Még egy-két ötlet. Ha már a Plakán laktok, javaslom az Akropolis bemenethez az ezen az oldalon lévő alig ismert bejáratot a Theorias - Panos sarkánál. Itt szinte senki sincs, míg a főbejáratnál állítólag tömeg. (Nem tudom, mert én itt mentem be.) A nemzeti park szerintem nem nagy durranás. De ha nem tudjátok a vasárnapi őrségváltást megnézni, szintem érdemes a parkon átmenni a túloldalán lévő Irodou Attikou utcára, ahol az elnöki "lak", és a gárda laktanyája előtt adják a "pompomos" cipőjű katonák az őrséget. Itt testközelből megnézhetők. Időnként a díszlépésekkel megmozgathatják tagjaikat. A Likavitoszra szerintem csak felfelé mennék a siklóval, mert a retúr gazdaságtalan, és időben is kötöttség. Pireuszt nem erőltetném.
(Érdekes, jelenleg "elnöki lak" környékét satelit nézetben "titkosították", az utcanézet viszont működik.)
Köszönöm fiúk a segítséget. Mindent rápakoltam a google térképre, kezd összeállni a dolog. Próbálom blokkokba szedni a látnivalókat. FLaci beleférek a 3x24 órás jegybe, mert pénteken este érkezünk és hétfőn délután hagyjuk el a várost. Geodo írását lementettem, meg a többiekéből is jegyzeteltem. Itt van mellettem 12 oldal kinyomtatva :) Ha bármi jő ötletetek van még ne fogjátok vissza magatokat, köszi :)
ATH.ENA az magának a kártyának a neve, mint Londonban az Oyster. Minden közlekedési jegy/bérlet ilyen kártyán jön. Ha a 3 napos (3*24 óra) jegybe belefértek a reptértől-reptérig, akkor szerintem az a legjobb (€22). Ha nem, akkor reptéri jegyek + az 5 napos.
Ja, az Acroplis múzeumot az előbb kihagytam - nekünk kicsit több mint másfél óra volt.
Részemről figyelmedbe ajánlom a szerintem kihagyhatatlan Anafiotikát. Tulajdonképen a Plaka szélén van, tehát nem nagy kirándulás, csak meg kell találni.
Köszönöm, ez így szuper. Most a közlekedés jegyeken agyalok. 4 napra mi éri meg? Ez a ath.ena kártya amiben minden benne van, vagy elég az 5 napos jegy, de akkor még kell külön jegy a reptérről, ki-be jutásra is ? Köszönöm az eddigi segítségedet is.
Nálunk kb. ennyi volt: Acropolis: másfél-két óra; ennek a fizetős területén van a két színház. A Herodes Atticus egy része kívűlről is látható, de bentről látszik a lényeg. Az Acropolis nem fizetős részen is körbejárható, bár az északi oldal eléggé be van építve. Google utcanézet FTW. Nem emlékszem hogy látványosan ki lett volna világítva este - de a nyugati oldalt (ahol a bejárat van) csak napközben láttam. Kerameikos: egy-másfél óra. Agóra: egy-másfél óra. Római fórum + Hadrianus könyvtára: egy óra. Licavitos: másfél óra, az Evangelismos metró-állomástól/-ig számolva, gyalog + siklóval, szerencsés csatlakozással. (Sikló félóránként járt.) Nemzeti kert: fél-egy óra. Pireusz-t én kihagynám. Anélkül is kicsit sűrűnek tűnik a program...
Igenis értettem :) Lenyomjuk. Csak nem vagyok tisztában a méretekkel, időkkel. Pl. azt tudom, hogy Rómában a Colosseumra, Fórumra kb mennyi idő kell. Itt erről semmi infóm nincs.
