Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.05 0 0 998

Az már megint egy nagyon érdekes kérdés és nem is annyira a történelem, hanem inkább a sport fórumokba tartozik, hogy ha Katalónia teljesen kiválna Spanyolországból, az valószínűleg azért érezhetően meggyöngítené a spanyol sportot, mindenek előtt a világszínvonalú spanyol labdarúgást.

 

Pl. tegyük fel Katalónia önálló foci-válogatottal indulna a VB- és EB-kiírásokban, akkor a legkiválóbb katalán labdarúgók akkor többé nem a spanyol válogatottban, hanem a saját nemzeti csapatukban fociznának, a spanyol válogatott viszont kiváló játékosokat veszítene...

 

Gerard Piqué pl, aki nyíltan a katalán függetlenség híve, már kijelentette, hogy lemond a spanyol válogatottságról, ha a személye a szövetségnek vagy a szurkolóknak problémát okoz.

 

Ő nyíltan igennel szavazott a katalán függetlenségi népszavazáson, ezzel viszont magára vonta a spanyol szurkolók haragját, akik kifütyülték egy nyilvános edzésen és a spanyol válogatottságról való lemondását követelték...

 

A mostani válogatott keretben rajta kívül is több katalán származású játékos van, talán Sergio Busquets, Jordi Alba, Cesc Fábregas a legismertebbek.

 

Még cifrább a helyzet azok esetében, akiknek spanyol és katalán gyökereik is vannak, nyilván nekik sem lesz egy egyszerű döntés, hogy melyik válogatottat válasszák a további pályafutásuk során.

Előzmény: Törölt nick (996)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.05 0 0 997

Egyetértek...

Előzmény: Törölt nick (995)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.05 0 0 996

"Most pedig V. Fülöp kései utódja, VI. Fülöp spanyol király (ur. 2014-től) szólt be a katalánoknak, törvénytelennek nyilvánítva az október 1-i függetlenségi referendumot."

 

Mondjuk, ennek is megvoltak a maga előzményei:

 

2014-ben a spanyol Királyi Kupa döntőjén (Copa del Rey) Barcelona - Athletic Bilbao mérkőzés volt, köztudott, hogy a Barcelona hazai szurkolótáborának nagy része nemzetiségére büszke katalán, míg a Bilbao szurkolótábora döntően baszkokból áll.

 

A hagyományoknak megfelelően a győztesnek a kupát a spanyol király adja át, ez jelen esetben a frissen megkoronázott VI. Fülöp volt.

 

Az átadó ünnepségen óriási füttykoncert fogadta az uralkodót, mind a Barcelona, mind a Bilbao szurkolótábora kifütyülte...

 

A másik meg az, hogy a mostani katalán elnököt, Carles Puigdemontot 2016-ban iktatták be hivatalába.

Ő volt az első katalán elnök a modern kori történelemben, aki megtagadta, hogy felesküdjön a spanyol alkotmányra és a spanyol uralkodóra, VI. Fülöpre.

 

Mondjuk ez azért vet fel k..rva érdekes kérdéseket, nálunk pl. mi történik, ha egy nagyobb város polgármestere vagy egy megyei közgyűlés elnöke kerek-perec megtagadná, hogy felesküdjön a magyar alkotmányra.

 

Szóval amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten, úgy tűnik, hogy Őfelsége Felipe VI. és Carles Puigdemont elnök úr között ez a meccs már régebb óta zajlik....

Előzmény: Törölt nick (988)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.05 0 1 995

Az a bizonyos Barcelona ostroma mindmáig a Habsburgok és a britek szégyenfoltja. Akkor is hitegették a forradalmárokat (mint később más forradalmaknál) a nagyhatalmak, hogy szégyenszemre odavessék őket a franciák/Bourbon-párti spanyolok kénye kedvének...

Előzmény: Törölt nick (988)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 994

Mielőtt még valaki a katalánokat a germán gótoktól származtatná, megnéztem az egyes spanyolországi régiók Y-DNS haplocsoport-frekvenciáit az Eupedia genetikai oldalain és nekem az jött le belőle, hogy  - bár vannak kisebb regionális eltérések - a katalánok Y-DNS mintázata nem tér el jelentősen a spanyolországi országos adatoktól.

