Keresés

Részletes keresés

MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3634
Értem. Ezt örömmel hallom.
Előzmény: talpfaszámláló (3633)
talpfaszámláló Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3633

Én azt hallotam hogy egy régebbi klubbok közötti egyeztetésen arról született megállapodás hogy a vasútmodellező klubok tagjai egymás kiállítására ingyen bemehetnek. Na erre lennék kiváncsi ez hogy müködik (ha egyátalán mert nemhiszem)???

Már pedig Az EPIVK -nél ez így működik!

Ismerjük egymást, jó hogy nem kérünk pénzt egy baráti látogatásért! :-)

Ha pedig mégsem, (pl új, fiatal klubtag jön, akit nem ismerhetünk) akkor  jóhiszeműen elfogadjuk a felebarátságot. :-))

Előzmény: MarkTrain (3631)
talpfaszámláló Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3632

Sziasztok!

Ha már Pécs szóba került:

Az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub 1993 -ban alakult.

Kiállításunkat 93 óta "törvény szerűen" minden év novemberének utolsó hétvégéjen tartottuk, tartjuk. (Volt egy-két kivétel amikor áprilisban és februárban is próbálkoztunk.)

Már a első kiállításunkat is "Vasútmodell Parádé" -nak hívtuk.

A másodiktól a rendezvénynév elé már értelemszerűen biggyesszük oda a római számokat. S ez a jövőben is így lesz.

Ebből adódóan, ha valaki kíváncsi, akár 2026 -ra is ki tudja silabizálni pontosan hanyadikára kell szabaddá tennie magát - ha el akar jönni hozzánk.

Ez a módi egyébként sem titok, honlapunkon - illetve amíg nem volt -, addig a klubvezetői találkozókon is mindig hansúlyoztuk.

A pécsiek többsége megszokta, nem egy látogató ez alapján a szokás alapján automatikusan jön hozzánk.... :-)

Előzmény: vasutTOM (3597)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3631

Egy átlag ember télleg nem tudja plakátrol megállapítani. És azon nem kell szerintem meglepődni hogy pont a modellező fikázik azért mert, egy modellező már valószinüleg látott többmindent és okosabnak és magabiztosabbnak érzi magát.

Na és egyébként... Én azt hallotam hogy egy régebbi klubbok közötti egyeztetésen arról született megállapodás hogy a vasútmodellező klubok tagjai egymás kiállítására ingyen bemehetnek. Na erre lennék kiváncsi ez hogy müködik (ha egyátalán mert nemhiszem)???

Előzmény: csuklo (3630)
csuklo Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3630
Szerintem a többség azért csinál bármit is, mert megszeretné mutatni a közönségnek!
Tény, hogy egy kiállításnak vannak költségei!

Én annak örülök, ha a kicsik csillogó szemekkel nézik amit csinálunk, a felnőttek is találnak "érdekes" dolgokat, és ri modellezők is láttok fantáziát a kész alkotásban!

Egy átlag ember nem tudja a plakát alapján megállapítani, hogy milyen lesz a kiállítás, mert láttam már gyenge plakátot és jó kiállítást és fordítva is!

Sajnos pont "modellező" kezdte el nyíltan fikázni a mi kiállításunkat ahelyett, hogy odajött volna és elmondja, hogy neki mi és miért nem tetszik! (De mindegy)

Visszatérve a topik témájához:
a kiállítási időpontokon kívül miben lenne jó egyeztetni??
Előzmény: MarkTrain (3629)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3629
Szerintem ez legyen az egyik legkisebb gond. Most olyan nagy dolog kiadni párszáz Ft-ot egy jó modellkiálításra??? Ha meg valószinű hogy nem jó nem kell elmenni. Én egy jó klubtól vagy Egyesülettől nem sajnálom, én se örülnék ha valaki a mi egyesületünktől sajnálná.
Előzmény: Tucsi16 (3628)
Tucsi16 Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3628
Ebben teljes mértéked van, hogy más fedezi, természetesen mi is kiírnánk a kapura, hogy ingyenes, ha valaki kifizetné helyettünk a terembérletet, a szállítást, az étkezést és mindemellett még adna pénzt új terepasztalt egy újabb terepasztal építésére De! ilyenkor sajna felébredek és rájövök álmodtam.

