Keresés

Részletes keresés

Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 230
Menj át egy tudományos topikba, és ott, ha lesz időm, kifejthetem. De találsz a neten is bőven anyagot ezekről.
Előzmény: ÁtlagFf_1963 (219)
dvhr Creative Commons License 2010.08.23 0 0 229
Pontosan. De gondold meg, ez korulbelul olyan, mintha valaki azt mondana, tud egy modszert amivel barki korlatlanul meggazdagodhat: kell keresni ket egymas melletti penzvaltot, hogy az egyik 200 forintert veszi, a masik szaz forintert adja a dollart. Es ehhez az illeto hozzateszi, hogy mar keresi ezt a ket penzvaltot.
Előzmény: Callie (223)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 228
Kedves hozzászóló, hát kérdezd meg őt. Én azokra a beírásokra regáltam, amiket itt tettek mások, de nem vagyok X. vagy Y. információs központja.
Előzmény: Törölt nick (224)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 226

Szeretnek valamit tisztazni. Amikor azt mondod, hogy "az egesz univerzumra ervenyes energiamegmaradasi torveny nincs", akkor, ha jol ertem ezen azt erted, hogy "nem igaz az energiamegmaradas torvenye". Legalabbis ebben az ertelemben hasznalod. Igy van?

 

Azt jelenti, hogy az Univerzum teljes energiája nem megmaradó mennyiség a mai legjobb fizikai elméleteink szerint. Az összes energiája nem szükségszerűen állandó.

 

Ha kijelölünk benne egy kisebb, zárt egységet (zárt rendszert), és eltekintünk attól a hatástól, ami az univerzum téridejének időbeli változását okozza (vagyis azt mondjuk , hogy ez abban a kis részben elhanyagolható), akkor elővehetjük a régóta ismert energiamegmaradási törvényeket és alkalmazhatjuk őket.

 

 

 

Előzmény: dvhr (222)
dvhr Creative Commons License 2010.08.23 0 0 225
az egész inkább az Indexnek fontos, lejárató kampány.

Sot, tovabbmegyek, az Index szerzoje, egy csunya, penzszereto, kover ember, aki ritkan mosakodik es bliccel a buszon. Amit leir, az persze jo, de nem ez a lenyeg.
Előzmény: Törölt nick (211)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 223

Mivel Hraskó Péter jó fizikus, valóban tesz releváns megjegyzést az itteni témához:

 

Mindezzel azonban egyáltalán nem akarom azt állítani, hogy a vákuumból — ami az éter helyébe lépett, — bizonyosan lehetetlen energiát kinyerni. A modern fizika ugyanis elvben nem zárja ki, hogy többfajta vákuum létezhet különböző fizikai tulajdonságokkal, és minket esetleg nem a legalacsonyabb energiájú vákuum "vesz körül". Valahogy úgy lehet elképzelni (ez is metafora, de a kvantumelmélettel összhangban az állítást matematikailag is meg lehet pontosan fogalmazni), hogy a mi vákuumunk a túlhűtött víz analogonja. Mint tudjuk, ha a túlhűtött folyadék egy pontjában megindul a kristályképződés, az egész folyadék egy szempillantás alatt megszilárdul. Ez a szilárd fázis a másik, alacsonyabb energiájú vákuum megfelelője. Emlékszem rá, hogy valamikor a hetvenes években moszkvai elméleti fizikusok egy csoportja komolyan aggódott, hogy ha egy bizonyos elemi részecske reakciót gyorsítóban előidéznek, ez éppen úgy csírája lehet az új vákuumnak, mint ahogy egy kristályszemcse a folyadék kikristályosodásának. A számítások szerint az új vákuum fénysebességgel terjedne szét a világegyetemben, és csak a jóisten a megmondhatója, hogy ez milyen következményekkel járna. (Talán már jön is valahol.)

Ez az elméleti jóslat az elemi részecskék kvantumtérelméletén alapult. Ma ez az elmélet még nincs olyan állapotban, mint a kvantummechanika, amelynek a jóslataira mérget lehet venni. A katasztrófa nem következett be, de ha a több vákuummal kapcsolatos spekulációkban van valami, akkor elvileg nem elképzelhetetlen, hogy a vákuumok közötti "fázisátmenetet"; éppen úgy meg lehet zabolázni, mint a láncreakciót, és a kinyert energiával működtethető egy Tesla által megálmodott motor....

