Keresés

Részletes keresés

nazareth Creative Commons License 2020.12.28 0 0 2126

(Na a beillesztett műholdképet a zinex lehagyta, feltölteni meg nem tudom, szóval aki nem hiszi, járjon utána :)

Előzmény: nazareth (2125)
nazareth Creative Commons License 2020.12.28 0 1 2125

Azt hiszem, ebben a rövid videóban minden benne van :)

https://www.youtube.com/watch?v=4nBRt4noAac

Személyszállítás-fronton az 5+1/2 ablakos kocsik voltak általánosak. De amint látható, volt ott konténerszállító, önürítős, mindenféle. Emlékeim szerint Topánfalván van egy ilyen kocsi kiállítva... Ha még eljutok Torockóra, talán kimegyek, körbefotózom. Csak az a baj, hogy katasztrofálisak az utak, egy Torockó--Topánfalva egy 3/4 napos program :-/

Egy nagyon jó fotóválogatás található ebben a cikkben is: https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/foto-imagini-colectie-mocanita-valea-ariesului-apuseni-arata-celebrul-tren-calatoreau-motii-1_5d515abb892c0bb0c677c06c/index.html#photo-head

A teherfuvarozás volumenéről:https://4.bp.blogspot.com/-bd0VUuA3Cuo/WhsDOliEb0I/AAAAAAADsjY/uua-gbxqPmouookETV9-PEMUXLuXQSAsgCLcBGAs/s1600/Defileul%2BAriesului%2B%252C%2Bamonte%2Bde%2BSalciua%2B-%2Banii%2B80%2B-%2Bsursa%2BSorin%2BNistor%252C%2BFan%2BTurda.jpg

...illetve az élőjószág-fuvarozás volumenéről egy koremlék, alighanem a Kakas-hegyi(?) leányvásárra igyekvő hímek láthatóak a fotón: https://www.ziarul21.ro/wp-content/uploads/2019/08/received_865174500550344.jpeg

Egy jobb minőségű fotó, ezen még régebbi személykocsik láthatóak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Turda-Abrud_mixed%2C_1978.jpg

Hasonló volt a járműállomány Marosvásárhelyen is. Ott is volt egy-két érdekesség, pl. a kiterjedt áruszállítás okán Vásárhelytől délre még portáldarus konténerátrakót is csináltak a keskeny- és normálnyomtávú vasút között. A keskenynyomközű vonal a nagyvasúttal párhuzamosan, nagyvasút és a város között futott ki délnyugatra, és a nagyvasúton túli ipartelepre úgy vitték át, hogy a keskenynyomközű vágányt lesüllyesztették, majd a nagyvasút alatt egy 180°-os, szűk ívű fordulóval átvezették a túloldalra, és északkeletre bevitték az ipartelepre. Sajnos ez a fordító már a műholdas képeken is csak akkor kivehető, ha visszamegyünk 2002-ig (ekkori a legrégebbi Google Earth felvétel a környékről):

RhB Creative Commons License 2020.12.28 0 0 2124

Milyen keskenynyomközű kocsikkal jártak?

Előzmény: nazareth (2122)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.12.28 0 1 2123

Szuper Gépek, főleg a CFR L45-ös!

A réztáblákhoz használhatsz Pattex Total gél ragasztót, ez nem köt gyorsan (felrakás után még mozgatható egy ideig,ha szükséges)és a festékről utólagosan is eltávolítható.

Előzmény: KZsoe (2121)
nazareth Creative Commons License 2020.12.27 0 0 2122

Hát a GFR/RS/TH és egyéb GRAMPET-bagázzsal én elvből nem szimpatizálok, így nekem kimaradt a gyűjteményemből, de az L45H-val én is erőteljesen szemeztem. A vásárhelyivel is (félig vásárhelyi lennék), meg az abrudbányaival is (másik felem meg torockói :)... Aztán ahogy nézegettem, úgy döntöttem, végül kihagyom. Nem hiszem, hogy össze tudnék állítani egy élethű szerelvényt;. Ahogy néztem, még a T.A. csapat kisebb vagyonért árult személykocsijainak sincs sok közük az eredeti CFR-kocsikhoz, terveket meg nem találtam, amelyek alapján neki tudnék állni egy korrekt szerelvény házilagos legyártásának. Pedig egy 5-6 kocsis vonat poggyásszal, 1. osztállyal nekem is kedves gyerekkori emlék lenne...

