkal:)
De a fő kérdés is igaz.
Az Alaszkában található Talkeetna tiszteletbeli polgármestere a cica, már több mint 16 éve. Talkeetna 185 kilométerre északra található Anchorage városától, és nincs “rendes” polgármestere. Jelképesen a 17 éves Stubbs nevű vörös macska van hivatalban. Talkeetna művészeti boltjairól ismert, de állítólag ez a hely inspirálta a Miért éppen Alaszka? című tévésorozat alkotóit is. A polgármester hivatalaként is működő vegyesbolt tulajdonosa fogadta be a kölyökkorában sorsára hagyott macskát.
Egyébként érdekességként elmondanám, hogy egy amerikai kisvárosban (már nem emlékszem hol) valamikor, talán a XIX-XX. században, szobrot állítottak a postások egy kutyusnak. A kóbor kutyus befészkelte magát a postahivatalba, amely a vasútállomáson volt. Nagyon megszerették, nem volt vele semmi gond. Felvette azt a szokást, hogy amikor a csomagokat felpakolták a vonatra, ő is felszállt, és a csomagokkal együtt utazott, aztán vissza. Élete alatt bejárta a fél világot vonaton. Valami hősies dolgot még tett ezenkívül, mert szobrot állítottak neki. De arra már nem emlékszem, mivel késő este láttam a Spektrumon. Úgy emlékszem, őt is tiszteletbeli polgármesternek választották. Próbáltam utána keresni a neten, de sajnos nem találtam.
Van köze Viktóriának is hozzá, mivel az első Világkiállítást ő nyitotta meg Londonban a Hyde Parkban, 1851. május 1-jén, de az ötlet nem az övé, hanem a férjéé, Albert hercegé volt.
Mária Terézia volt, és új elnevezésüket tette kötelezővé: újlakosok, újmagyarok, újparasztok (németül Neubauer)
Mária Terézia megtiltotta a cigányok egymás közti házasságát is. Elrendelte az újparasztok félévenkénti összeírását, megtiltotta és büntette a döghúsevést.
Mária Terézia és II. József voltak azok, akik igyekeztek erőteljes törvényi szabályozással letelepíteni őket – részleges sikerrel. A 18-19. században tértek át a cigányok a magyar nyelv használatára. A magyar anyanyelvűvé vált romungrókból alakult ki a magyarcigányok hagyományos nagy csoportja.
Az az eset forog fenn, hogy amit leírtál a mondatban az mind igaz, éppen ezért nem igaz az én állításom. Én ugyanis azt állítottam, hogy III. János Pál pápa ideje alatt, de a II. Vatikáni zsinat XXIII. János pápa ideje alatt kezdődött, és VI Pál pápa zárta le.
Érdekes a kokárda színeinek sorrendje. Már az 1848-as forradalom idején a katonák csákóján kétféle sorrendben sorakoztak a színek, ezt a korabeli festmények is igazolják. Mostanra a kívül piros változat terjedt el, ami az olasz trikolórt formázza. Állítólag ezt a fajtát készítette Szendrey Júlia, és hibásan.
Kossuth halálának centenáriumán Torinóban hatalmas taps fogadta a magyar kormányküldöttséget, mert udvarias gesztusnak tekintették, hogy a magyarok olasz színeket hordanak kabátjukon, pedig az csupán a jelenleg is használt kokárda volt.
Ha húsz évvel ezelőtt teszi fel nekem valaki ezt a kérdést, kapásából rávágom hogy nem, és az azték birodalom kialakulását jelölöm meg régebbinek.
Történelmi viszonylatban nincs olyan nagy különbség a két esemény között, azonban az oxfordi egyetemen állítólag már 1096-ban is folyt tanítás, míg maga az azték birodalom a XIII. században - azaz 1200 - 1300 között alakult ki a mai Mexikó területén. Akkor nyomultak be valamikor a Mexikói-felföldre az aztékok.
Jó a válasz, de még egy picit én is kiegészíteném, mivel a gyász fekete színének európai elterjedésére gondoltam.
A fekete kifejezetten európai szokás, 1498-ban a francia királynő varratott először fekete gyászruhát a férje temetésére, ezt követően pedig elterjedt a fekete, mint gyászszín. (Amennyiben lehet hinni ennek az információnak, hogy ettől az időtől kezdve kezdtek többen hordani fekete színű gyászruhát. Bár a Spektrum egyik adásában meg arról volt szó, hogy Angliában Viktória királynő viselt először fekete gyászruhát a férje temetésén, és Angliában csak ekkor kezdett elterjedni a gyász jeleként a fekete. Tehát Európában sem egyszerre terjedt el, hanem fokozatosan, kb. a XVI. századtól kezdve.
Természetesen a válasz most is megállja a helyét, gratulálok!
Bár csak elméletek vannak, de a fekete szín uralkodóvá válása már korábban megtörtént. Egyes elméletek szerint az, hogy a kereszténységben a negatív jelentéstartalommal bíró szín a fekete lett, azzal magyarázható, hogy a vallás kialakulásakor, az ősi zsidók számára az éj a bizonytalanságot, a ragadozók lehetséges támadását, a félelmet jelentette. Ugyanakkor nappal, fényben már nem voltak kiszolgáltatva annyira a környezetüknek.
Amúgy a Föld egyes részein más és más is lehet a gyász színe.
Egyiptomban és Burmában a sárga számít gyász színnek. Etiópiában a föld színe, a szürkés barna, míg Szíriában, Iránban vagy Örményországban az eget, a mennyországot jelképező kék a gyász szín. Dél-Afrikában pirossal gyászolnak, India egyes részein barnával.
Thaiföldön a nők lilában gyászolják meg elhunyt férjüket.
Sőt, tudomásom szerint Erdélyben még ma is a fehér a gyász színe.
Míg emlősöknél a vért egyetlen szív pumpálja az egyik vérkörön keresztül a tüdőbe, a másikon keresztül a test többi részébe, addig a fejlábúaknak van két kis segédszíve is.
A szisztémás szív juttatja el az oxigénben dús vért a polip testének legnagyobb részhez. A két kopoltyú tövében található egy-egy járulékos szív is, amely a testben „elhasznált”, immár oxigénben szegény vért keresztülpumpálja a kopoltyúkon, ahol az ismét oxigént vesz fel, és visszajut a szisztémás szívbe.