Keresés

Részletes keresés

nagyharang67 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14712

Teljesen felesleges ezekkel foglalkozni. Ezen már én is átestem, hogy adjak nekik ilyen kiegészítőket. De semmi eredményt nem hoztak. Csak ezért mondom, hogy felesleges vele foglalkozni. 

Előzmény: hamvasat (14709)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14711

Ja és a zöldek: Ami a kertben gaz, de nem szálas, mind adható, bár én a nyilvánvalóan mérgező, vagy ismeretlen leveleset se adom nekik. De bemegy a szőlőhajtás, málnahajtás, a paradicsomról levágott fölösleges fattyúhajtás, takarmányrépa levele (azt külön szoktam ültetni), zöldborsó levele, bab levele mikor fölszeded és leszedted róluk a hüvelyeket. Ha valamelyik sarokba a kertben ősszel elduggatsz egy szétvágott csicsókát, következő éven 2-3 méteres zöldet kapsz, ki se tudod irtani utána. A káposzta alsó levelei, karalábélevél, sárgarépa zöldje... most ennyi jutott az eszembe. 

Előzmény: Omosimama (14710)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14710

Üdv Hamvasat!

Tényleg nem kell húszféle magot adni nekik, néhány fajta meg a zöld elég. No meg mészpótlás. 

A papagájkajában azért van köles, mert a papagáj megtöri és kiköpi a héját. Úgyhogy a hiper-szuper díszmadáreleséget én se vettem nekik. 

Kukorica, búza és/vagy tritikálé, néha napraforgó, kevés fénymag, kevés tojótáp, zöld és a madarak nagyon jól fogják érezni magukat. Azt tapasztald ki, melyik az a dara-méret, amit megesznek és nem pocsékolnak.

Tudod, az ételt is akkor rontjuk el, ha naaaagyon jól akarjuk csinálni.

Előzmény: hamvasat (14709)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14709

Szia Nagyharang67!

 

Hát igazodjon ki az emberfia :-) Úgy látszik, hogy már az sem jó, ha az ember többezer hozzászólást olvas vissza, mert annyi féle tanácsot kap, hogy ihajj :-)

 

Összeírtam mindenféle tanácsot, meg magot, amit kiegészítőnek javasoltak itt a fórumon és kis százalékban akarom ezt belekeverni a tápjukba (pl. fénymag, négermag, köles, cirok, zab, stb.), minél változatosabb legyen az étrendjük. De lehet feladom lassan. Nagybátyám kukoricán és napraforgón tartja a tyúkjait, aztán mégis élnek :-)

 

Zöldet bőven kapnak minden nap, amiből igényük szerint csipegethetnek. Valamelyik nap vettem egy fej salátát. Beraktam pár levelet, mire kettőt fordultam, már nem volt belőle. Beraktam nekik az egész fejet. A 15 fürj 2 óra alatt megette az egész fej salátát, pedig jó nagy volt. Nem is gondoltam, hogy ennyire csípik a salátát. Olvastam reszelt almát, meg répát, hogy ajánlják, de azokat csak ímmel-ámmal eszegetik. A spenót, porcsin, őszibarack, dinnye, répalevél, tyúkhúr, gyermekláncfű levél elfogyogat, de a salátát úgy ették, mint a sáskák.

 

Mi van még, amit ennyire csípnek?

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: nagyharang67 (14708)
nagyharang67 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14708

Nem kell nekik vörös kölest adni. :)

Előzmény: hamvasat (14707)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14707

Sziasztok!

 

Az szeretném kérdezni, hogy a vörös kölest kell-e darálni a fürjeknek? Elsőre hülyének tűnhet a kérdés, de olvasgattam a különböző termények tulajdonságait és azt írták egy helyen, hogy a kölesnek olyan kemény és vastag a héja, hogy ha nem daráljuk meg, akkor emésztetlenül távozik az ürülékkel együtt. De gondolom, hogy ez nem minden madárra igaz, mert pl. papagáj, meg pintyeledelben egészben látom ezeket az apró magvakat, nem őrölve.

