Keresés

Részletes keresés

panado Creative Commons License 2016.01.27 0 0 162

Most vettem csak észre, hogy milyen problémád van, ez első kérdésem az, hogy milyen edénnyel próbálkozol?

Mert ha egy "modern szendvics talpas" akkor az edény is lehet alkalmatlan, mint ezt az előző hozzászólásomban írtam. (az alkalmatlan, rossz vasszerkezetű edénnyel szokott így szórakozni, hogy ki-be kapcsol)

Amennyiben így van, próbáld meg egy öntöttvas, vagy régi zománcozott vaslábassal.

Előzmény: VANDOR (161)
VANDOR Creative Commons License 2016.01.27 0 0 161

Üdv,

 

ma délután jön a garis szerviz - házhoz.

A bejelentésnél már befenyegett a hibafelvevő:

"Nem csak a hőfok van alacsonyra állítva? Mert, ha nem készülékhiba, akkor ki kell fizetnie a kiszállást!"

Mondtam, hogy nem tudok hőfokot állítani, csak 1-9 -ig fokozatot, aszonta, jó, ő csak jóindulatból szólt.

 

Közben azt vettem észre, hogy a munkalap alatti félcentis résen forró levegőt fúj, ez normális?

Mi a rosseb melegszik ott, mikor aszongyák, csak az edény melegszik?

 

a Vándor

Előzmény: halaloszto (147)
panado Creative Commons License 2016.01.25 0 2 160

Három, többször elhangzott témához szeretnék hozzászólni:

Az első az, hogy milyen ételek készíthetők az indukciós főzőlapon illetve, nem változik-e meg az étel íze?

  1. Abból indulok ki, hogy az évszázadok alatt kialakult étel receptek alapján egy étel megfőzése nem a főzőkészülék fajtáján múlik, hanem azon, hogy az mennyire finom lépésekben szabályozható, főleg a 60-120 C tartományban. Az indukciós nagy erénye az azonnali reagálás minden hőmérséklet korrekcióra, ennek csak ez edény hő tehetetlensége szab határt.

Amennyiben egy étel elkészítéséhez a sokéves tapasztalat szerint 1-2 óra kell, az alapanyagok összeéréséhez azt az indukcióson se akarjuk erőszakkal hamarabb elkészíteni, ha ezt betartjuk, nem lesz az ételnek más az íze.

Az igényes ételeknél a főzési idő rövidülése és így az energia megtakarítás igazából csak a bekapcsolás utáni nagyon gyors felmelegedés alatt keletkezik. Leghatékonyabb pld a tészta főzés, és minden féle kifőzés és a sütések többsége.

  1. Az adapterrel kapcsolatosan az a véleményem, hogy ha van egy XXI. századi főző készülékünk, akkor ne rontsuk le annak hatékonyságát egy XX. század elejei villany rezsóvá alakítással. Természetesen kivételezhetünk egy egyedi képességekkel bíró, vagy érzelmi alapon hozzánk nőtt edény esetében, és az ezüst fazekat sem szabad kidobni.
  2. Utoljára pár szót az alkalmas edényekről, itt óriási a szórás a felelőtlen gyártók nagyon könnyen rábiggyesztik az indukciós tekercs jelet a gagyi eszközeikre.

Legelőször egy „varázspálca” csak fent tartásokkal, alkalmasságára  hívnám fel a figyelmet, ez pedig a „mágnes vagy hűtő mágnes”. A mágnes csak azt mutatja meg, hogy az edény, vagy akármi, tartalmaz-e vasat, de az nem egyenértékű azzal, hogy indukciós főzőlapon is használható-e.

Az öntöttvas és a zománcozott régi edényekkel semmi gond, a baj a névtelen,vagy, után gyártott, esetleg hamisított ún. szendvics talpú edényekkel van.

Az főzőlapban elhelyezett indukciós tekercs legszívesebben a felette elhelyezett tömör vasban szeret felmelegedést okozni, ekkor van a legjobb hatásfoka is. A rozsdamentes vagy alumínium edények az örvényáramokra nem reagálnak, nem melegszenek, tehát kézenfekvő, hogy ha már úgyis vastagított talpúak tegyünk bele vasat, de hogyan.

