Keresés

Részletes keresés

Hamster Creative Commons License 2011.10.17 0 0 7762

Dalekok és TARDIS-ok a felsővezeték magasságában

Ennél kevés dolog lehet angolabb - Doctor Who kiegészítők a blackpooli villamos pályája mentén: Mielőtt valaki megkérdezi: az áramszedő azért van egy nagy virágtartóra téve, mert a felsővezeték az emeletes járművek miatt jó magasan van. Ezek a kocsik persze nem emeletesek[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Tardis11 Creative Commons License 2011.10.15 0 0 7761

Visszaneztem, s megkerestem ki kereste ezt a naplot.

sladecske irta a commentet, es en is csak az etsyn talaltam neki. Ez van.

Előzmény: hunmaster (7760)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.15 0 0 7760

River naplóját maximum az Etsy-n veheted meg, egyedi, rajongók által készített formában.

Most épp nincs semmi jó, de legalább minden drága.

Megéri pár hetet várni, vagy esetleg néhány nagyobb DW-s eladót megkérni privát mailben, hogy csináljon egyet.

Előzmény: Tardis11 (7758)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.15 0 0 7759

Szia!

Küldök privát mailt.

Előzmény: Tardis11 (7758)
Tardis11 Creative Commons License 2011.10.15 0 0 7758

Sziasztok!

Nemreg ertem haza a DW Experience-rol. Csinaltam par fotot - ha vkit erdekel, itt megtekintheti: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1588164440433.51403.1725491760&type=1

Sajnos voltak Spoileres helysegek, ahol nem lehett kamerazni, vagy a 3D-s reszben meg megint nem tudtam felvenni.

Mindenesetre nagy elmeny volt!!

Ja es mar nem emlekszem, vki keresi vagy kereste River naplojat. Ezuton uzenem, a shopban sajna nem lehetett kapni.

Mr. Nocadlee Creative Commons License 2011.10.12 0 0 7757

Na, most már láttam a finálét!

Tetszett a megoldás, sejthettem volna, hogy nem hiába volt olyan részletes az elején a "Previously...". :-D

Viszont ami előtte történt, az alternatív valóságban, kissé elkapkodottnak tűnik.

Valahogy nem érzem, hogy megütöttük volna a tavalyi évadzáró színvonalát.

mary515 Creative Commons License 2011.10.08 0 0 7756

Én is belenéztem a szinkronba, és sztem egész jó a Doktor és Amy magyarhangja, de Rory-é...hát, nem passzol, legalábbis az én fülemnek nemtetszett, nagyon nem.

Mr. Nocadlee Creative Commons License 2011.10.05 0 0 7755

Belenéztem a magyar Doctor Who-ba, tegnap volt ugye az 5x01.

És tetszett a szinkron, szvsz jobb mint a Tennantes időkben.

mary515 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 7754

a szívemből szóltálhoz úgy nézem, én is csatlakozom. Nekem nagyon tetszett ez a rész, bár el kell ismerni, h bonyolultabb megoldásra számítottam, de én kifejezettem jól szórakoztam azon, h megint átvertek! :) Mondjuk elég bonyolultan vázolták fel az egészet, szal nem éreztem egyszerűnek annyira a megoldást. És sztem a 11. Doktor és River Song egy nagyon jó páros! Én élvezem a jeleneteiket! :D

mary515 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 7753

Hát nekem nem túljó az angolom, de kb értettem a dolgokat, de az első 20 percben azt se tudtam hol vagyok, csak a végére állt össze :) bár nyílván ez volt a cél Moffat részéről,gondolom :)

Előzmény: makinen2 (7748)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.03 0 0 7752

Két napon belül másodszor írom le itt, hogy "szívemből szóltál."

Mert szívemből szóltál.

Mióta fut az oldalunk, legalább naponta háromszor hallom, hogy "Tenent volt a leglyob!", és hogy "Reméllem viszajön Rose.".

Továbbá ez most túl bonyolult, és a Good Man Goes To War után nem is volt jó epizód. Ja, várj, az is szar volt.

Steven Moffat egy zseni, ezt bátran kijelenthetjük. Bár a mostani évadzáró forgatókönyvének megírásakor a szokásos esti egy üveg whisky helyett kettő csúszott le a főnök úrnak.

