Milyen vázat használsz? Az újabbakban lehet finomhangolni a front-, vagy backfocus-os objektíveket. Felesleges a gép belsejében kotorászni. Ha minden obira jellemző, úgy érdemes bevinni a vázat a Nikon Mo.-hoz, ahol egy referencia objektívvel kalibrálják azt.
,,A CPL szűrők elég rendesen levesznek a bejutott fénymennyiségből. A legújabb gépek (D4, D800) kivételével az érzékelők f5,6-ig tudnak gond nélkül fókuszálni. Sajnos egy f/4-es rekesz már jelentheti azt, hogy a szűrő miatt csak f/6-f/8 körüli fény jut az érzékelőkre, megakadályozva, hogy élességet tudjanak állítani. "
Nem, alapvetően az élesre állítás az objektív fényerejétől függ, általában 5.6-ig működik. Az élesre állítás csak kismértékben függ az élesség szenzorokra jutó fény mennyiségétől. Tehát az élesre állítás akkor is 5.6-ig működik, ha befelhősödik, sötétebb helyen fotózol, vagy éppen polárszűrőt tettél a lencse elé.
Ha a polárszűrős kép életlen, akkor lehet hogy az AF kissé megzavarodott (autófókuszhoz ugye a cirkuláris polárszűrő javasolt, de ez esetben ennek minősége is kérdéses) vagy a polárszűrő sz@r (túl olcsó volt) vagy mindkét ok fennáll. A nagylátószögú, és a teleobjektívek még kényesebbek a szűrők minőségére.
Akkor valószínűleg a második játszik szerepet. A CPL szűrők elég rendesen levesznek a bejutott fénymennyiségből. A legújabb gépek (D4, D800) kivételével az érzékelők f5,6-ig tudnak gond nélkül autofókuszálni. Sajnos egy f/4-es rekesz már jelentheti azt, hogy a szűrő miatt csak f/6-f/8 körüli fény jut az érzékelőkre, megakadályozva, hogy élességet tudjanak állítani.
Próbáld ki kérlek a 18-105-öt a 18mm környékén, nyitott rekeszen. Ha jól tudom, ott f/3,5-ös rekeszt tud, itt még jónak kellene lennie fókuszálásnak. Ha itt sem, akkor a manuális fókusz marad. Ha ekkor sem, akkor a szűrő rossz.
Tudni kell, hogy a fényerős objektívek, mint pl. a 17-55 2.8, vagy a 80-200 2.8 akár lerekeszelve f/11-re is tudnak fókuszálni, mivel az élességállítás nyitott rekesz mellett történik és csak a zárkioldás pillanatában ugrik be a rekesz a megfelelő értékre.
Nem ismerem ezt a szűrőt, de korábban elhanzott, hogy vannak olyan gyengébb minőségű, "digitális, 1080p" szűrők amik inkább videózáshoz vannak. A nagyobb felbontást már nem bírják visszaadni.
Másik lehetőség, hogy az objektív 5,6-os rekesz mellett, olyan szűrővel ami még sötétít nem képes már fókuszálni. Ha ez van, akkor manuális élességállításban tudod használni.
Vélemények érdekelnének Nikon P510-ről! Hogy mennyire kezelhető gép, milyen képeket készít, egyszóval minden pozitív és negatív kritika érdekelne, mert erről a gépről szinte semmit nem lehet olvasni.
