Keresés

Részletes keresés

RobUr Creative Commons License 2009.03.13 0 0 1130

"kaskal [WAY] (705x: ED IIIb, Ebla, Old Akkadian, Ur III, Early Old Babylonian, Old Babylonian) wr. kaskal "way, road; journey, caravan" Akk. harrānu"

KASKAL (keresztul-KASUL :-) jellel irva.

Előzmény: segédnick (1128)
kisharsány Creative Commons License 2009.03.13 0 0 1129

Tudom, hogy nem erre írtad be, de kritikai megjegyzéseként a szobornak: kár, hogy a restaurátorok két külön fej töredékeiből állították össze ezt a "jóvágású" ifjoncot.

Vajon hol volt eredetileg a csillag-hold jelkép?

Előzmény: segédnick (1128)
segédnick Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1128
The monument also contained representations of the cities of Mesopotamia that had been conquered. This is Harran, which was famous for its temple of Sin, the moon god, represented on the banner. No Roman can have seen this without feeling some delight, because Harran was the scene of the infamous defeat of the Roman commander Crassus, the triumvir. After the victories of Lucius Verus, the death of Crassus had finally been avenged.
Előzmény: V.A.Z.E. (50)
RobUr Creative Commons License 2009.03.06 0 0 1127

Nem lehet tudni, hogy komolyan gondolta vagy csak viccelet.

Senki sem kepzelhet ilyen o:ko:rse'get. :-)

Előzmény: segédnikk (1124)
kisharsány Creative Commons License 2009.03.06 0 0 1126

A bibliai idézetekből eléégé sok mindent ki lehet olvasni.Ajánlom szíves figyelmedbe Zavaczki János: A Biblia titkai c. szerény művét. Ha nem jutsz hozzá szívesen idézek egy-két kiolvasást, amin meglepődsz, majd elgondolkodol.

kisharsány

Előzmény: RobUr (1123)
kisharsány Creative Commons License 2009.03.06 0 0 1125

Melyikra gondolsz a változataim közül ? ...csak úgy próbaképp'

Előzmény: segédnikk (1124)
segédnikk Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1124
Na igen, de hol van a bizonyíték arra, hogy azt a bizonyos karperecfélét a csuklón óraként használták az ókori Mezopotámiában?
Előzmény: kisharsány (1120)
RobUr Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1123

Roviden csak annyit, a Bibliat idezi a szoveg, hogy karkotoket es labkotoket, gazdag es magasrangu alakok viseltek.

Megad 5 heber szot, amivel jeloltek ezeket az ekszereket, ami minket nem erdekel.

Csak az, hogy mint ma, akkor is hivalkodtak a gazdagsagukkal azok, aki tehetosek voltak.

Nemely egyen, tobb ilyen karko:to"t is viselt, fel a konyokig.

Ja, es fo"leg ferfiak. :-)

Mint az allatvilagban.

A him mindig nagyobb es diszesebb.

Ezzel akarjak meghatni, megho"ditani a no"ste'nyt. :-)

Ez a szokas kesobb atalakulhatott a harcos karjat ve'do" "pancelzat"-a'.

Ami akkor ma'r inkab a vedelmet jelentette, de azert ezt is  igyekeztek mu"ve'sziesen kialakitani.

Előzmény: kisharsány (1122)
kisharsány Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1122

Köszönöm, TündUr vagy. Láttam, de nem értettem. (Nem beszél újlatin)

Előzmény: RobUr (1121)
RobUr Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1121
Előzmény: kisharsány (1120)
kisharsány Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1120

Azt írta, hogy az asszír domborműveken az emberek karórát (!) viselnek... :DD Ez volt az egyik "bizonyítéka" az elfeledett ókori technológiákat illetően...