 

Tehát rövidebben és egyszerűbben fogalmazva, a katalánok népességgenetikailag nem különböznek számottevően a spanyoloktól.

 

A különbséget tehát aligha a genetikában kell keresni.

Előzmény: Törölt nick (990)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 993

A barcelonai grófság 1162-ig állt fenn, ezt a Katalóniai Hercegség (katalánul: Principat de Catalunya, latinul Principatus Cathaloniæ, occitánul: Principautat de Catalonha, spanyolul: Principado de Cataluña) követte.

Ez lényegében az Aragóniai Királyság hűbérállama volt, amely a 15. sz. második felében, dinasztikus úton került egyesítésre a Kasztíliai Királysággal, ez képezte az újkori spanyol királyság alapját.

Előzmény: Törölt nick (992)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 992

A barcelonai grófságot 801-ben a frankok alapították, miután kemény harcok után kiverték innen a mórokat.

Előzmény: Törölt nick (991)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 991

III. Ramón Berenguert, Barcelona grófját (ur. 1086 - 1131) az elébb említett eposz katalán hősnek (catalanicus heroes) és katalán hercegnek (dux catalanensis) nevezi.

 

Mellesleg pont ő volt az, aki megszerezve egy sor kisebb katalán grófságot, megerősítette és kiterjesztette a barcelonai grófságot, amely így kiterjedt a mai Katalónia (katalánul Catalunya) régió egy jelentős részére.

Előzmény: Törölt nick (990)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 990

A Katalónia (latinul Catalania) és a katalánok (latinul catalanenses, catalanicus) kifejezések első ízben az 1117 - 1125 között íródott latin nyelvű középkori eposzban, a Liber maiolichinus de gestis Pisanorum illustribusban tűnnek fel először. 

 

A Katalónia kifejezés etimológiailag valószínűleg a Gótföld, Gótok földje kifejezésből ered az alábbiak szerint:

 

Gothland > Gothlandia > Gothalania > Cothalania > Catalania

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 989

http://24.hu/belfold/2017/10/03/a-spanyol-kiraly-illegalisnak-nevezte-a-katalan-nepszavazast/

 

"Tévébeszédében az uralkodó rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet, és összetartásra szólította fel a spanyolokat. Azt mondta: a katalán vezetők tanúbizonyságot tettek arról, hogy híján vannak a Spanyolország iránti hűségnek."

 

A történelem ismétli önmagát.

Jó, ma már talán nem végeznek ki senkit, ha nem esküszik fel a spanyol koronára....:-)

Előzmény: Törölt nick (988)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 988

Kevésbé ismert itt Magyarországon, hogy a spanyol örökösödési háború (1701-1714) egyik legfontosabb tétje a katalánok számára Katalónia függetlensége volt.

A katalán felkelők a Habsburg-pártiakat támogatták, míg a spanyolok döntő többsége a Bourbon-dinasztia uralmát.

A katalán felkelés 1714. szeptember 11-én bukott el Barcelona kapitulációjával, ez a nap mai napig is Katalónia nemzeti ünnepe.

 

A katalánok veresége után V. Fülöp spanyol király (uralkodott 1700 - 1724) elrendelte az összes katalán zászló és címer elégetését.

 

Most pedig V. Fülöp kései utódja, VI. Fülöp spanyol király (ur. 2014-től) szólt be a katalánoknak, törvénytelennek nyilvánítva az október 1-i függetlenségi referendumot.

Előzmény: Törölt nick (985)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 987

A katalán irodalmi nyelv, amellyel Katalónia régióban lépten-nyomon találkozunk, a központi nyelvjáráson (Catalá central) alapul.

Előzmény: Törölt nick (986)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 986

A katalán (spanyolul catalán, katalánul catalá) nyelv dialektusait ábrázoló térkép.

A kék árnyalataival a valenciai (spanyolul valencián, katalánul valenciá) dialektusai vannak jelölve.

Egyes nyelvészek szerint a katalán és a valenciai két különböző, bár egymáshoz nagyon közeli ibero-román nyelv, ezek alkotják az ibero-román ág keleti csoportját.

