Keresés

Részletes keresés

Ricardo 007 Creative Commons License 2025.04.03 -5 2 104168

Látom vannak bajok a katedrálban ... a felületkezelés és , hogy melyik fa alkalmas rá !

Kész szerencse ,hogy csak az antik és régi bútorokhoz értek,   és ilyen alűrök engem nem érintenek...

;-)))

szimizso1 Creative Commons License 2025.04.03 -2 0 104167

A szomszédom csináltatott új konyhabútort. A munkalap táblásított bükk/tölgy? fából készült. Lecsavarozták a bútor alsó részéhez, majd kemény olajjal lekezelték a felső részét. A bútor alsó részéből a csavarokat úgy tépte ki a munkalap, -amikor elgörbült felfelé- mintha ott se lett volna. Ezzel azt szerettem volna mondani, hogy mindkét oldalát egyszerre kell lekenni, hogy ne görbüljön a deszka. Mondjuk engem igen erősen lebeszéltek a fából készült kerítésről, és nem is véletlenül hagytam magam lebeszélni! :-) A vidéki házam kerítése már nagyon kakika, de az acél oszlopok még állnak szépen. Veszek rá táblásított horganyzott 3d kerítéselemeket, oszt jónapot!

Előzmény: robertó69 (104164)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.03 0 1 104166

Én azt kérdeztem, hogy a szép, gyalult felület nem lesz szőrös pár év alatt a szabadban?

Mert amilyen anyagokkal eddig dolgoztam - azokkal igen.

Ezért aztán a négy padot, amit csináltam, kettőt kintre a teraszra, kettőt az ebédlóasztalhoz, nem egyformán kezeltem.

A kintieket alapozó és oldószeres félfényes színtelen lakkal, a benti kettő kapott keményolajat, mert az asztal is olyan - az gyári.

Előzmény: robertó69 (104165)
robertó69 Creative Commons License 2025.04.03 -2 0 104165

A lambéria, burkoló hajópadló, amire kentük, az gyönyörűen gyalult felület. Szőrös deszkára fölösleges rákenni. A gatyád rámegy az árára!

Ez a kemény olaj beszívódik a fába - ezért nem szabad már kezelt felületre kenni. A lazúr, és a festékek filmréteget képeznek jobbára a felületen. Erős UV terhelésre pikkelyesen

lepattogzanak az anyagról pár év alatt. A kemény olaj max kicsit bemattul. Lemosás után lehet rögtön átkenni, nem kell csiszolni, max a rászáradt madárszart...

Előzmény: Fricu1 (104162)
robertó69 Creative Commons License 2025.04.03 -2 0 104164

A használati utasítások úgy írják, hogy hordd fel a felületre, majd töröld vissza nem szöszölő ronggyal a felesleget. Ha így csinálod, irgalmatlan mennyiség megy pocsékba!

Én rövid szőrű ecsettel viszem fel úgy, hogy (pl. hosszú, szál anyagnál) ecsettel sávot húzok, és azt úgy dolgozom szét, bele "dörzsölve" a faanyagba, hogy a végén majdnem száraz az ecset.

Alig tart tovább így a kenceficézés, mintha nekiesnél, és utólag visszatörölnél, de drasztikusan gazdaságosabb...

Gyárilag színezett olajnál melegben vigyázni kell arra, hogy hamar szárad az anyag, ne legyen színhatár az ecset merítéseknél. Melegben egy nap alatt szépen kikeményedik a felületkezelés.

Persze ez csak szépen gyalul felületeknél működik. A szőrös anyag megeszi az ember pénztárcáját - arra nem jó a keményolaj.

Egyébként több fegyver tusát, markolatot kezeltem így le, nem csak lambériát. Arra is jó...

Előzmény: jkoenig (104161)
exhighand Creative Commons License 2025.04.03 -1 0 104163

Kifejezetten arra van fejlesztve, hogy repülőgép belsejében lehessen lőni vele. A 90-es években szereztem pár darabot, tényleg szétment a 1,5 ös alulemezen. Viszont  a nyers sercéscombba bement 10-12 cm-re.