Előzmény: Hamster (7751)
Hamster Creative Commons License 2011.10.03 0 0 7751

Nagyon tetszett ez a rész is, de ahogy a netet nézegetem, az emberek szerint az jobb, ha jön valaki aki belenéz a TARDIS "szívébe", aztán világító szemekkel azt mondja a Dalekoknak, hogy ti nem vagytok, akik aztán nincsenek is. Mert az "hihető". És ugyanezen emberek szerint micsoda fantasztikus story arc az, hogy minden részben jó feltűnően azt mondják, hogy BAD WOLF, aztán a végén azt mondják, hogy BAD WOLF, és akkor ennek hirtelen értelme is van, nem csak valami, amit sokat mondogattak, hogy utána elmondhassák, hogy sokat mondtá. Illetve hogy MS idióta, de a fingós élienek, az nem idióta. Ja, meg hogy az, hogy "jajj, Rose, úgy szeretlek, hogy inkább nem maradok veled, hüpp hüpp", az igazi érzelem. Tisztára felidegesítettem magam, hogy egy camp szappanopera rajongói DW rajongónak mondják magukat. Persze az is igaz, hogy nem kell túl komolyan vennei olyan emberek véleményét, akik folyamatosan sírnak, hogy túl bonyolult a mostani DW, aztán meg sírnak, hogy túl egyszerű volta finálé. Ennél nagyobb poént, hogy mindenki a trükköket és a megtévesztés kereste, és a megoldás mégis az volt, ami egyrételműnek tűnt, szerintem még nem csináltak évadzárásként :)

Előzmény: Xefo (7745)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.03 0 0 7750

Ugyanezt tapasztaltam én is, pl. Dániában vagy Indonéziában (!) is.

Előzmény: tgunda (7749)
tgunda Creative Commons License 2011.10.03 0 0 7749

Csak annyit még a felirat vs. szinkronhoz, hogy sok országban kissé nyugatabbra vagy északra igen jól megvannak a felirattal, pedig pénzük is jóval több lenne a szinkronhoz. Igaz, ott nem félnek az olvasástól, megtanulták az iskolában meg sok könyvet olvastak gyerekkorukban.

Ment vagy megy mostanában valamelyik tévécsatornán egy koreai sorozat. Csak éppen belenéztem egyszer pár percet, de borzasztó volt a az ottani egész más hangsúlyozású és stílusú beszédet magyarítva hallani. Nekem nagyon kiütotte az egész filmet.  

makinen2 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 7748

Remélem, mihamarabb elkészül a felirat az évadzáróhoz. Ma néztük meg a párommal (a BBC online adása, bármelyik linken nézzük is, huszonnyolcszor megszakad, azt már feladtuk), de ez a mások által egyszerűnek minősített epizód - nyilván mivel csak alapszintű nyelvismeretünk van - nekünk kissé bonyolult volt.

Azokhoz csatlakozunk, akik szerint nem egészen ilyen finálét vártunk, kicsit zavaros volt, legalábbis így elsőre.

OFF:

"Ha tudsz angolul olyan szinten, hogy ne okozzon problémát a sorozat/film/könyv megértése, akkor mindenképpen érdemes azzal nézned."

Ezt én csak azzal egészíteném ki, hogy ha nem tudsz olyan szinten, akkor is, mindenképp megéri eredeti nyelven nézni az arra érdemes alkotásokat, erre való a felirat.

A magam részéről azzal a megszorítással, hogy az amerikai angolra nem igazán vagyok kíváncsi, a hideg ráz tőle, inkább a brit angolra vonatkoztatom a fentieket. (Épp tegnap néztem pl. az Einstein és Eddington-t)

Egy korábbi célzásra (az intelligens értelmiség és a műveletlen szakmunkás "Józsi bácsi" összehasonlítása) azt szeretném csak hozzáfűzni, hogy ez az általánosítás annyiban nem szerencsés, amennyiben ismerek nem egy példát az ellenkezőjére is...

Bocs a hosszú OFF-ért.

hunmaster Creative Commons License 2011.10.02 0 0 7747

Szívemből szóltál, no.

Én is befejezem az OFF-ot, csak még azt jegyezném meg, hogy:

"aki megkapja, sietni fog, kapkod, és nem fog időt szánni az olyan dolgokra, amiket te is felsorolsz (előre megnézem, még egyszer átnézem, kiguglizom, stb.)."

Ha olvastad három héttel ezelőtti interjúnkat Szabó Mátéval, láthattad, hogy akár többször is újravesznek egy-egy mondatot, egészen addig, amíg Máté nem érzi jónak, vagy akár a szinkronrendező. Szerencsére ez azért javítja a szinkron minőségét. De ugye az a bizonyos előzetes epizódmegtekintés...

