Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3032
Kedves Rollei!

Az én „kultúrköreimben” meg érvelni szokás és nem személyeskedni…
Előzmény: Rollei (3001)
Majdnem Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3031

és azt átgondoltad már miért itt a fórumokon tüsténkedsz, ahelyett, hogy bevonulnál a kis laborodba (vagy a kölcsönbe)  és  saját örömödre gyönyörű tónusokat produkálnál??

 

milyen fajta magamutogatás ez a produkció?  ... és ez normális-szükséges-egészséges-helyes??

 

segítőkész? nem erőszakoló kicsit?

 

a tojáspatkolás is majdnem kihaló szakma  :)

 

bocs így "Ünnepekkor" ...

 

 

Előzmény: Törölt nick (3029)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3030
Kedves Képkovács!

Valótlant állítasz, azokban a hozzászólásokban magadat magasztaltad, hogy mennyire értettél a Ciba kidolgozáshoz…

Én csak a személyeskedő hsz. törlését kértem, a többi a moderátor személyes akciója volt…
Előzmény: Képkovács (3022)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3029
Kedves Péter!

 

„ Más: B31 topiktörlési akcióján meglepődtem, ennél azért jobb véleményem volt róla. Eddig csak voluntaristának és -- fotós ügyekben -- félműveltnek tartottam. ”

 

Hogy Te milyen vicces vagy :-)

Eddig azt hittem, hogy a mérések objektívebbek mint a szemre való nézegetése a negatívnak…

Egyébként Te nem vagy félművelt fotós ügyekben?

 

 

Kedves Rollei!

 

Nekem meg úgy tűnik mintha egy segédmunkás akarná megítélni, egy modern és egy klasszikus építész vitáját…

 

 

Kedves Koen!

 

Ígérem ha nyitsz egy fórumot, és ott sokat személyeskednek veled, és nem témáról lesz szó, és töröltetsz néhány hozzászólást (ami adott esetben sok hazugságot is tartalmaz), nem fogom negatívan értékelni.

 

Ejnye bejnye kisfiam

Gilmour. Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3028
Gondolom karbantartás vagy tesztelés folyik most. Néha nézzél rá, előbb-utóbb újra üzemel majd.
Előzmény: ölltönyös (3021)
Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3027
Úgy is lehet :-)
Előzmény: Majdnem (3025)
optikus Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3026
a homero es a stopper polaroidhoz valo. az a baja a kis nyomorultnak hogy meg hasznalaton kivul is eleg gyorsan leszopja az elemeket. multkor volt borzen belevalo es nem is volt draga erre teljesen kiment a fejembol hogy kene venni egy marekkal es csak 2 db-ot vettem a konyhamerlegbe. csak itthon jutott eszembe hogy kellett volna meg:(
Előzmény: Koen Brader3 (3012)
Majdnem Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3025

én nem akartalak már a sajátjaimmal is szórakoztatni, a multkori gyorsmunkák után ... megcsináltattam valami gyorsvállalónál -fényes 250-esre

 

igazi retró lett  :)  ...  mintha amerikai nyomat lenne '66 -ból

 

most úgy csinálok, mintha ez lenne az idei stílusom  és küldöm elfele 

Előzmény: Képkovács (3014)
Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3024
Még ülök a printerem mellett és kapkodom el a képeket, eközben rákukkantottam a FUJI Acros adatlapjára és "csodák-csodája" még a bélyegnyi pici jelleggörbéken is azt látom, hogy többféle hívónál is szignifikánsan látszik az, hogy a filmet a normál híváshoz képest alul hívva szűkül a lattitűd, pedig az alsó könyökök körül a gyárak már rendesen el szokták nagyolni a karakterisztikák megrajzolását :-)

(Nem maga a tény lep meg, hiszen tapasztalatból már ismerem a jelenséget, hanem az, hogy eddig nem is figyeltem rá igazán, mert általában nem is szokták ezt tisztességesen megrajzolni. Csak akkor lehet biztosan tudni, ha kimérjük, de az Acrosnál anélkül is látszik).
Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3023
Nálam a filmek váltogatása az Astia, Provia, Velvia dia hármast jelenti, illetve ff-ben az Acros-t, mint kedvenc filmet. Persze időnként azért más is befűződik, pl. HP5, stb. de az elenyésző mennyiség.
Előzmény: Pémén (3019)
Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3022
Az én szakmai hozzászólásaim voltak 32-47 között...

