Keresés

Részletes keresés

Ajudit1 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 142
Akkor nem hiszem, h. örülni fogsz a hrnek, hogy  600 Ft volt :((( a birsalma. A Múzeum körúti bioboltban. Érdemes körülnézni a piacokon. A birsalma nem szokott beteg lenni, úgyhogy nemigen permetezik, így, ha nem kifejezetten biót keresel, meg lehet venni a nénikéktől is. Amúgy mindig tartok tőlük, mert nem értenek a permetszerekhez.
Előzmény: aknil (135)
aknil Creative Commons License 2009.10.30 0 0 141
 Ilyesmit szeretnék.
Előzmény: dalma53 (139)
aknil Creative Commons License 2009.10.30 0 0 140
 Ilyen aprító géppel gondoltam!
Előzmény: dalma53 (139)
dalma53 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 139
na, erre kivancsi leszek!!!
Hogy tudod a mixerben kis kockara apritani? Ha meg is is szaritod, szerintem a mixerezes utan hagymapor lesz belole!
Előzmény: aknil (138)
aknil Creative Commons License 2009.10.30 0 0 138
Köszi! Ilyet már én is próbáltam csinálni, de ez nem ugyanaz, mint amit a HotDog-ra szórnak. Az teljesen száraz, ropogós, apró hagymadarabokból áll.
Talán kipróbálom azt, hogy az általad leírt módszerrel megsütöm a hagyma-szeleteket, és utána beteszem az aszalóba, és teljesen kiszárítom, majd pedig mixerben kis kockákra őrlöm. Az lenne a cél, hogy szárítás után tárolható legyen.

Feltétlenül beszámolok az eredményről.
Előzmény: dalma53 (137)
dalma53 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 137
ja, es amikor megsult papirtorlon le kell itatni az olajat.
Az olaj forrosagat ki kell tapasztalni, mert ha nem eleg forro, akkor nem pirosra sul, hanem csak parolodik.
Előzmény: dalma53 (136)
dalma53 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 136
Nem szoktam hot-dogot venni, de a hagyma a mi kedvencunk is.
Igy csinalom: A hagymat felkor alakura, aranylag vekonyra felvagom (hagyma felezve),
egy talba sima lisztet teszek, majd a szalasra szetszedett hagymaszeleteket beleforgatom, ugy, hogy a hagyma minden oldalat liszt boritsa. Ezutan tesztaszuroben lerazogatom a feleslege lisztet, es nagyon forro bo olajban, hitelen pirosra sutom.
Nagyon finom, ezt szoktam csinalni hagymas-rostelyoshoz, de mi annyira szeretjuk, hogy szinte mindig csinalok akkor, amikor olyan olajom van, amit mar nem tudok hasznalni semmire (2x sutottem mar benne).
Ugyanis ezutan mar tenyleg csak kukazni lehet az olajat.
Előzmény: aknil (133)
aknil Creative Commons License 2009.10.30 0 0 135
Köszi! Az újabb adag birset tegnap szeleteltem fel, és raktam bele forró cukorszirupba. Ma reggelre egész jó puha lett, úgyhogy lehet, hogy délután már aszalom is. (Hétvégére már kéne a csemege, úgyhogy nincs időm 1 hetet várni vele!:))
Jól értem, hogy a hosszabb ideig kandírozott gyümölcsöt nem is kell aszalni, hanem elég 1-2 órára beletenni a gépbe?

Te Budapesten vetted a birset? Megkérdezhetem, hogy hol és mennyiért? Szeretnék még vásárolni, de a Nagycsarnokban 500 Ft körül van kilója. Két hete néztem a ceglédi piacon, akkor 150-200 Ft-ért árulták a nénikék a kertben termett bio-birset. Szóval az 500-at egy kicsit (nagyon!!!) soknak tartom, viszont mostanában nem járok vidéken.
Előzmény: Ajudit1 (134)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 134
Szia, én is épp ma vettem birsalmát (biot). Lekvárt godoltam csinálni belőle, de most kedvet kaptam az aszalásához. Én mindenképp tovább kadíroznám, mert közben is puhul valamennyit. Az igazi kandírozás egy héten át tart, h. minden nap le kell forrázni a cukorsziruppal a gyümölcsöt. Hasoló keménységre a birs az éretlen Alexander körtéhez. Azt előbb kandíroztam, majd már csak megszárítottam a nedvességtől. Finom lett.
aknil Creative Commons License 2009.10.29 0 0 133
Sziasztok! Végig olvastam a topikot, és nagyon éhes lettem.:)

