Ne küldd el magadtól! Ha olyan helyről rendelted, ahol előre ki kell fizetni az ÁFA-t, a külföldi eladó (tagja az OSS/IOSS-nek, One Stop Shop/import One Stop Shop) elszámol ÁFA-ügyileg a NAV-val (és stimmelnek a küldeményhez tartozó ÁFA konszignációs számok), akkor egyszer csak kihozza a futár (postás) a csomagot és nem kell fizetned semmit (saját tapasztalat, ilyenkor nem számítanak fel díjat). A posta.hu nyomkövetésén látod, mikor jön a kézbesítő. Ha mindezek ellenére a kézbesítő kéri az ÁFA-t, akkor itt tudsz felülvizsgálatot kezdeményezni: https://www.posta.hu/vam/felulvizsgalati_kerelmek_benyujtasa
Ha nem OSS/IOSS-tag az eladó, akkor mindenképpen kivetik az ÁFA-t külön, de érdemes megvárni, mert előfordul, hogy kevesebb az ÁFA, mint ami a számlák alapján lenne. Ha több az ÁFA go to --> felülvizsgálati kérelem.
Cikkszám, hehehe, na ez jó. Volt a gyűjteményemben olyan hűtőkocsi, amin a sörfőzde neve szemmel láthatóan vizesmatrica volt, gondolom valamelyik előző tulajdonos keze munkája. A pályaszáma alapján amúgy még meg is találtam, mi volt eredetileg (másik sörfőzde), de hát akkor se megy sokra a vevő azzal a cikkszámmal.
Igen-igen! Köszönöm a segítséget! Így szerintem ez lesz a megoldás, mert régóta megvan ez a vagon nekem. Valóban van egy Sachsenmodelle DR reko étkező kocsim is. Akkor ez még a Tillig (felvásárlás) előtti rekowagen, amit próbálok eladni, azaz Sachsenmodelle 14371 néven kell címezni.
Köszönöm a segítségedet! Végre nyugodtan alszom, hogy lett CIKKSZÁM! :))
Olyan szinten, hogy postázzam, megveszi. Aztán megbeszéltük, hogy majd eljön érte szeptemberben. Aztán utána jött a kérdés, hogy ugye ez a 74952-es? Bocsánat, de ordít, hogy az enyémnek világos szürke teteje van, a kérdéses vagon pedig sötétbarna tetővel van festve. Na, ezután jött a mindent eldöntő kérdés: "Hoppá, ha színben eltér a zöld, akkor nem erre gondoltam". A zöld-ről nem tudok nyilatkozni. A tető szürke volt. Ezek után írtam, hogy biztosan jól megnézte?
Erre válasz: "Legalább írhattál volna cikkszámot."
Na akkor most jön a végrehajtás, kitiltás, nem? Hiszen LEGALÁBB írhattam volna - hiszen lusta vagyok, csak úgy hanyagul, cikkszám nélkül megy fel minden a börzére használtan. Ejnye-bejnye Diginewl, ilyent TILOS! Cikkszám-cikkszám, hát honnét??? Egy doboz nélküli modellről. Bakker, nem vagyok én Tillig szakkereskedés.
Akkor jött Róbertke, és próbált segíteni. A belinkelt példány NEM azonos a börzére feltettel! Bizony!
A 74371-es pályaszáma valami ilyesmi: 170-3
Az eladó vagon pedig: 087-9
Kicsit haloványak, de látszik, hogy a kettő nem ugyanaz. Azaz félrevezettem volna a vevőt a hirdetésben, ha ezt a cikkszámot melléírom. (Az is lehet, hogy egy ritka példányom van??? :)))
Tehát továbbra is tartom: "Ha ezért agyonütnek, akkor sem tudom megmondani mi az, én vétkem elnézést."
Szóval kedves hirdetők, csak óvatosan, mert azonnal megkaptam a magamét.
Eddig kaptam egy mailt és sms-t, hogy csomagom jött, töltsem ki a nyilatkozatot, és csatoljam a számlát. Most ilyet nem kaptam még. Küldjem el magamtól?
Az néha kevés, mert első körben ha az eladó belép az IOSS rendszerbe és van tagsági száma, akkor az összes ilyen adat a csomaghoz elektronikusan van hozzárendelve és tök mindegy mit írnask rá. Pont ez a bajunk, hogy sokszor azt mondja a posta, hogy nem volt hozzá ez meg az vagy telefonszám és hiába van rányomtatva, ezt gépek továbbítják egymás közt és kapcsolják a követési számhoz. Vagy klasszikusan nulla forintért jött a csomag, benne van az árban, viszont a csatolt elektronikus infóban szerepel a tényleges feladási költség és az megáfázzák...
Első ránézésre ezek nem tagok, szóval marad a normál békebeli megszokott vámolási eljárás.