Előzmény: robertó69 (104099)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.03 0 0 104162

Vettem egy litert abból amiből mintát adtál.

Pár puska készült el belőle, meg pár pad, és egy polc tömör tölgyből - és oda a fele!

Nem sajnáltam, mert nemes és igényes külsőt kaptak, ami illik a fához, a környezethez, de drága.

Egy kerítésdeszka, pláne ha szőrös kicsit - eszi az anyagot. Azt azért alapból nem polírozzuk.

Max. áttoljuk a vastagsági gyalun, azt annyi. Két év múlva ha tükrös volt is - kiszőrösödik a napon, a szélben, esőben. Azt újrakenni olajjal...

Hát én kihagynám.

De nem próbáltam, elismerem.

És az ára. 40 liter olaj? Az csillagászati összeg. Szerintem drágább, mint az egész kerítés.

A kiskapu egy évvel korábban készült, ugyanabból az anyagból, (elvben) kültéri lazúrral, alapozással.

A lecserélt kétszárnyas kapu deszka borítása kb. 7-8 éves, és maghagóni színt kapott, talán valami magyar cuccal.

A deszka kb. kuka, de az akác váz elbírna még vagy két borítást (ez a harmadik rajta)...

A lényeg, én tuti akácból csinálnám.

(Igen, ellentmondás, de a mozgó kapuba túl nehéz lenne, és a két métert meghaladó hossz se könnyíti a helyzetet.)

Előzmény: robertó69 (104160)
jkoenig Creative Commons License 2025.04.03 0 0 104161

Ha nem titok, hogyan kell helyesen felkenni?

Előzmény: robertó69 (104160)
robertó69 Creative Commons License 2025.04.03 -1 0 104160

Nagyon csalóka a literes ára, hidd el nekem! Nem úgy kell felvinni, mint a lazúrt! Ha úgy kened, "megszokásból", a büdös életben nem keményedik ki, ragadós marad!

Helyesen kidolgozva messze nem olyan drága, mint ahogy előszörre mutatja magát. 40 literes kiszerelésben kentük annó - ez azért elmond valamit...

Kéztámasz...felírtam, igyekszem nem elfelejteni.;-)

Előzmény: Fricu1 (104158)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.03 0 2 104159

Azt nem írtam, most sem tudom, hogy úgy van-e.

Lehet.

De, hogy kamu - az biztos.

Nem ez volt téma.

Hanem az újságírók hülyesége, gátlástalansága.

Hogy mindegy, csak "hír" legyen, "szenzáció".

Bárhova kattintasz - belebotlasz valami szarba:

Meghalt a sztár tévés! Áll a címlapon. Ha meg rákattintasz, kiderül, hogy igen. 1987-ben!

Mélyrepülés. Szellemi nihill.

Inkompetens szakmai vezetés, idióta beosztottak.

Mindenhol.

(Józsi bácsi, a valamikori főnököm:

"Ferikém, nézd meg: Egy jó vezető magánál jobb beosztottakkal veszi körbe magát, mert úgy haladhat.

A hülye még nála is hülyébbel, hogy ne derüljön ki, mekkora barom."

Ma ez utóbbi a tendencia. Sajnos.

Előzmény: szimizso1 (104154)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.03 0 0 104158

Robikám, te vagy a szaki.

Az én fenyő (igaz nem borovi, luc) kapuimon, kerítésemen 10, max. 15 évente cserélni kell a burkolatot.

A váz - akác.

Már három ciklust bírt ki...

Most ugyan tolókaput csináltam, acél vázzal, arra fenyő burkolást, de csak a súly miatt.

Az olaj nagyon jó. Fegyverre mondjuk, vagy bútorra. De az árát tekintve egy kerítésre? Akkor már inkább aranyoztatom! Nem lesz drágább, és győzikét is megüti a guta!

OFFOFF: mikor méred már le az Anschütz kéztámasz tekerőjének az átmérőjét?

Lassan indul a szezon!

Előzmény: robertó69 (104157)
robertó69 Creative Commons License 2025.04.03 -4 1 104157

A borovi nagyon jó választás kültérre! Ipari mennyiségben építettem belőle annó. A lazúrokat kültérre el kell felejteni, ahogyan a lakkokat is.