 

Más szempontból, de kb. ugyanazt mondja, mint én. A vákuumenergia egyrészt realitás, másrészt, nincs általánosan tiltó törvény arra nézve, hogy ne lehessen kinyerni valahogyan belőle energiát gyakorlatilag; a termodinamika főtételei sem szolgáltatnak ilyet. Ha jelenleg nem is ismerünk oylan folyamatot, amivel működne.

Előzmény: dvhr (205)
dvhr Creative Commons License 2010.08.23 0 0 222
Szeretnek valamit tisztazni. Amikor azt mondod, hogy "az egesz univerzumra ervenyes energiamegmaradasi torveny nincs", akkor, ha jol ertem ezen azt erted, hogy "nem igaz az energiamegmaradas torvenye". Legalabbis ebben az ertelemben hasznalod. Igy van?
Előzmény: Callie (202)
titkom Creative Commons License 2010.08.23 0 0 221
"Az LMP-nek miért kellene azzal foglalkoznia, hogy Egely találmányai, könyvei jók-e?" - nem ezzel kell, hanem azzal, hogy közhiteles, szavahihető tagokkal bővüljön!!! Tavasszal rájuk szavaztam, de számomra nem jó ilyen névvel találkozni...

"a fenntartható fejlődés" - ...hmmm...

"a választók eldöntik, jókat mond-e." - jajjjjjj ne már :-(( Nem ígéretek kellennek, hanem teljesített pozitívumok: ehhez meg hitles személyek...

"Részt vettél a közös gondolkodásban, tudod hogy működik ez a párt?" - igen, alakulásuk előtt tudtam róluk...

"ha megszavazzák, akkor bárki lehet" - ha magánszemélyről lenne szó, csakhogy az LMP már sokakat, sokak reményét képviselő párt... ami ugye "kicsit" MÁS...

...lehet, lehet, lehet... nem erről van már szó, hanem, hogy LEGYEN MÁS------

*****************************************************************

Ezt külön: "sok hívő ember is van a pártokban, mégis lehetnek kiváló elmék, politikusok." - már megbocsáss, de nem-hívő léttemre is azt kérem, hogy ezt gondold át...
Előzmény: Törölt nick (171)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 219

Univerzum térideje explicit időfüggést tartalmaz; a Lagrange-függvényének nincs időeltolási szimmetriája, így a Noether-tétel alapján nem érvényes rá nézve energiamegmaradási tétel.

 

Kár.

 

A fenti mondat olyan szépen hangzott .... Most le kell mondani a megértéséről.

Előzmény: Callie (218)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 218

Nem megyek bele olyan utcába, hogy olyasmit "magyarázzak meg", amit nem mondtam, hanem te igyekszel nekem tulajdonítani.

Hogy miket mondtam a másodfajú örökmozgó és a vákuumenergia összefüggéséről és az Univerzum energiamegmaradásáról, bárki, te is, visszaolvashatja.

Előzmény: ÁtlagFf_1963 (216)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 217

Nem, kísérletileg is több szempontból kimutatták, nemcsak a Casimir-effektus révén, hanem az atomi elektronok energiaszintjeinek kis eltolódásával is. Nem ma.

 

Szóval aktuális az a továbbképzés.

Előzmény: cc (214)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 216

Én már csak így megmaradok a termodinamika második főtételénél.... Azt értem, képes vagyok alkalmazni.

 

Hogy is jön ki abból hogy:

az Univerzum térideje explicit időfüggést tartalmaz; a Lagrange-függvényének nincs időeltolási szimmetriája, így a Noether-tétel alapján nem érvényes rá nézve energiamegmaradási tétel.  Az, hogy a CO2-t gazdaságosan álkotórészeire lehet bontani? 

 

Mert a termodinamika második főtétele megmagyarázza.