A vas tárcsa volna talán a leghatásosabb, de ez a fémek jelentősen eltérő hő okozta tágulása miatt a talp szétválását eredményezné, ezért más megoldás kell. Csak feltevésem az, hogy a vasat valamilyen rácsos, de feltétlenül összefüggő szerkezetként kell a rozsdamentes vagy alumínium talpban elrejteni, ha nem így járnak el, hanem apróra szemcsézetten –nem a vas a vassal összeérő- szerkezetet öntenek, préselnek a talpba, akkor ezt a mágnes biztosan felemeli, de az örvényáramok nem fogják melegíteni.

Ha már ilyen hosszúra sikeredett, csatolnék pár saját mérést a közönséges vaslábas és a szendvicstalp eltérő hatásfokáról.

 

A mérést egy igazi mérésre nem, de azonos körülmények közötti összehasonlításra talán elfogadható elektronikus teljesítmény mérővel végeztem.

Caso Wawe 2100 főzőlap 240 C fok beállítás 0,5 l +20 C fokos víz +100 C fokra felmelegítése.

 

Zománcozott fazék                      talp átmérő 17 cm      1perc 45sec    1943W

Zepter fazék                                talp átmérő 17,5 cm   1perc 56sec    1950W

Koch Line kerámia betétes fazék talp átmérő  16 cm      3perc 03sec    1350W

A kerámia betétes szendvics talpú edény a fenti mérést alapul véve kb. 9%-kal több energiát használt a fél liter víz felmelegítéséhez.

Még ugyancsak a fórumban felvetett kérdésre reagálva, a harmadiknak mért kerámia betétes edény egy 10 részes edénykészlet darabja. Az ajánlójukban bekezdéseket áldoznak a csodálatos –direkt indukciós alkalmasságra- kifejlesztett szendvics talpnak, az edény svájci gyártmányúnak vallja magát. A készlet legkisebb 13 cm átmérőjű fazekára a fent említett készülék semmit nem reagál, nem érzékeli, viszont egy mágneses sörnyitóval fel tudom emelni. (A korábbi Hauser IC 2012 kb. fél percenkénti ki-be kapcsolgatással kínlódott vele, az utóbbi készülék valószínű válogatósabbra van hangolva.)

 

halaloszto Creative Commons License 2016.01.23 0 0 159

ne titkold a tipusat. 

megnezted, ra van irva hogy true rms?

Előzmény: Brun0 (158)
Brun0 Creative Commons License 2016.01.23 0 0 158

Csak lakatfogó, és csak áramerõsséget mér. Kipróbáltam több, ugyanilyen mûszerrel, és az erdemény ugyanaz, úgyhogy már nem kételkedem a mérés pontosságában, vagy helyességében...

Előzmény: halaloszto (155)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.01.20 0 0 157

" Igen, egy digitális, lakatfogós mûszerrel mértem... meg kell próbáljam egy hagyományos, analóg ampermérõvel is... "

 

Ha ki tudsz iktatni minden más fogyasztót, a villanyórával is ellenőrizheted a főzőlap üresjárási fogyasztását.

Előzmény: Brun0 (154)
Tengerecske Creative Commons License 2016.01.20 0 0 156

Sziasztok! Indukciós főzőlap vásárlás előtt állok. Visszaolvastam jó pár oldalt és teljesen elbizonytalanodtam. Úgy látom elég érdekes dolgok lehetnek. Kikapcsolások, étel kifutás, edény problémák. Én a Bosch PIA645B18E típust néztem ki, most jó áron van. Ismeritek?  Köszi

halaloszto Creative Commons License 2016.01.19 0 0 155

csak lakatfogó, vagy mér feszültséget is közben? rá van írva hogy true rms?

Előzmény: Brun0 (154)
Brun0 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 154

Igen, egy digitális, lakatfogós mûszerrel mértem... meg kell próbáljam egy hagyományos, analóg ampermérõvel is...

Előzmény: Makkoscipo (153)
Makkoscipo Creative Commons License 2016.01.13 0 0 153

Ha biztosra akarunk menni akkor jó lenne tudni, hogy milyen műszerrel mértél...

Ha digitális akkor nagyot tévedhet...

MC

Előzmény: Brun0 (149)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.13 0 0 152

inkább arról lesz szó, hogy a használt fogyasztásmérő nem igazán használható a nagyon kicsi nemszinuszos áram mérésére. 

Előzmény: Törölt nick (151)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.13 0 0 151

Ez a készülék CE approved, nem hiszem, hogy megengedhető lenne ekkora üres járási áram.

