A tavaly osszel egy vad kortefaba szemeztem egy helyi nagyon finom kortefajtat.
A 3 szemzes kozul ugy nezett ki hogy egyik szem megmaradt, minden jel arra mutatott, a levelnyel leesett es a rugy is mintha nagyobb volna de megsem indult el igazan. Letordeltem a vadfarol minden hajtast, minden masodik heten kapott egy-egy veder vizet de nem akarja a rugyet elinditani. Pedig nem ugy nez ki hogy el volna szaradva. Ha mindig letorom a vad hajtasait, gondolom h kiszarad majd.
Miert nem inditja az oltott szemet? Tehetek ennel tobbet?
Sajnos nem tudok olyan fajtáról, ami rezisztens lenne. Még az olyan régi fajtákat is permetezni kell, mint a Mariska. Idén azon is megjelent néhány tafrinás levél, pedig egyszer őt is lefújtam. Folicur soloval.
A kiskert csak inkább azt küldje amit rendel az ember mert nekem a fidelia valahogy nem fehér húsú lett hanem ráadásul egy jellegtelen fajta volt amit rögtön át is oltottam van egy magról kelt barackom ami konkrétan mindenre érzékenyebb mint a többi sárga húsú és nem nektarin.
Idén tavasszal egyszer permeteztem lemosóval, valamint később egyszer Folicur soloval. Ez a permetezés idén kevés volt, mert néhány helyen megjelent a tafrina.
Máskor kétszer szórom felszívódó gombaölővel tavasszal tafrina ellen, az általában elég szokott lenni.
Nem merném permetezés nélkül nevelni, azt szerintem nem bírná.
A mézbogyó viszont legalább nem foglal túl sok helyet, két bokor sem. Nálunk a diófa szélénél félárnyékban elvannak, csinos bokrok. Ha nem öntözöm, nyár végén már ronda, de tavasszal úgy is terem.
A homoktövis viszont egy csapás... Nem is kényes, szép is, de brutálisan terjed gyökérről. Csak akkor ültetném újra, ha óriási kertem lenne.
Ha már valami szuperegészségeset akarunk ültetni, inkább aróniát. Szép növény, nem terjed gyökérről, megbízhatóan terem egyedül is, és ha valamivel keverjük, finom lekvárt lehet belőle főzni. Hideg patakvölgyben lakunk, de nem emlékszem, hogy elfagyott volna.
Az alma se szokott sose elfagyni, egyik fajta se, azon ilyen szempontból nem kell sokat töprengeni, inkább a gombabetegségeknek legyen ellenálló. A birs néha elfagy, de ritkán.
Adalékok: A kivi nagyon sok vizet kíván, a szárazságot rosszul viseli. A mézbogyó hasonló, csak a vízmennyiség kisebb. A homoktövis bírja a szárazságot is. A megporzás mindháromnál problémás: a homoktövis és a kivik többsége kétlaki, a mézbogyóból pedig ajánlatos másik fajta porzópárul.
Fajtákon belül nincs nagy különbség a virágzás idejét illetően.
Cseresznyéből van Sunburst, Germersdorfi, Alex a kertben és szinte egyszerre virágoznak. Az Alex talán 1-2 nappal korábban kezdi a virágzást a többihez képest.
Almát illetően van Jonathán és Sampion. A Sampion 1-2 nappal korábban kezdi a virágzást a Jonathánhoz képest.
Alexander és Vilmos körte esetében a Vilmos kezdi előbb 1-2 nappal a virágzást.
Meggynél az Érdi bőtermő kb. 4-5 nappal előbb kezd virágozni, mint az Újfehértói fürtös.
Őszibaracknál Maria Bianca, Meystar kicsit korábban bont szirmot, mint a Champion. A sort nálam a Mariska nyitja, de őszibaracknál sincsenek ezeken a fajtákon belül hetes különbségek.
Nekem ezekkel a fajtákkal van tapasztalatom.
Ha fagyveszélyes helyre akarsz ültetni, akkor az alma, birs, naspolya termeszthető a legnagyobb biztonsággal, mert ők virágoznak a legkésőbb.
Ha például őszibarackhoz ragaszkodsz, a Championt mindenképpen javaslom. A mostani fagyos tavaszokon is mindig szépen termett. Magam is meglepődtem két éve, hogy mennyire jól bírta a virágzáskori hideget.
A már pirosodó cseresznyét Mospilannal fújni nem jó ómen.
14 nap az ÉVI. Az a tapasztalatom, hogy addig le is rohad ....a mostani esős, jeges idővel szinte biztos.
Én 8 napja fújtam rá, de úgy elkezdett sárgulni, hogy rezeg a léc, hogy az elsőnek érő szemeket az aprónép nem eheti meg... (meg természetesen a nagy nép sem)
Januárban oltott? :o Oltani akkor szoktak, amikor az alanynak van nedvkeringése és elég meleg lesz a hegszövet képződéshez. Télen csak kiszárad a csap.
Az iden januarban kezben oltott (nem szemzett) fakat kell vedeni a szel ellen valahogy? Sikerult az egyikrol letroni a nemes csapot veletlenul, es hat nem kellett hozza nagy erokifejtes...
Üdv ! Pécs havazás ,széllel(Árpád-tető környéke) ,hát mit mondjak ..........!? Novembernek időnek tűnik ,ha nem lenne a kutya kint ,még azt sem zavarnám ki az udvarba !:-))
Az Invicta és Hinnomaki egresek mennyire rezisztensek a lisztharmatra? Annak mondják őket, de ez a gyakorlatban mit jelent? Nem is kell őket permetezni ez ellen? Vagy elkapják ezek is, csak enyhébbek lesznek a tünetek?