Itt altalaban ugy mukodik a dolog, hogy fizetsz egy rezsieloleget, ami egy kethaloszobas lakasnal altalaban 50-150 EUR kozott szokott mozogni, ez igazabol a tulajon mulik hogy mennyit szab meg, majd havonta, haromhavonta, attol fuggoen hogy mikor erkezik a szamla, elszamol a kulonbozettel. Ezert irtam hogy nagy kulonbseg van a ket tarifa kozt, az elozo lakasban 100 euro eloleget fizettunk, magasabb tariffaval, mindig epp belefertunk, most egy majdnem ketszer akkora lakast berelunk, 50 euro eloleget fizetunk es alig par euroval szoktuk tullepni. A rezsi altalaban nem tartalmazza a TV es az internetet, azt mindenki maga oldja mar bent van a lakasban es hasznalni akarod,akkor a rezsin felul adod a penzt a tulajnak vagy sajat nevedre kotsz szerzodest. internet 20 eur korul kezdodik.
Szia,az allami ovi, iskola ingyenes, a bolcsirol nem vagyok meggyozodve, de ha fizetni is kell, akkor is csak valami jelkepes osszeget. Viszont kajat mindenhol ugy kell pakolni, nem adnak az oviban enni a gyerekeknek es ovitol kezdve egyenruha van.
Maganoviknal, bolcsiknel pedig aszerint valtozik az oradij, hogy mennyi idore marad a gyerek egy heten, ez 5 euro korultol 3 euro korulig terjed, az utobbi akkor ha a gyerek lenyegeben minden nap egesz nap ott van
Szia, oviba egesz evben be lehet iratkozni, es fel is veszik a gyereket ha mar betoltotte a 3.eletevet. Elofordulhat hogy a helyileg illetekes oviban epp nincs ferohely, akkor csuszhat a dolog par hetet, de mindenkepp igyekeznek helyet talalni a gyereknek ( ismeroseimmel fordult elo, hogy az iskola nyitott uj ovis osztalyt, hogy fel tudjak venni a gyereket, logikusan eltartott egy darabig, mert az iskolak itt miniszteriumi iranyitas ala esnek, de lett helye a gyereknek). Mindenkepp erdemes megerkezes utan beiratni a gyereket, meg akkor is ha majd csak szeptembertol szeretned oviba kuldeni,mert akkor szamolnak vele es biztosan lesz helye. Bolcsibe is erdemes jelezni az erdeklodesedet, de itt az bolcsi kimondottan dolgozo, tanulo szuloknek van es csak delelott foglalkozasok vannak, legjobb tudomasom szerint. legalabbis a mi iskolank melletti daycareben (aztan lehet hogy letezik egesz napos is)
nagyon nehez altalanossagban irni arrol hogy mi mennyi. Lakhatas nagyon kornyek fuggo, mi ket eve egy ket haloszobas lakast 550 EUR plusz koltsegek (100) bereltunk, amikor elkoltoztunk nyaron, akkor gondolom a szezonra tekintettel is egy ugyanolyan lakast mar 600ert adott a tulaj, ez egy viszonylag jo kornyeken, jo lakas volt, ennel meg ugyanazon a kornyeken is talalhatsz 50-100 EURval olcsobbat, logikusan kevesbe jo allapotut, regebbit, stb. Bugibbaban es kornyeken olcsobbak a lakasok, de akkor erdemes ott lakni, ha ott is dolgozol, mert onnan eljutni a kozponti reszre naponta eleg maceras. Sokkal kisebb a kinalat, de olcsobb a sziget belseje es deli resze is.
Utazas olcso, napi jegy 1.50, hetijegy 6.50, havi jegy meg ennel is valamivel olcsobb. Rezsi sokban fugg attol hogy a tulaj hajlando-e bejelenteni, mert ketfele tarifa letezik, futes nincs, igy villanyt vilagitashoz, vizmelegiteshez hasznalnak, legkondit nem szamitom hozza, mert az mindenkinek a sajat dontese, hogy mikor es mennyit hasznalja (mi nem szoktuk, mert draga).
Csaladipotlek van, nem egy nagy osszeg egypar honapnyi papirozas mig megkapod, eleg sok mindenrol kell igazolas (tobbek kozt arrol is hogy otthon lemondtal rola, mekkora volt az elozo evi beveteled), stb. sok macera, egy kis penz is jol jon ha megkapod, de nem igazan erdemes vele szamolni, legalabbis az elejen jo darabig nem.