A személyeskedés megítélése az persze nézőpont kérdése. Ha az illetőnek szakmailag a véknyába talál egy dárda, akkor legegyszerűbb személyeskedés vádjával moderáltatni az ellenfelet :-)

Ha jól emlékszem, akkor kb. arról írtam bennük, hogy Alhazen barátom nagyon elmélyült, sok éves ff kísérletezés után eljutott arra a végkövetkeztetésre, hogy mindezen laboros tudományok birtokában sem lesz képes soha olyan minőségű ff optikai nagyítást előállítani, mint egy jó fájlból egy jó digit nyomattal... :-)
(Én, mint jó barátja és kollégája tanúsíthatom, hogy igen kiváló optikai nagyításokat is képes volt készíteni, tehát nem volt azokkal semmi baj, csak éppen a technológia felért a létra tetejéig... :-)

Mivel éreztem a gondolat profánságát, ezért magam adtam neki a tippet, hogyha csípi a szemét a gondolat, akkor nyugodtan moderáltassa a beírásaimat. Személyeskedésre viszont nem emlékszem, de nem kizárt, hogy ő másképp érezte, mivel igencsak eltért a véleményünk jó pár ponton.
Előzmény: Koen Brader3 (3007)
ölltönyös Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3021
Konkrétan Gilmour hozzászólásánál láttam, üdv Neked is! :)
Előzmény: ölltönyös (3020)
ölltönyös Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3020
Sziasztok!

Bocsánat, hogy nem egészen ide illő témával zavarok, de korábban láttam itt hivatkozásokat a fotohaz oldalra. Na, most ez az oldal megadta magát. Tud valaki róla valamit, hogy mi történhetett?

Köszönet!
üdv.
Pémén Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3019
Ezt én sem értem, a szürkelap igen hasznos holmi: visszavert fény mérésénél. Beseső fénynél nem tudom mire használni. Én elég sokat fotózom diára, mióta megvan a Mamiya RZ, 6x7-re. Bár a prizmának van fénymérője. és ahogy tapasztaltam pontos is, általában beeső fényt mérek, a téma függvényében néha használom a beépített spotot. Aztán a film jellege stb. alapján tapasztalatból korrigálok, a filmek jelleggörbéjét nem tartom fejben. Igaz, szinte mindig ugyanarra a filmre fotózom. Azt hiszem, hogy Képkovács módszere és az enyém közt lényegében nincs különbség, csak valószínű ő sokkal gyakorlottabb férfiú, és ha számolgat, vélhetőleg többfajta filmet használ. A zónázásról az a véleményem, hogy aki akarja, használja, de szerintem teljesen felesleges. A ff pedig sokkal kevésbé kényes, vessetek meg, de ott szerintem +-0,5 fényérték bőven belefér. Dián már látszik a különbség!

Más: B31 topiktörlési akcióján meglepődtem, ennél azért jobb véleményem volt róla. Eddig csak voluntaristának és -- fotós ügyekben -- félműveltnek tartottam.

Megint más: mindenkinek boldog, békés, szeretetben eltöltött karácsonyt kívánok!
Előzmény: Képkovács (3018)
Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3018
Gyakran magam is így csinálom, de, hogy 2-e a 2, az attól is függ, hogy milyen dia van befűzve.
Lágy dián lehet akár 2 1/3 is, míg kemény filmnél legfelejebb 1.5-1.7.

Ha van Digisix-ed, akkor minek hozzá a szürkelap? :-)
Beletartod a diffúzort a fény irányába és közvetlenül megméred a fényt, ennél pontosabban nehéz lesz bármilyen más módon expót mérned :-)
Előzmény: Koen Brader3 (3015)
Gilmour. Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3017

Most ugyanannyiért vannak, mint itthon.

Én meg állandóan fényképezőket veszek, mert mindig beesik egy olyan, aminek nem tudok ellenállni. :-)

Előzmény: arry_ (3000)
Gilmour. Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3016
Köszi!
Előzmény: Koen Brader3 (3012)
Koen Brader3 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3015
Kepkovacs: Diara spottal sokan azt ajanljak hogy a legfenyesebb reszre +2 -vel merjel. Te igy csinalod?

En diara tajkepet (amikor meg 35mm-ben Fuji velviara meg proviara dolgoztam) matrixszal mertem, akar sivatagban akar havas hegyekben) es a matrix mindig bevalt. Ezzel szemben a spotozas nekem nem jott ossze szinesben (talan mert a szines dia nagyon erzekeny a meresi hibakra a FF negaval szemben, es en nem tudok jol fejben kiatlagolni).