Előzmény: Mr. Nocadlee (7746)
Mr. Nocadlee Creative Commons License 2011.10.02 0 0 7746

Rövidítsük le a sok pontot egyetlenegyre: nincs pénz szinkronra. Ha beszélsz bárkivel a szakmából, elmondja, hogy az óradíjak évek óta nem emelkedtek. És mindig lesz valaki, aki olcsóbban bevállalja, ami viszont azt jelenti, hogy aki megkapja, sietni fog, kapkod, és nem fog időt szánni az olyan dolgokra, amiket te is felsorolsz (előre megnézem, még egyszer átnézem, kiguglizom, stb.). A dolog néha teljesen abszurdba megy át, gondolom, te is hallottál a hírhedt hetedik évadjáról a Star Trek Voyagernek, amit végül "közfelháborodásra" újra csináltattak.

Engem még az is zavar, amit egyesek a neten művelnek, akik egy-egy felrakott előzetes, bemutató után egy-két percnyi részlet alapján lassan már a stáb halálát követelik. Tudom, hogy fórumokon divat a fikázás, de akkor is túlzás. Tudomásul kéne venni, hogy a szinkron folyamán megváltoznak dolgok, hangsúlyok, hangulatok tolódnak el, szükségképpen más lesz. Ennyi. Ha tudsz angolul olyan szinten, hogy ne okozzon problémát a sorozat/film/könyv megértése, akkor mindenképpen érdemes azzal nézned.

A hozzámfűzött idézet kapcsán szerintem ugyanazt mondjuk. :-)

Bocs a kicsit offért, most már megyek Doktort nézni, több epizód lemaradásom van...

Előzmény: hunmaster (7742)
Xefo Creative Commons License 2011.10.02 0 0 7745

Ez a rész rettentő jó volt. The Best Finale Ever! És még a kérdés is megválaszolásra került. A Doktor neve: Luke Intomy Ayes :D

hunmaster Creative Commons License 2011.10.02 0 0 7744

Annyira nem volt nehéz :D

Előzmény: Xefo (7743)
Xefo Creative Commons License 2011.10.02 0 0 7743

Spoiler:

IGAZAM VOOOOOOLT!!! :D

hunmaster Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7742

Szerintem Mátéék verziója megállja a helyét.

Sajnos a más nyelvre fordítással jó eséllyel teljesen más hangulatot, légkört kapunk, ez velejárója a mai világban egy folyamatnak. - Az előttem szóló ArthurClarke2001-nél tehát az igazság.

Az összecsapott szinkron nem a készítők, színészek, tehát a stáb hibája, hanem az a gond, hogy:

1. kevés jó szinkronstúdió van itthon.

2. kevés jó szinkronszínész

3. mindig nagyon közeli a határidő

4. egyszerre több sorozat szinkronhangját is adja egy-egy színész. Volt olyan, hogy az Amy hangját adó színésznő, N. T Kata átrohant egy két percre egy másik szobába, felmondani három mondatot egy teljesen más sorozatba.

5. Nem nézik meg a szinkronizálás előtt az epizódokat, eléd van csapva a szövegkönyv, előtted két méterre megy a videósáv, fejhallgató a fejeden, amin hallod az angol hangot, de szinkronban kell rámondani a magyart. (Régen először megnézték az epizódokat, megbeszélték, mit hogyan kéne...)

6. Többször megállít a rendező, hogy na ezt most újra, gyorsabban, szebben, mélyebben, magasabban, játékosabban. Máté és Kata minden ezen feltételek mellett mindent kihoznak a szerepből ,én azt hiszem, tehát nem érzem jogosnak az ő szidásukat, vagy akár a stábét sem.

7. Máté az interjúban is mesélte, és mi is láttuk, hogy akár két mondat közt is ugranak akár több részt is, tehát pl. a The Beast Below első Amy-mondata után váltanak a Vampires Of Venice utolsó három mondatára, majd mondjuk vissza az Impossible Astronaut-ra öt mondat erejéig. Nincs mindig minden szereplő benn, ezért tömbösítve csinálják meg. A fiatal Amy hangja például mindössze egy órácskára ugrott be, aztán le volt tudva a dolga.

--

Nagyon támogatnám azt, hogy kiadják a kész szövegkönyvet egy, a sorozat világában jártas embernek, vagy kettőnek, megelőzendő a tárgyi tévedéseket (ld. korábban), vagy a nyilvánvaló butaságokat. Nekünk nyugodtan küldhetnék :DDDDD

Megértem, hogy a fordító sem pótolhatja be az új sorozat ezt megelőző négy évadát, de azért minimálisan nézzen már rá Google-ben, vagy kérdezzen már meg valakit, hogy merre hány méter.