Havi elelem aztan tenyleg egy szubjektiv kategoria, alapelelmiszerek nem olyan dragak, ami kulfoldrol jon logikusan dragabb, es ugye itt eleg sok minden kulfoldrol jon. Mi szerintem ugy 120-150 EURt koltunk hetente kajara meg alap haztartasi cuccokra, de biztos sokan vannak akik ennel sokkal kevesebbol is siman kijonnek.
Munka terén, amit találnánk,elsőkörön azt vállalnánk, vagy egyikőnk. Néztem kiadó 1-2 szobás lakásokat (gyerekek miatt kéne ekkora)és hát ha csak egyikünk tudna dolgozni....elbizonytalanít. Tudnál nagyjáboli számokat írni, hogy pl. rezsi mennyi, a havi élelemre költött összeg mennyi, utazás? Kinti családi pótlékot meg lehet e igényelni, annak milyen feltételei vannak?Lenne sok kérdésem még......de egyenlőre ennyi. :)
Én azt szeretném megkérdezni, hogy oviba mennyi esély van hogy bevesznek egy 3 éves gyereket, vagy automatikusan történik? Mikor kell jelentkezni? Vagy az állami bölcsibe ha idejében jelentkezek akkor van némi esély? Persze kérdés az is mi az hogy időben.Illetve fizetős bölcsi vagy ovi mennyibe kerül kb.?
ovi 3 eves kortol van, az iskola resze. Allami bolcsi is letezik, de oda altalaban varolista van. Maganbolcsi es ovi is van szep szammal. Egyaltalan nem akarlak lebeszelni Maltarol, de arra keszulj fel, hogy par evig nem fogsz tudni dolgozni ket kicsi gyerekkel, persze ha a parodnak olyan a munkaja, hogy o vigyaz a gyerekekre, amig te dolgozol, az mas, de ketten egyszerre nem fogtok tudni. Ovi csak delutan kettoig van. Maganovibol van olyan, ahol keso delutanig maradhat a gyerek, de ket gyerek eseten nagyjabol a fizetesed arra fog elmenni. Azt nem irtad hogy milyenfajta munkat szeretnetek, igy ez csak egy altagos fizetesrol irom.
Amugy nekem legalabbis bejon a maltai iskolarendszer, eleg gyerekkozponti, a lenyeg hogy ok jol erezzek magukat az iskolaban/oviban
ha beszelsz elfogadhato szinten angolul, ha van nemi vendeglatos tapasztalatod (Keller Anita leginkabb ebben kozvetitot) van annyi kezdotoked hogy egy honapig megelj, akkor miert koltenel kozvetitore ( a kozvetitoi dijbol ket heti lakhatasod fedezed minimum)?
Egy idegen orszagban mar boldogultal, persze ez csak a maganvelemenyem, miert fizetnel olyanert, amit magad is meg tudsz tenni. Persze ha jobban erzed magad, ha valaki fogja a kezed, akkor Keller Anita a te embered, csak aztan legyszi ne araszd el a forumot, hogy milyen magyar, penzert segit, stb. :)) O ebbol el.
Érdeklődni szeretnék azoktól akik már kint vannak Máltán. Tervezzük párommal hogy más országban próbálnánk meg boldogulni. A helyzetet nehezíti, hogy van 2 pici gyerek (1 és 2 éves) , akikkel csak ugy nem lehet nekivágni a nagyvilágnak. Máltát néztük ki. A következők érdekelnének. Óvoda vagy bölcsöde vagy valami hasonló van-e? Azt tudom, hogy 5 évesen kezdődik a suli. Mennyire jó? Illetve minden érdekel amit gyerekkel kapcsolatban tudni kell és érdemes!! Válaszokat nagyon szépen köszönöm!!!
Olvasgatom egy ideje a fórumot, azonban naprakész információra lenne szükségem. Nemrég jöttem haza Londonból, és most azon gondolkodom, hogy Máltára megyek tovább. Ismerősöm nincs kint, abban szeretném a tanácsotokat kérni, hogy érdemes e ebben az esetben közvetítő segítségét igénybe venni? Keller Anitát ajánlották, de semmi információm nincs az ő szolgáltatásaival kapcsolatban. Esetleg valaki már ment ki az ő segítségével?