Én most próbálkozok aszalt birssel. A birset héjastul vékony cikkekre vágtam, és forró cukorszirupba áztattam. (A cukorszirupba tettem egy kis citromsavat is a barnulás elkerülése végett). 1 óra áztatás után lecsepegtettem a birs-szeleteket, és beletettem az aszalógépbe. A tálcákat kb. másfél óránként megcseréltem, és néha pihentettem is egy keveset. Délutántól este 11-ig ment a gép. a végeredmény nem lett rossz, de egy kicsit rágós.
Kérdezném, hogy szerintetek az ilyen kemény húsú gyümölcsöknél érdemes-e hosszabb ideig áztatni aszalás előtt cukorszirupban? Ha tovább áztatom, akkor puhább lesz majd az aszalvány? Fontos-e a "pihentetés" aszalás közben? Mennyi időnként kapcsoljam ki a gépet, és milyen hosszú ideig pihenjen a gyümölcs, mielőtt újra bekapcsolom?

Másik téma:
Van ez az amerikai HOT-DOG árus üzlethálózat. Azért szoktam néha hot-dogot venni tőlük, mert imádom azokat a ropogós, pirított hagymadarabokat, amivel megszórják a tetejét. Szerintetek ez hogyan készül? Szerintem nem csak pirítják, hanem szárítják is a hagymát, de nem tudom, hogy milyen sorrendben? Csinált már valaki ilyet?

Előre is köszi a válaszokat.
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.29 0 0 132
Az aszalás, befőzés igazi nyugdíjasnak való elfoglaltság. A gépet állandóan őrizni kell, legalábbis az enyémet mindig nézegetni kell. Amikor vettem, nyár elején, nem is volt más lehetőség, csak ez, csak hallomásból tudom, h. van olyan is, amelyik pl. forgatja a tálcákat. Tehát egy nap közben elfoglalt nőnek eléggé nehéz, de sztem nagyon megéri. Sok benne az öröm is. Ami belefér, belefér. Talán lesz még a hét végén valahol lukullusz pari.
Chimney Creative Commons License 2009.09.28 0 0 131
Tegnap a törökbálinti Cora tele volt lukulussz-al.
Előzmény: Ajudit1 (129)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.26 0 0 129
Tönkölykenyérhez nagyon megy az aszalt paradicsom, apróra kell vágni és a tésztába keverni. A most aszalt paradicsom, ami közönséges paradicsomból készült, nem lett olyan finom, mint a lukulluszból való, pedig már nem kapható lukullusz :(((
Előzmény: Törölt nick (128)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.25 0 0 127
Most vettem közönséges paradicsomot, ami jó húsos (az a lényeg, h. viszonylag sok rostja legyen), éppen sózódik. Jó ízű paradicsom, majd beszámolok róla, h. milyen lett. Sajnos, nagyon fogy az aszalt paradicsom készlet, a héten 3x sütöttem vele kenyeret.
Előzmény: Törölt nick (126)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.24 0 0 125
Én a múlt héten kaptam egy nagy szatyor Alexander körtét, még kemény volt ahhoz, h. bármit is kezdeni lehessen vele, épphogy elkezdett érni. Én aszalás előtt kandíroztam 3 napig: 1 liter vízhez 1 kg cukrot adtam, felforraltam és a 8-ba vágott körtéket beleraktam. 1 nap múlva kiszedtem, forraltam, betettem, és így még 2 napig. Akkor jött az aszalógép, mi tul. képpen csak megszárította a felületét. Lehet, h. még beforgatom porcukorba, h. szép is legyen. A levét felhasználtam azóta citromhéj és sárgadinnye kandírozásához. Gyönyörű(!) bio citrom volt a macs-ban. Elég érdekes íze lett, tul. képpen egy szörp. Még gyömbért fogok kandírozni benne.
Előzmény: Iszka (124)
Iszka Creative Commons License 2009.09.24 0 0 124
Én a körtét keményen szeretem, viszont pár hét alatt bepuhul ami van nekünk.
Most szedtük le a végét, mivel még soha nem aszaltam körtét csináltam vastagabb, vékonyabb, kisebb-nagyobb darabokat. Citromos vízben megáztattam, kb. 1 órája van a napon és még nem barnult be.