Sziasztok! Teljes a káosz a fejemben. Azt már összeírtam mit szeretnék megnézni, de először is igen nehezen igazodom el az Akropolisz jegyen, hogy mi van benne. Első este gondoltam megnézzük a Plaka negyedet, vacsora, és kivilágítva az Akropoliszt körbejárjuk. (nem tudom lehet-e?). Aztán két teljes napunk van, és a harmadik nap este 17 45-kor indul a gépünk. Azt írjátok nézzük meg az Akropolisz előtt magát a múzeumot. Ez rendben is van, és jó ötlet, de az van legtovább nyitva, tehát én inkább második nap délutánjára tenném. Szeretnénk megnézni az Akropoliszt, római és görög agórát, Kerameitoszt, A dionysos és a Herodes színházat, az őrségváltást a Sintagma téren, felmennénk a Likavitosz hegyre a kilátás miatt, és szívesen megnézném a Nemzeti Parkot is. Utolsó nap pedig azt gondoltam lemennénk a tengerhez a Pierusz kikötőbe, és onnan mennénk majd a reptérre, de ide is még beleférne valami az előbb felsorolt programokból. Szállás közel a Plaka negyedben lesz. Tudtok segíteni, a program összeállításában? Teljesen járatlan vagyok Athénban, még soha nem voltunk.
Szeretném megkérdezni, hogy a 72 órás Athena cardot /22 Eur/ meg tudom vásárolni az atheni reptéren? Ha igen, csak automatából, vagy esetleg jegy pénztárban? Ugye az anonymous card - ot kell vennem?
Egy hétig voltunk Athénban. A szállást Pireuszban foglaltam. A fórumban leírt negatív anomáliákat (félelem, rablás) egyáltalán nem tapasztaltam. Este tíz -tizenegy körül róttuk az utcákat Pireuszban . Egyszer a Lidl-be mentünk vásárolni, az egyik utcában csak romák voltak, de ott sem volt gondunk. A vizelet szag valóban zavaró, sajnos megszokható. Összességében többnyire pozitív tapasztalatokkal tértünk haza, főleg a barátságosságukat tudnám kiemelni. A látnivalókhoz jobban megéri a kombinált jegy 30 euroért. Még a múlt héten sikerült fürdenünk is a tengerben, hisz 27-28 fok volt.
A múlt hét végén voltunk Athénban. Én a buszokat és a villamosokat javaslom a közlekedésre. Jegyeket sajnos csak a metró állomásokon automatából lehet vásárolni de az jól működött. Van 24 órás (4,5 EUR), 5 napos. az 5 napos (9 EUR). A metró is jó csak borzasztóan kell vigyázni az értékeitekre. Nem kell a városnézéshez semmilyen igazolvány csak pénz. Az is több helyre téve. Hetente 5-10 magyart rabolnak ki. Sajnos nekem is ellopták a teljes pénztárcámat és a telefonomat. Ha így jár valaki, akkor irány a Tourist Police majd a nagykövetség. Indulás előtt nézzétek meg a Követség címét. Itt mindig van ügyelet - hétvégén is - megcsinálják az ideiglenes útlevelet és azzal haza lehet jönni. Amúgy jól járnak a buszok, villamosok, metrók. A reptérről mi az apartman transzferjével mentünk. 35 EUR/út. Négyen voltunk, tehát ez megérte. A város nagyon koszos, büdös. Csak a kiemelt részek a rendezettek.
November második felében szeretnénk ellátogatni Athénba, ezzel kapcsolatban kérnék segítséget, tanácsot.
Javasoljátok-e egyáltalán ezt az időszakot városnézésre, kirándulásokra (időjárás, a nevezetességek látogathatósága)?
Az itt olvasottak alapján szállás szempontjából az Omonia tér, Szofoklész utca, Vathi tér és környéke ellenjavalt, viszont a Szintagma, Acropoli, Thissio környéke javasolt.
Van-e konkrét szálláshely amit kipróbáltatok és bevált (nincsenek extra igények, legyen benne reggeli és fürdőszoba is - valami megfelelő környéken).
Kinéztem 3 szállodát. Best Western Plus Amazon Hotel , Adrian Hotel , és a Jason Inn. Jason Inn innen vettem a fórumról. Mit gondoltok, helyileg jó helyen vannak? Nézegetem a nyitvatartásokat, de ha jól látom csak október végéig írják. De még van időm bőven.