 

Előzmény: Törölt nick (985)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.04 0 0 985

A katalánok eredetéről van valami használható elmélet?

 

Ti. arra gondolok, hogy a többi spanyolországi újlatin népcsoporttól eltérően élesebben megkülönböztetik magukat a spanyoloktól (akik tkp. maguk is vagy féltucat regionális népcsoportból tevődnek össze).

 

Miért van az, hogy a katalán nyelv pl. élesebben elkülönül a többi ibero-román nyelvtől?

 

Példának okáért, a spanyol és a portugál sokkal közelebb áll egymáshoz (legalábbis, ha az írott nyelvváltozatokat nézzük), mint a spanyol és a katalán.

 

A katalán nyelvészetileg inkább a dél-franciaországi occitán dialektusokhoz áll közel, tkp. mintha a spanyol és a francia között állna valahol félúton.

 

Miben különbözik a spanyol és a katalán kultúra, gondolkodásmód és életmód? Lehet, hogy innen a Kárpát-medencéből nézve nem sokban, de Katalóniából nézve nagyon...

 

Érdekes kérdések ezek, most, hogy Katalónia teljes függetlensége ismét a napirendre került...

vörösvári Creative Commons License 2017.02.28 0 0 984

Egészen érdekes a barcelonai katedrális története, a 4.században Jupiter templomnak épült, azután keresztény templom lett, utána mecset és azután újra keresztény templom. 

 

http://cafeandbarcelona.blog.hu/2017/02/28/kaderalis_egy_kislany_emlekere?utm_medium=indapass&utm_campaign=inda_notification&utm_source=notilayer&utm_source=fejlec_bloghu&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec

vörösvári Creative Commons License 2017.02.22 0 0 983
vörösvári Creative Commons License 2017.01.30 0 1 982

Nagy uralkodónő volt, de ezek szerint nem lehetett kellemes vele érintkezni :) 

 

http://index.hu/index2/#bloghu/nagyasszonyok/2017/01/29/a_legkoszosabb_kiralyno_kasztiliai_izabella

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.10 0 0 981

Tartesszosz volt Hispánia, de az egész Nyugati-Mediterráneum első városias civilizációja.

 

Időben vagy 300 évvel megelőzte Rómát.

Létrejöttében azonban keleti mediterrán - elsősorban föníciai - hatások is közrejátszottak.

 

Tartesszosz városa a mai Nyugat-Andalúzia területén, nagy valószínűséggel a mai Huelva város helyén terült el.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tartessos

 

http://es.wikipedia.org/wiki/Tartessos

 

Spanyolul jó tudóknak:

 

http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_la_provincia_de_Huelva

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.02 0 0 980

Azért annyira rossz nem lehet:-)

Előzmény: Theorista (978)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.02 0 0 979

A római-pun ellenségeskedés idején egyes ibér törzsek a rómaiak, mások a punok szövetségesei voltak.

 

Egyébként pont az ibér és turdetán törzsek voltak azok, amelyek aránylag gyorsan és nagyobb ellenállás nélkül romanizálódtak.

 

Szívósabb katonai ellenállást a rómaiak ellen a félsziget nyugati, középső és északi részének népei fejtettek ki, leginkább a keltibérek, a luzitánok és a kantáberek.

 

Részleteket majd később, most már valószínűleg csak a jövő héten:-)

Előzmény: Theorista (978)
Theorista Creative Commons License 2015.05.02 0 0 978

Mi az hogy, nagyon is!

 

Az ibérezésed okán elkezdtem nézni a spanyolok egyik sorozatát, a Hispania la Leyenda címűt, ami a Kr. e. 2. század közepén játszódik. 20 részes, de annyira rossz, hogy 4 után abbahagytam. :-)

 

 

A szegény kis békés ibéreket egy pszichopata római praetor (Galba) és seregének öncélúan gonosz római csőcseléke zaklatja, mindenféle embertelen kínzásokkal, gyilkolásokkal. Élvezhetetlen a szabadságharcosok küzdelme.

 

     

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (977)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.02 0 0 977

A Swords and sandals az egy filmművészeti kategória, az ókori görög vagy római világban játszódó történelmi kalandfilmekről olvastam egyszer ezt.

