A thumpert kifejezetten rumhoz találták ki. Elvétve, még ma is használják. Tudtommal, az iparban, rumon kívül nem is használták másra. Kivéve az amerikai zugfőzők, mert a létező leggyorsabb/legolcsóbb egymenetes lepárlást teszi lehetővé.
Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy legalább kettővel érdemes főzni mindent (Ede pl. hárommal főz whiskeyt). Sokan vitatják, hogy lehet egy thumperrel is jó pálinkát főzni. Szerintem lehet, de a mostani főzőmmel már nekem se sikerül. A régi kis főzőmön, aminek aránylag nagy felületű sisakja és jó hosszú, tekervényes páracsöve volt, deflegmátorral, egy thumperrel is nagyon jókat tudtam főzni. Néhány régi tételemet kóstolva, még ma is meglepődöm, hogy hogyan sikerülhetett olyan jól. Szerintem a deflegmáción múlik, ahogyan a lepárlóoszlop hatékonysága is a deflegmátoron múlik. Úgyhogy most ezzel kísérletezgetek.
Üstbe visszavezetést eddig csak Netuddki csinált. De nem azért, mert megteltek a thumperek, hanem hogy a nehezebb párlatrészek újrapárolódjanak, up határ kitolása végett.
Még idei év elején főzött kukoricás whiskey, nyáron cseresznyével ágyazva OLE SMOKIE módra...meleg nyári érlelés után lett,mai kóstolóval :D kellemes lett szerintem..és a fiam szerint is.
Tehát az oszlopos rendszerel tovább tudom a lépcsőkel (számával növelni)erősíteni, tisztítani a vodkát, gint,wishky t sima kisüsti főzővel! A thumper rel 2vel inkább a rumot készíteni de ez bonyolultabb mint a torony mert nem folyik vissza a nehezebb pia hanem a thumperbe gyülekezik, ha nincs elég fűtés és akkor abból idővel ki kell önteni vissza az üstbe.Ha meg csak egy thumperel csinálom akkor pedig a pálinkát is lehet főzni egy menetben és jó lesz(igaz nem lesz olyan jó mint két lépcsőben mert nem megy át gyümölcs ízek úgy) . Jól értelmezem a dolgokat? Válaszokat elöre is köszönöm szépen. 🙂
Igen, működne a 2"-ossal is, de a kis keresztmetszet miatt, jóval kevésbé termelékeny, vagyis lassabb főzést tesz lehetővé.
Ráadásul tálcánként csak egy visszafolyó buboréksapka kapott helyet. Felfelé szitatányéron át áramlik a gőz, amitől nehezebben szabályozható az oszlop. Ha kicsit kevésbé fűtesz, a tálcák leürülnek, és kicsapódás nélkül megy tovább a gőz.
Ne csak az üvegoszlop árát nézd, hanem inkább a komplett torony árát. A 3"-os torony, ténylegesen buboréksapkás tálcákkal, csak harmadával drágább, mint a 2"-os. Szerintem minimum 3"-osban érdemes gondolkodni.
Nekem a hozzáértők, itt, és a pálinkás fórumon a 4"-ost ajánlották, és nem bántam meg.
A torony univerzális. Majdnem minden italfajtához alkalmas, köztük a pálinkához is. Attól függően, hogy mit főzök, variálom a tálcák számát. 3 tálcával whiskyt és pálinkát főzök, 7 tálcával gint, 10-zel pedig vodkát. Gint is lehetne 10-zel, de én jobban kedvelem, ha marad egy kis gabonaíz, nem csak a vodkás üresség.
Olasztól vettem alkatrészenként, úgy sokkal jobban megérte, mint egyben. De azóta volt egy elég komoly áremelés, ezért nem biztos, hogy most is így van.
Szia az üstöm 50 literes, a thumperek 12 és 8 literesek. De nincs akkorra jelentősége szerintem, ha mindkettő 10 literes lenne, ugyanúgy működne.