A nyers - még semmivel nem kezelt - borovira a kemény olaj visz mindent. Ha az ember elfelejti a használati utasításban írt " ecseteljük a felületre,

majd a felesleget töröljük vissza nem szöszölő ronggyal" baromságot, akkor gyönyörű, tartós, és költséghatékony felületet kapunk.

Nem pikkelyesedik fel, mint a lakkok, lazúrok. Felújításkor nem kell hőpisztoly, túró spakli - elég áttörölni a felületet nedves ronggyal a rárakódott portól.

Hossz toldott, táblásított, tömbösített anyagot nyitott kültérre nem építenék be önszántamból kerítésnek, stb. Rossz, hosszú távú tapasztalatok miatt...

Előzmény: Fricu1 (104151)
pityy palko Creative Commons License 2025.04.03 -1 1 104156

Mindenkinek köszönöm az infókat!:-))

Előzmény: robertó69 (104155)
robertó69 Creative Commons License 2025.04.03 -3 1 104155

Szabványok írják elő, a különböző osztályokban hány százalék lehet a kieső görcs, kéreg, repedés, stb. Nyilván az I. osztályúnál a legszebb, hibátlanabb az anyag.

Meg kell nézni egy köteget (ha engedik kibontani), mit pakoltak bele...

Előzmény: pityy palko (104148)
szimizso1 Creative Commons License 2025.04.03 -2 1 104154

Hát konkrétan nem azt írtad, hogy mesterséges intelligenciával készült a video.

Előzmény: Fricu1 (104153)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.03 -1 0 104153

Elsőre nem ezt írtam?

Előzmény: szimizso1 (104152)
szimizso1 Creative Commons License 2025.04.02 -2 1 104152

Feri!

Feldobtam a kérdést a filmről a tankok kihúzásával kapcsolatban a fiamat. Megbeszélte a filmet egy barátjával, akivel tankos harci játékban a spanja, és nem mellesleg etikus hacker. Mindkettőjüknek egyértelmű vélemény az volt, hogy a videót a mesterséges intelligenciával generálták. Az első pár másodpercben egy korai T-34-es volt, de a járókerekek nem stimmeltek, és a homlokpáncél tagoltsága sem volt az igazi. A második páncélos már hasonlított az eredetire, és a harmadik páncélos egy makett volt, amit vontattak. Az emberek magasabbak voltak a páncélosnál, és itt dőlt meg a videó. Szóval a hír nem igaz, és nem is úgy volt! :-)

Előzmény: Fricu1 (104138)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.02 0 0 104151

Fenyőt nem javaslok kültérre.

Akármivel fested hamar megbarnul, megeszi az idő.

Én valami ilyesmiben gondolkodnék (ha kell a 150-es hossz):
https://akackft.hu/termek/akac_hossztoldott_keriteslec_parhuzamos_2

De egy vidéki fűrészes olyat csinál, amilyet kérsz.

dészáz Creative Commons License 2025.04.02 -3 0 104150

gyanítom,csomós. de Robertó a szaki.

pityy palko Creative Commons License 2025.04.02 -2 0 104149

Borovi kerítésléc, kerekített (9X1,8cm) - 1. osztályú - 130

Ez a másik amit kinéztem. Drágább, de ez I. osztályú. 

pityy palko Creative Commons License 2025.04.02 -2 0 104148

Kerítésléc - Classic minta (9.5 cm x 2 cm) 1.5 méter hosszúságú (II. osztály) - Ár: 1 650 Ft - ANRO

Emberek! Jó árban van és szépnek látszik, DE mit jelent az, hogy II. osztályú? Ez is olyan csalafintaság lenne?

Fricu1 Creative Commons License 2025.04.01 0 1 104147

És ez hét éves mém (?).

Ma?

Előzmény: Fricu1 (104146)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.01 0 1 104146

Előzmény: Fricu1 (104142)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.01 0 0 104145

Ne is fájdítsd a szívem!

Volt egy lovam, a Fecske.

Egy szép - bár nem nagytestű kanca.

A lányaim imádták. Az istállóban - minden tiltás ellenére a hasa alatt másztak be előre, a fejéhez, egy kis almát, répát adni neki.

