Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19860

Amikor ennyi "példátlan" , se előtte, se utána sehol előforduló jelölések vannak, akkor nekem mindig az az érzésem, hogy ez egy nagyon nívós hamisítvány.

Előzmény: DLCBP (19855)
DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19859

Miért, mert van egy pármillió forintos zsebórája? 

Ismerôsöm 2 hét alatt vett egy új arany/acél Rolexet 5 millióért, egy évre rá eladta a régi kocsiját 30 millióért, és megvette az újat szalonban 65 millióért.

Harmincon éves a srác, hogy mivel foglalkozik, azt nem tudom.  😀

De irigyel engem.  😲

Előzmény: tycon2 (19858)
tycon2 Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19858

Akinél ilyen óra van, ahhoz a meztelen fürdetett illatosított nőt az eunuch a hátán viszi az óra tulajdonosához. Gondolom. Olyan kínai császári módra.

DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19857

Köszi!  🙋

Előzmény: APT (19856)
APT Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19856

Az óra autentikus, tényleg ez a modell van a képeken, a szabadalmi-céges képeken is. Kettővel ezelőtt egyébként egy pont ilyen - csak ezüst tokos - zsebóra restaurálásáról írtam cikket az Óra Magazinba.

Az értéket illetően azonban egészen kozmikus szinten van eltévedve az illető, ha Patek, ha nem, ha ritka, ha nem - attól, hogy valami ritka, még nem lesz automatikusan csillagászati érték. Konkrétan nem fog érte annyit sem kapni, mint egy szép állapotú, de jóval keresettebb Patek Gondolo zsebóráért, és akármilyen régi Patek karóra többet fog tudni - miközben azok is inkább csak milliós, mint többmilliós értékek. Megjegyzem, gyakorlatilag minden XVIII. századi és korábbi zsebóra praktikusan egyedi darabnak tekinthető, 100%-ig biztosan nincs még egy pont ugyanolyan - ehhez képest ez az értékükön nagyon nem látszik...

A hébe-hóba, nagyon neves árverési házak aukcióin előforduló, inkább pár gazdag olajsejk agyborulatának betudható árverési anomáliák nem mérvadók - ráadásul oda bekerülni innen nem is nagyon lehetséges.

Az órát az illető valószínűleg egy kb: átlagos márkásabb öreg arany zsebóra árában vehette - és még ha többet is ér ennél, soha nem fogja még ennek a többszörösét sem megkapni érte - nem, hogy milliárdokat...

Előzmény: DLCBP (19855)
DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19855

Idézem a leírást:

"

🎩💥 ‼️ IDŐUTAZÁS 1845-BE – FELBECSÜLHETETLEN PATEK PHILIPPE PROTOTÍPUS A KEZEMBEN ‼️ 💥🎩
Lehet , hogy hihetetlen , de a legkorábbi prototípus Patek Philippe zsebóra , amelyben Adrien Philippe első 1845-ös forradalmi szabadalma ketyeg , Magyarországon van , mégpedig az én tulajdonomban !

70 napos várakozás után egy amerikai kincsvadászat végére értem . A csomag megérkezett . Amikor kibontottam , megállt körülöttem az idő .
17 éves korom óta vagyok a különleges órák szerelmese . Nagyon sok különleges órám volt azóta , de soha nem gondoltam volna , hogy a legrangosabb óragyár egyik legértékesebb történelmi darabja itt lesz a kezemben . Ez egyszerűen hihetetlen .
Nem egy szimpla 18 k arany antik zsebórát tartok a kezemben , hanem egy darabot az óragyártás forradalmának hajnalából . Ezzel a zsebórával kezdődött el igazán a Patek Philippe története , a csúcsra vezető út .

