A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Hmm... Franciavágáson valahogy csak fogadtak két vágányon is vonatokat, mert egészen a forgalomszüneteltésig személyvonati kereszt is volt (vasárnaponként).
Bocsi, véletlenül elküldtem az előző választ hiányosan :-D
Szóval reggel a 38319-nél nincs bakter, így ekkor és csakis ekkor kezelik a jelzőket, sorompót a vonat vjv-je! Más esetben kizárólag csak a bakter, aki reggel a 38310-es vonat előtt kezd és a 38318-as vonat után megy haza! Ilyenkor a Tab felőli jelzőt Szabad állásba állítja! A 3 perc páratlan vonatnak van a MR-ben, engedélykérés céljából! Szépen le van írva a VH-ban....
Ehhez mondjuk kapásból működő rádió kéne - most tudtommal benne van a vonatjelentő térközi közlekedésben a hiányos kommunikáció (máshol az országban van olyan, hogy egymást követő vonatok egy forgalomszabályozótól kapnak engedélyt úgy, hogy személyzet nélküli hely a térköz, ha az első elért oda, szól a forgalomszabályozónak, aki engedélyt ad a követő vonatnak. És nem MEFI vagy MERÁFI vonal, csak egyszerűsített szolgálat.
A 35-sön Meráfi berendezéssel lehetne orvosolni a dolgot,akár Ádánd,Tab,Karád,Kisbárapáti talán még Mernye esetében is,nincs számottevő teherforgalom...
Nem egyedülálló,
mellékvágány fogalma szerint:vonatfogadásra nem kijelölt vágány.
Ilyen pedig van pár az országban..
pld.Felsőrajk(igaz állomás),Előszállás,Franciavágás,Somogyvár,az adott vágányra kitérő irányú váltózárakkal nem rendelkezik,így csak egy vonatfogadó vágánya van.
Keleten pl. Tiborszállás mrh-ként egy fő és egy mellékvágánnyal alkalmas körbejárásra.
De itt a vonalon is van fordulás olyan helyen, ami csak mrh/személyzet nélküli állomás, bár ha jól tudom, körüljárás ilyen helyeken nincs személyforgalomban.
Valahol olvastam, hogy 2009 körül (amikor azt tervezték, hogy csak a kaposvári oldalon marad meg a forgalom), vissza akarták alakítani állomássá, hogy lehessen körbejárni (a 3. vágányt méregették állítólag, hogy mit lehetne vele kezdeni).
Ebben a vonatkozásban jó hogy nem valósult meg (nem lett a vonal végállomása), de mutatja, hogy ha akarnák, valószínűleg nem túl bonyolult módon, lehetne újra állomás.
"A 2 sz. és a 3 sz. váltók a pálya állapota miatt a nyíltvonal vágányára vezető állásban, egyenes irányba kiszögelésre kerültek."
Amúgy ilyen mrh-ból lett állomás (volt?) Somogyvár is, A Duna túloldalán meg ehhez hasonlóan volt zseniális, Hetényegyháza, ami hivatalosan is állomás, azzal, hogy vonatkeresztezés nem engedélyezett.
Némi utánanézés után: korábbi VVU szerint Karád megálló-rakodóhely, vonatjelentőőrrel, aki időszakosan van ott. A fedezőjelzők térközjelző szerepet töltenek be. Ha nincs szolgálat, akkor kezeli a vonatszemélyzet a sorompót.
Tudomásom szerint azért lett beépítve minden Tab felől érkező vonat menetrendjébe 3 perc tartózkodás Karádon, hogy továbbindulás előtt a vonatszemélyzet kezelhesse a fénysorompót.
De ha van állomási szolgálat, akkor minek a tartózkodás?
Meg hát a szolgálattevő akár váltót is állíthatna, és akkor lehetne kereszt is Karádon, ha menetrendileg úgy jönne ki ...
A merev jelzőfüggéses, állomás területére eső fénysorompók általában így tudnak működni. Vonali sorompóknál egyszerűbb a helyzet. ismereteim szerint Ádándon, ahol fényjelzők vannak, időszakosan önműködő üzemben is tud menni a sorompó.
Illetve kérdés, Karád vonatjelentő térközként működik-e.
Sziasztok! Látom azért még írtok az oldalamhoz! :-) Csak sok képet is tegyetek fel! Köszönöm!!! :-) Mernye H0-ás asztallal tulajdonképpen végeztem, ahogy az új projektekkel is: Somogyaszaló és Répáspuszta! Most hamarosan jön Toponár is, majd ha egészségem engedi Mocsolád lesz a záró projektem! :-)
Tegnap kerékpáros kirándulás közben betértem Karád állomásra.
Ez az állomás valahogy tükrözi az egész vonal állapotát.
Van szolgálat, de csak azért, hogy bekapcsolja a fénysorompót. Oldás már a vonat által. Ezt mondjuk nem értem, de mindegy is, mert talán ez annak az ára, hogy nem rabolják szét az épületet. Mert a lakásban régen nem lakik senki. Miért is?
Mert az épületben nincs foolyóvíz.
Ahhoz képest, hogy messze a falutól egy gyakorlatilag elhagyott környék, nagy nyüzsgés volt. Villanyszerelők egy kicsit reszelték a hálózatot, hogy lehessen villnnyal fűteni. Tehát a szeneskályha leváltva. Az épületen eközben a létrás autóval az ereszcsatornát cserélték ki.
Az állomáson nagy mennyiségű betonaljat tárolnak.
Képeket teszek fel a FB Megszűnt vasútvonalak, vasútállomások és vasúti megállóhelyek Mo-n. csoportba.
Face oldalamon van, de épp most próbáltam ide képeket feltenni. Sajnos túl nagy a méretük! Valamit kitalálok és jönnek a képek is. Régebbi képeim itt korábbi hozzászólásaimban vannak :)