A lovak közt nem lehetett, mert egy másik, a Baba elég raplis volt, féltem odanyomja őket a falhoz.

Egyszer futószáraztam a Fecskét, jött Reni, hogy felülne rá. Se nyereg, semmi, csak a szár.

A ló már csatakos volt kicsit, hát csúszott a háta. A gyerek oldalra lecsúszott ügetéskor, de nem engedte el a szárat, szóval befordult a ló alá.

A Fecske érezte, tudta mi történik, mert a jobb hátsó lábát nem tette le, hanem olyan magasra emelte fel, hogy a gyerek feje felett el tudja húzni.

A haja szála nem görbült, de én öregedtem öt évet egy pillanat alatt!

Felkelt, és mászott vissza rá...

Megengedtem, mert nem akartam, hogy a félelem maradjon benne a leesés miatt utolsó emlékként, mert akkor nehéz újra felülni...

Láttam olyat is.

De utána már csak nyereggel engedtem őket.

Előzmény: s51es (104144)
s51es Creative Commons License 2025.04.01 0 0 104144

Pedig lovas nemzet... volt!

Mára leginkább csillámpónis unikornis :(   Hányan nevelnek csikót nyereg alá?

Előzmény: Fricu1 (104142)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.01 -1 2 104143

Előzmény: Fricu1 (104140)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.01 -1 1 104142

Utálom a divatokat.

Az oktatásban meg pláne nincs helye.

Egy egyetemi oktató barátom mondta: egy-egy évfolyam 5-10 %-a való az egyetemre.

A többit kár felvenni, képezni. Nem azért mert buta. Egyszerűen nem neki való.

Csak harmadrangú szakember lesz, boldogtalan, savanyú, mindig elégedetlen, mert tudja: nem oda való - de melózni már büdös neki, mert "diplomás".

Legyen belőle egy jó asztalos, technikus, bármi. Ott boldog és elégedett lehet, mert értékes életet élhet, nem csak vegetál, mint a rossz mérnök például.

És nagyon igaza volt.

Hiba volt büfé-szakokat indítani, csak hogy minél több papíros emberünk legyen.

De ez a mostani se jobb.

Kell a melós a gyárakba, most mindent megtesznek, hogy ne gimibe járjon a gyerek, hanem ipariba.

Magyarnak nincs a lónak háta.

Valamelyik oldalon tuti lepotyog. Vagy itt, vagy ott, de fent? Még véletlen se!

89 óta biztosan...

Lassan, de biztosan teszik tönkre az oktatást. Az általánostól az egyetemig.

Előzmény: s51es (104141)
s51es Creative Commons License 2025.04.01 -1 0 104141

"Nincs lassan becsülete egyik szakmának se. A média meg mindnek az alja."

Jelenünk fő baja. Most annak az időszaknak a levét isszuk, mikor felvételin a kommunikáció szak lett a "plusz ultra". Mellé a marketing. Ezzel a kettővel lehet igazán kaszálni, csak vetíteni kell gátlástalanul.

Előzmény: Fricu1 (104140)
Fricu1 Creative Commons License 2025.04.01 -1 1 104140

Ahogy írtam, a katonai részhez egy sorkatonaival a hátam mögött nem pofázok bele, mégcsak nem utász voltam, hanem lokátoros.

Amire kihegyeztem az újságírói baromság.

Leközlik a legnagyobb baromságot, bevágják a hadijátékot és eladják front-hírnek.

Nincs lassan becsülete egyik szakmának se. A média meg mindnek az alja.

Előzmény: s51es (104139)
s51es Creative Commons License 2025.04.01 -1 0 104139

Nekem valamiért az elhíresült lopakodó esete ugrik be még a délszláv háborúból.

Nagyon csúcs tech eszközt a leg primitívebb viszonyok viccelik meg, oly módon, ahogy  azt az agyoniskolázott, de protokollok szerint gondolkozó nagymenők hada bukik orra.

Persze nem vicces a négy amerikai katona halála, pláne hogy közhír lett és erodál a nimbusz.

Előzmény: Fricu1 (104120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!