Ez itt matrix-szal mert dia

Ez meg Gossen Digisix + szurkelap.
Előzmény: Képkovács (3013)
Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3014

Én ugyan még most is mások karácsonyi ajándékképeivel meg naptárjaival bírkózom a laborban, de ettől függetlenül mindenkinek békés, boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Képkovács Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3013

Szoktam tájképet fotózni diára (talán ez az a műfaj, amit leggyakrabban művelek) és én sem szürkelappal, hanem legtöbbször bizony spotméréssel :-)

 

Tájnál, ha a gép felállításának helyén és a célterületen kb. azonos a fény, akkor (leggyorsabb eredményt ad) mérek egy beesőt ott, ahol vagyok, vagy ha ezt nem lehet, akkor igen gyakran a gépváz spotmérőjével szépen kidekázom a megfelelő megvilágítást a témarészletek világossága alapján magából a célterületből, nagy kontraszt esetén ügyelve arra, hogy a fény és árnyék területeket úgy osszam el a filmen, hogy lehetőleg sehol ne veszítsek tónust.

Távoli, ködös, levegőperspektívás tájak hosszú telés képén vagy lapos megvilágítási viszonyok mellett meg eleve olyan kicsi a kontraszt, hogy legtöbbször bőven jó a beépített mátrixra alapozni a mérést, legfelejebb korrigálom kicsit valamerre, ha valamelyik irányban hangsúlyozni akarom a tónusokat.

Általában a fénymérés metódusát és az abból kialakított expozíciót mindig az adott fényszituáció és a lehetőségeim alapján igyekszem otimálisnak megválasztani. A lehetőségek tárháza széles, csak jól kell ismerni őket és még fontosabb, hogy minden mérőeszközt olyan célra használjunk, ahol az az eszköz a leghatékonyabb(nincs olyan eszköz, amelyik minden fényszituációban optimális, ezért kell időnként egy másikat is használni), és talán még ennél is fontosabb az, hogy tudatosan, fejben játsszam végig azt, amit a filmen kapnom kell, vagy amit kapni akarok.

 

Én nem gondolkodom zónarendszerben, mert nem szeretek ilyen skatulyákat ráhúzni semmire, hanem szépen megtanultam elhelyezni a természetben látható tónusokat egy század denzitás skálán (a log (lux s) expozíció és a neki megfelelő filmdenzitás lényegében csak előjelükben különböző mennyiségek, a nagyságuk ugyanaz), és annak alapján le tudom képezni a filmre kb. olyanra, amilyennek belső látásom alapján szeretném. (Laborosbetegség, mondhatni foglalkozási ártalom :-))

 

Igen ritkán exponálok mellé :-)

 

Az én módszerem kb. a fenti, ezt értetted "te módszered" alatt?

Előzmény: moTmeN (3005)
Koen Brader3 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3012
... meg valami: a Digisix legnagyobb elonye hogy kicsi es konnyu. Amikor a terepen egy bazi nagy hatizsakot cipelek bizony szamit hogy mi mennyire suloys (azon a kepen egyebkent pont egy Nikon vazzal mertem).

A Digisix jo mero amennyiben a beeso meres neked megfelel. Van mas feature-je is (homero meg stopper) de azokat soha nem hasznaltam.
Előzmény: Gilmour. (2997)
Majdnem Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3011
((  ez jó ... de az a kérdés fekete, vagy átlátszó a nega  :)  ))
Előzmény: apca (3010)
apca Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3010
Neked is!

(én annyira pozitív vagyok, hogy a negatívon már nincs semmi :))) .)
Előzmény: Majdnem (3008)
Koen Brader3 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3009
Alapjabol veve harom modon merem a fenyt a NF FF fotozasnal:
1. ha nalam van a digit (Nikon D70) akkor azzal merem matrixban (es nem pepecselek spottal)
2. A Gossen Digisix-szel egy szurke laprol merem
3. Pentax spotmerovel arnyekot -2-re merek.

NF szinesnel mindig Nikon matrixot hasznalok vagy terepen (ha nincs digi vaz) szurke larol merek.

A mert ertekeket (pld egy adott f - T paros, vagy a mero EV erteket) atalakitom az adott film erzekenyseg, kihuzat es szurok (filter faktor) alapjan a tenylegesen hasznalt ertekekre, egy altalam irt Palm Pilot progammal amit ingyen letolthetsz innen ingyen letolthetsz innen
Előzmény: Gilmour. (2997)
Majdnem Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3008

én is kívánnékl boldog Karácsonyt!

 

Csak pozitívan - még ha naívabn is !!