 

Köszönöm, üdv: hamvasat

hamvasat Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14706

A tojók lábát kezelgettük betadinnal és Tetran kenőccsel, gyorsan rendbejöttek. A ketrec a rácsos alját leszűkítettem az itató környékére, a többi telepadlós vagy homokfürdő. Fűnyesedékkel almozok is nekik, szeretnek feküdni benne. Kicsit macerásabb így a takarítás, de így sem több 10 percnél.

 

Üdv: hamvasat

hamvasat Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14705

Sziasztok!

 

Átraktuk este a tojásokat a forgatótálcáról a bújtató tálcára, amire előzőleg párom rávarrt egy szúnyoghálót, így remélhetőleg nem csúszik szét a csibék lába.

 

Hőfokot elkezdtem apránként csökkenteni 37.2-re, a párát meg növelni 80-85%-ra. Kelés holnapra várható.

 

Inkubátor kajával feltöltve, a kamillát majd frissen rakom ki.

 

Sajnos nem jöttek meg a papagáj itatóim, pedig már hétfőn jelezték, hogy össze van állítva a csomag.

hamvasat Creative Commons License 2017.08.11 0 0 14704

Szia Omosimama!

 

Csak vicc akart lenni :-)

Előzmény: Omosimama (14703)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.10 0 0 14703

Szia Hamvasat!

Biztos, hogy a kakasokat vágtam le, mert három dolgot is néztem előtte.

1. A mell tollazata (egyszínű vöröses).

2. A fenekén a dudort (néha az ondó is látszott).

3. Bontáskor a két jólfejlett herét.

A két tyúknál, amiket kénytelen voltam levágni, tojáskezdemények voltak, sajnos.

Úgyhogy remélem Fürkésznek lesz igaza és pár napon belül elfelejtik a hiányzókat.

Tényleg! A pulykánál láttam, hogy egy darabig kereste az általa fölnevelt kakast, mikor azt levágtam.

fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.10 0 0 14702

Üdv Mama.

 

Gyászolnak, de ahogy a bugyuta ábrázatukat elnézem az emlékezetük max. 2-3 napra szól , ezért nemsokára visszatér a régi rend.

 

Amúgy érdemes volt tegnap felhoznom a tojásrakás kezdetének a várását, mert mára meglett az első.

 

Szép napot.

Előzmény: Omosimama (14697)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.10 0 0 14701

Üdv !

 

Keltetőből kirakás :

Az első keltetésemnél alig vártam hogy csipogjon a keltető már nyitottam is. --- Teljesen szükségtelen sőtt káros, mert a sűrű nyitogatással párát vesztel, ill a lehető legnagyobb felszáradást célszerű megvárni. A kis fürj amúgy nagyon jól érzi magát a keltetőben, az első órákban amúgy se aktív annyira.

Most már beáltam arra hogy csak reggel meg este nyitom a gépet és szedem a felszáradtakat ki. --Bőven elég.

A kiszedés végén a feltört tojáshéjakból kidobok, mert felébe törik ki, ami a mozgatásuk során rászorulhat a még ki nem kelt tojásokra, akadályozva azok kitörését. Párat beszorítok keltetőn belüli fix sarkokba nyílással felfelé és azokba permetezek vizet.

A nevelő hőfokával csak óvatosan mert amúgy is bazi meleg van.

6 itató---legyen, de nekem a 100 db. 2 szelepessel vígan elvolt 2 hetes korukig.

 

Szia.

 

 

Előzmény: hamvasat (14699)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.10 0 0 14700

Omosimama!

 

Biztos a kakasokat vágtad le? :-))))))

Előzmény: Omosimama (14697)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.10 0 0 14699

Szia Fürjfürkész!

 

Ne kérj elnézést, minden tanácsot szívesen fogadok, az se baj, ha van közte ismétlés.

 

Átrágtam a topicot, láttam, hogy ugyanarra a dologra van többféle megoldás is, kiválasztottam mindig a nekem logikus, vagy szimpatikusat. A leírás szerint így készülök a pipik fogadására:

 

-Kész az inkubátor, alján szőnyeggel, rajta szárított fű és tegnap tanácsodra lelapogattam egy léccel.