Ilyenkor van kint munkalehetőség idegenforgalomban/vendéglátásban?
Maltan tobb ceg/tarsasag is foglalkozik kezmuves vasarok szervezesevel, ezekre nagyon egyszeru jelentkezni, ha eloszor veszel reszt a vasaron a szervezesukben, akkor kernek kepeket, termekleirast, ezenkivul egy jelentkezesi lapot kell kitolteni es befizetni a resztveteli dijat ( ez az asztalod nagysagatol, stb fugg, egy hetvege 40 EUR korul szokott lenni). Ezenkivul a Malta Craft Council is szervez rendszeresen bemutatkozasi lehetosegeket. Nem irod hogy pontosan mivel foglalkozol, de azt tudnod kell hogy Maltan nem olyan nepszeruek a kezmuves egyedi termekek (nincs igazan fizetokepes kereslet), legtobben akik resztvesznek a kezmuves vasarokon hobbikent, kiegeszitokent csinaljak es a vasarok szinvonala inkabb egy hobbivasarra hasonlit, mint igenyes kezmuves bemutatkozasra. Azert vannak kivetelek, en szemelyesen is ismerek par mestert, ha erdekel megadom az elerhetosegeiket.
Te erdeklodtel az iskolaval kapcsolatban az egyik FB csoportban? Ha igen, akkor oda mar valaszoltam:) Birzebuggia kicsit messze van a fo csapasvonaltol, de szivesen talalkozunk ha idekoltoztetek, nekunk egy majdnem 7 eves fiunk es egy 4 eves lanyunk van.
Egy ideje olvasgatom a fórumot, sok hasznos információt osztottatok meg, újonnan érkezőként köszönet érte! :)
Érdeklődnék, hátha ebben is van valakinek tapasztalata: Jár valakinek a gyerkőce Birzebbugán, vagy annak környékén iskolába ( Birzebbuga Primary School)?
Ha igen, milyen tapasztalataitok vannak az iskolával, tanárokkal kapcsolatban? 6 éves kisfiúnkkal tervezzük a kiköltözést, és szeretnék kicsit tájékozódni ez ügyben.
Örülnék, ha tudnánk kapcsolatot tartani magyar családokkal, hasonló korú magyar gyerekekkel, ezzel is könnyebbé tenni gyermekünk számára a beilleszkedést , szóval szívesen csatlakoznék ilyen jellegű kezdeményezésekhez, amennyiben van rá lehetőség...
Valamint lenne még egy dolog, ami foglalkoztat, mivel kézműves vállalkozó vagyok, érdekelne, hogy a szigeten van-e lehetőség kézműves piacokon árusítani a portékáimat?
Újonnan csatlakoztam Hozzátok!2015. márciusában tervezem a kiutazásomat,munkavállalás és egy új élet reményében.20 éve dolgozom ápolónóként,2012 óta diplomás ápolóként aminek Hazánkban nincs jelentősége.Más emberekre,más mentalitásra,más felfogásra,más kultúrára vágyom,szeretnék egyszerűen és boldogan élni.A kiköltözést a családommal( húgom a párja és a 4,5 éves kislányuk) tervezem
A segítségeteket szeretném kérni,hasznos tanácsokat az újrakezdéshez, akár a munka akár a lakás és persze a gyerekkel kapcsolatos kérdéseben!
Sziasztok! Én január 3-án vagy 4. én megyek Máltára (tanulni). Tudtok vm szálláshelyet, ahol van wifi Slimea vagy Gzirában. Esetleg valami part-time jobot, vagy takarítást ilyesmit?
Én is szeretném majd a cicámat, eddig két ötletem van hogy hogyan.. egy olyan géppel jönne valakim pl Lufthansa amivel lehet állatot szállítani vagy pedig http://www.airmaxcargo.com/ elvileg ők segítenek az állatok szállításában is, de még nem kerestem fel őket. Ha esetleg tudsz valamit előbb mint én,akkor légyszíves oszd meg velem :) nekem majd tavasszal lesz ez aktuális!
kedves Málta szeretők, nemsokára (dec 23-án)megjelenik Oliver Friggieri: Hazugságban c. könyve magyarul. A rossz hír az, hogy limitált kiadásban, ezért aki szeretne kérni belőle az írjon levelet a vmagdi@yahoo.com címre.
A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak nagyobb könyvtárakban lesz elérhető.