Előzmény: Brun0 (149)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.13 0 0 150

Indukciós főzőlaptól függetlenük érvényes az energiamegmaradás elve, és ha valóban állandó 200W-ot fogyaszt a készüléked alpjáraton, akkor az azért már elég nagy teljesítmény ahhoz, hogy érzékelhető jelei legyenek (értsd: önmagában is melegszik mint a nyavalya, de nagyon). Ezt akár kézrátétellel is megállapíthatod, ámbár érintésvédelmi szempontból egy potencionálisan hibás készükék esetén ez igencsak megfontolandó. 

Ha viszont alapjáraton nem melegszik, akkor a legvalószinűbb, hogy rosszul mérted a fogyasztását (például mert a műszered automatikusan váltott mérési tartományt, így esetleg anélkül hogy szemre feltűnne, talán elcsúszott kettővel tizedesvessző)

Előzmény: Brun0 (149)
Brun0 Creative Commons License 2016.01.13 0 0 149

Nemrég vásároltam egy indukciós fõzõlapot, és még mielõtt elkezdtük volna használni, kíváncsiságból megmértem a fogyasztását. Mûködés közben normál, a leírásnak megfelelõ áramot fogyasztott,  viszont standby (készenléti) állapotban (amikor semmilyen kijelzõ nincs kigyulva rajta) a fogyasztása meglehetõsen nagy, 0.92A volt. Az érthetõ és normális, hogy a benne levõ elektronikai berendezésnek állandó jelleggel van egy minimális fogyasztása, azt viszont nem tartom annak, hogy ez a fogyasztás 200W-os legyen. Ha jobban belegondolunk és utánaszámolunk, akkor, még abban az esetben is, ha egész nap nem használja az ember, egy nap alatt 4.8kWh-t fogyaszt, amit pedig ha beszorzunk 30-val, akkor a havi villamosenergiafogyasztás 144 kWh lesz, anélkül,  hogy használtuk volna. Ez azért egy kicsit soknak tûnik.

Betelefonáltam a szervízbe, de nem tudtak semmi hasznosat vagy biztatót mondani, csak annyit, hogy elõbb meg kell gyõzõdjenek arról, hogy más, ugyanilyen tipusú indukciós fõzölap készenléti állapotban mennyit fogyaszt, és abban az esetben, ha ez a fogyasztás jóval kissebb, mint az általam mért fogyasztás, akkor kicserélik.

Azóta is várok (de mondjuk ez nem olyan rég történt).

A kérdésem az volna, hogy tudna-e valaki abban segíteni, hogy valamailyen módon megtudjam, hogy mennyi a '"Beko HII 64400 AT" indukciós fõzölap fogyasztása készenléti állapotban.

Köszönöm

VANDOR Creative Commons License 2016.01.04 0 0 148

Nem ír kódot, nem is világos, hogy hova kellene írjon, hiszen csak 1 karakteres  kijelzői vannak. esetleg, ha 3 zóna 3x1 karakterét összeolvasom ... de nem ír semmit, punktum.

Szerelő kötötte, fixre (nem konnektorba).

Hunyorogni csak én kezdek úgy az 5.-ik kikapcsolás után ... %&@ˇ^ ... :(

Előzmény: halaloszto (147)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.04 0 0 147

hasznutmut szerint ha magától kikapcsol, akkor ki kell írjon hibakódot. ha neked ilyet nem csinál, akkor esélyes hogy nem ő döntött a kikapcsolás mellett. 

 

ki kötötte be? tuti jól van bekötve? lámpák nem hunyorognak/villognak a környéken?

Előzmény: VANDOR (145)
VANDOR Creative Commons License 2016.01.04 0 0 146

Ami Whp

Előzmény: VANDOR (145)
VANDOR Creative Commons License 2016.01.04 0 0 145

Dehogy titok, csak gondoltam, hátha általános viselkedés ez Indukcióséknál ...

Ikea Trevlig.

Előzmény: halaloszto (144)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.04 0 0 144

az enyém teka, és nem csinál ilyet. a tiednek meg titok a típusa, így nem tudom megnézni hogy a használatija szerint így kell működjön vagy sem.

 

Előzmény: VANDOR (142)
VANDOR Creative Commons License 2016.01.04 0 0 143

2. ha rossz, vissza kell vinni

 

Nade pont ez a kérdés (mivel első, amit látok - nem tudom eldönteni), hogy rossz-e, vagy ilyen mind?

Előzmény: halaloszto (141)
VANDOR Creative Commons License 2016.01.04 0 0 142

Üdv,

 

Pl

1) Fel akarok forralni valamit, elindítom 9-en. Még sehol a forrás, egyszercsak kikapcsol. Visszakapcsolom: O.K.

