Keresés

Részletes keresés

Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2007.11.07 0 0 720

Mi az, hogy hírfogasztó hallgató?

Bővebben?

Előzmény: Törölt nick (713)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 719

"Igen, de ez általában csak az előző 4 évre vonatkozik. :-) Mondjuk pl. hogy Borbás Mária vagy Rákay Kálmán vagy éppen Papp Endre eltűnt az MTV-ről annak én örülök, pedig jelzőkarók voltak."

 

gondolkozz egy picit nagyobb léptékben!

Előzmény: Törölt nick (716)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 718

"Hát, aki középhullámon zenés műsort hallgat....:)))))))))) "

 

ááááácsi! rádióadókról volt szó, meg a közöttük lévő versenyről. ebben részt vesznek a nem zenei csatornák is.

 

"Szerintem a külföldi adókat azért nem éri meg számolni, mert nem érdekelt a hazai reklámokban, valamint nem is nekünk szól, csak úgy bejön :)"

 

ez számunkra egyfajta pozitív externália, viszont a hazai adók szempontjából helyettesítő termék, ráadásul "veszélyes is", hiszen nincs átállási költség. tőlük hallgatókat vonhat el, rontva az ő statisztikai mutatóikat, így rontva a reklámidő-értékesítási pozícióikat is.

Előzmény: Törölt nick (715)
ferapont Creative Commons License 2007.11.07 0 0 717
Ezzel a hozzászólásoddal - először a topicban - végre egyetértek.
Előzmény: Törölt nick (702)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 716
"de itthon minden politikai kurzus (meg lelkes kiszolgálóik) gőzerővel agyon igyekszik, hogy ezeket a jelzőkarókat minél gyorsabban eltüntesse. "

Igen, de ez általában csak az előző 4 évre vonatkozik. :-) Mondjuk pl. hogy Borbás Mária vagy Rákay Kálmán vagy éppen Papp Endre eltűnt az MTV-ről annak én örülök, pedig jelzőkarók voltak.

Itthon ez meg csak arról szól, hogy ki melyik oldal marketingjét hiszi el. Örök példám, amikor kollégáim habzó szájjal el a kezeket a forinttól című gyűlést tartottak a cég konyhájában. A következő beszélgetés zajlott le:

Ők: Mocskos Draskovics, tönkreteszi a forintot, blabla
Én: Figyeljetek már, ilyen monetáris piac, meg valutapiac volt nektek az iskolában?
Ők: Nem
Én: Akkor miről beszéltek?



Előzmény: TracerT (712)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 715
Hát, aki középhullámon zenés műsort hallgat....:)))))))))) Egyébként nem is tudom mi van ott, Kossuth, Katolikus, MR valamelyik tematizált adása.

Szerintem a külföldi adókat azért nem éri meg számolni, mert nem érdekelt a hazai reklámokban, valamint nem is nekünk szól, csak úgy bejön :)
Előzmény: TracerT (711)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 714
A Petőfire mindig is azt mondtam: az elv jó, a playlist nem jó :)) Szerintem az a baja mindegyik fővárosi rádiónak, hogy pontosan 3 nap után dögunalmasak, percre pontosan ismétlődik minden. Ha beszélnek, akkor általában zöldségeket, úgyhogy inkább csak zenét adjanak :)
Előzmény: Bíborkékhóvirág (710)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 713
Tévedés, egyik sem lát el közszolgálati feladatot, egyszerűen a hírfogyasztó hallgatókat célozzák meg, rengeteg szétszponzorált műsorral.
Előzmény: Bíborkékhóvirág (709)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 712

"És van még egy baja, sokan meg foggal körömmel ragaszkodnak a régi szarhoz, tudomást sem véve arról, hogy a világ már vagy 3x elment mellettük. "Eddig is megvoltunk nélküle" - ettől a mondattól tudok felmenni a falra."