Előzmény: Callie (213)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 215

"Ráadásul Egely nem elméleti kutató, hanem gyakorlati feltaláló-fejlesztő-féle.
Ez így fából vaskarika. A 2+2=4 az most elmélet vagy gyakorlat? :)
Minden feltalálás, fejlesztés egy elméleti alapra épül. Borzasztó erősen kell hinni abban, hogy létezhet manapság olyasmi, miszerint én drótokat kötögetek össze, csavarokat hegesztek acéllemezre, szegecselek, fúrok-faragok, és a vége, számomra is meglepő módon egy működő perpeetum mobile lesz."

 

Nem olyan bonyolult azért ez a különbség.

Einstein pl. az elméleti kutatási eredményeit -természetesen - a Phys. Rev.-ben és a többi hasonlóban publikálta. Viszont az etanolos hűtőgép szerkezeti elképzelését, mivel az egy gyakorlati feltalálmány volt, nem oda küldte, hanem a berlini szabadalmi hivatalnak.

Előzmény: Törölt nick (209)
cc Creative Commons License 2010.08.23 0 0 214
elméletileg igazolt lehetőség.
nagy különbség.
Előzmény: Callie (186)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 213
"Ezért pl. valószínűleg nem is tudja, hogy az egész Univerzumra érvényes energiamegmaradási törvény nincs - így az örökmozgó lehetetlenségére  alapozott érvek végső soron a levegőben lógnak.

 

Újabb érdekesség. Ez is a Mestertől?"

 

Ha Einsteint és Friedmannt "Mesternek" akarod nevezni, akkor igen.

Az általános relativitáselméletet az Univerzumra alkalmazva (többek között) az jön ki, hogy az Univerzum térideje explicit időfüggést tartalmaz; a Lagrange-függvényének nincs időeltolási szimmetriája, így a Noether-tétel alapján nem érvényes rá nézve energiamegmaradási tétel.

Ez van.

 

Kísérletileg is kimutatták az időfüggést, népszerű nevén "a Világegyetem tágulását", először Hubble. Később Penrose és Hawking a szingularitás-tételekben megerősítették mindezt elméleti oldalról.

 

Tudod, a "Mesterezés" nem helyettesíti a modern fizikában való tájékozottságot.

Előzmény: ÁtlagFf_1963 (206)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 212

Már akkor, amikor gúnyosan több hónapos "tanulmányutat" javasoltál nekem, hogy "megértsem" a redoxipotenciál fogalmát, meg a "piramidális hülyeségek", nem jegyeztem meg mindet. Unalmasak voltak.

nem te voltál?

Válassz.

 

Nem javasoltam tanulmányutat. Ez a szó nincs az én hozzászólásomban.

Amikor a redoxipotenciál szóba került, tényleg azt hittem, hogy érdekel a dolog és nem provokálsz. A viszlát 3 hónap múlva arra vonatkozott -smiley-val!-, hogy annak megértése elvisz legalább ennyi időt.

 

Nem azt mondtam, hogy piramidális hülye vagy, hanem azt, hogy a vélemény, -amit szerintem provokatívan képviselsz-, piramidális ostobaság. Ez hatalmas különbség.

Annyi ami elválasztja vitát a személyeskedéstől.

 

Az általad képviselt irányvonal nem buta, csak akadékoskodó. Szándékosan akadékoskodó.

 

 

Jöhetnek az egyéb bizonyítékok a személyeskedésre....

 

 

 

 

Előzmény: Callie (207)
Gép-ész Creative Commons License 2010.08.23 0 0 210
Ez egy marhaság, amivel ezek az önjelölt zsenik szoktak takarózni. A valóság ezzel szemben az, hogy egyrészt nemcsak az olajban van sok pénz, hanem egész más szektorokban is, másrészt ha akár egy olajcég rátenné a kezét egy ilyen találmányra, az ezerszeresét megkereshetné vele, mint az olajjal. Csak sajna ezek a "találmányok" nem léteznek.
Előzmény: Törölt nick (181)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 208

Soha nem írtam személyesen sértő dolgokat sem Neked, sem másnak!

Már kértelek, hogy mutasd meg mikor tettem ilyet.

 

Előzmény: Callie (202)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 207

off

Már akkor, amikor gúnyosan több hónapos "tanulmányutat" javasoltál nekem, hogy "megértsem" a redoxipotenciál fogalmát, meg a "piramidális hülyeségek", nem jegyeztem meg mindet. Unalmasak voltak.

nem te voltál?

