A jövő záloga a fenntartható energia ellátás.
Olyan lehetőségeket keresek, amivel óvom a környezetemet, és kímélem a pénztárcámat.
Mi a véleménye a felhasználóknak és a szakembereknek a fent említett eszköz hatékonyságáról és élettani hatásairól?
Mindenekelőtt az lenne a kérdés, hogy ténylegesen hatékonyabb a földgáz használatánál?
Most vettem csak észre, hogy milyen problémád van, ez első kérdésem az, hogy milyen edénnyel próbálkozol?
Mert ha egy "modern szendvics talpas" akkor az edény is lehet alkalmatlan, mint ezt az előző hozzászólásomban írtam. (az alkalmatlan, rossz vasszerkezetű edénnyel szokott így szórakozni, hogy ki-be kapcsol)
Amennyiben így van, próbáld meg egy öntöttvas, vagy régi zománcozott vaslábassal.
Három, többször elhangzott témához szeretnék hozzászólni:
Az első az, hogy milyen ételek készíthetők az indukciós főzőlapon illetve, nem változik-e meg az étel íze?
Abból indulok ki, hogy az évszázadok alatt kialakult étel receptek alapján egy étel megfőzése nem a főzőkészülék fajtáján múlik, hanem azon, hogy az mennyire finom lépésekben szabályozható, főleg a 60-120 C tartományban. Az indukciós nagy erénye az azonnali reagálás minden hőmérséklet korrekcióra, ennek csak ez edény hő tehetetlensége szab határt.
Amennyiben egy étel elkészítéséhez a sokéves tapasztalat szerint 1-2 óra kell, az alapanyagok összeéréséhez azt az indukcióson se akarjuk erőszakkal hamarabb elkészíteni, ha ezt betartjuk, nem lesz az ételnek más az íze.
Az igényes ételeknél a főzési idő rövidülése és így az energia megtakarítás igazából csak a bekapcsolás utáni nagyon gyors felmelegedés alatt keletkezik. Leghatékonyabb pld a tészta főzés, és minden féle kifőzés és a sütések többsége.
Az adapterrel kapcsolatosan az a véleményem, hogy ha van egy XXI. századi főző készülékünk, akkor ne rontsuk le annak hatékonyságát egy XX. század elejei villany rezsóvá alakítással. Természetesen kivételezhetünk egy egyedi képességekkel bíró, vagy érzelmi alapon hozzánk nőtt edény esetében, és az ezüst fazekat sem szabad kidobni.
Utoljára pár szót az alkalmas edényekről, itt óriási a szórás a felelőtlen gyártók nagyon könnyen rábiggyesztik az indukciós tekercs jelet a gagyi eszközeikre.
Legelőször egy „varázspálca” csak fent tartásokkal, alkalmasságára hívnám fel a figyelmet, ez pedig a „mágnes vagy hűtő mágnes”. A mágnes csak azt mutatja meg, hogy az edény, vagy akármi, tartalmaz-e vasat, de az nem egyenértékű azzal, hogy indukciós főzőlapon is használható-e.
Az öntöttvas és a zománcozott régi edényekkel semmi gond, a baj a névtelen,vagy, után gyártott, esetleg hamisított ún. szendvics talpú edényekkel van.
Az főzőlapban elhelyezett indukciós tekercs legszívesebben a felette elhelyezett tömör vasban szeret felmelegedést okozni, ekkor van a legjobb hatásfoka is. A rozsdamentes vagy alumínium edények az örvényáramokra nem reagálnak, nem melegszenek, tehát kézenfekvő, hogy ha már úgyis vastagított talpúak tegyünk bele vasat, de hogyan.
A vas tárcsa volna talán a leghatásosabb, de ez a fémek jelentősen eltérő hő okozta tágulása miatt a talp szétválását eredményezné, ezért más megoldás kell. Csak feltevésem az, hogy a vasat valamilyen rácsos, de feltétlenül összefüggő szerkezetként kell a rozsdamentes vagy alumínium talpban elrejteni, ha nem így járnak el, hanem apróra szemcsézetten –nem a vas a vassal összeérő- szerkezetet öntenek, préselnek a talpba, akkor ezt a mágnes biztosan felemeli, de az örvényáramok nem fogják melegíteni.
Ha már ilyen hosszúra sikeredett, csatolnék pár saját mérést a közönséges vaslábas és a szendvicstalp eltérő hatásfokáról.
A mérést egy igazi mérésre nem, de azonos körülmények közötti összehasonlításra talán elfogadható elektronikus teljesítmény mérővel végeztem.
Caso Wawe 2100 főzőlap 240 C fok beállítás 0,5 l +20 C fokos víz +100 C fokra felmelegítése.
Zománcozott fazék talp átmérő 17 cm 1perc 45sec 1943W
Zepter fazék talp átmérő 17,5 cm 1perc 56sec 1950W
Koch Line kerámia betétes fazék talp átmérő 16 cm 3perc 03sec 1350W
A kerámia betétes szendvics talpú edény a fenti mérést alapul véve kb. 9%-kal több energiát használt a fél liter víz felmelegítéséhez.
Még ugyancsak a fórumban felvetett kérdésre reagálva, a harmadiknak mért kerámia betétes edény egy 10 részes edénykészlet darabja. Az ajánlójukban bekezdéseket áldoznak a csodálatos –direkt indukciós alkalmasságra- kifejlesztett szendvics talpnak, az edény svájci gyártmányúnak vallja magát. A készlet legkisebb 13 cm átmérőjű fazekára a fent említett készülék semmit nem reagál, nem érzékeli, viszont egy mágneses sörnyitóval fel tudom emelni. (A korábbi Hauser IC 2012 kb. fél percenkénti ki-be kapcsolgatással kínlódott vele, az utóbbi készülék valószínű válogatósabbra van hangolva.)