🛠️ A SZERKEZET, AMI MEGVÁLTOZTATTA AZ ÓRAGYÁRTÁS MENETÉT

1845 május 15-én Antoni Patek társult a francia órazseni Adrien Philippe-vel , és megalapították a Patek & Cie óramanufaktúrát . ( Antoni Patek előtte egy Czapek nevű órásmesterrel hozott létre egy céget 1839-ben , amit 1845 áprilisában felszámolt )
Ez a zsebóra 1845-ben készült, és benne Adrien Philippe korszakalkotó találmánya működik: az a kulcs nélküli felhúzószerkezet , amelyet 1845-ben szabadalmaztatott Párizsban.
A zsebórám szerkezete tökéletesen megegyezik a hivatalos szabadalmi rajzon szereplővel – ez nem hasonló, ez AZ a konstrukció !
👉 Ez a szabadalom volt az első lépés az óragyártás modern korszakába. A kulcs nélküli felhúzás ekkor még forradalmi ötlet volt – ez az a mechanizmus, ami később világszabvánnyá vált .

És ez az óra – minden jel szerint egy kísérleti PROTOTÍPUS !
A sorszáma rendkívül alacsony:
1 *** - Azaz ezressel kezdődő sorszám - ez alapján ez lehet az egyik legelső , ha nem AZ ELSŐ példány a Philippe-féle szerkezetből - Az egyedi jelölések erre utalnak !!!
( 1200-as sorszámtól indul a Patek , Philippe korszak ! ) Ez valóban a kezdetek kezdetéről van !

🔍 MITŐL TELJESEN EGYEDÜLÁLLÓ?

🔸 A szerkezet nagyon különleges , kézzel vésett felirattal rendelkezeik : „ Patek & Cie A Genève ” felirat a hídon , ami ebben az időszakban gyakorlatilag példátlan . Az 1870-es évektől vált általánossá a szerkezet jelölése . Ez lehet az első Patek Philippe zsebóra , amelynek jelölt a szerkezete !!!!

🔷 ÉS MOST JÖN A SOKKOLÓ RÉSZ !

🔸 Mindezek mellett a számlap is jelölt !!!!
Ami önmagában elképesztő, hiszen 1850 előtt a Patek soha nem jelölte a számlapokat . ( A számlap jelölése is csak 1870 után lett kötelező elem )
Ráadásul nem a megszokott 12-es pozícióban , hanem a 6-os szám alatt jelölték ezt a számlapot , mikroszkopikus , kézzel készített „Patek & Cie A Genéve ” felirattal !!!!

🔔 Ezt a típusú számlapjelölést a gyár soha többet sem előtte , sem utána nem alkalmazta !!!

Mindezek alapján ez a darab az egyetlen ismert példány a világon ezzel a konfigurációval , és ez lehet az első Patek zsebóra a gyártás történetében , amelynek jelölt a számlapja !!!
Ez már önmagában gyűjtői kinccsé teszi !

💎 FELBECSÜLHETETLEN ÉRTÉK – NEM CSAK ÓRA, TÖRTÉNELEM

Ez az óra nem pusztán ritka – ez a modern óragyártás kezdőpontja fizikai formában .
Ez egy mérnöki kísérlet , egy forradalmi szabadalom kézzel készült , működő prototípusa !
Az első , amelyben az új koronáról húzható szerkezet működött .
Az első , ahol a számlap és a szerkezet is jelölve lett .
És valószínűleg az utolsó, amely még létezik belőle . Ezt az órát egykor Antoni Patek és Adrien Philippe tartotta a kezében , és bemutatókon , órakiállításokon volt az érdeklődés középpontjában .

🧭 Vannak későbbi más típusú Adrien Philippe-szerkezetes Patekok a világban magasabb sorszámokkal .
Ez a darab viszont egy teljesen más kategória – gyakorlatilag nincs rá piaci referencia, mert ilyen nem szokott előkerülni , mert ebből a kísérleti prototípus szerkezetből talán néhány darab készült .

📣 Kérdés a gyűjtőkhöz: Létezhet ennél korábbi , prototípus-státuszú , legelső Adrien Philippe szerkezetes Patek zsebóra , amelynek ilyen egyedi módon jelölt a számlapja és a szerkezete ?

Ha valaki látott már ilyen Patek zsebórát , jelentkezzen – de gyanítom : ez az egyetlen ilyen példány a világon.

🔷 Az óra értékét tovább fokozza , hogy ez nem egy restaurált darab , hanem minden eleme gyári , és tökéletesen működik 180 év után is !