-Szombatra várható a kelés, úgyhogy ma délután/este kirakjuk forgatóból a tojásokat a bújtató rácsra. Hogy nehogy sérüljön/szétcsússzon a lábuk, a bújtató rácsra még rakok egy szúnyoghálót. Ma estétől elkezdem növelni a páratartalmat a keltetőben 80-85%-ra, a hőfokot meg elkezdem apránként lecsökkenteni 37,2 körülire.

-Ma várom, hogy hozza a futár a papagájitatókat, illetve a már megvásárolt tányéros itatót is tervezem berakni úgy, hogy körbe belerakok a víztérbe egy olyan átmérőjű gumicsövet, ami lecsökkenti a vízfelszín nagyságát akkorára, hogy éppen csak a csőrüket tudják bedugni. Így lesz 6 itató, amibe az első napokban kamilla tea lesz.

-Jó, hogy írtad ezt a problémát a sima etetővel, hogy túl sima az aljuk. Szar ügy, mert már megvettem, de vagy dobok össze itthon én is egy olyan lapos tálat fából, mint Te, vagy ragasztok a meglévő műanyag tálkák aljára szúnyoghálót, hogy ne csússzon. Itteni tanácsra az első napon készültem finomra őrölt kukoricával és kapnak majd még reszelt főtt tojást is. Második naptól terveztem az indítótápot, amit finomra daráltunk és még át is rostáltam, hogy nagyobb szemek véletlenül se kerüljenek bele.

 

-Holnap délutánra már kész akarok lenni teljesen a fogadásra, az inkubátor mellé áttelepítem a keltetőt, hogy egyből át lehessen rakni majd a kikelteket, illetve fel is töltöm az etetőket, itatókat, mert péntekről szombatra virradó éjszaka 1-2-szer ránézek a keltetőre, hátha éjjel jutott eszükbe elkezdeni kelni. Be is állítottam az inkubátor hőfokot, tegnap óta tesztüzemben megy. A foncsoros izzók nem a legjobbak, azokat még kicserélem, mert ahova koncentráltan világítanak, ott 42 fokos az inkubátor alja, gondolom az túl meleg, mégha máshol csak 37 fok van.

 

Erősítsetek meg legyetek kedvesek, hogy jól értettem-e a keltetőből inkubátorba átrakás ajánlásait:

 

-Elég 3-4 óránként kiszedni a kikelteket, de lehetőleg legyenek felszáradva. Nem kell egyenként kiszedegetni a fiókákat, mert csak hűtögetjük a keltetőt és elmegy a pára is. A keltető fedelének visszarakása előtt célszerű 39-40 fokos vízzel lepermetezni a tojásokat, hogy pótóljuk a párát.

 

Remélem nem hagytam ki semmit.

 

Köszönöm, üdv: hamvasat 

Előzmény: fürjfürkész (14695)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.10 0 0 14698

Szia Omosimama!

 

Köszönöm, igyekszem az lenni természetesen. Remélem menni is fog :-)

Előzmény: Omosimama (14694)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.09 0 0 14697

Na Pajtások! Most mondjátok meg mi van?

Amíg a kakasok bent voltak, megvolt a napi 5-7 tojás, most hogy nyugi van tegnap volt kettő, ma három. Most min van? Sztrájk vagy kánikula?

fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.09 0 0 14696

Üdvözöllek Mama !!

 

Örömmel olvastam hogy a " honfoglalókból " még van pár darab. Amúgy abból az alomból még nekem is van és termel még jónéhány.

A legutolsó keltetésből lett tyúkocskáktól minden nap várom hogy meginduljon a tojásrakás, szépecskék, hálégnek nem volt elhullás. 

A kakasokat különtettem, de már működött a  " fürjvágóhíd " és egyre apadnak, de nem is baj mert annyi már a "tollas" a portán hogy megeszik a fejem.