Válassz.

Előzmény: ÁtlagFf_1963 (204)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 206

 Ezért pl. valószínűleg nem is tudja, hogy az egész Univerzumra érvényes energiamegmaradási törvény nincs - így az örökmozgó lehetetlenségére  alapozott érvek végső soron a levegőben lógnak.

 

Újabb érdekesség. Ez is a Mestertől?

Előzmény: Callie (202)
dvhr Creative Commons License 2010.08.23 0 0 205
Előzmény: Callie (202)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 204

Soha nem írtam személyesen sértő dolgokat sem Neked, sem másnak!

Már kértelek, hogy mutasd meg mikor tettem ilyet.

 

Előzmény: Callie (202)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 203

Én konkrétan nem, de hát nem is foglalkozom ennek kutatásával.

Arról volt szó, hogy a Hraskó-cikk gondolatmenete általános érvényű tiltást jelent-e a vákuumenergia esetleges kinyerésére, vagy sem.

Sem.

Előzmény: dvhr (201)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 202

Hraskó Gábor nem fizikus, hanem biológus. Ezért pl. valószínűleg nem is tudja, hogy az egész Univerzumra érvényes energiamegmaradási törvény nincs - így az örökmozgó lehetetlenségére  alapozott érvek végső soron a levegőben lógnak.

 

Ne keverd a papájával, Hraskó Péterrel, aki viszont fizikus.

 

off

Ha ünnepélyesen kijelented, hogy igyekszel a továbbiakban nem írni személyes-sértő dolgokat, akkor szívesen beszélgetek veled is. Ha nem, akkor megfosztom magam ettől az örömtől.

Előzmény: ÁtlagFf_1963 (196)
dvhr Creative Commons License 2010.08.23 0 0 201
A folyókat nem mi visszük fel a hegyre, hogy aztán aláállva vízerőművet üzemeltessünk.

A hegy es a volgy - inhomogenitas. Tudsz ilyen inhomogenitast a vakuumenergia eseteben is?
Előzmény: Callie (195)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.08.23 0 0 200
A vízről és az uránról tudjuk hogyan keletkeztek, keletkeznek. De azt sajnos egyelőre nem tudjuk, hogy a vákuumenergia alapján honnan kerítsük elő.
Előzmény: Callie (195)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.08.23 0 0 199
Hát az Istenhívőség az azért más. Ők egy olyan dologban hisznek, aminek a nem létezése tulajdonképpen nincsen bizonyítva. Itt viszont tényekről van szó, és egy olyan jelöltről, aki ezeket a tényeket megkérdőjelezi.
Előzmény: Törölt nick (193)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 197
Nem, mérnökként (gépész) dolgozott a KFKI-ban egy ideig, ezért terjedt el, mintha fizikus volna.
Előzmény: Törölt nick (191)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 196

Ilyenek ezek a fizikusok. Olyan unalmas érveket sorakoztatnak fel.

 

Egyébként: Mikor is személyeskedtem?

Előzmény: Callie (195)
Callie Creative Commons License 2010.08.23 0 0 195

Ismerem Hraskó Gábor írását, a szokásos ellenérveket sorakoztatja fel, aminek a lényege az, hogy a vákuumenergia kinyerésére szolgáló folyamatot másodfajú örökmozgóval azonosítja, és emiatt jelenti ki, hogy nem lehetséges - bár a vákuumenergia meglétét korrektül elismeri, tárgyalja.

 

Ennek ellenére a dolog nyílt kérdés, bár ezt az érvelést igen komolyan kell venni. Másodfajú örökmozgó akkor lesz a dologból, ha mi magunk idézzük elő azt az inhomogenitást, aminek révén azután az energiatermelő szakasz lezajlik. De hát a legtöbb energiatermelési mód nem így működik. A folyókat nem mi visszük fel a hegyre, hogy aztán aláállva vízerőművet üzemeltessünk. U-235-öt nem mi készítünk alacsonyabb rendszámú elemekből, hogy aztán hasadással energiát termeljünk, stb.

Akkor azok is másodfajú örökmozgók volnának.

 

Miért éppen a vákuumenergia alapú energiatermelés működhetne csak ilyen furcsa módon?

Előzmény: dvhr (184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!