⏳ Ez az óra nem csak az időt mutatja. Ez maga az idő egy darabja.
A forradalom kezdete .
A Patek Philippe történetének első saját szerkezete , amely mérföldkő az óragyártás történetét tekintve . Ez a zsebóra a gyűjtői piac legexkluzívabb rétegébe tartozik . Ez az óra felbecsülhetetlen értékkel bír a Patek Philippe történelmében ! Figyelembe véve az ilyen gyűjtői Patek ritkaságok eladási árait ,
értéke forintban kifejezve 800 millió Ft és 1,2 milliard Ft közé tehető ! Ha viszont bebizonyosodik , hogy ez volt a legelső elkészült Patek zsebóra Philippe első szabadalmával , akkor az értéke 4-5 milliárd Ft is lehet ."

Előzmény: DLCBP (19854)
DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19854

Az elsô hét fotón lehet olyan óra, mint azutolsó kettôn?  😲

i

bosijani Creative Commons License 2025.08.04 0 0 19853

így van,ahogy írod. én is magamtól tanultam ,de még mindig tanulom. bár,már sok alkatrészt meg tudok csinálni,csak legyen időm rá...

Előzmény: APT (19850)
pacs_425 Creative Commons License 2025.08.03 0 0 19852

Nem semmi, gratulálok!

Előzmény: APT (19846)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.08.03 0 0 19851

köszi! /amúgy egy picit ismerlek, mint egyik MMII tulaj (IWC-FAN) :-) /

Előzmény: APT (19850)
APT Creative Commons License 2025.08.03 0 1 19850

Nézd, biztos van, ez egy szakma, mérnöki alapokkal például aligha lehet gond elsajátítani. Nálunk még mindig van képzés is (a környező országokban már nem nagyon...), még ha erősen lekarcsúsított formában is.

De szerintem minden a motiváción múlik, aki nagyon szereti ezt csinálni, élvezi is, az beletanul.

És a mai világban sajnos kevés olyan munka-tevékenység van, ahol az ember tényleg azt érezheti, hogy saját kezűleg alkotott, létrehozott valamit, ami remélhetőleg még "maradandó" is.

Előzmény: jazzcool1,2 (19849)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.08.02 0 0 19849

akkor úgy kérdezem, hogy van még Rajtad kívül autodidakta órásmester? :-) 

Előzmény: APT (19848)
APT Creative Commons License 2025.08.02 0 1 19848

Van, persze. Én magam is ismerek ilyeneket. De az tény, hogy az egész országból ma már sajnos elférnénk egy családibb méretű ebédlőasztalnál.

Egyébként picit pont azt tartom szomorúnak, hogy ez nem űrtudomány. Ezt 120-150 évvel ezelőtt MINDEGYIK jól felkészült és felszerelt órásmester tudta, szüksége is volt rá, mert akkor még valóban "watchmaking" volt a javítás, karbantartás is sok esetben.

Előzmény: jazzcool1,2 (19847)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.08.02 0 0 19847

van még olyan órásmester, aki ezt Rajtad kívül meg tudná csinálni?

Előzmény: APT (19846)
APT Creative Commons License 2025.08.02 0 1 19846

Legyen kis ontopic is - beépítésre szánt Grande Complication öreg zsebóra-szerkezetből (teljes - nem örök - naptár modul, negyedütő, stopper, szóval ez olyan "alapszintű" Grande Complication - de akkor is az) hiányzott a dátum-kerék. Ez ugye 31 fogú kerék - no ilyen osztókör semmilyen osztótárcsámon sincs, és a fogprofil is eléggé sajátos, elvileg sima V-profil - viszont nincsenek vele szemben azért óriási precizitási elvárások szerencsére. 

Végül egy 156 lyukas osztókör azért került - az ugye 30db 5 lyukú, meg egy 6 lyukú lépés - az egyik fog lett kicsit szélesebb, de még ez belefért, után-igazítható volt.