A tyúk-tyúkok is szépen fejlődnek, a "piros " félék is megvannak, lassan látom hogy ha minden igaz van 2 kakas és 3 tyúk. Amúgy érdekes hogy majdnem mind más színű.---Szépek !

Érdekes hogy a THORR - félék kakasai már régen elkezdtek kukorékolni------azt hittem rosszul hallok !

 

Szia.

Előzmény: Omosimama (14688)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.09 0 0 14695

Üdvözöllek Hamvasat.

 

A kettéosztott nevelő a tipikus példa a gyakorlat során jövő ötleteknek -- ugyanis  eredetileg nem volt megosztva, hanem ahogy nőtt az állomány kezdett kicsi lenni a hely " mondom " átrakom a felét. De gyors elmélkedés ugye mert akkor kell fény és meleg,  ez bonyolítja a dolgot, tehát nézzünk egyszerűbb megoldást.

Gyorsan adta magát  hogy egy szükség szerint nyitható ajtó a közös falra és aki át akar menni mehet,ott talál enni innivalót, de + meleget nem  ezáltal edződnek , szokják a gyűrődést.

Dekopír,2 zsanér, 1 kiakasztó, amit kivágtam lett maga az ajtó és kész--jól szuperál.

 

Ezzel a kis szösszenettel arra akartam rámutatni hogy amiket most építel az mind jó, de az elméleti modellezés során vázoltak a gyakorlatban mutatják meg igazán hol van esetleg módosítani , változtatni való rajtuk.

De ez így természetes!

 

Az itatást úgytudom a Mama féle papagáj itatóval oldod meg --- biztosan jó.

Kamillás vizet adjál nekik köbö 1 hétig.

Etetőnek az első napokban alacsony peremű tálcát javaslok, de ne fém vagy műanyag legyen mert azon csúszkálnak. Tisztán csak indítótápot nekik. Én átdarálom mert nem eléggé aprómorzsás.

Az apró szénás almot egy deszkával nyomkodd le viszonylagosan tömörré.--de nem kell eltúlozni.

Elnézést ha ezekkel nyitott kapukat döngetek, de azért elmondtam.

 

Jó kelést és nevelést!  Üdv.

 

Előzmény: hamvasat (14692)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.09 0 0 14694

Nagyon jó, gondos gazda vagy. Így biztos megelőzöd a bajokat!

Előzmény: hamvasat (14693)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.09 0 0 14693

Omosimama!

 

Tegnap délután kiraktam őket a ketrecből és csináltam egy fertőtlenítős nagytakarítást. Észrevettem, hogy a homokfürdő műanyag tálca közepén van egy nagyon hegyes kiálló sorja. Lehet, hogy ez okozta a sérülést. Átnéztük az összes madár lábát és másik négynél is találtunk kisebb sérüléseket, amik viszont nem tályogos jellegűek voltak és nem is mind a talp középső dudorán volt, hanem lábujjon. Lesimítottam a sorját, remélhetőleg nem lesz több baj. A sebeket meg betadinnal lemostuk és tetran kenőccsel bekentük.

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: Omosimama (14691)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.09 0 0 14692

Fürjfürkész!

 

Én dícséretnek vettem a dolgot :-) 

 

Sajna nekem boltban kellett vennem hozzá cuccokat, nem volt itthon hozzá semmim szinte. Amúgy valóban szeretem ha valami precíz :-)

 

Mondjuk a plexi az extra, de az kell, hogy legyen a gyerekeknek pipimozi :-)))

 

Jó ötlet a nevelte ketté osztása, lehet megcsinálom én is.

 

Tegnap beszabtam a szőnyeget, meg szórtam rá szárított fűnyesedéket.

 

Már csak az etetőt, itatót kell elhelyezni és mehetnek bele a pipik szombaton. Holnap kiveszem a forgatóból a tojásokat és kirakom őket a műanyag rácsra. Rakok a műanyag rácsra szúnyoghálót, hogy ne csússzon szét a lábuk.

