Itt a 125 és 350 közé eső jawa és cz, vagy cz jawa motorokról lenne szó... legtöbb fórum a 350-esekkel foglalkozik, pedig készült pár 250-es 125-ös is, Pl 488-as, 475-ös széria, amikről elég keveset tudni, nemsok leírás található meg hozzájuk. Itt lehet tapasztalat és adat csere.
Hirtelen túrtam egy motormetszetet, valami ebből is látszik.A Jawa 250 az 1-es és 4-es sebességeket körmös kapcsolással valósítja meg, a 2-es és 3-as pedig bordástengely-bordásagy kapcsolattal.Ha jól értem, a beváltott és bevett 3-as fokozat nem stabil, éppen a kiugrás határán van, ezért kerreg.A hiba eredhet kopásokból (bordástengely, fogaskerék bordásagya), rossz hézagolásokból (tengelyek axiális mozgása), elkopott váltóvilla és még pár dolog.Mindenképpen bele kell nézni, nagy valószínűséggel szét is kell szedni.Itt, ezen a fórumon is akad alkatrész, szerintem, ha szükséges.
Olyan problémám van hogy a harmadikat nem veszi be a 250-es jawa-m. Vagyis beveszi csak kerrog vmi elkopott benne levettem az oldalát de sok mindenre nem jutottam a kuplungját még nem mertem levenni pedig akkor többet látnék. Neten keresgettem képeket de nem sok sikerrel ,ha tudnátok küldeni valami leirást vagy képeket megköszönném. E-mail: takacs4444@gmail.com
helló segítséget kérnék van egy 350 es cz jawam kicseréltem a fesszabályzót két kis kondít két megszakítót és a 2 szénkefét is mert nem volt semmi töltése és most meg csak aksiról megy és ha lemerül megáll jó lenne 1 -2 tanács előre is kösz
1. szerezz egy ütőcsavarhúzód azzal próbáld. Ha nem tudsz szerezni, fogj egy olyan átmérőjű dornit vagy köracélt mint a csavar feje üss rá a csavarfejre egy jó húzósat kalapáccsal. Utána próbáld tekerni csavarhúzóval. Lazulni fog 2. vedd ki a forgórésztartócsavart, vedd le a megszakítóbütyköt, a bütyök alatt a forgórészben menet van (ha jól emlékszem 8-as) hajts be oda egy csavart azzal le tudod húzni a kúpról. Ha nehezen jön akkor a csavar fejét húzás közben kocogtasd kalapáccsal.
Üdvözletem! Nos, haladok a motor szétszerelésével, de most elakadtam 2 dolog ügyében is: 1.: blokk kuplung felőle deklijének felső 2 csavarját nem bírom kicsavarni, de csak megoldom valahogy, max lefúrom... :( :), 2.: a a gyújtás forgórészét(dinamót) hogyan tudom levarázsolni onnan? A főtengely végéről a csavart már leszedtem, de nem merem feszegetni, inkább tanácsot kérek :)
nos, a kenőanyag milyensége a közelmúltban számos érv-ellenérv partyt szült, azonban jó, ha tudod, mindenki olyat löttyint a blokkba, amilyet szeretne. Nekem van olyan blokkom, amiben 10w-40 olaj fut, viszont van olyan is, amiben 80w-90, tehát sokkal "nehezebb" kenőcs szolgál. Mindkettő, tehát a vékony és vastag olajnak is megvan a maga előnye, illetve hártánya. A fincsi ojil a többtárcsás kuplungnak jobb, a combosabb pedig a váltót támogatja többnyire. A mai világban ez abszolút szubjektív döntés, komolyabb károsodást egyik anyag sem okoz. Elég az hozzá, hogy akkoriban miféle kenőanyagok léteztek, nagyjából semmilyenek, ehhez passzintották a konstruktőrők az erőforrást. Gondolj csak az üzemanyagra: a mai, magas oktánszámú erőleves csak a mesében létezett, nem csoda, hogy számos ősz hajszálad keletkezik majd az esetleges gyújtáskorrekciónal. Nagyjából ennyi, nem muszáj görcsölnöd ezen,
A térfogatról: a teljesen kivéreztetett blokkba nagyjából 750 köbci szalad, de egyet se félj, létezik ugyanis olajkontroll, amin egyszerű módón lecsekkolhatod a megfelelő nívót: csavard ki, nyomasd bele a lötyit, amint vizuális kapcsolatod van a "másik végével", szüntesd meg betápot, kész.
