avagy, YARWS - Yet Another Raw Workflow Software
Great news: Adobe® Lightroom™ beta* software 1.0 for Windows is now available. Download it today and discover an easier way to import, organize, edit, and showcase large volumes of digital images. Designed by photographers, for photographers, it's software that works the way you do. And with its new Windows compatibility, it's just waiting for you to try it.
Ebbe én is belefutottam. Úgy olvasom csak a CC verzióban van csúszka. Viszont a funkció/képesség ott van a 6.1-ben is! :D Egy Preset segítségével elő lehet hozni a hatást. Vagy innen letöltöd: http://prolost.com/store/dehaze vagy megírod magad.
1. csinálsz egy Presetet pl: Dehaze 0 néven úgy hogy aszem csak a ProcessVersion-nél legyen pipa, többi inaktív!
2. ezt a fájlt megkeresed egy fájlkezelővel, kb itt van: C:Users....AppDataRoamingAdobeLightroomDevelop PresetsLr DehazeDehaze 0.lrtemplate
3. megduplázod a fájlt de már új névvel, pl: Dehaze 50 néven
4. txt szerkesztővel átírod benne az alábbi értékekre, értelemszerűen:
internalName = "Dehaze 50", title = "Dehaze 50", type = "Develop", value = { settings = { Dehaze = 50, EnableEffects = true, ProcessVersion = "6.7",
Újraindítod a Lr-ot és ott kell lennie a Dehaze 0 és Dehaze 50 presetnek és a hatásnak is működnie kell! A navigátor képen azonnal látszik a hatás rá se kell klikkelni, csak az egeret a Preset fölé húzni. Ezen séma alapján legyárthatod pl. 5-ös lépésekben akár mínuszba is a Dehaze effektet Presetek formájában.
Nem mentettem el, de az Adobetól le lehet tölteni a próbaverziókat. Kell csinálni egy adobes fiókot, be kell jelentkezni és megtalálod a próbaverziók letöltését. (az én linkem nem is működne, mert nem tudsz az én fiókomba belépni)
Lehet, hogy volt már ilyen kérdés, ha igen akkor elnézést de én nem találtam.
A problémám a következő.
Adott egy Lenovo b50-70 notebook 4gb memóriával, AMD Radeon HD 8500m 2gb-os videokártyával.
A Lightroom 5 2015.1 release Creative cloud-os verzióját használom. Eddig minden rendben működött. Most viszont az AMD drivert frissített. Azóta a Lightroom a develop fülön minden második fotó szerkesztésénél "nem válaszol" és újra kell indítanom. Illetve néha az alap lightroom mellett egy "bezel" akármi is "nem válaszol". Külföldi fórumokon találtam erre tanácsot, ez alapján a Catalist control centerben a váltható grafikus rendszer alkalmazás beállításoknál már hozzáadtam a Lightroom.exe-t és az adobe lightroom cef helper.exe-t nagy teljesítményű alkalmazásként. Sajnos ez sem oldotta meg a problémámat. Van esetleg valakinek valami ötlete? Ti is találkoztatok ezzel?
A memóriahiány nem lehet probléma, mert a driver frissítés előtt tökéletesen működött, illetve nehézkesen de használtam már 3gb memóriával is a lightroom 5-öt korábban.
Tehát a jelenség dióhájban: Szerkesztek egy fotót a develop fülön, elkészül, exportálom. Exportálás kész, lent a diasoron kiválasztom a következő fotót és erre a lightroom "nem válaszol". És ez minden egyes indítás után így van a videokártya driver frisssítése óta.
Előre is köszi a segítséget!
Mellékelek egy printscreen-t is az amd beállításokról.
Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy letöltöttem most a LR legújabb letölthetőjét az Adobetól. A verziószám 6.1.1. Ám ebben nyoma sincs a dehaze funkciónak, miért, és hogya lehet azt odavarázsolni?
Segítségre lenne szükségem. Lightroomban eltüntek az egyes képeken végzett módosítások, a history-ban nincs semmi.Tegnap este még minden jó volt ma meg minden eltünt . Próbáltam az utolsó backup-olt katalógussal is de azzal sem jön be semmi. Mi lehet ez.
A Preferences Presets fülön van egy opció "Store presets with this catalog" az lehetett kipipálva. Indítsd azzal a katalógussal, amiben benne vannak, kapcsold ki az opciót a Preferencesben és úgy mentsd el.
Standalone Lightroom 5.5-öt vett a cégünk régebben. A kereskedő szerint nincs upgrade 6-ra, meg kell venni a full verziót 31.500 Ft-ért. Az itt leírtakat megpróbáltam, nálam nem működik, folyton a Creative Cloudot nyomatja:
Hoppá, kiszúrta a csalást a nyavajás. Gondolom akkor utánaolvastál már ennek, és nincs workaround.
Nem vagyok egy IT guru, de szerintem az adatbázis többfelhasználós támogatása nem kis fejlesztés lenne, valszeg szerver-kliens módúra kéne átírni az egészet, és gyanítom új katalógusformátum is kéne. Nem vagyok benne biztos, hogy erre lépnek tovább Adobe-ék, főleg, hogy más termékeiknél sem emlékszem ilyen jellegű csoportmunka támogatásra. Aztán persze ne legyen igazam.
Olyat tudok még elképzelni, hogy valamilyen módon a Creative Cloudba szinkronizálnák a katalógus módosításokat, és lehetőséget adnának rá, hogy több gépről lehessen elérni. Ennek már vannak előzményei, sőt részben működik is.
Egy időben csak egy helyről akartam megnyitni, igen, meghajtóként van csatolva a szerver.
Az oké, hogy a képek a szerveren, a katalógusfájl a gépen, úgy megy. De ha kiteszem a katalógusfájlt is, akkor elhajt egy ilyen hibaüzenettel.
Tudom, hogy alapvetően nem támogatja a Lightroom a többgépes munkamenet, ezt a hivatalos fórumon is kitárgyalták már. Csak gondoltam hátha van valami trükkös opció.
Olyat tudok, hogy két külön katalógus egy-egy gépen, és állandó szinkronban vannak. Ehhez nagyon gyors kapcsolat kell, és SSD-k. Bár ezt is csak egy cikkben olvastam, de elvileg működik.
Nagyon várom már a Lr6-ot, és nagyon remélem, hogy beleteszik a megosztható katalógust.
Mit jelent az, hogy "tárolóból" nem hajlandó megnyitni?
Ha a szerver egyik mappáját megosztod és felmappeled a saját gépeden egy adott betűjelet hozzárendelve, akkor szerintem meg kell nyitnia.
Persze a hálózat sebessége miatt vannak kétségeim, hogy mennyire lesz ez gyors.
Párhuzamosan akkor sem fog menni. De gondolom nem is az a cél, hogy több gépről használjátok egyszerre, hanem hogy legyen lehetőség több helyről is megnyitni (egy példányban).