 

ne menj neki, mert kár lenne érted. :-)

 

nem nagyon tudnál tőlem olyan mondatot idézni, amelyben az "eddig is megvoltunk nélküle" akár szó szerint, akár tartalmilag előfordulna. egyszerűen azt gondolom, hogy a világ előrehaladtával, amely tényt még eleddig szintén nem akartam vitatni, muszáj lenne néhány jelzőkarót leszúrni, hogy legyen mire visszatekinteni. ugyanis, ha nem tudod, hogy honnan jöttél, akkor - hogy alkalmazkodjak stílusodhoz - fingod nem lesz arról sem, hogy hova tartasz.

 

de itthon minden politikai kurzus (meg lelkes kiszolgálóik) gőzerővel agyon igyekszik, hogy ezeket a jelzőkarókat minél gyorsabban eltüntesse. lehet az egy történelmi esemény, történelmi személyiség, vagy akár egy művészeti szempontból kevésbé értékes, de 50 évünket végigkísérő rádiójáték-sorozat.

és az emberek örömmel bedőlnek mindennek, hol egyiknek, hol másiknak tapsolnak lelkesen, hogy végre eltüntette ezt a "régi szart".

 

az angolok november 5-én ünnepelték meg házi örömtüzekkel, grillpartival, kisközösségi tüzijátékokkal annak az évfordulóját, hogy egy Guy Fawkes nevű pasi - ha jól emlékszem 1605-ben - megpróbálta felrobbantani az angol parlamentet. nem járt sikerrel. s ezt a napot ott ünneplik. igaz, nem állami csindadrattával, viszont attól függetlenül minden évben, hogy éppen ki kormányozza az országot. pedig nehéz lenne azt mondani, hogy Anglia egy bezárkózott, a világ haladásából önmagát kirekesztő ország lenne.

Előzmény: Törölt nick (705)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 711

no, megszámoltam. középhullámon 4 (magyar), míg URH-n 17 adót fogtam be, élvezhető minőségben.  a 17-ből 6-on ment magyar nyelvű szöveg, 2-őn magyar nyelvű zeneszám, 1 pedig komolyzenét sugárzott. a többin vagy angol nyelvű könnyűzene ment, vagy valami instrumentális, ezekről nem tudtam kideríteni hogy mely náció rádiója, de az tény, hol ölég messze lakom bármely határunktól.

viszont azt nem fogadom el, hogy a külföldi adókat ne kellene számolni, hiszen bármilyen zenei adó, ami a többi, adott helyen fogható adótól közönséget von el, az versenytárs, csökkent(het)i a többiek hallgatottságát.

 

ezzel együtt Magyarországon 2005-ben, ha jól emlékszem 175 ilyen-olyan rádió működött.

 

Budapesten egyébként, egy PC-be szerelt TV tuner kártyával, aminek rádióvevője is van, legalább ennyi adót képes vagyok venni. azt is tapasztaltam már, hogy a külső Váci út környékén pl. a gödöllői városi rádióként működő Calipso rádió (sem a név, sem az i betű nem tévedés) hallgatható.

Előzmény: Törölt nick (703)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2007.11.07 0 0 710

"Lehet rossz rádiókat hallgatok, de én a fővárosi piacon egyiket sem tartom sokra."

 

Ezek szerint a mostani Petőfi sem felel meg Neked?

Van olyan, amelyik jó?

Egyátalán milyen kell Neked (bővebb választ várok Tőled!)?

Előzmény: Törölt nick (707)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2007.11.07 0 0 709

Azt a kötözködös mindenedet!

Kereskedelmi rádióként közszolgálati feladatokat lát el, erre akartam utalni!

 

Előzmény: Törölt nick (702)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 708

Bocsánat azért az MTV és a Duna TV helyzete egy kicsit más. Az MTV sajnos hosszú évekig az aktuális kormányzat kifizetőhelye volt, továbbá éppen a költségek fogásával tudták arra bírni, hogy abba az irányba beszéljen, amelyikbe kell. (Ez poltikai oldaltól független, Bayer Zsolt és az Ezüsthajó Kft, meg mondjuk a Xénia Láz is szép pénzeket vett fel az MTV-től).