Előzmény: KZsoe (2121)
KZsoe Creative Commons License 2020.12.25 0 4 2121

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Gondoltam letörlöm kicsit a port a topicról, és megmutatom nektek miket hozott az angyal, ugyanis éppen karácsonyra bővűlt a gyűjteményem 2 újabb román modellel.

Az első modell egy A.F. 060 EA villanymozdony GFR színekben.

A fenti modellel immár kettőre gyarapodott a GFR mozdonyaim száma. Íme egy csoportos kép is a dízel testvérével.

A második újonc gyüjteményem gyöngyszeme, de inkább koronadísze. Ez már a harmadik olyan modell a gyüjteményemben, amelyiknek eredetije városunk fűtőházához tartozott, és több gyerekkori emlék fűződik hozzá, mert az általa vontatott vonatokkal utaztunk nagyszüleimhez a Marosvásárhely - Szováta közötti kisvasúton.

Ez nem más mint a Bemo gyártmányú L45H keskeny-nyomtávú mozdony CFR színekben. A modell először az Amintiri Feroviare 2013-as katalógusában volt meghírdetve, végül 7 év után a Trains-Addicted-es fiúk kezdeményezésével valósult meg. A modell nagyon szép és részletgazdag. A géptér körüli rész padlózata szép, fotómaratott rácsnak tűnik, a tetőventilátor rácsa is szép filigrán kivitel. Alatta kivehetők a ventillátor lapátjai is. A feliratok élesek, a táblák tamponozva vannak ugyan, de a Trains-Addicted készített hozzá fotómaratott fémtáblákat, amiket be is szereztem a modellhez. Jöjjön néhány kép is.

Végül lenne egy kérdésem a fémtáblák felragasztásával kapcolatban. Milyen ragasztót ajánltok ezek felragasztásához? Pillanatragasztót nem merek használni, mert az kifehéredik száradás után. Itthon van UHU ragasztóm, de azzal nem sikerült, mert bebőrőzik a ragasztó mielőtt esélyem lenne felhelyezni a táblát a mozdonyra és már nem ragad oda.

48NVD Creative Commons License 2020.11.07 0 0 2120

48NVD Creative Commons License 2020.11.07 0 0 2119

Az alábbi mozonyokat keresem megvétlere.

battila722 Creative Commons License 2020.10.28 0 0 2118

Sziasztok!

Ilyen CFR személy vagonokat keresek: H0 ACME...képet netről mellékeltem.

Emailben elérhető vagyok !

alkotasu Creative Commons License 2020.10.18 0 0 2117

Én egyszer Tárnokon láttam ácsorogni egyet (talán ugyanazt?). Néztem is, hogy mintha egy gyertya égne a lámpa helyén.

Előzmény: nazareth (2116)
nazareth Creative Commons License 2020.10.18 0 0 2116

Amennyire tudom, rendszeresen nem járnak át Marfás járgányok (mármint valóban Marfă-színekben). Én egy alkalomról láttam fotókat, az valóban valami 47-es csoda volt, talán Pestig is eljutott. Csak nem tudom, hogy milyen alkalomból.

Előzmény: KZsoe (2115)
KZsoe Creative Commons License 2020.10.17 0 0 2115

Ja, a Delfin-Traxxok átjárhatóságának akkor lenne haszna, ha az útlevél ellenőrzés egy ponton történne, mint a közúton. A Delfineket kivéve, több youtube videón láttam már 400-as (talán 474-es is) sorozatú CFR Marfas villanymozdonyokat megfordulni Debrecenben, Kelenföldön, stb. Nekik azért sikerült olyan messzire jutniuk, mert bérbe lettek adva magánvasútaknak?

Előzmény: nazareth (2114)
nazareth Creative Commons License 2020.10.16 0 0 2114

Amennyire megfigyeltem, ez a hagyomány megvan a románokkal, a lehető legkisebb mértékben jártak át a gépek a szomszédos ország területére. A Ceauşescu-korszakban ennek nyilvánvaló okai voltak, de a határellenőrzés manapság sem sürgeti az "interoperabilitást", ráérnek a gépeket cserélgetni. A Delfin-Traxx bizniszt is jelképes vas(út)függöny-lebontásnak szánták (gondosan odafigyelve, hogy pl. a Mátyás-Traxx se tartalmazzon semmiféle magyar nemzeti jelképet); gyakorlati haszna nem sok volt a dolognak.