Mostanában már csak rumfőzésre használom őket. Amit lehet, inkább oszlopon főzök, azzal jóval több lehetőség van a az ízeket variálni, szelídíteni, mint thumperrel.
Akkor mondom a tapasztalást. Csap vízzel épp hogy pisil az elfolyó 1 óra kb 12l víz a hőfok mérő felül 35 fok a lényeg, tényleg nem 20 fok hanem 23 fok volt. Ettől remélem nyugodtan alhatok.:-)
Köszi!Nem is írtál rosszakat,az együtt erjesztéssel...azok is jók lehetnek.
Van egy illető akivel a kerti tavas topicban írogatok,az ő "hozománya" volt..."mínusz hoki muki" :D valamiben nem értettek egyet valamelyik topicban,és azóta az ő hozzászólásait bárhova ír leminuszolja...(most már az enyémeket is,mert aki neki válaszol annak is minusz jár) minek utána,szóvá tettem neki nyomja nyugodtan én nyugodtam alszom...de tényleg nem zavar...az ilyen sivár lelki életre hajazó megnyilvánulás :D,hogy valaki a saját szabad idejét arra szánja,hogy másokat kövessen topicokon keresztül és leminuszolja :D szerinted "Besenyő Pistásan"
Csak mostanában kezdek visszatérni sörről-borról a rövidre, igazából még ki se tapasztaltam, hogy miket érzek rendesen, és amit igen, azt is halványabban. Brandyből vettem egy pár üveggel, talán azzal állok a legjobban, meg a törköllyel.
A Henrdickset régebben kóstoltam, hát elég vékonyka anyag volt, nem ezen mérném fel az angolok ginfőzési potenciálját :D meg hát ez a cég azért nem is olyan léptékben "kisüzemi", mint az Agárdi, nem ugyanaz a mentalitás. (Ma már „abszintjuk” is van, ami igazából csak egy ürmös gin... mert szerintük így jobb.) A gint egyébként pont az tette a craft főzdék kedvencévé, hogy némi hozzáértéssel és kreativitással bárki kikísérletezhet magának egy jó receptet rövid időn belül, nem kellenek hozzá komoly szakmai hagyományok. Lassan több ker. pálinkafőzdének van jó ginje, mint jó barackpálinkája :)
Sajnálom. Mostanában én is inkább scotchot iszom, pedig előtte bourbonos voltam. Talán azt a kókuszosságot érzem kevésbé, amit a bourbonokben úgy imádtam. Igazából hullámzó, van hogy nagyon jól kiérzek mindent, néha kevésbé.
Remélem, legalább az abszintot, és az egyéb fűszeres italokat jól érzed.
A hétvégén gineket kóstolgattunk (mert hamar elfogyott a tonic, haha). Beefeatert, Heindrickset, Agárdit és sajátot. Az Agárdi új volt nekem, de már az első kortynál éreztem, hogy valami különlegessel van dolgunk. Összetett, és jó hosszú. A levendula zseniális ötlet, sikerült vele egyedit alkotni, ki fogom próbálni a sajátomban is. Az Agárdi gin a felhozatalból vert mindent, és azt hiszem, az angol ginek többségét is felülmúlja. Az angolok, lehet meglepődnének, mit tudunk.
A saját thumperes, kétéves ginem a Heindricksel partiban volt (hízott a májam), és a beefeatert bőven verte is. Ennek kevésbé örültem, mert a beefeatert előtte eléggé kedveltem. Korábban erősen borókás-citrusos volt. Most illatban ott van még, de ízben már mintha megváltozott volna, inkább keserű-gyökeres ízek uralkodnak benne, egyszerű, és kifejezetten rövid, vodkás szájérzetű. Lehet, hogy a nagyobb kiszerelés elve gyengébb minőségű, mint pl a cola esetében, vagy csak sokat állt a bolt polcán? Vagy tényleg lebutították? Nem tudom.