Én is kiakadnék, ha kerekes-rugós szerkezetű karórára gondolnék. Szerintem kihajtható árbocú napóra van a kezén (? ....)))) ? ) Vagy olyan lyuggatott lappal fedett, speciálisan csiszolt ékkőbetét,(szeletekből) amely más-más nap(fény)beesési szögnél más és más lyukjánál világít ki.:))) Mekkora ötlet !?

kisharsány

Előzmény: Afrikaans8 (1115)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1118
Érdemes a Forumot elejétől olvasni. Nagyon sok info-t tartalmaz, a koronázási jelvényekkel kezdődik.
Előzmény: Nicsinyo (1116)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1117

Kedves Nicsinyo!

Teljes tiszteletem a tied.

Üdvözlettel:

Mutash

Előzmény: Nicsinyo (1116)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.05 0 0 1116
Kedves Mutash!

Köszönöm, hogy egyàltalàn vàlaszra méltattad kirohanàsomat..melynek oka nem is annyira ebben a témàban keresendö, hanem ugy àltalàban az egész forumon. Itt csak az utolso csöpp volt, amelytöl kicsurrant a pohàr. Ha ritkàn is, de velem is elöfordul, hogy kedvem tàmad föladni és "becsapni az ajtot". De ne aggodj, ez nem tart sokàig..

Nem olvastam végig az egész témàt soha, igy nem tudom, hogy pl. a Szent Koronàrol volt-e màr benne szo? A Történelem rovatban nagy vitàk vannak erröl, de ott is mint mindenhol a személyeskedésig, sértegetésekig feszitik a hurt, amit én undoritonak talàlok, igy inkàbb hozzà sem szolok...
Hogy nem tudna mindenki egy kis eröt venni magàn, hogy elkerülje ezeket? Kàr...
Előzmény: Törölt nick (1108)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1115
Pauline Albenda

Lions on Assyrian Wall Reliefs

In: The Jewish Theological Seminary vol. VI (1974), 1--27.

PDF

A képeket nézegetve jutott eszembe Nemere István egyik megjegyzése, amin kiskoromban szó szerint kiakadtam... Azt írta, hogy az asszír domborműveken az emberek karórát (!) viselnek... :DD Ez volt az egyik "bizonyítéka" az elfeledett ókori technológiákat illetően...

Előzmény: RobUr (876)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1114
III. Adad-nirari asszír király sztéléje
Előzmény: Afrikaans8 (1113)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1113

Pauline Albenda

Expressions of Kingship in Assyrian Art

In: The Jewish Theological Seminary vol. II/1 (1969), 47. (5. kép)

PDF

kisharsány Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1112

Márcsak azért is kérdem, mert én úgy gondolom, hogy hamennyiben van egy FÓRUM: beszélgető/megvitatótér, annak vannak szekciói-részterületei-alfórumai, akár, nevezetesen:FILOSZ, ÉLETMÓD,GAZDASÁ,HOBBI stb.

Ezeknek vannak rovatai, mint pld. a FILOSZ-nak: Alternatív,Magyarulez,Rejtélyes...,stb., míg ezek felölelnek/magukba foglalnak különféle témákat, úgymint: Nemzeti ..., A magyarok...satatöbbi. Én rendkívülien pártolom a magunk elnevezéseit, az anglománsággal szemben. Tudom, hogy régen voltak deákos emberek, de az elmúlt.Próbálnánk-e megőrizni amink még van ?

kisharsány

ui./ps. ...a legnemzetibb "jelkép" a nyelv

Előzmény: mutash1 (1111)
mutash1 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1111

Ez az internet fórumos kifejezés nyilván a görög latin topika (egy téma) kifejezésből származik. Ha baloldalt kicsit lejjebb a "Keresés" menüpontot megnézed, a lenyíló almenűpontok között több lehetőség közül választhatsz:

"Gyorskeresés innen

Topicok között

Hozzászólások között

Nickek között"

Előzmény: kisharsány (1109)
RobUr Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1110
Az a "hely", ahol toporognak a te'ma ta'rgyaloi. :-)
Előzmény: kisharsány (1109)
kisharsány Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1109

Kedves mutash!