Egy epizódot átnézni maximum egy óra (összevetné az ember egy angol/magyar felirattal), az egész évadot tehát maximum egy hétvége/két nap, és akkor nem éjjel-nappal ülne rajta az ember.

-

A Doctor Who itthoni sikerét majdnem sikeresen megpecsételte az, hogy össze-vissza adta a CoolTV és az RTL Klub, természetesen kiemelve a legkevésbé erős (S01E01: Rose / "A próbababák támadása" ékes magyar nyelven), és leginkább gyerekes részeket. Meg az Empty Child-ot, amit egyik nyáron legalább heti négyszer csíptem el. Már a könyökömön is az csorgott, hogy TEEE VAGY A MAMIII???, vagy éppen kirakatbábukat hallucináltam, akik nagyon úgy sétálnak, mintha tele lenne a gatya.

-

Mr.Nocadlee, idézlek: "Érdekes, hogy a neten mindenki ezzel az "eredeti nyelven kell nézni, mert magyarul sz*r"-dumával jön, mégis, ha valakivel a való életben találkozom, és szóba kerül, csak szinkronosat akar.

Már mozikban is alig van feliratos film, mert ha nincs rajta szinkron, eleve bukásra van ítélve."

Igen, mindenki ezzel az 'eredeti nyelven kell nézni, mert magyarul szar'-szöveggel jön, mert sajnos legtöbbször teljesen más a hangulat, ld. feljebb én is leírtam, és ArthurClarke2001 is. És olyan rettenetes hangokat találnak, kétszáz kilós kigyúrt vadállatnak egy cincogó hangot, a vasággyal negyven kilós, anorexiás színésznőnek meg Ray Charles-t.

Sokan nézik eredeti nyelven, felirattal, hidd el, én is igyekszem pl. ilyen vetítésekre elmenni (művészmozik, MOM Park...), de egy idegen nyelven nem beszélő ember nem fog beülni moziba egy feliratos filmre, "mert azt óvasni köll, bázzekk!". Az itt a baj, hogy ez a "sokan" egy relatív mennyiség, legyen mondjuk x. A mozinak legalább 15x ember kéne ahhoz, hogy megtérüljön a filmbe tett befektetése. Egy szinkronos filmet meg megnéz 35x ember, a rosszabbakat meg 25x.

Na most tudod, hogy ki fogja így átvenni a filmforgalmazóktól egy eredeti nyelvű alkotást, plusz a feliratot... Senki.

ArthurClarke2001 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7741

Mert az emberek lusták olvasni a szöveget.

Amúgy meg egy értelmiségi művelt ember vakószínűleg szinkronnal néz meg egy filmet a moziba, de persze a segédmunkás Józsi bácsi, vagy a szakmunkás Peti nem úgy fogja.

Előzmény: Mr. Nocadlee (7740)
Mr. Nocadlee Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7740

Érdekes, hogy a neten mindenki ezzel az "eredeti nyelven kell nézni, mert magyarul sz*r"-dumával jön, mégis, ha valakivel a való életben találkozom, és szóba kerül, csak szinkronosat akar.

Már mozikban is alig van feliratos film, mert ha nincs rajta szinkron, eleve bukásra van ítélve.

Előzmény: ArthurClarke2001 (7739)
ArthurClarke2001 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7739

Maximális mértékben igazad van, nem ragadtattad el magad.

Nagyon pocsék a szinkron, nem csak ezé a sorozaté, hanem a többié is, és általában az összes szinkronizált filmé.

Azt az érzelmet amit egy színész a saját hangján kinyilvánít, egy másik ember pont ugyanúgy nem adhatja vissza, veszt az értékéből a film rengeteget.

Erre az a megoldás, hogy eredeti nyelven kell nézni, segítségnek meg feliratot használni.

Előzmény: makinen2 (7738)
makinen2 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7738

Lehet, hogy nem értek egy film szinkronizálásának dolgaihoz, eljárásához, folyamatához,stb., de azt hittem volna, az a cél, hogy minél pontosabban adják vissza a színészek eredeti hangját, hanglejtését, orgánumát, mivel ezek, szerintem, fontos hordozói az adott film hangulatának, nem beszélve magáról a fordításról.