 

Kissé kezd belémköltözni a kezdők félelme, de nagyon várom a szombatot. Direkt úgy időzítettem a keltetés kezdetét, hogy szombatra essen, ne kelljen dolgoznom aznap, sajnos mégis kell, úgyhogy páromé lesz a főszerep.

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: fürjfürkész (14690)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14691

Remélem rendbejön a fürjecskéd! Kezeld tovább, ha jár-kel-eszik-iszik, akkor van remény, hogy meggyógyul. Drukkolok neki.

Előzmény: hamvasat (14689)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14690

Üdv Hamvasat !

Lehet hogy félreértettél, de nem bántó szándékkal minősítettem a művedet, ellenkezőleg inkább elismerően.

Biztosan a szakmádból adódóan keresed inkább a un. modernebb megoldásokat, mint az egyik jó ismerősöm, aki villanyász, és mindenre éllenállást meg ampermérőt tenne. 

Na én apszolute nem ilyen vagyok, nem mérem logarlőccsel a rétiszénát !!

Én keresem az egyszerű, gyors , olcsó, általam könnyen kivitelezhető megoldásokat. Kivitelezni viszont mindent egyedül szoktam legyen fa, vas, vagy akármi, mert barkácsolni azt szeretek.

 

Visszatérve a nevelőmhöz a baloldaliba kezdem a kicsikkel, 100 db. fér kényelmesen el benne. 

1 db. infralámpát lógatok be a látható drótnál fogva, ami elég hőt és fényt ad. Ha fáznak alámennek, ha melegük van kört alkotnak a peremen. A lezárható tető fele nikecellel szigetelt, a másik része csak nejlonozott, ezen keresztül is jut be fény , amiből amúgy nem kell sok.

Ha kezdenek erősödni akkor felnyitom a csapóajtót, amin keresztül átmehetnek a másik nevelőrészbe, de itt se meleget se + fényt nem kapnak, a tető fele pedig csak hálós.

Alomnak ha nincs forgácsod a kiszárított apró széna is jó. Nekem ezek már bizonyítottan beváltak, nem okoztak problémát.Szerintem ez a fűgyüjtős szárítmány azért is jó mert ebbe jobban meg tudja vetni a lábát, nekem soha nem volt lábszétcsúszásos problémám. Habár lehet hogy az inkább " beltenyészeti " probléma .

Az etetésüket az első napokban --ezt is feltettem -- csak egy alacsony peremű általam összeütött tálcával oldom meg.Itatásukra pedig a szelepes megoldás tényleg jó. Van egy kis elcseppenés, de megoldható.

 

Sok sikert, még beszélünk.

 

Előzmény: hamvasat (14685)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14689

Omosimama!

 

Látom, nem olyan egyszerű ez a fürjezés. Én dilemmázok folyamatosan, hogy mi legyen a fekélyes talpú fürjjel. Visszaolvastam az összes hozzászólást, amiben szerepel a "fekély" szó, meg a kapcsolódó hozzászólásokat, de nem lettem okosabb. Volt aki azonnali vágást javasolt, volt aki óvatos kifakasztást és betadint és tetran kenőcsöt. Azt nem tudtam meg, hogy mi lett az eset vége...

 

Szerencsére a lábseb nincs annyira szem előtt, hogy a többi kikezdje, illetve csak éppenhogy picit biceg a delikvens, jobban mondva, csak óvatosabb a járása.

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: Omosimama (14688)
Omosimama Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14688

Na! A végén vagyok a szelektálásnak. A kikelt 60-ból megmaradt 14 tojó, levágtam huszonvalahány kakast, a többi spontán elhullás, vagy patkány (sajnos, főleg tojók). Nem túl jó eredmény, de elsőre megteszi. Ha papírforma szerint tojnak, lesz heti 80 körüli tojás, ami elég a családnak, meg a barátoknak néha.

Jövőre remélem ügyesebb leszek.

A sebes fejű tojóm jól van, a többi nem bántja, de azért reggel még beszórtam. Ha megmarad, lesz egy búbos fürjem. Egyébként sokkal nyugodtabbak így kakas nélkül.