2) Fél órája fől valami 5-ön, visszateszem 4-re pár másodperc múlva kikapcsol

 

És van, hogy úgy kapcsol ki, hogy csak a zóna áll vissza 0-ra, meg van, hogy az egész "süketre" kikapcsol.

 

a Vándor

Előzmény: halaloszto (141)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.04 0 0 141

1. milyen típus

2. ha rossz, vissza kell vinni

 

az enyém is kikapcsol, minnél nagyobb fokozaton van, annál hamarabb. de közepesen órákat elmegy.


Vajk

Előzmény: VANDOR (140)
VANDOR Creative Commons License 2016.01.04 0 0 140

Üdv,

 

új az indukciós lap, de állandóan kikapcsolgat, nem lehet magára hagyni.

Pedig nincs kifutva, nincs túlmelegedve, jó az edény, nincs semmi oka.

Csak kikapcsol oszt nyekk.

Azért vettük, hogy majd jól otthagyjuk pöszörögni a levest - na, nem kell ... :( :(

Van ötletetek? Köszi:

 

a Vándor

topikolos Creative Commons License 2016.01.01 0 0 139

Egyre jobb, köszi. 

Ez a kifutásra kikapcsolást vajon általában tudják, vagy keresgélni kell a típusok között?

Előzmény: halaloszto (138)
halaloszto Creative Commons License 2015.12.29 0 0 138

még rosszabb, hogy a gyártók általában tiltják hogy a pultba ragaszd. az enyém teka, egy szivacs csík van az alján, azzal ül a pultra. futott már ki étel, nem csurgott be a szekrénybe, de nem szívesen látnám a szivaccsík mikrobilológiai elemzését :-)

 

a gép észreveszi ha kifutott és lekapcsol. valamint mivel nem forró az üveg, nem ég rá a cucc. levesz, feltöröl, edényt is feltöröl, visszatesz és kész. 

 

van viszont egy mókás hatás: a jó edény alja tökéletesen sík. az üveglap is az. ha a kettő közé víz kerül, mint a jégen, úgy szalad a lábos. hiába nem lejt a pult, ahogy forr alatta a víz, valamerre elindul az edény :-D

 

Vajk

Előzmény: topikolos (137)
topikolos Creative Commons License 2015.12.29 0 0 137

Sziasztok!

 

Indukciós főzőlapot tervezünk majd venni valamikor, de felmerült egy kérdés bennem. Amit eddig láttam mind teljesen lapos kivitel volt. Ha kifut a kaja, folyik mindenfelé, nem úgy mint a gáztűzhelyeknél, ahol egy kimélyített részben egészen sok minden elfér.

Mennyire valós veszély? Nyilván lehet vigyázni rá, de azért bármikor előfordulhat (van kölcsönben egy hordozható változat, és pont így jártunk a minap, azért is merült fel bennem a kérdés). Vagy létezik mélyített változat esetleg?

 

Köszi.

Bétaverzson Creative Commons License 2015.12.28 0 0 136

Sajnos a szemantika tárgykörébe tartozó vitába keveredtünk. Folytatni bizonyosan off volna ezt, itt.

Előzmény: halaloszto (135)
halaloszto Creative Commons License 2015.12.28 0 0 135

most mi van, nem tudsz érvelni? 

vagy kiderül nem is értesz az egészhez?

Előzmény: Bétaverzson (134)
Bétaverzson Creative Commons License 2015.12.28 0 0 134

Rendben, legyen igazad!

(Ha majd egyszer nem kapok éltető levegőt, utolsó erőmmel ezt vetem papírra/webre: mérgezés áldozatává váltam)

Előzmény: halaloszto (133)
halaloszto Creative Commons License 2015.12.28 0 0 133

milyen nyelven tegyek be neked hivatkozást a co2 mérgező hatásáról hogy elhidd?

 

pl: http://elsosegely.hu/cikk.295.szen-dioxid-mergezes

 

fogalomzavar az tényleg van, itt is oxigénhiányról írnak, miközben egyértelműen leírják hogy 20% felett légzésbénulást okoz, hiába van oxigén bőven.

 

de említhetném a méltán híres apollo 13 esetet, amiről még film is készült. és ahol az volt a fő probléma, hogy habár volt oxigénjük, nem volt működő széndioxid elnyelő készülékük. és előbb haltak volna meg a co2-től mint az o2 hiánytól.

 

http://www.ivhhn.org/index.php?option=com_content&view=article&id=84

 

Vajk

Előzmény: Bétaverzson (132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!