Megint csak magánvélemény, de szerintem Szabó Máté alakítása merőben más hangulatba helyezi a "tejsodós" beszélgetést.

És a fordítás...

"Skóciában vagyunk, Amelia?"  helyett  "Skóciában vagyunk, kicsi?"

Uramisten...

Lehet, hogy csak én reagálom túl a különbségeket, de rám ilyen hatással volt.

Lehet, később megszokom, ahogy a David Tennant-évadok szinkronizálásnak nevezett bűntényét is idővel megszoktam valamelyest.

Valóban érthetetlen, hogy egy ennyire ilyen sorozatot ennyire felületesen kezelnek nálunk.

Mintha az volna a cél, hogy esélye se legyen nálunk a Doctor Who sikerének...

Lehetetlen adásidőpontok, összecsapott szinkron...

Az amerikai filmek, sorozatok tonnái előtt bezzeg simára van nyalva az út...  :((

(Bocs, ha kicsit elragadtattam magam, be is fejeztem.)

hunmaster Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7737

Nem szarvashibáról van szó ,a sorozatot nem ismerőknek (ez az arány ott 100%) nem is tűnik fel. 

Lehet változtatni közben is, természetesen, volt is rá példa. Például volt olyan mondat, ami egyszerűen nem volt hozzáilleszthető Matt Smith szájmozgásához, (túl rövid idő alatt kellett volna elhadarni, lehetetlen feladat volt) ezért egyszerűsítésre került.

Előzmény: tgunda (7735)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7736

Nem szarvashiba.

A szövegben thing hangzik el, a képernyőről egy DW-vel nem tisztában lévő egyén számára az jön le, hogy jé, ez egy Cyberman, mert olyan fegyver nőtt ki a kezéből. Akkor fordítsuk a thing-et kiborgnak. Pedig másról volt szó.

Az egyetlen gond, hogy olyan ember nem nézi át a lefordított szövegkönyvet, aki tisztában lenne azzal, hogy mi a különbség mondjuk egy Atraxi meg egy Cyberman közt.

Konkrét példával nem élek, de aki ismeri a sorozatot, gyönyörűen tudta értelmezni, amit leírtam.

Még egyszer megismétlem: Nem az egész társaságot minősítem le ezekkel a hibákkal, nem is a fordítót, hanem magát azt az eljárást furcsállom, hogy egy Doctor Who-t öt percnél tovább látott ember kezébe sem kerül az egész egy átnézésre.

A hatodik évadban ez már másként lesz.

Előzmény: tgunda (7735)
tgunda Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7735

[off]

"... szóltunk a szinkronrendezőnek, mikor ott voltunk, de sajnos ő sem tehetett semmit. "

Ennyire merev a rendszer, hogy egy nyilvánvalót hibát nem lehet javítani, hanem úgy kell megcsinálni? Bár nem lep meg a dolog. A tv vagy rádió hírekben és műsorokban sajnos gyakran van egyértelmű hiba. Ha nem lehet javítani, mert a már leírt dolog szent és sérthetetlen, ez egy nagy fafejű marhaság. Ha viszont a fordító, rendező, szerkesztő, dramaturg, beolvasó... stb, stb. egy csomó ember sem vesz észre egy szarvashibát, megvan a véleményem a társaságról. Kedvencem, amikor a szakácsműsorokban egy filmben rossz a hőmérséklet: tegyük be félórára a csirkét a 400 fokos sütőbe. Ezt menet közben már senkinek sincs joga megváltoztatni?

[/off]

Előzmény: hunmaster (7733)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7734

A szinkronhangokról itt tájékozódhatsz, és ott a link a másfél perces sneak peek-hez is.

Nekem - végre - átjön a hangulat, mint korábban már említettem.

Előzmény: Etti :) (7730)
hunmaster Creative Commons License 2011.10.01 0 0 7733

Fordítási hiba sajnos lesz benne néhány, de sajnos a javításukra már nincs mód. A dramaturg nézett el pár dolgot eléggé. Aki ismeri a sorozat korábbi évadait magyar felirattal, annak fel fog tűnni egy tárgyi tévedés is. Minden bátorságunkat összeszedve szóltunk a szinkronrendezőnek, mikor ott voltunk, de sajnos ő sem tehetett semmit. :(

(Nem értem ,mi a fészkes %/("+'/"-ért adják ki olyan embernek a fordítást, aki annyira sem ismeri a sorozat kifejezéseit, mint a hetvennégy éves nagymamám.)

Előzmény: Mr. Nocadlee (7732)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!