Tömör 12-es rézrúdból forgácsoltam ki a alapot, és egy régi m0.5-ös modulú fogmaró kicsit laposabbra csiszolt profillal kiadta a feltétlenül szükségeset. Az első fog picit mélyebbre sikerült a kelleténél, de ezt még lehetett korrigálni - a vége egy működő dátumkerék lett, a gyorsváltó is működik, öröm van:

APT Creative Commons License 2025.05.23 0 0 19845

Nos, akkor mindent tudunk erről az óráról. :))

Ennyit lehet róla egyébként megtudni (így, képek alapján).

És még egyszer: mivel egyáltalán nem valami ritka, értékes és különleges óráról van szó, kora egy olcsóbb, hétköznapi használati tárgya volt, amikből máig azért maradt elég sok - így nem képviselnek ezek jelentős értéket. Konkrétan lehet, hogy egy Vaterás megfuttatásnál 15-20 ezerért sem sikerülne fél év alatt sem túladni rajta. Miközben már ránézésre is biztos, hogy amennyiben használni is óhajtanák - akkor egy alapos és gondos szervizeléssel, karbantartással kellene indítani (ami 30-50e alatt ma már nem áll meg).

Ezek után sajnos a "részletek" már tényleg nem túlságosan relevánsak.

Előzmény: Good_times (19844)
Good_times Creative Commons License 2025.05.22 0 0 19844

Jól írtad, ebben az időszakban készülhetett. 1873 és 1944 között, akkor szűnt meg a gyár.

https://en.wikipedia.org/wiki/Waterbury_Clock_Company_factory

Előzmény: APT (19840)
Good_times Creative Commons License 2025.05.22 0 0 19843

Elfelejtettem elküldeni a közeli fotót a számlapról.

Made in USA by Waterbury clock co(mpany)

APT Creative Commons License 2025.05.22 0 0 19842

Ne haragudj, de ez kb: olyan, mint ha egy rossz fotón mutatnál valakinek egy Rolex karórát, és várnád tőle, hogy döntse el: "ugye eredeti"...

Most az van, hogy a nyilvánvalóan és ordítóan gagyi hamisítványokat, amik valójában nem is hasonlítanak semmilyen létező Rolex modellre - azt egy képről is ki lehet szúrni. Egy igazán jó hamisítványt pedig csak úgy, ha SZÉTSZEDJÜK AZ ÓRÁT.

Mit értesz azon, hogy "minden eredeti rajta"? Egy ilyen - kb: évszázados - órán már biztosan volt ez-az javítgatva. Akár a szerkezetét is kicserélhették egy másikra, és még az sem kizárt, hogy nem is olyanra, mint az eredeti volt - ha nem is szabványosítva, de méretsorba illeszkednek ezek a szerkezetek, a kulcstávolságok és hasonlók nem "tetszés szerintiek", vagyis lehet egy ilyen számlap mögé oda illő másik szerkezetet találni. Avagy éppen egy tönkrement számlap helyett egy újat - tök más felirattal, kinézettel. Ezek egyébként típus-szerkezetek, nagy számban gyártotta őket egy gyártó - és szállította bárkinek, akár egyesével is, meg kis szériában is, aki aztán neki tetsző saját tokba, saját számlap mögé, saját márkanévre tokozta.

Szerinted ezekről a képekről hogy lehetne megmondani ennél többet?

Lehet ez az óra akár szó szerint is egy összevissza legó, ahol egy tokba tettek egy máshonnan kerített számlapot és szerkezetet. Meg nem mondom egy kép alapján. Ha minden pontosan passzol - akkor még kézbe véve sem, de ha a csavarfuratok, rögzítések áthelyezésre kerültek, akkor lehet gyanakodni. Az egész amúgy eléggé egységesnek tűnik, amúgy meg, bármilyen furcsa is, de a kérdésednek valójában nincs jelentősége.

Nem számít. Ez nem valami márkás ritkaság, ez egy hétköznapi, közönséges századelős-fordulós asztali óra, valami semmitmondó (tízezerszám előforduló márkanév alatt. Semmit sem befolyásol sem az (amúgy sem jelentős, legfeljebb pár tízezres) értékén, sem a használhatóságán az, ha valamit már kicseréltek rajta. Csak az állapota, működése számít, meg az, mennyire tetszik valakinek.

