Ez a topic arra jött létre, hogy itt legyenek megosztva a Miskolcon közlekedő buszok-villamosok rendzsámai-viszonylatszámai. Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy aki ezt ennek ellenére a Miskolci tömegközlekedés topicban teszi meg, azonnal moderálják!
A hétvégén kíváncsiságból elmászkáltam egyes avasi és repteres vonalakon megnézni, tényleg érdemes-e inkább szólókat járatni, és arra az eredményre jutottam, hogy csak reggel meg este éri meg, mert akkor kényelmesen el lehet férni rajta, egyébként napközben zsúfoltság van.
A 8-ason is elég volt a két szóló Man, a Zsarnaira se járnak már annyian, mint például tavaly, amikor a Neok is ki lettek tömve, bár ide azért még mindig Neoplant tennék, inkább legyenek kevesen csak csuklós legyen.
Az 1-es vonalról ne is beszéljünk! Az ún.: "Nem közlekednek annyian hétvégén" elv itt mutatkozik a legkevésbé. Mind két járaton heringparty és zsúfoltság. Ide szigorúan vissza kellene vezetni a csuklósokat hétvégén is!
A 14-20-as vonalon inkább napközben van gond, főleg az utóbbin, ami Tapolcára megy és így hogy beköszöntött a jó idő, így oda nem elég a szóló, oda mindenképp csuklós kell, illetve rásegítésnek a tavaly ilyenkor bevezetett 20B-s.
A 32-34-es vonalon tényleg elég a szóló, azon simán el lehet férni, de itt se kéne zülleszteni a színvonalat, valamint ennek a két avasi vonalnak délután is járna a 30 perces követési idő külön-külön. (UI.: A 30 perces követés az 1-es járatra szükségeltetik leginkább, főleg így hogy szétszólósították és azért +2 busz hétvégén szerintem nem lenne akadály)
Amúgy a mai nap jártam a telephelynél hátha látok valami érdekeset és hátul sok-sok busz sorakozik, köztük a 038 is, ami megint meg van bontva (hátsó lökhárító és bal hátsó lámpa hiányzik)
Nem értem minek variálni ha "régi" byd szóló tolóablak megfelel.Bár azt is szélesebbre kellett volna,pösti csuklós elhúzható ablak a minta.Ez a buktatható verzió már a zsócai vonalon besült (leírások szerint) és ugyanaz lesz a sorsa mint neoplan fedélzeten.Elkezd töredezni egy idő után és a sok tulok bányászkéz apránként felemészti.Lásd neoplan.Na de legalább addig eljutottak hogy van rajta nyitható ablak, ez is kvantumugrás,így már-talán-nem szükséges közkívánatra leállítani.Azt meg sem merem említeni hogy mindkét fél toló ablaknak nyílnia kellene ahogy azt jóóóóó sok éven át láthattuk Ikarus korszakban.Na de ezek már "modern" idők.......
12-ülés
Azt írom hogy skoda vili ülések jelenleg a legjobban tervezettek,igaz ez szubjektív vélemény, kinek milyen a testalkata.Még mindig világbajnok sgp bécsi piros lakkozott ülése (szerintem) mert jobbat eddig nem tapasztaltam.Egyszerűen nem látom értelmét kárpitozásnak tömegközlekedési eszközön.Költségesebb tisztítani,bármilyen folyadék ráömlik akkor hiába van nálad zsepi még fel se tudod itatni,ráülni meg nem fogsz abban az állapotban.Reflexből nyújtom a kezem előre lecsekkolni ha ülök le mert túl sokszor nyúltam már bele retekbe.Rágó is beleragad,pár év múlva kábé olyan "tömörré ülik" hogy értelmét veszíti a létezése.Ez a legtöbb cng/neo ülésnél már olyan szintű mintha nem is lenne kárpit.Azt meg végképp nem értem háttámlára minek.Főleg nyáron jól leizzadva átitatod a tömörített anyagot és mégjobban belerohadsz mert nem szellőzik.Már várom mikor jut eszükbe a háttámlába köröket tervezni hogy szellőzzön,lyukas háttámla is megtartja az utast.Szinvapark emeletén látni ilyen székeket a kajáldás részen nagy mennyiségben.Laza 25 éve tökéletesen megfelel mindenkinek.Nem feltétlenül a súlycsökkentés miatt lenne érdekes mert nem sokat tudnának fogni hanem a testhő leadása a lényeg,nyáron kiváltképp jól jönne.