 

 

Koen Brader3 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3007
Rollei, teljesen egyetertek. Nyolc eve forumozok es soha nem fordultam a moderatorokhoz. De ha megnezed a moderacios topicot, ra fogsz jonni, hogy ha b31 taliban elvtars nem tud egy vitaban felulkerekedni, azonnal fut a moderatorokhoz, szam szerint kerve hogy melyik hozzaszollast toroljek. A FF analog forumban, a 32 es 47 kozott csak 1 hozzaszollas van mert b31 kitoroltette a neki nem tetszo velemenyeket (nem valoszinu hogy mind a 14 "erosen szemelyeskedo" lett volna, mint ahogy o azt rendszeresen allitja).

b31 tobbek kozott azt is kerte hogy ezt az egesz topikot toroljek, tekintet nelkul arra hogy hanyan szoltak hozza.

Nem lehet valakit orokre letiltania, mert ha az illeto nagyon akar, ip masquerading-gel stb minding vissza tud terni.

Ugyhogy b31: fel kellenne nonnod vegre, es viselkedjel felnott modon - peldaul ne fakadjal sirva es ne fussal panaszkodni a moderatorhoz.

Előzmény: Rollei (3001)
lzs81 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3006

Zoltán!

 

Erre a táj és épületfényképezésre ha megkérlek, írhatnál egy jó fénymérési módszert, mert engem is érdekelne.  Eddig a mátrixra hagyatkoztam (színes dia/nega) , a dia is nega is jó (az én szememnek), de ha lehetne egy pontosabb módszer, nem zárkoznék el előle.

Lehet, hogy már elhangzott az eszmecserékben csak átsíklottam rajta, akkor elég egy hsz sorszám is, és átolvasom megint.

Előre is köszi.

 

itt s most ragadnám meg az alkalmat én is, és kívánnék:

 

Boldog és főleg Békés Karácsonyi Ünnepet Mindenkinek!!!! ;-)

moTmeN Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3005
A legtöbb valamirevaló fg-ben van spot mérés is
Sajnos a graflexemben nincs, de amennyire ismerem a Linhof Technikardanokba se szerelnek ilyet. Pedig nem olyan rossz fenykepezogep az se.

A szurke lapra visszaterve meg csak annyit tudnek belekontarkodni, hogy pl tajkep eseten nincs mod ra, hogy teszemazt lesetaljak az ottel arrebbi volgybe, es ott ramerjek egy szurke lapra, majd megismeteljem ugyanezt a 12. hegycsucson, raadasul belekalkulaljam az egeszbe a legkori viszonyokat is, hiszen a para, ami mondjuk a 8-10 kilometerre levo fenykepezogep es a tema kozott meg szurovel egyutt is befolyasolja a kameraba beosono fennyalabot. Mindezek mellett ugye 2 perc mulva valtozhat minden, hiszen hegyvideken gyorsan valtozik a felhozet.

Persze targyfotonal, studiokorulmenyek kozt elhiszem, hogy a Te modszered a legudvozitobb megoldas. En ahhoz nem(sem) ertek, foleg tajkep, esetleg epuletfoto celjabol veszem elo az analog technikat.

Elnezest, hogy belekotnyeleskedek a parbeszedetekbe, ami nagyon tanulsagos volt.

Es egyebkent is kellemes karacsonyt! :)
Előzmény: Képkovács (2956)
arry_ Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3003
na míg ti jólt veszekedtek én gyártom a mézeskalácsot meg a bejglit az asszonnyal :)

mézes
Rollei Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3002

Te B31 kartács, igazán nem akarnálak cikizni, meg itt a Karácsony is, de:

 

Ez a társalgás elindított bennem egy képzettársítást. Adott egy jószándékú ifjú, aki betéved egy fafaragó hagyományörző szakkörbe, ahol nagyon jól megtanul sótartót, fakanalat, gyufatartót, meg rühzsírtartót faragni. Aztán egy ötlettől vezérelve elkezd gondolkodni azon, hogy miként kell tetőszerkezetet ácsolni. Ebben a témakörben elkezd eszmét cserélni egy épületgépész&építőmérnök szakemberrel, aki történtesen most ács-állványozó kft-t üzemeltet, és hosszan vitatja azt, hogy hányszor hányas gerenda, meg hány négyzetméter cserép, illetve hány folyóméter léc kell egy házhoz...

 

Szóval szerintem egy kicsit egysíkúvál vált már az eszmecsere. De nem bántásiból mondom, hiszen karácsony van.  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!