Plazajapan ból rendeltem. Ott rajta van minden adat a csomagon. A trükközést értem. Csak azt nem, hogy most mindenki bűnös, aki nem tudja bizonyítani az ártatlanságát. Ha 8 eurós posta költség van feltüntetve, az trükkösnek számít. A királyi posta drágább országon belül. Nekem nem szabályokkal van problémám, hanem azzal, hogy nem kapom meg a csomagomat.
Ez meg azért, mert végösszeg van és ne trükközzenek. Most ha lenne egy 73ezer pénzes cucc, amire azt mondja az eladó, hogy 73ezer a cucc, +7ezer a szállítás, vagy legyen 80ezer a cucc ingyen szállítással, de megtrükközi, hogy 45ezret ír a cucc értékére és 35ezrest szállítási meg csomagolási költségre akkor ugyanott vagytok, miért is kellene más összegű járulékot fizetni? Így is tele volt a net 1 forintos ajándékokkal amit 80ezresért szállítottak, most legalább ez nincs, de akad más hátulütője a dolognak.
Attól függ ki küldi, magányszemélynél nem egészen. Automatikus csak akkor van, ha a csomaghoz elektronikus úton automatikusan megkapják ezeket az adatokat. Szóval Aliexpress/Ebay és hasonló boltoknál működik, megy a nagyüzemi automata de kézi ellenőrzés nincs, azt Neked kell intézni.
Én írtam egy mailt az ugyfelszolgalat@posta.hu-ra (milyen követési számmal mi merre áll, mert 10+ csomagot érintett), pár nap múlva felhívtak és megpróbálták kibogozni.
A minap beszéltem rokonommal, neki is július 8. óta áll bent egy csomagja Oroszországból. (Nekem még június 30-n ideért az országba és megkaptam 8 napon belül, gondolom a régi rendszer miatt.)
Egyszer tudtam beszélni egy ottani ügyintézővel augusztus elején és azt mondta, hogy küldjük be az iratokat csomagszámmal, mert az gyorsít valamit (ott a számla a csomagban pedig), de ezek szerint nem gyorsít.
Nem tudom, de nagy káosz, vagy emberhiány lehet a postán. Ha van olyan ismerős, vagy ismerős ismerőse, aki bejár oda vámoltatni/ügyeket intézni, akkor lehet, hogy érdemes lenne megkeresni és vele megbeszélni a gyorsítást (még némi díjazásért is).
Nem kértek semmit még. Én küldtem el nekik a számlát, mikor rákérdeztem a csomagra. A rendeléskor automatikusan küldenem kellene a számlát? Elvileg ha a csomagfeladón rajta van az összeg, az alapján számolják automatikusan az Áfát.
Onnan kezdve, hogy beküldted a Postának a számla másolatát és a kitöltött meghatalmazást a vámkezelésre (e-mail-ben is lehet!) 30 napjuk van megcsinálni.
Megnéztem a nyomkövetésben, ott a csomag. Írtam a postának, azt mondták folyamatban van az ügyintézés, jelentkeznek. Valaki tudja, mennyi az átfutási idő? Az izgalmas, hogy 5 nap alatt ideért Japánból, de 1 hónap alatt sem ér ide Ferihegyről. Kifizetem az Áfát, csak kapjam már mrg a csomagot. Később lesz elsőbbségi eljárás is felárért?
Én három csomagot kaptam Kínából közvetlenül a változás után. Az egyikkel megjelent a postás az ajtómban egy este és neki kifizettem a vámot, a másikról egyszer csak SMS-t kaptam, hogy a közeli postán átvehető (de vámot nem fizettem), a harmadikat csak úgy bedobták a postaládába (ezért meg még inkább nem). Szóval bármi lehet, meg az ellenkezője is.
Nekem még pont az átállás elején jött (júliusban) csomagom modellekkel a kicserélő központba, de 8 nap után megkaptam. Mondjuk először küldtek egy levelet, hogy töltsem ki a vámáru nyilatkozatot. Másnap meg beállított a csomaggal a postás és kifizettem neki a "megállapított" vámot, miközben még vissza sem küldtem a papírokat.
Tudni lehet, meddig tartják a vámnál a csomagokat? A nyomon követés szerint augusztus 2-től van Ferihegyen a csomagom. Eddig még semmilyen infót nem kaptam. Köszönöm
„Az index fórum gazdát cserélt és a regisztrációt meg kellett volna erősíteni ...”
Érdekes, engem (gondolom, automata) e-mailben tájékoztattak a tulajdonosváltásról, de semmilyen megerősítést nem kértek, és mostanáig mégis minden működik.
Szóval nem biztos, hogy a fenti mondatod sokkal inkább magyarázkodás, mint valóságtartalom.