 

Másrészt bocsánat, de úgy tűnik, hogy az emberek a kereskedelmi műsorokat nézik. Miért ne próbálna meg az MTV több nézőt szerezni, hasonló tartalmak előállításával? Miért kellene hogy péntek este főműsoridőben mondjuk Barázdafaszi templom építéséről legyen műsor? Így is számtalan olyan műsorral van tele, aminél a kereskedelmikben még a szinopszist sem fáradnának elolvasni.

 

Miért kellene olyan műsorokat csinálni az MTV-nek, ami a nézők 98%-át nem érdekli?

Előzmény: Törölt nick (701)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 707

" De, igen sok munkahelyen is tiltva vagyon, legalábbis, megint csak azokon, ahol -vélhetőleg- pont az a szegmens dolgozik, akik igényes zenét szeretnének hallgatni."

 

Bocs, de ezeket a magvas megállapításokat Te honnan veszed, a KSH-ból? :))))

 

A mai világban a rádiózásnak az a lényege, hogy bármikor odakapcsolsz nagyjából tudd mit kapsz. Éppen ezért nem érdemes visszahigítani a Petőfit szöveges műsorokkal. A 2 óra magyarnóta, 2 óra kabaré, 2 óra poptarisznya működésképtelen volt.

 

Lehet rossz rádiókat hallgatok, de én a fővárosi piacon egyiket sem tartom sokra.

Előzmény: Törölt nick (700)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 706

Igenám, de ha beletúrsz a felmérésekbe, kiderül, hogy a határon túl is az RTL Klubot meg a TV2-t nézik, mert a Duna még mindig a 19. században tart a székelykapunál. Azt hiszik, hogy ott megállt az idő.

 

Azt nem vitatom hogy vannak a Dunán jó műsorok is (kevés), de egy filmes-politikai lobbi televízióját miért is az állam fizesse?

Előzmény: TracerT (699)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 705

"ennek az országnak (meg népnek) épp ez a legnagyobb baja. minden hagyományától igyekszik megszabadulni ráadásul mindig valamely politikai kurzus segítségével. s mindig akadnak, akik ennek lelkesen tapsolnak is."

 

És van még egy baja, sokan meg foggal körömmel ragaszkodnak a régi szarhoz, tudomást sem véve arról, hogy a világ már vagy 3x elment mellettük. "Eddig is megvoltunk nélküle" - ettől a mondattól tudok felmenni a falra.

Előzmény: TracerT (696)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 704

MR1,MR2,MR3,Pont,Juventus,Pilis,RFI,Mária,Roxy,Klub,Info,Civil/Fiksz,Tilos,C,Rádio 1, Lánchíd, Danubius, Sláger,Star,Gazdasági, Jazzy - kihagytam valamit?

 

Ebből a BBC/RFI, a Mária és a Civil/Fiksz reklámszempontból elhanyagolható

a Pilis az agglomerációnak sugároz, szintén hasonló a helyzet.

 

Vagyis épphogy megvan itt a fővárosban az említett számú adó (ami tizede a példában írtnak...)

Előzmény: Törölt nick (703)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 703
Ez érdekes, Budapesten nem lehet ennyi rádiót befogni. Külföldieket ne számold azért....
Előzmény: TracerT (695)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 702

Bíborkékhóvirág:

 

Bocs, de Te kevered a szezont a f..ommal :))

 

1. A Klubrádió nem közszolgálati hanem kereskedelmi rádió. Az egy dolog hogy éppen híreket sugárzonak rajta. Ők annak köszönhetik a viszonylagos sikert, hogy a totálisan eljobbosított Kossuthot másolták le csak a másik oldalról. Vagyis a Klub hallgatósága jórészt a Kossuth egykori hallgatóiból tevődik össze.

 

2. Lánchíd rádió szintén kereskedelmi rádió, ld. 1-es pont, csak jobbról.

 

3. Fiksz/Civil - ez ugye valami nagyon szar vicc akart lenni? :) Ezen csatornák hallgatottsága gyakorlatilag értékelhetetlen - és ahogy néha belehallgatok - a műsoruk is. Igazából "nonprofit" rádó címen végeznek frekvenciafoglalást, semmi mást.