Ha jól rémlik a tesztbusznál volt vörösbe hajló piros "akupunktúrás-masszírozós" műanyag ülés kárpitozás nélkül.Az már inkább közelebb van ideálishoz.Takarítással se kellene annyit bajlódni és panasz is csökkenne.
13-fülkeajtót
Ezt hogy gondolták?Mitől védi meg a sofőrt?Számolni kell elmebeteg,alkesz,drogos,egyéb alakokkal.Bármelyik retek idegbe jön simán átköp egyet a plexin vagy bedob valamit.Magasabbra kell azt tervezni mert qrva kevés,egyik sofőrnek se hiányzik hogy sörösdoboz (bármi) landoljon a fülkébe.A cng fülke plexi közelít a megfelelőhöz.
14-hármasajtó
Nem látom át a három himbálódzó szíj logikáját.Két gyerekkocsi max ami elfér ahhoz kell kettő.Ezek szerint kettes ajtó mozgássérülteké is (mivel ott a rámpa) és hármasajtó anyukáké (ott nincs rámpa).Matrica fent van anyukáknak okés,de még mindig nem jött át minek három szíj és hogy fogják használni.Lehajtható ülés nincs,de ha lenne se szíjazná magát oda senki. Önmagában a mindehova himbálódzó szíj egy tróger megoldás,de nem jött át a darabszám.Meg tudja ezt valaki indokolni?Szívesen olvasnám.
Meg ugye a hegesztet "veseverő" eleve mozgássérültnek készült ,de ha nincs rámpa hármasajtónál akkor minek gyerekkocsihoz.Főleg úgy hogy alapból anyuka lefékezi a kereket.
15-gumiborítás csőre
Na itt már van (félig) fejlődés mert négyesüléseknél lemaradt-nagyon helyesen-de még mindig látni több kapaszkodón.Ez nem is kör alakú gumiborítás hanem hosszában alul elvágva és valami érdekes csavarozott megoldással rögzítve a fémcsőre.Itt a logika megint vigyázba áll mert ha lamaradt-nagyon helyesen-négyesülésnél akkor minek kell rátenni egyéb vízszintes kapaszkodóra?Két szélén gyűlik a mocsok és nehezebb tisztítani mint egy full egyszerű csövet.Semmit nem tesz hozzá az utazáshoz,de legalább női/diák kisebb méretű kezek át se tudják fogni.Súlyra nem sok ugyan de értelme sincs,kolonc kategória.
16-elfordított ülés
Csukló után hármasajtónál mi lenne az ülés alatt?Fűtés vagy valami létfontosságú ami kihagyhatatlan?Nem tudtam rájönni,de fűtésre tippelek.Sok értelmét nem látom a két elfordított ülésnek fix formában.Inkább lehajtható kellene oda hogy teltháznál gurulós bőrönd vagy táska,egyéb nagy méretű pakk elférjen.Mert mi van ha két anyuka elfoglalja a nekik fenntartott helyet,akkor csukló felé mehet bőröndel és izgalmas mutatvány egyik kézzel kapaszkodni,másikkal tartani a bőröndöt kanyarban.Csukló után el tudok képzelni egy olyan verziót mint a pösti bérelten,csövekre ráerősítik a lehajtható ülést és maga elé húzza a bőröndöt.Így az utas nem a másik utas fogsorát figyeli és nem a felette álló nemiszervét hanem kinéz az ablakon.Ezen kívül maximálian kihasználja a rendelkezésre álló teret mert úgy látom bőven hagytak az ülés mindkét oldalán csak tudnám hogy mi célból mert senki nem fogja kihasználni soha.Ha pöstieken megoldották (sok éve!) a lehajtható ülés kárpitozott háttámláját rögzítve akkor most is meg tudják oldani.Csak akarni kell.
17-első ajtó
No itt megint a méretarányok nem stimmolnak a befelé nyíló ajtónál.Túl alacsonyan van a kapaszkodó.Ugye az volt hogy cng ívelt ajtókapaszkodót eltörik.Nem tudom ez milyen anyagminőség de jól meg tudják feszíteni benga állatok a nagy testükkel és hajlatnál törhet.Mondjuk ezt a problémát is megoldották 25-30 éve már bőven csak újítanak állandóan a semmire.Konkrétan 3+3 ferde kapaszkodó az ajtóra és kész ahogy az mb conecto,man sl 283 típusoknál látható.Ugy rémlik 813 ajtókon is két ferde kapaszkodó van.