Úgy csinálom, mint a szárított gombát, tálca, ki a napra, naponta 1-2 alkalommal fogom megforgatni és ellenőrizni. Estére meg megy be a kamrába, ha kint maradna, akkor úgy járna, mint a gomba szerintem, visszavizesedne.

Pár nap múlva jelentkezem az eredménnyel.
Anikó48 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 122
Az Óbudai piacon /Raktár u./ állandóan van jó minőségű lucullus paradicsom, igaz csak egy árúsnál hétköznap.Pénteken két helyen, szombaton csak egy árul, mert a másik az SzTK melletti "MDF" piacon árul. Az utóbbinál mindig olcsób, én tóle vásároltam már többször, alku után 100 FT/kg-ért.
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 121

Nem tudom, lehet-e itt írni, nevet, de én a Nagycsarnokban vettem először, igaz,most legutóbb csak egy helyen volt már, a Lehelen több helyen is láttam a múlt héten, de a legfinomabb, amit a bioboltban a Múzeum körúton vettem, ez húsosabb is, mint a másikak. Ez teljesen meglepő, hiszen a bio dolgok nem szoktak szépek lenni :))). Holnap benézek a csarnokba meg a bioboltba is, h. mi a helyzet. Jó lenne még egy adag. Sajnos, lassan megy a dolog, az én gépemnek hiába van öt tálcája, nem érdemes mind telerakni, mert akkor nem lehet kivárni, míg elkészül. 2 tálcát töltök meg, azt forgatom folyton, ez kb. 1-1,5 kg. végül aztán elfér egyre is :(((

 

Előzmény: Törölt nick (119)
TTNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 118
ügyes vagy!
Előzmény: dalma53 (117)
dalma53 Creative Commons License 2009.09.08 0 0 117

Kis kezemmel........nem olyan vészes, csak időigényes.

Előzmény: TTNora (115)
Sárkány Creative Commons License 2009.09.08 0 0 116
Ez tényleg jó ötlet én is kipróbálom. Gombát már aszaltam, nagyon jó lett. Szeletekre vágtam,  többnyire vargányát aszaltam még nyár elején az esős idők után. Naagyon finom. Most nagyszemű szőlőt próbálok aszalni, kevés sikerrel. Egyszerűen nem akar száradni.
Előzmény: Ajudit1 (113)
TTNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 115
mivel tudod ilyen szép vékonyra szeletelni?
Előzmény: dalma53 (112)
TTNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 114

Ne tudom, a lucullus közepében, a magház által közrefogva alig van valami hús. Mint egy nagyobb szálka, kb annyi.

Előzmény: Törölt nick (109)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 113
A zöldség hámozóval vágtam vékony csíkokat a zöldségekből, tulajdonképpen addig hámoztam, míg el nem fogyott. Répa, petrezselyem, karalábé, zeller, petr. zöld, zeller zöld, póréhagyma, pritamin paprika került bele. Amikor kiszáradt, robotgéppel megdaráltam, sót egyáltalán nem tettem bele. Az arányokat szaglással és kinézetre állítottam be :))) Szép is, jó illatú is. Elég gyorsan készült. Ebben az a jó, h. nincs kötve szezonhoz, ezek a zöldek mindig vannak. Jól fog mutatni a kenyérben is. Gombát is szárítottam, azt is megdaráltam. Még nem próbáltam ki, h. milyen. Párolt rizs lesz az első, amibe belekerül, aztán a nokedlitésztába teszem.
Előzmény: dalma53 (112)
dalma53 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 112
Kb. masfel honapja vettem 6 db almat egy utazashoz.
Utkozben megettunk 3 db-t, de olyan savanyu volt, hogy hostett volt annak aki megette.
Hazahoztuk. Itt tologattuk, senkinek sem kellett, majd mikor elkezdett rancosodni, most penteken, egy hirtelen gondolattol vezerelve, meghamoztam, kimagoztam es vekony, majdnem atlatszo szeletekben kiraktam, haloval letakarva a napra.
2 nap alatt zorgosre aszalodott, ma meg elfogyott, mindenki aki arra jart bekapott egy par szeletet. Most nyuznak, hogy csinaljunk ujra.
Hat, ilyen veletlenekbol lesznek a "szokasok" Mar latom ez az uj slager nalunk.