A hagyományos (eredeti) égéstér (henger) nem hüvelyes rendszerű, alapmérete 65 mm, az ezek feletti méretek mind-mind túlméretes (többlépcsős) fődarabok,
Ezeket felírtam, köszönöm! :) Viszont megvan a következő problémám: ugyebár már ha nagy-generál(teljes renoválás), akkor a blokkot is illenék szétszedni, viszont sehol sem találtam meg a következő kérdésemre a választ: mennyi olajat kell önteni a blokkba, és azt is milyen fajtát? Annyit sikerült kiderítenem, hogy "5000 km után, sebességváltóház olajcsere, nyáron, Castrol Grand Prix SAE 50 vagy Shell X 100". De nem tudom ebből mi igaz és mi nem, de akkor is a fő kérdés az, hogy MENNYIT? Előre is köszi!
korábban magam is használtam 559 modellt, mostanra azonban csak a padlást nyomja jónéhány darab. Ha esetleg nagyon alkatrész szűkében vagy, keress meg bátran,
Köszönöm szépen a tippet, találtam pár hasznos dolgot! :) Mellesleg megbosszantott a dolog, hogy nem találtam normális, magyar nyelvű kapcsolási rajzot, úgyhogy készítettem egyet, melyet ha minden igaz megtaláltok a szocimotoros.hu oldalon!
Sziasztok! Nemrégiben rátaláltam Nagyapám régi-régi, egész pontosan 1970-es kiadású, 30 évet "pihentetett" Jawa 250-559-esére! Nagyon megtetszett a motor, és úgy döntöttem, megpróbálom megcsinálgatni. Egyenlőre még a letakarításig és az oldaldobozok feltárásáig jutottam, de szeretném az utolsó csavarig szétszedni. Szeretnék kérni Tőletek első körben egy robbantott ábrát a blokkról(már ha létezik) és egy kapcsolási rajzot, amiből ki is tudok menni, mert amit a neten találtam az egy kézzel rajzolt alkotás volt(:D), és inkább valami szakszerűbbre lenne szükségem! Raktam fel egy képet is a jelenlegi állapotáról, mellesleg megvan az első fényszóró is, csak kivettük, nehogy a kiszabadítása közben összetörjön (amit csak úgy zárójelben jegyeznék meg, hogy egy fél napba került :))! Légyszi mail címemre küldeni a cuccot (pici képfeltöltési méret miatt): fadamka@vipmail.hu :) Előre is köszönöm!
üdv a danuvia forumrol vagyok van egy 1951es jawa vázam alsó felsö villakiflikel +a két hátsó lengéscsilapitoval a számom 06 20 363 95 47 hivj és megegyezünk üdv a szakiknak
Motoros börze! 2010 március 21-én 06 órai kezdettel veterán börzét tartunk Budapest. XXIII.ker. Haraszti úton lévő A és M Vámügynökség területén. További információ: Bézi Lajos. 06-20-589-7710
Sziasztok 250-es (vagy nagyobb) léghűtéses Cross Cz-t keresek, de érdekel mindenféle alkatrésze is, elsősorban motorikusak, komplett blokk, hengerek, főtengelyek stb. kontakt: vale.46kukacfreemail.hu
KGST Party „nekem nyolc” 2010. augusztus 20-22. (péntek-vasárnap) Napkor-Napkorona Udvarház (Nyíregyházától 10 Km)
Az idei találkozó annyiban módosul a korábbi nyíregyházi rendezvényekhez képest, hogy mind a 3 napot Napkoron tartjuk. A korábbi helyszíntől 200 m-re költöztetjük a rendezvényt, ahol dombos, fákkal szegélyezett zárt területen lesz az idei fesztivál. Kényelmes sátrazási-, tisztálkodási lehetősséggel, non-stop büfével, főtt ételekkel, és minden eddiginél színesebb programokkal várunk mindenkit.
A korábban hiányolt dühöngő is lesz idén, tűzoltósági mentési bemutató, minden eddiginél nagyobb felvonulás, értékes díjazás az autóknak és autósoknak. Családi programok, sétakocsikázás, lovaglás, strandröplabda, paint-ball, retro disco és sok érdekesség.
2009-ben Exotic koncert volt, idén is készülünk…!
Elkészült a 2009-es film, ami megtekinthető a korábbi anyagokkal együtt: http://www.viddler.com/groups/kgstparty/videos Először! Veterán börze a KGST Party-n
Amivel számolhattok:
Regisztrációs díj (járművenként, utasok számtól függetlenül): 2010 Ft Sátorhely (jármű/éj) 1000 Ft Reggeli (szombat, vasárnap) 500 Ft Ebéd (szombat, vasárnap) 1000 Ft Vacsora (péntek, szombat) 600 Ft Látogatói jegy (külsős) 300 Ft Börze helypénz (külsős) 1000 Ft
Elérhetőségek:
Pócsi Attila patti67@freemail.hu; 30/550-43-69 Pócsi István istvan@kgstparty.hu; 30/528-59-64