Mi az hogy Topic? magyarul.

Előzmény: Törölt nick (1108)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1108

Kedves Nyicsinyo!

En kissé másként látom a dolgokat.

A Dr. úr nem Akadémiai doktor, hanem jogi. Nem vitás, hogy szokatlan a szövege, ami az egyébként részletesen már korábban megtárgyalt információkhoz képest semmi újat nem tartalmaz.

A te látogatásod elsősorban neked lehetett hasznos, hiszen megtudhattad, hogy a Krisztus szónak semmi köze a kereszthez. Egyébként egy keresztény műveltséggel rendelkező, illetőleg angolul, németük tudó személy részére ebben nem lett volna semmi új.

Természetesen jogod van elköszönni, de nem tartom jogosnak az ajtó becsapását.

A magam réséről köszönettel tartozom a Topicba íróknak, nagyon sokat tanultam tőlük.

Tisztelettel minden felebarátom iránt, így irántad is:

Mutash

Előzmény: Nicsinyo (1106)
mutash1 Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1107

Kedves Mogica! Megajánlottad, hogy szívesen átadod a turul madárra vonatkozó ismereteidet. Én csak a rakamazi turulról, Attila zászlóján (piros) található karvalyról, Emese álmáról, és az Erdélyi címer sasmadaráról tudok. Kérlek, tárd fel a további összefüggéseket.

Üdvözlettel:

Mutash

Nicsinyo Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1106
Màr megbocsàss...de nem értem , hogy mi a problémàd Werbo"czy-vel kapcs.? Hol irta azt a cikk, hogy W. habsburg-pàrtisàggal vàdolhato?
" A vàgàsos rész értelme W. Istvàn (Hàrmaskönyv) korfelfogàsa szerént 4 folyònk: a D. T. D. s a Sz.. Szeréntem meg régenten a több vàgàs tovàbbi nagy folyoink - mint a M. meg a V. - miatt vala." Ennyi az egész.

Különben, kezdek belefàradni az ilyen hülye, dedòs hadakozàsokba, ami itt folyik.
Csak azért irtam ebbe a topikba, hogy fölhozzam, hogy ne süllyedjen el, de kàr volt. Fölösleges idöpocsékolàs. Ràgodjatok csak tovàbb mindenki a sajàt féligazsàgàn, (de amelyröl azt hiszi, hogy a teljes igazsàg), csipkedjétek, sértegessétek egymàst és a tudosokat vagy mükedvelöket, szàmomra ez nem megfelelö hely.
Adieu!
Előzmény: Törölt nick (1099)
RobUr Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1104
Előzmény: RobUr (1103)
RobUr Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1103

A DINGIR jele egy nyolca'gu csillag. (*)

Az egyenlo"sza'ru kereszt meg, sok minden ma'st jelent a sumer irasban.

Előzmény: segédnick (1102)
segédnick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1102
A Werbőczy-címeren egyébként a győztes griff nem Krisztus-keresztet hordoz a fején, hanem egy "dingir"-jelképet, ahogyan azt más hasonló ábrázolásokon megszokhattuk már...
Előzmény: Afrikaans8 (1077)
segédnick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1101

"Dr. Bene Ferenc: ...CIMERÖSME"

Ja, ez az a Bene, akit a barátod odaát a híres focistával azonosnak gondolt :DD

Előzmény: Rufella (1088)
segédnick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1100

"biztosan nem vádolható ... a haza elárulásával"

Sokan éppenséggel árulónak minősítik, így a Wikipedia is annak tartja, csak épp nem Habsburg-párti renegátnak... Szulejmán nevezte ki Budán a török uralom alá került magyarok bírájává.

Előzmény: Törölt nick (1099)
RobUr Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1098

"meg mennyivel pattogósabb, "elegánsabb" lenne a dRobur... "

Me'g nem vagyok "d (dingir) RobUr"

Igyekszem, de nem sikerult eddig. :-)

Előzmény: kisharsány (1094)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!