Előzmény: KZsoe (2113)
KZsoe Creative Commons License 2020.10.15 0 0 2113

Annyit mondhatok, amit előttem már braun fórumtárs is leírt. Az elmúlt jónéhány évben többször is utaztam Budapestre a Harghita IC-vel és a mozdony (Jimmy) mindig a magyar oldalig, Biharkeresztesig vitte a szerelvényt, ott cserélték.

Előzmény: Sz. G. Á. (2109)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2020.10.15 -1 0 2112

hmm hmm... próbálok kotorászni az emlékeimben, de csak mozaikdarabkék vannak meg: hogy sok évvel ezelőtt, és hogy alföld, magyarország, jimmy...
úgyhogy könnyen lehet, hogy ez épp Biharkeresztes volt, mert hát jártam arra is...
Túrom a netet, és ami videó van, azoknál nagyon gyanús, hogy az ártándi átkelő és Biharkeresztes közötti nyúlfarknyi szakaszon készültek mind
illetve másik fórumban vannak fenn fotók ilen gépekről, rendre keresztesen, (de legalább a 65-1300-6-asról is van fenn kép... kcisit bíztam benne, hátha lehet szilárdabb ideológiát is gyártani, minthoyg egy gép legalább egyszer legalább egy órát eltöltött magyarországon :) )

Előzmény: braun (2111)
braun Creative Commons License 2020.10.15 0 0 2111

Szerintem csak Biharkeresztesig. 

Hagyományos Sulzer járt be Ladányig a '90-es évek elején.

Előzmény: nazareth (2110)
nazareth Creative Commons License 2020.10.15 0 0 2110

Bejártak?

Előzmény: Sz. G. Á. (2109)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2020.10.14 -1 0 2109

nagyon csábít, hogy beszerezzek hgd jimmyt, tetszik nagyon a kék-fehér változat, viszont a magyar vonatkozású/bejárós gyűjteménybe csak mérsékelten passzol...
jó lenne hozzá ideológiát gyártani: amennyire tudom azért be-bejárkáltak hozzánk is, alföldön itt ott előfordulhattak.
Van-e esetleg a japható psz-ek között oylan, amiről tudjuk, hogy kifejezetten előfordult nálunk?
Egyáltalán, mikor, merre, milyen vonatokkal járkáltak be?

szalamander007 Creative Commons License 2020.09.05 0 1 2108

Köszi.

A múlt hétvégén Nyiregyházán volt vasutmodell kiállítás,meghajtottam egy kicsit,szépen muzsikált a mozdony is meg a digitools dekóder is.

Előzmény: nazareth (2107)
nazareth Creative Commons License 2020.09.05 0 0 2107

Jut eszembe, lemértem Neked a kerekeket...

Előzmény: szalamander007 (2105)
szalamander007 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 2106

Kicsit nyomkodd össze,de finoman, aztán nézd meg,hogy a két csavaron lehet e még húzni.

Előzmény: KZsoe (2104)
szalamander007 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 2105

Igazándiból,ha a kerekek(küllös kerékváz) színe eltér a forgóváz színétől,akkor látszik belőle valami.

Előzmény: nazareth (2103)
KZsoe Creative Commons License 2020.08.26 0 3 2104

Szép jónapot mindenkinek!

A minap kaptam kézhez a rendelésem a Trains-Addicted-től, amivel egyenesen 3 új taggal bővűlt az Albert féle Sulzer családom. Ezekről készítettem pár gyors fotót a kicsomagolás után, amit feltöltenék ide az érdeklődőknek. Sajnos a képek borús fényviszonyok mellett készültek, de remélem azért élvezhetőek lesznek számotokra.

Az első darab a Sulzer modell legújabb variánsa, amelyik Inda vonatfűtési rendszerrel rendelkezik. Ez a CFR Calatori express színtervét viseli.

A következő darab CFR Marfas, piros-szürke színekben.

A fenti modellek azért különlegesek a számomra, mert mindkettő eredetije városunk mozdonyállományát gyarapítja, szóval a közelből teleportálták magukat az íróasztalomra. :D

Íme itt láthatók eredetiben. A tárolón, pihenés közben fényképeztem le őket.

Az utolsó darab az új jövevények közül szintén CFR Marfas, teljesen szürke ruhában.

Ő a piros-szürke ruhás testvérével együtt egy Gbs es Hbikklls kocsikból álló szerelvényhez lesz csatolva, amivel egy a városunk műtrágya gyárát kiszolgáló szerelvényt szeretnék összerakni modellben.

Végül egy csoportos kép a teljes Sulzer családomról.