 

 

Előzmény: Bíborkékhóvirág (694)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 701
Rosszul emlékszem, hogy volt róla szó (talán tavaly), hogy a Duna gazdálkodása annyira példaszerű, hogy ALÁ betagozzák az MTV (Magyar Királyi) televíziót, mert már únják már az állandó dotációt?
Amúgy, a királyi tévé akkor a legnevetségesebb, amikor a kertévékre akar hajazni. Mint a hetven éves mami, aki tininek sminkeli magát...És, még ezzel sem tudja magát felverekedni abba a szent nézettségi listába igazán.
Ahol a Duna meg egyáltalán nincs, csak épp nyereséget termel 2002. óta...
Előzmény: TracerT (699)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 700
Öööö, az emlegetett 15-29 éves korosztály (pláne, az a szegmens, aki annyira kultúrált, hogy a Petőfi zenéjét hallgatja, és nem a Danbiusét pl) szerintem nem butik eladó, késes-köszörűs, hanem igenis SULIBAN (középiskola, főiskola, egyetem) van az említett időben, ahol, emlékeim szerint nem nagyon támogatják az órák, előadások alatti rádiózást... De, igen sok munkahelyen is tiltva vagyon, legalábbis, megint csak azokon, ahol -vélhetőleg- pont az a szegmens dolgozik, akik igényes zenét szeretnének hallgatni.

És, senki nem beszélt műsorok bekarikázásáról... Viszont, ha dvd-t nézel, bulizol, akkor nem kapcsolod be a rádiót, hogy "szóljon valami"

Persze, hogy valamivel drágább "beszélős" műsort csinálni, de, ugye elmondtam már az öltönyös hasonlatot: vagy veszel pár tízezerért egyet, és kapsz jól fizető melót, vagy beslattyogsz az interjúra óccsó kínai strapapucsban és bermudában és maradsz mondjuk az egyes számú kocsimosó a benzinkútnál. Szóval, van az a befektetés, ami nem pénzkidobás, sőt, pénzkeresés. Csak, ehhez kell érteni, rádiós szinte is: mire, mennyit, hogyan költsünk, hogy még több embernek tessék, nagyobb legyen az a fránya hallgatottság, ezért nagyon szelet jusson a reklámtortából (nota bene: a reklámtorta nem csak a rádiókat, televíziókat jelenti, hanem a nyomtatott sajtót is)

Az utolsó két bekezdésre meg annyit, hogy ROSSZ rádiókat hallgatsz.... Ha jó a rádió, elkötelezett a szerkesztő, akkor igenis lehet ezektől eltérő, élvezetes és nem túl drága műsort csinálni. ÉS, ha nem tévedek, a Petőfi pont nem akar tucatrádió lenni. Persze, mondhatni, hogy így sem az, csak, az a dolgok könnyebbik vége... A nehezebb az lenne, hogy látva, mire nincs igény, mi rossz, mi nem minőségi, csinálok egy jobbat...