Tehát sajna emiatt van belépő, bár felmerülnek bennem a kérdések, hogy egy klub hivatalos számlák nélkül, hogy oldja meg mindezt hivatalosan... vélhetően sehogy..
Előzmény: csuklo (3626)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3627
Nem minden esetben!
Előzmény: csuklo (3626)
csuklo Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3626
Sajnos én "MI" megint ki maradtunk a kör levélből............

Szerintem is az egyesületi forma a jobb, de tény hogy nagyon sok adminisztrációt igényel és sok jogszabályi feltételnek kell megfelelni!

Számomra mindegy, hogy egy klub, baráti társaság, egyesület esetleg cég szervez valamilyen kiállítást, inkább az érdekel, hogy el tudjak menni és sok szép dolgot láthassak.

Arról, hogy van belépő vagy nincs arról kár vitatkozni, mert ahol nem kérnek belépőt ott valaki más fizeti a felmerülő költségeket!
Előzmény: Tucsi16 (3624)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3625
Igen egyetértek télleg az asztalra letett munka számít. Vagy inkább az asztalra csinált?:-) Az én megánvéleményem hogy  komolyan gondolja jobb egy egyesületi vagy valamilyen bejegyzett hivatalos forma. A klubvezetői értekezletekről anyit hogy én nem látom eredményét vagy csak lehet hogy megint én vagyok a vakcsibe.
Előzmény: Tucsi16 (3624)
Tucsi16 Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3624
Sziasztok!

Először is bemutatkoznék: Tucsa Viktor vagyok a Miskolci Vasútmodellezők (közhasznú) Egyesületének tagja (elnöke).

Ez a kit, mi alapján ítélünk meg vitatkozás, alapvetően értelmetlen. Szerintem inkább az asztalra letett munka lapján kellene megítélni a klubokat, egyesületeket, baráti társaságokat.

A klubvezetői értekezletek nem maradtak abba, vagy legalábbis én még pár hónapja kaptam egy e-mailt egy esedékes megbeszélésről, amire válaszoltunk is, hogy nem tudunk részt venni, legfőként a távolság és a csekély szabadidőnk miatt.

Amúgy a pénzügyi kérdések, azok bonyolultabbak, szedjünk belépőt ne szedjünk. Hivatalosan csak számlaképes, adószámmal rendelkező, Apeh és Cégbíróság által bejegyzett szervezet adhatna ki nyugtát, számlát, mert ugyebár ezt így illene és így is kell csinálni, továbbá nem beszélve az adó 1%-okról és egyéb esetlegesen cégek által nyújtott támogatásokról. Az ilyen jellegű pénzek amikből hozzájuthatnak ezen szervezetek a pénzhez, persze a mai világban minden leszámlázható és vannak kiskapuk, de ezeket szerintem felesleges a vasútmodellezésbe belekeverni (sajna mások nem így gondolják).

Tehát alapvetően felmerülnek kérdések, hogy miért jó klubbot és miért egyesületet csinálni, mi az egyesületi formát választottuk, kicsit(sokkal) több a papír munka, meg hasonlók, de mi megtaláltuk az előnyét is.

"Nem hinném hogy egyik se soha nem szed."
Erre a kérdésre azt hiszem egyértelmű a válasz, mindenki szed (eltekintve a ritka ingyenes kiállításokkal).

További sikerekben gazdag modellezést mindenkinek!