Ez a zoldseg aszalas, majd ennek megdaralasa, tetszik, ki is probalom!l
Előzmény: Ajudit1 (111)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 111

Most a cukkini csipsszel kísérletezem. Az első adaghoz túl vékonyra szeleteltem (nem is én, hanem a robotgépem), de nagyon finom lett, el is fogyott hirtelen :)))

A mai adagot vastagabbra szeleteltettem, de úgy tűnik, még mindig lehet vastagabb. Amúgy meg egyre fogy még félkészen...

Aszalás közben, ahogy vizsgálgatom, hogy állnak a dolgok, mindig kevesebb lesz a cucc a tálcákon. A paradicsom eddig a legfinomabb és a sokféle zöldségből aszalt, majd darált ételízesítő. Olyan illata van a dobozban, mint egy csodás, tartalmas húslevesnek.

 

Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 110
A lukullusz paradicsom más felépítésű belül,mint a többi, annak a belseje két részre oszlik, talán a dióhoz tudnám hasonlítani. Ami megmarad az aszaláshoz, az a külső héj. A belső részt könnyen ki lehet venni és marad egy húsos burok, azt kell aszalni, a belseje mehet pl. lecsóba, érdemes akkorra időzíteni. Persze, ne számítsatok sokra, kb. 2-3 mm marad a héjon, de az isteni!!!
Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.07 0 0 108

Az őszibarack rosszabb, mint a sárgabarack. Kísérleteztem, mert termett - egyébként nem érné meg.

Őszibarackból a kandírozott szeletkék finomak, de túl sok vele a macera, és benne a cukor.

 A natúr aszalt őszibarack ehetetlen.

Idén kemény "gumibarackot" aszaltam keveset a kiürült tálcákon (a gép még ment, de már csak két tálcányi szilva volt benne). Narancsgerezdnyi cikkeket vágtam, hámozva. Finom, de amint elkezdett a szilva fogyni alóla, túlmelegedett, megfeketedett, nem száradt.  Most pedig már elfogyott a barackom is.

Előzmény: Ajudit1 (105)
TTNora Creative Commons License 2009.09.07 0 0 107
Igen, kiszedtem azt is. Csak a bőre alatti hús maradt.
Előzmény: Törölt nick (106)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 105

Én lukulluszt aszaltam, az a legjobb, mert sok a húsa, a leve. Ha megnézitek az olasz paradicsomkonzerveket, azok is abból készülnek. Hosszában ketté vágtam, így a belső részét könnyen ki lehet emelni. Megsóztam, így könnyebben aszalódik, vizet veszít és finomabb. Kicsit hagytam állni, aztán kiöntögettem a keletkezett levet és - kert híján - zsupsz a gépbe. Nekem Trisám van, de gondolom a többi ugyanúgy működik. Kb. egy fél nap kell neki.  Folyton figyeltem, forgattam és rakosgattam a szemeket. Ebből a szempontból biztos jobb a napon szárítani. Ez a tegnapi adag bio boltból származott, gyönyörű szép húsos, magában is finom. Olíva olajjal öntöm fel és bazsalikomot meg fokhagymát teszek mellé. A bazsalikomot is aszalni/szárítani kell. A fokhagyma mehet aszalás nélkül bele. Leginkább kenyeret fogok sütni vele, de már így is sok fogyott belőle csipszként :)))

Azt szeretném megkérdezni, h. aki barackot aszalt, az hogy csinálta, mert nekem nem sikerült. Csináltam csak úgy, egyszerűen kimagozva. Csináltam úgy, h. nem vettem ki a magját, csak mikor már kicsit aszalódott. Csináltam kandírozva, forrázva. Nem mondom, hogy nem lehetett megenni, de nem az volt, amiért érdemes annyit vacakolni. Most még néhol lehet kapni, és az őszibarack gondolom ugyanúgy viselkedik. Előre is köszönnöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!