Azért ez a dinamika "verseny" elég ingoványos terület. A standard filmeg dinamika tartománya azért nem mind volt olyan legendára méltó. Persze voltak fantasztikus filmek is, de azt kevesen használták. A dia film ugye még erre is rávert, de csak ha nem akartál papírképet belőle, hanem átvilágítva (vetítve) használtad. Az utó feldogozásnál ott is volt lehetőség a film hívásakor még módosítani a képen ( push-up hívás) de akkor az az egész tekercsre vonatkozott. (persze ott volt még a másidik menet, a levilágítás, nagyítás is...) A mai képfeldogoző szofverekkel pedig egyetlen képen belül is használhatsz eltérő utófeldolgozást. Na ez az, ami miatt én azt gondolom, hogy nem sok értelme van a kérdést tovább boncolni
Kár, mert nyár elején valamikor (még nem egyeztetett időpontban) megyek S.tarjánba jó egy hétre, de lehet, hogy 2-re is, és szívesen fogadtam volna személyesen is technikai tanácsokat. :)
Az utolsó ff negatív, amit nagyon szerettem, az a Fuji Neopan SS volt (22 DIN). Hogy a fiatalok is értsék: ISO 125. :) Abból mindent ki lehetett csavarni, feketét, fehéret és rengeteg finom szürke tónust.
A mai negákat már nem ismerem, kb. 10 éve nem hívtam elő filmet.
Ennek elég egyszerű okai vannak. A normál módon előhívott ff vagy színes negatív gamma görbéje soha nem a nulláról indul. Kiégést produkálni vele jóval nehezebb. Árnyalat terjedelme is nagyobb, mint a digié.
Ez lehet igy van, de egy sima kompaktal filmre fényképezve egy hagyományos öltözetű (fekete-fehér) esküvői képen még vannak részletek mindkét ruhán. A digit gépnél már faszán döntened kell. Divatba is jött a vőlegény világosszürkébe öltöztetve, ami sztem nagy részben a digit fotósok miatt van.
"Az összes digi érzékelő (beleértve a legjobb Fuji lapkákat is) dinamikája még mindig elmarad a jó színes negatívokétól."
Ebben azért nem lennék ennyire biztos. Ma már nem.
Ugyanis a legjobb negativoknak sincs 2-2,5 fényértéknél nagyobb "dinamikájuk" (latitűdjük) - ha 1-es gamma körülire hívják elő...márpedig így szokták.
Persze, ez a negatív lineáris szakaszára vonatkozik... ezt lehet feszegetni lefelé és felfelé is.
Feszegették is rendesen a poszt-neorealista alkotók a "high-key" és "low-key" kompozíciók alkalmazásával - de ettől a "művészkedéstől" inkább a film-laborok kaptak hülyét - mintsem a gyönyörtől elájult film-kritikusok.
A klasszikus filmfelvételeken rendkívüli gonddal centizik ki fény-eloszlást (és főleg annak az alsó és felső határait) - vagyis néha órákon át állítgatják a lámpákat, miközben egy segéd-fullajtár kilométereket szaladgál a preciziós fénymérővel és kiabálja be az olvasott értéket a "mester"-nek - vagyis a fő-operatőrnek.
Tehát azt a "rendkívüli dinamikát" nem adják ám ingyért - kemény meló van mögötte, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyennek látni szoktuk.
Ez annyira egy idegörlő (és időtrabló) művelet, hogy erre külön (olcsó) fény-dublőröket alkalmaznak - akik alkatban és pofaberendezésben némileg hasonlítanak a sztárra - és őket használják arra, hogy kidekázzák rajtuk a fényviszonyokat - pontosan azért, hogy beleférjenek a negatív úgyneveztt "dinamikájába".
Pontosan nem tudom, sohasem filmeztem. A felvevőgép biztosan lényegesen nagyobb és az optikák is valamennyivel.
Ha a fotózásra gondolok, akkor a PENTAX 6x7-es gép és optikák alig, talán kb 20% -al nehezebbek a Nikon cuccainál. Pont ezen szoktam kiakadni, hogy a Nikon D3 is 10%-on belül azonos méretű és súlyú a PENTAX 67 géppel, az optikák hasonlóképpen. A képméret pedig 4.5 ször nagyobb! Csak az erősebb teleobjektíveknél van eltérés, ott is csak akkor ha a nikon 300-as teléjét a PENTAX azonos látószögű 600-as optikájához hasonlítjuk. A Nikon AFS 4/300-as és a Pentax 67 4/300 EDIF lencséje nagyon hasonló méretű és tömegű.