Tucsa Viktor
MVE

Előzmény: MarkTrain (3623)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3623
Nem hinném hogy egyik se soha nem szed.
Előzmény: RhB (3622)
RhB Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3622
Szerintem nem is szedhetnek, mert az APEH p***csánrúgja őket...
Előzmény: MarkTrain (3620)
csuklo Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3621
Félre értések elkerülésére én sem aszerint osztályozom a csapatokat, hogy kik vannak bejegyezve és kik azok akik csak összejönnek és csinálnak valami szépet és jót

Nem az én dolgom, hogy megmondni ki a klub és ki nem, és nem is akarom!
Tudtommal ma az országban hivatalosan csak 2-3 csapatnak van rendes egyesületi formája. (De lehet, hogy tévedek)

Előzmény: rezgaras (3617)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3620

Szerintem OK nem kell hivatalosan bejegyezni egy klubot vagy szervezetet. De akkor belépő díjat se szedjenek.

Előzmény: rezgaras (3617)
térköz Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3619
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3618
Szép napot mindenkinek!

Már többször is felajánlottam én is, és ha jól emlékszem mások is, hogy ha kell, készítek egy zárt, csak a klubvezetők (esetleg klubtagok, kiállító magánszemélyek, stb.) által elérhető weboldalt, naptárral, ahová szépen be lehet vezetni, hogy ki mikorra tervezi a kiállításait.

Ezzel elkerülhető lenne a "nekünk előbb megvolt az időpont" című történet. Mellesleg nagyon sok weboldalon van eseménynaptár, igaz, ezek többsége nem szabadon szerkeszthető, ellenben mindenki (nagyközönség) megtekintheti.
rezgaras Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3617
csuklo írta:

> mert jelenleg igen kevés vasútmodellező csapat van egyesületként bejegyezve ! (sajnos!)

Ne haragudj, világosíts már fel errôl légyszíves.

Már korábban is tapasztaltam, hogy ez a "bejegyzés" többek számára mint valami értékitélet jelenik meg. (Mit akarnak azok ott, hiszen be sincsenek jelentve...") Ezt nem értem.

Magyarországon gyülekezési szabadság van. Az alapít klubot, aki akar és tud. Az, hogy bejegyezteti-e a klubot, nyilván egy hosszas mérlegelési folyamat eredménye, ahol az elônyöket és hátrányokat egyaránt beteszik a serpenyôkbe. Ha az jön ki, hogy nem elônyös, nem jegyeztetik be. De szerintem ez a tény semmit nem mond a klub vagy csapat munkájáról, tehát értékmérônek valójában nem alkalmas.
Előzmény: csuklo (3614)
rezgaras Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3616
Ne haragudjatok, hogy kívülállóként beleugatok - tettem ezt már korábban is.

1./ MAVOE - Szerintem ezen kár rágódni. A MAVOE ma nem más, mint egy klub a sok közül, nincs semmi országos szerepe. Ezt ôk is tudják. Mielôtt valaki is felhorgad: NINCSENEK központilag osztogatott nagy pénzek, amibôl a MAVOE részesül és osztogat! Szerintem teljesen felesleges velük ezen a szinten foglalkozni.

2./ Az, hogy van-e együttmüködés a klubok között vagy nem, az egy dolog. Magyarország nem a nagy népi összefogások hazája, miért lenne más ez a terület? A kapcsolatok személyes szimpátiák és még inkább antipátiák mentén szervezôdnek - ez már csak így van. Viszont az egymást ütô kiállítási idôpontok elkerülésére lehetne valamit intézményesíteni. Arra gondolok, hogy valami Internetes tervezô helyen (nem tudok róla, hogy van-e ilyen és hol, de talán lehet találni, mert a gondolat kézenfekvô), olyasmi, mint a szavazásos Doodle. Minden év elején megjelenne egy naptár, oda mindenki, érkezési sorrendben beírná a kiállítása, rendezvénye terveit. Ha ütköznek, akkor vagy a két klub egyezkedne, vagy (és sajnos ez látszik nálunk valószínünek :-(( mindkettô bekerülne, érkezési sorrendben - de legalább lehetne tudni róla.
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3615
A húsosfazékot hagyjuk.. :-) És tudom hogy nem egyszerü egy klubot megszervezni. És nem is akarok mert, benne vagyok egy Egyesületben.
Előzmény: csuklo (3614)
csuklo Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3614
Szerintem ne feszegessük, hogy mitől klub a klub mert jelenleg igen kevés vasútmodellező csapat van egyesületként bejegyezve ! (sajnos!)