Csak lakatfogó, és csak áramerõsséget mér. Kipróbáltam több, ugyanilyen mûszerrel, és az erdemény ugyanaz, úgyhogy már nem kételkedem a mérés pontosságában, vagy helyességében...
Sziasztok! Indukciós főzőlap vásárlás előtt állok. Visszaolvastam jó pár oldalt és teljesen elbizonytalanodtam. Úgy látom elég érdekes dolgok lehetnek. Kikapcsolások, étel kifutás, edény problémák. Én a Bosch PIA645B18E típust néztem ki, most jó áron van. Ismeritek? Köszi
Indukciós főzőlaptól függetlenük érvényes az energiamegmaradás elve, és ha valóban állandó 200W-ot fogyaszt a készüléked alpjáraton, akkor az azért már elég nagy teljesítmény ahhoz, hogy érzékelhető jelei legyenek (értsd: önmagában is melegszik mint a nyavalya, de nagyon). Ezt akár kézrátétellel is megállapíthatod, ámbár érintésvédelmi szempontból egy potencionálisan hibás készükék esetén ez igencsak megfontolandó.
Ha viszont alapjáraton nem melegszik, akkor a legvalószinűbb, hogy rosszul mérted a fogyasztását (például mert a műszered automatikusan váltott mérési tartományt, így esetleg anélkül hogy szemre feltűnne, talán elcsúszott kettővel tizedesvessző)
Nemrég vásároltam egy indukciós fõzõlapot, és még mielõtt elkezdtük volna használni, kíváncsiságból megmértem a fogyasztását. Mûködés közben normál, a leírásnak megfelelõ áramot fogyasztott, viszont standby (készenléti) állapotban (amikor semmilyen kijelzõ nincs kigyulva rajta) a fogyasztása meglehetõsen nagy, 0.92A volt. Az érthetõ és normális, hogy a benne levõ elektronikai berendezésnek állandó jelleggel van egy minimális fogyasztása, azt viszont nem tartom annak, hogy ez a fogyasztás 200W-os legyen. Ha jobban belegondolunk és utánaszámolunk, akkor, még abban az esetben is, ha egész nap nem használja az ember, egy nap alatt 4.8kWh-t fogyaszt, amit pedig ha beszorzunk 30-val, akkor a havi villamosenergiafogyasztás 144 kWh lesz, anélkül, hogy használtuk volna. Ez azért egy kicsit soknak tûnik.
Betelefonáltam a szervízbe, de nem tudtak semmi hasznosat vagy biztatót mondani, csak annyit, hogy elõbb meg kell gyõzõdjenek arról, hogy más, ugyanilyen tipusú indukciós fõzölap készenléti állapotban mennyit fogyaszt, és abban az esetben, ha ez a fogyasztás jóval kissebb, mint az általam mért fogyasztás, akkor kicserélik.
Azóta is várok (de mondjuk ez nem olyan rég történt).
A kérdésem az volna, hogy tudna-e valaki abban segíteni, hogy valamailyen módon megtudjam, hogy mennyi a '"Beko HII 64400 AT" indukciós fõzölap fogyasztása készenléti állapotban.
Nem ír kódot, nem is világos, hogy hova kellene írjon, hiszen csak 1 karakteres kijelzői vannak. esetleg, ha 3 zóna 3x1 karakterét összeolvasom ... de nem ír semmit, punktum.
Szerelő kötötte, fixre (nem konnektorba).
Hunyorogni csak én kezdek úgy az 5.-ik kikapcsolás után ... %&@ˇ^ ... :(
hasznutmut szerint ha magától kikapcsol, akkor ki kell írjon hibakódot. ha neked ilyet nem csinál, akkor esélyes hogy nem ő döntött a kikapcsolás mellett.
ki kötötte be? tuti jól van bekötve? lámpák nem hunyorognak/villognak a környéken?
még rosszabb, hogy a gyártók általában tiltják hogy a pultba ragaszd. az enyém teka, egy szivacs csík van az alján, azzal ül a pultra. futott már ki étel, nem csurgott be a szekrénybe, de nem szívesen látnám a szivaccsík mikrobilológiai elemzését :-)
a gép észreveszi ha kifutott és lekapcsol. valamint mivel nem forró az üveg, nem ég rá a cucc. levesz, feltöröl, edényt is feltöröl, visszatesz és kész.
van viszont egy mókás hatás: a jó edény alja tökéletesen sík. az üveglap is az. ha a kettő közé víz kerül, mint a jégen, úgy szalad a lábos. hiába nem lejt a pult, ahogy forr alatta a víz, valamerre elindul az edény :-D
Indukciós főzőlapot tervezünk majd venni valamikor, de felmerült egy kérdés bennem. Amit eddig láttam mind teljesen lapos kivitel volt. Ha kifut a kaja, folyik mindenfelé, nem úgy mint a gáztűzhelyeknél, ahol egy kimélyített részben egészen sok minden elfér.
Mennyire valós veszély? Nyilván lehet vigyázni rá, de azért bármikor előfordulhat (van kölcsönben egy hordozható változat, és pont így jártunk a minap, azért is merült fel bennem a kérdés). Vagy létezik mélyített változat esetleg?
fogalomzavar az tényleg van, itt is oxigénhiányról írnak, miközben egyértelműen leírják hogy 20% felett légzésbénulást okoz, hiába van oxigén bőven.
de említhetném a méltán híres apollo 13 esetet, amiről még film is készült. és ahol az volt a fő probléma, hogy habár volt oxigénjük, nem volt működő széndioxid elnyelő készülékük. és előbb haltak volna meg a co2-től mint az o2 hiánytól.