18-jobb oldalt kijelzők
Szép méret csak van némi hiba vele.Sok természetes fényt megfog.Túl sokat.Ezt is megoldották cng ajtó oldalon szinte tökéletes méretben.Az nem baj ha byd ettől nagyobb csak az elhelyezkedése nem ideális.Ablak felett kellett volna tervezni.Továbbá nem értem minek ajtó oldalra két kijelző,de még a pozícióját se.Úgy van a tető hogy fülke-légkondi-akku-csukló-légkondi-akku-vége.Ez tervezhető takarólemez helyére az első vagy második légkondi mellé,mert ott van szabad hely.Én inkább hármasajtó felé tenném a második légkondihoz.Ha oldalról szalad utas akkor annak nem kell két kijelző,ilyen méretben bőven látni szemüvegeseknek is.A hármasajtó utáni kijelző meg enyhén balesetveszélyes,ilyen utakon (vagy kanyarban) simán beüti a fejét a belső burkolatba aki ablak mellett ül.Az egy dolog hogy ki se látni de még fejre veszélyes is lehet.Első ajtó utáni kijelző kevésbé mert az "másfeles" ülés így nem érhet hozzá a feje.
19-bal oldali kijelző ...höhöhö
Na ez hogy?Látok egy számot de nem tudom hova tart a busz.Jobb oldalon túlkínálat,bal oldalon barkóbázunk hogy merre megy?Tegyük fel falusi vagyok vagy turista és fingom nincs a helyi hálózatról.Látom hogy bent áll csuklós,szaladnék ha tudnám hogy jó nekem de nem tudom jó nekem mert semmi nincs kiírva.Ha megállóba nincs kijelző akkor még nagyobb a homály,bár ha balról közelítem (közelíteném) a buszt akkor is a kijelző (sz)élét látnám nagy eséllyel.Ez fogja a legkevesebb természetes fényt,cserébe nem sok támpontot ad.Inkább jobb oldalról kellene áttervezni egyiket ehelyett.El tudom képzelni ablak felett csukló után a légkondi két szélén szimmetrikusan.Ez így ebben a formában nagy semmi segítség,pláne idegeneknek.
20-hátsó kijelző
Kicsi.Legalább olyan kell mint a sofőr feletti.Szólónál az orbitális semmit (alig látható szám) felváltotta új szériánál a gagyi közepes.Mókoltak a betűmérettel hogy kiférjen úgy látom az új szólón de így meg gyengénlátóknak kevés.Nem fért ki a szöveg vége.Legalább 3-4 betű hiányzik/hiányzott végéről.Hogy lehet egyáltalán ilyet tervezni és átvenni?A cng kijelzőlre eddig még senkitől nem hallottam panaszt,az sikerült miskolci típusoknál a legjobban.Legalábbis a nép szava így ítélt.
Másik hogy nem erőltetik ZS járatot majd 20 éve ,pedig lenne rá igény.Főleg hogy megyebérlet is használható most már.Ezen kívül a város/állam nem érdekelt abban hogy a tengernyi parkoló kocsit kigyomlálja a környékről mert díjat szednek és ez megy a városgizda pénztárcába,onnan meg ki tudja hova.Hivatalosan fenntartó de nem tudni holdingon belül végül is hova kerül ez a parkolási díj.Az államnak meg ugye jövedéki adó bevétel ha sok kocsi parkol hétvégén néhány száz méteres körzetben.Ezt egy kicsit túltolták mert a vasút mellett is álltak életveszélyes pozícióban,konkrétan akadályozva a forgalmat.
Nagyából a 60-as évek elején került át mostani területére,de nem erőltették a vasúti megállót amit legalább hétvégén használtak volna tömegek bánréve/nádaska vonatról leszállva.Szóval qrvára nem érdekelt abban senki (jelenleg) hogy a sok kocsi elkopjon onnan.Nem kell csodálkozni hogy csuklós se telik meg.Régen a ZS busz szarásig volt búzáról.