Nos ha csinálsz egy klubot akkor azt szerintem mindenki szívesen látja!
De ha kicsit is benne lennél ebben a kérdésben tudnád, hogy az nem kis meló megszervezni és működtetni!

Emlékeim szerint a Szegedi és más "klub vezetői" értekezleten voltak magán személyek is! Tehát nem kell klub ahhoz hogy együtt működj a csapattal!

Milyen húsos fazékról regélsz itten? Itt nincs se állami sem EU-s támogatás! Mindenki a saját erőforáasiból "él"!
Előzmény: MarkTrain (3612)
visszaolvasgató Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3613
Nincs mese a demokráciába bele kell nőni, sajna nagyon sokáig tart ...
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3612

Persze ezt értem én is csak az időpontal kapcsolatban mondtam. És hogy sikerül-e az egyeztetés hát azt nem tudom :-) .

De ha már itt tartunk!

Mi szerint dől el az hogy eggy Klub igazán klub-e?

1. Hivatalosan bejegyzett?

2. Tevékeny?

3. Sok tagja van?

4. Régóta megvan

5. szép és jó dolgokat csinál?

Mert enyiből én is csinálok itt a falunkba egy Klubot mindgyárt lenne 4,5,6 tag aztán keritünk valami klubhelységet meg nekiállunk valamit építeni AZTÁNN +1 Klub és akkor engem is engedjetek a húsosfazékhoz.

Előzmény: csuklo (3611)
csuklo Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3611
Én azért kicsit zártabb részen szettném, mert ugyan vannak elképzeléseink amik a klub vezetők számára igaz hogy támpont, de esetleg másra MÉG nem tartozik!
Előzmény: MarkTrain (3610)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3610
Egyébként nem lenne egyszerü ha minden klubvezető ide beírja ha már meg van az időpontja? És aki elöbb beírta egy időpontba az szervezze... Mert mind 2 jobban jár ha egyszerre csak 1 kiállítás van..
csuklo Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3609
Jó hogy mondod a "keresztbe" szervezést!
Mert a mi két kiállításunkkal pont egy időben volt Újbuda..
(csak halkan jegyzem meg. hogy ami időpontunk előbb volt meg)

Szerintem érdemes lenne félre tenni az érzéseket és aki akar és tud az működjön együtt!

Kérdés milyen kérdésekben kellene egyeztetni?
Én illetve mi miben tudunk segíteni?
Azt jelzem, hogy fix klub helység hiányában nem tudok felvallani egy összeülős beszélgetésnek helybiztosítását!
Előzmény: vasutTOM (3607)
vasutTOM Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3608
vasutTOM Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3607
"Én személy szerint továbbra is szívesen egyeztetek minden kérdésben akár neten akár személyesen."

Én is szívesen részt vennék a találkozókon, ha tényleg az egyeztetésről, együttműködésről lenne szó. De az utóbbi időkben csak arról szólt a dolog, hogy mindenki elmondta a terveit. És mégis voltak olyan kiállítások, amik egy időben szerveződtek.
Mi elmondtuk véleményünket, javaslatainkat de úgy néz ki hiába, mert az óta sem történt előrelépés!
Előzmény: csuklo (3603)
csuklo Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3606
Inkább nem mondok semmit mert nagy sértődések lennének.

Szerencsére a látogatók kezdenek rájönni, hogy egy modellkiállítás nem csak a Petőfi csarnok színvonalában lehet.

Érdemes össze hasonlítani Petőfi csarnok->Északi/Újbuda CSAK EGY PÉLDA van sok más kiállítás is!
Előzmény: MarkTrain (3604)
MarkTrain Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3605
Vagy csak én vagyok vakcsibe és nem látom.???.
Előzmény: MarkTrain (3604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!