Legvégül pedig egy kérdés, Albert Sulzer tulajdonosok felé. :) Valaki próbálkozott már, vagy van esetleg ötlete, hogy a kaszni végeinél levő illesztési hézagot hogyan lehetne csökkenteni? Mert az express sémás modellem eléggé vigyorog.

nazareth Creative Commons License 2020.08.24 0 0 2103

Igen, a küllős kerék nekem is nagyon vonzónak tűnt. Aztán amikor megjött a gép, rá kellett döbbennem, hogy semmi nem látszik a küllőkből. Aztán elkezdtem képeket és videókat nézegetni Sulzerekről, és rá kellett döbbennem, hogy az igazi gépen sem látszanak a küllők... Szóval szépek a küllős kerekek, de nem biztos, hogy utólag is érdemes beruházni rájuk. 

Előzmény: szalamander007 (2102)
szalamander007 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 2102

Köszönöm a választ. Sajnos nem arrafelé lakom. Kedden jön meg egy constantin grup-os masina,és tetszik benne a küllős kerék. Lehet,hogy a tilliges gépemben kicserélem a kerekeket Albert ra,ezért érdeklődtem Nálad,mivel Te megbontottad a hajtást.

Üdv.

Előzmény: nazareth (2101)
nazareth Creative Commons License 2020.08.23 0 0 2101

Nem tudok róla, hogy Albert bármit változtatott volna a hajtáson, így valószínűleg igen. Ha Gödöllő környékén laksz, kipróbálhatjuk:)

Előzmény: szalamander007 (2100)
szalamander007 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 2100

nazareth!

Tőled kérdem,mert te már szedtél szét albert sulzert. Van egy Tillig gépem. A fényképeid alapján a két gép forgóváza szinte megegyezik,úgy nézem hogy a fogaskerekek is. A kérdésem: aTillig gépbe be lehet e rakni az albert kerekeit?

Előre is köszi a választ. Üdv Itsván.

Sz. G. Á. Creative Commons License 2020.08.21 -1 0 2099

köszi, meg mindenki másnak is!
igen, az egyenes végűből éppen ez a kékszürke-sárga lenne a cél. (másmilyen színűt ebből nem is láttam még)

Az elmúlt két hétben annyi meló szakadt a nyakamba, hogy még csak gondolni sem mertem arra, hogy vonatozzak.

most el is kezdett zsongania fejem, félelmetes, hogy még annál is sokkal színesebb a flottájuk, mint amennyire elsőre gondoltam, pedig elég jó a képzelőerőm... bele sem merek gondolni, hogy mekkora szívás lehet üzemeltetni ennyiféle járművet.
Első körben egyelőre az ebayről éppen hoz a posta 4db minden-deutz forgóvázat, mert az enyémek alatt alapól nem az volt. (Tilligé volt beszerezhető, de amennyire meg tudtam ítélni, alá lehet faragni.)

más:
valószínűleg csak nekem új info, de minap feldobta a facebook a hgd posztját, hogy előjegyezhető a delfines asea...

Előzmény: braun (2087)
nazareth Creative Commons License 2020.08.21 0 0 2098

Ja, mégsem; most nézem, a 2-es típusú kocsinak (3. kép) meg az ablakai nem stimmelnek...

Előzmény: nazareth (2097)
nazareth Creative Commons License 2020.08.17 0 1 2097

Na kérem, minekutána mostanában nem tudok feltölteni ide képet, a drive-ra raktam fel. Három kocsi, két különböző típus. A háromnegyedig kész kocsiból, ami már logós, van egy félkész második példány (arról nem csináltam fotót), azon csak a csíkok vannak fent, feliratok nem. A 2. típusú kocsinak a befalazott ajtaja alatt nincs lépcső; illetve az ablakai is némileg mások.

Amennyire néztem, a befalazott ajtó helyén a szekrény alsó fele a valódi példányoknál sem volt egységes, de többnyire a szekrényt lehozták az alváz felső szintjéig, szóval a hozzám került modellek ilyen szempontból nem stimmelnek. Az 1. típusnál ki kellett volna pótolni az alvázat. A 2. típusból leginkább a 001-est tudnám kifaragni, ha lekapnék picit az alvázból a befalazott ajtó alatt, és kerítenék oda lépcsőket.

Szóval egyelőre nem egyértelmű, hogy ezekkel a kocsikkal akarok foglalkozni... :-/

Előzmény: nazareth (2093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!