Előzmény: Good_times (19841)
Good_times Creative Commons License 2025.05.22 0 0 19841

Köszi! Nem az enyém és csak ezek a fotóim vannak róla. Akkor minden eredeti rajta?

APT Creative Commons License 2025.05.22 0 0 19840

Mik a számlap alsó feliratai? Nem kivehető... De a számlap kartonnak tűnik, nyitott hidas és nyitott rugóházas "olcsóbbított" kivitelű rövidingás szerkezet, igazándiból az 1890 és kb: a második világháború közé beférő időszakban bármikor készülhetett.

Előzmény: Good_times (19839)
Good_times Creative Commons License 2025.05.22 0 0 19839

Sziasztok!

Milyen korú ez az óra? Minden eredeti rajta?

Nem látszik túl réginek, szerintem max. 80-90 éves.

Smíró Creative Commons License 2025.05.19 0 0 19838

Szia Péter! Küldtem egy mailt.

Előzmény: APT (19837)
APT Creative Commons License 2025.05.17 0 0 19837

Nem ártana a szerkezeten lévő márkajelzésről egy jobb kép, abból talán kisilabizálható, micsoda ez. Amúgy szerintem inkább XIX. század, annak is inkább a közepe, kis kerek francia szerkezet, sima járat.

Előzmény: Balage-81 (19836)
Balage-81 Creative Commons License 2025.05.16 0 0 19836

Sziasztok!  Erről az óráról mit lehet tudni? Kandallóóra, nekem antiknak tűnik (min. 100 évesnek), de nem értek hozzá.

APT Creative Commons License 2025.05.15 0 1 19835

Ha nem tart nagyon nagy tömeget a letört rész, akkor két komponensű "folyékony fém" ragasztóval (ezüst/fém színű) jól megragasztható.

Előzmény: AmazingGecko (19834)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.15 0 0 19834

Köszönöm a válaszokat! Nem olyan vészes a rozsda, így inkább meghagyom patinásan. Viszont időközben eldőlt a csillár és letört belőle egy darab. Sajnos nagyon pici a törési felület, kb. ceruzavastagságú. Meg lehet ezt ragasztani valamivel?

APT Creative Commons License 2025.05.15 0 0 19833

Bármilyen vegyi rozsdátlanítás el fogja tüntetni a patinát, foltosodást fog okozni. Ha zavaró mértékű a rozsda - akkor állj neki forgókefével - kis Proxxonba-Dremelbe-fúrógépbe fogott forgó drótkefekoronggal, és ha nagyon szeretnél minél "eredetibb" felületet kapni, akkor ne acél, hanem rézkoronggal, mert az a vas felületbe már nem fog belekapni sem, a jóval puhább-lazább rozsdát még eltünteti. 

Sajnos bármilyen rozsdaloldót próbálsz alkalmazni, mindenféle színes foltok fognak maradni, a citromsav vagy például a megszokott RO55 rozsdaoldó után kifehéredik. A rozsdát magát el tudják ezek tüntetni - bár csak akkor, ha nem nagyon komoly mértékű a korrózió. Egyébként a felületet ugyanígy forgókefével megdolgozva ez is eltüntethető, tehát az is megoldás lehet, hogy alaposan megpucolod-letisztítod, lekezeled rozsdamaróval, és ahol foltos maradt, jön a forgókefe.

Előzmény: AmazingGecko (19830)
Tsaby Motors Creative Commons License 2025.05.13 0 0 19832

Veterán motorok benzintankjait szoktuk rozsdátlanítani citromsavas oldattal.

10 liter vízhez 300 gramm citromsav kell.

Az oldat a művelet kezdetekor forró legyen és 24 óráig áztatni illik.

Utána egy sima vizes öblítés kell csak a semlegesítéshez.

Előzmény: AmazingGecko (19830)
pacs_425 Creative Commons License 2025.05.13 0 0 19831

Mai találat ez az egyszerű kis óracsatszerelő. Az utolsó darabot hoztem el a helyi Lidl-ből, egy ezresért mérik három tartalék tüskével.

Előzmény: APT (19829)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!