És, még mindig nem értem, hogy azért, mert neked bejön a nagyon zene, imért zavarna némi (a fentiek figyelembe vételével) készített szöveg. Hacsak, meghazudtolva a kor szokásait, nem tapadsz napi 24 órán át a rádióra.
Amikor mégsem NEM zavarna, ha lenne olyan, amit te nem szeretsz, de esetleg hozna annaka szerecsétlen rádiónak még +50-100ezer hallgatót....
Előzmény: Törölt nick (681)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 699
az a helyzet, hogy a DunaTV határon belüli nézettsége valóban nagyon alacsony. viszont nem is a hazai nézőkhöz szól elsősorban és deklaratíve, hanem a határokon túl élő magyarokhoz.
Előzmény: ARIBOY (698)
ARIBOY Creative Commons License 2007.11.07 0 0 698
Az ország 60%-ban elérhető a kábel tv,17%-ban van müholdas tv(UPC vagy DIGI TV).
A M2 és a Duna TV az ország 77%-ban elérhető!Ráadásul az alapcsomagban van benne mind két csatorna.Ezt pár hónapja olvastam egy honlapon.
A DUNA TV-n azért vannak érdekes müsorok.
Előzmény: Törölt nick (676)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2007.11.07 0 0 697
Egyetértek vele!
Előzmény: TracerT (696)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 696
ennek az országnak (meg népnek) épp ez a legnagyobb baja. minden hagyományától igyekszik megszabadulni ráadásul mindig valamely politikai kurzus segítségével. s mindig akadnak, akik ennek lelkesen tapsolnak is.
Előzmény: ferapont (673)
TracerT Creative Commons License 2007.11.07 0 0 695
összesen 8? nem vagyok fővárosi, de ha nem fogok a rádiómon - ami egy kis vacak, nem egy hi-fi készülék - legalább 18-20 állomást, hallgatható minőségben, akkor semennyit. és azt se feledd, hogy az 5 700 000 ember sem egy városban él. mindenkinek jut 8-10-12-20-n adó. és ezek számát vesd össze a vételkörzetük lakosságszámával.
Előzmény: Törölt nick (685)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2007.11.07 0 0 694

Na ebből jól látszik, hogy nem vagy képben a piacon. Minden rádió zenére van alapozva manapság, kivéve a hírrádiókat. Ezeket leszámítva a leghallgatottabb rádiók döntő kínálata zene.

 

Tényleg nem akarok vitatkozni, de még vannak közszolgálati rádiók is (a teljesség igénye nélkül), mint a Fiksz, vagy a Civil Rádió, a Klubrádió, vagy a Lánchíd Rádió, stb. ...

 

És ha már a Klubrádió írtam, ő egy jó példája annak, hogy küzsolgálatiként is elérhető jelentős hallgatottság, erre jó példa a rádiós naplós felmérés, illetve az, hogy most már tízenvalahány megyében is hallható!

 

Előzmény: Törölt nick (683)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2007.11.07 0 0 693

Na ebből jól látszik, hogy nem vagy képben a piacon. Minden rádió zenére van alapozva manapság, kivéve a hírrádiókat. Ezeket leszámítva a leghallgatottabb rádiók döntő kínálata zene.

 

Pontosan ez a lényeg, hogy általában a zenei kínálatra alapozva szeretnének működni, de nem megy ...

Szintem minden rádió folyamatos hallgatottság csökkentésről számol be, ezért megpróbálnak olyan műsorokat készíteni, ahol a hallgatók az aktív komikációjukkal részt vesznek.

Több olyan példát is tudok, amikor az egyik rádió a másik rádió társcsatornájává vált, hogy nagyobb legyen a hallgatottsága, de ez nem vált be ...

Előzmény: Törölt nick (683)
ferapont Creative Commons License 2007.11.07 0 0 692

Kicsit jobban figyeld az MR1-et, főleg a hírek előtt. Nagyon sok lyuk van, amit vagy átzenélnek, vagy "átcsöndelnek" (nyelvújítás!).

Előzmény: Törölt nick (679)
ferapont Creative Commons License 2007.11.07 0 0 691

Lehet, hogy így van, nem próbáltam :-))

Viszont ami sok, az a frekvenciahasználati díj, meg a jogdíj a zenék után.

És hát ha nem a nagynénikét meg a Máris szomszédot akarják a mikrofon elé ültetni

akkor az ismertséget is meg kell fizetni.

Márpedig az is jellemző, hogy névtelen nullákkal nem kezdenek, sőt egyre inkább a már máshol bejáratott nevekkel akarnak vonzani.

 

A eklámtorta vékonyságával azt akartam érzékeltetni, hogy mint kiderült elkötelezett vagyok a rádiózás irányába, de reális is egyben, sejtem és a magam számára elég jól vizionálom, hogy Mo-n merre megy a média, ezen belül a rádiózás és egyelőre úgy érzem az idő és a fejlődés nem a rádiózás fellendülését szolgálja.

Előzmény: Törölt nick (677)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!