Hamarabb akartam én szelektálni, de az elmúlt hőségben az agyam se működött annyira, hogy ha már nincs erőm vágni, hát rakjam külön őket. Pedig a nagy ládában van széna meg por nélküli forgács a tengerimalacok után. Nade késő bánat....

A Fürkésztől kapott 6 fürjből megvan négy. A többi a szabadságvágynak és a macskának lett az áldozata. Amelyiket a kutyával tetettem le köszöni jól van. Még ők is szépen tojogatnak.

Most majd kezdem a kakasok (tyúk) vágását, mert nem győzöm őket takarmánnyal, meg nagyon sűrűn vannak.

Szépeket építetek, én is igyekszem tanulni belőle.

hamvasat Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14687

Zozomano13!

 

Én is néztem azt a youtube-os videot, lélekben készülök én is az e hét szombati kelésre. Mondjuk én fogok rakni szúnyoghálót a keltető alsó rácsára, hogy ne tudjon szétcsúszni a lábuk. Attól azért tartok, hogy fogom a nagy bufla kezemmel egy ilyen csöpp fürjnek összekötni a lábát, ha kell. Valószínűleg a feleségemre bízom, mert annak jobb keze van az ilyen finomabb munkákhoz. Tegnap is ő volt a "fürjdoktor", ő tisztította ki a sebet a tojó talpán, én csak lefogtam a madarat.

 

Ami érdekes, hogy mikor meghoztam őket, fogalma sem volt róla, hogy milyen jegyek különböztetik meg a kakast a tojóktól, mégis egyből megmondta, hogy melyik a kakas. Azt mondja, hogy más a tekintete és a mozgása is. Én nem látok semmit :-) Majd most ha a 102 tojásból kikel vagy 50-70 fürjecske, lesz lehetősége válogatni őket :-)))))

Előzmény: zozomano13 (14684)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14686

Fürjfürkész!

 

Almozás:

 

Szőnyegem az van. Fűnyíróval levágott pázsitot kiszárítottam, 3 zsákkal begyűjtöttem, majd gyűjtök még. Gondolom a levágott, kiszárított fű is jó.

 

Forgács: most kicsit az ajkamba haraptam... a fürjketrecem faanyagát, meg még egy jó adat deszkát meggyalultam pár hete, volt vagy 10 zsák pormentes forgácsom... de eltüzeltem :-) Azt olvastam itt a fórumon, hogy nem szabad faforgácsba rakni a fürjeket, mert ha lenyelik, beggyulladást és pusztulást okoz. Most akkor lehet, vagy sem?

 

Láttam már ezt az itatós képet, próbára akarok is rendelni majd ilyen szelepet. Most végül rendeltem 4 db papagájitatót.

 

Köszönöm, üdv: hamvasat

 

Előzmény: fürjfürkész (14682)
hamvasat Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14685

Fürjfürkész!

 

NASA-technológia? :-))))) Igazából ennek a fórumnak a megoldásait, ötleteit, javaslatait próbáltam honosítani benne :-) Egyébként az infrafilm még olcsóbb is, mint az infralámpa és az élettartama is hosszabb. De lehet, hogy túllihegem a dolgot :-)

Előzmény: fürjfürkész (14681)
zozomano13 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14684

Üdvözletem! most kétnaposak a fürjeim csak egy volt láb szét csúszásos. A youtube on látam agy videó-ba hogy össze kötik a lábukat és utána rendbe jönnek egy kis idő múlva. az on az egyen kibrobáltam énis   és úgy nézki beválik azóta rendesen jár eszik iszik.

hamvasat Creative Commons License 2017.08.08 0 0 14683

Omosimama!

 

Ok, veszek hazafelé ilyen ultraszeptil port. Van esélye, hogy meggyógyuljon?

 

Még tanulom ezt a fürjezést, nehéz eldöntenem, hogy ilyenkor le kell vágni, vagy lehet próbálni gyógyítani. Nem szívesen vágnám le.

 

Köszönöm

Előzmény: Omosimama (14680)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!