A magyarban van erre vulgárisabb kifejezés is, a "kúrós-kardozós", bár ez utóbbi nemcsak ókori, hanem középkori vagy kora újkori témájú is lehet.

 

Remélem, hogy ti is szeretitek a Swords and sandals műfajt...:-)

 

Vörösvári, Theo?

Előzmény: Törölt nick (973)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.02 0 0 976

Az ún. nyugati germán S21(U106) mutáció az Ibériai-félszigeten csak Galíciában és Észak-Portugáliában fordul elő, ott is nagyon alacsony a gyakorisága.

 

Valószínűleg a félszigetre a népvándorlás korában érkezett szvéb (sváb) néptörzssel magyarázható, bár szórványosan már a kései kelta bevándorlással is érkezhettek vegyes kelta-germán népelemek az Ibériai-félsziget északnyugati részére.

 

 

http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1b_Y-DNA.shtml#S21-U106

Előzmény: Törölt nick (975)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.02 0 0 975

Az ún. italo-kelta S28 (U152) mutáció a katalán tengerparton és a Baleárokon magasabb gyakoriságú, a félsziget többi részén meglehetősen alacsony a gyakorisága.

 

A katalán tengerpartra vélhetően a római korban odaköltözött észak- és közép-itáliai telepesekkel kerülhetett.

 

 

http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1b_Y-DNA.shtml#S28-U152

Előzmény: Törölt nick (971)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.01 0 0 974

Most hirtelen előkaptam egy hajózástörténeti kiadványt.

Az szerint a krétaiak gályái átlagban 24-33 m hosszúak és egyevezősorosak voltak.  Emellett felülről teljesen nyitottak, tehát fedélzetük még nem volt. Ismerték a hajógerincet és valószínűleg - de nem biztos - a hajóbordázatot is.

Az evezősoron felül egy darab négyszögvitorla segítette a haladást.

 

Az én véleményem szerint ilyen bárkákkal kimerészkedni a nyílt tengerre az kurrens életveszélyt jelentett, de hát az én véleményem nem mérvadó, mivel én csak egy szárazföldi patkány vagyok - ahogy a megboldogult Baines kapitány, James Onedin jobbkeze mondaná:-)))

 

A krétaiak ezekkel a törékeny hajókkal behajózták az egész Keleti-Mediterráneumot, de Itáliától nyugatra nem nagyon van nyomuk.

 

Egyébként a krétaiak hajóépítési és hajózási ismereteit a mükénéiek (akhájok) vették át, majd továbfejlesztették.

 

Tkp. az egész ógörög kor hajózása a krétaiak ismeretein alapszik.

 

A föníciaiak gályái már jóval nagyobbak és erősebbek voltak, mint a krétaiaké, ők már kétevezősoros hajókat is építettek.

 

Az ókori hajóépítés történetébe azonban ennél részletesebben nem mennék bele, mert ez már erősen OFF lenne itt.

Előzmény: vörösvári (970)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.01 0 0 973

Antik mediterrán civilizációk:

napfény, azúrkék tenger, evezős-vitorlás gályák, hófehér sziklák és házak, bor, olívaolaj, búza, királyok, türannoszok és héroszok, no meg gyönyörű mediterrán szépségek.

No és persze Swords and sandals, azaz kardok és szandálok:-))))

Előzmény: vörösvári (970)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.01 0 0 972

Persze a mai ibériai népek esetében már egy többszörösen át- és átkeveredett népességről van szó- kivéve talán a viszonylag zárt baszkokat.

Nem szabad elhanyagolni a római kor, a vizigót kor és a mór kor embertani és genetikai hatásait sem.

Előzmény: Törölt nick (971)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.01 0 0 971

A római kor előtti Hispánia különböző törzseinek földrajzi elhelyezkedéséből akár azt a helytelen következtetést is levonhatnánk - többen már le is vonták - hogy míg a portugálok a kelták és luzitánok, addig a spanyolok az ibérek és keltibérek, a katalánok pedig az ibérek (északi törzseinek) leszármazottai.

 

A modern népességgenetikai vizsgálatok azonban ilyen földrajzi eloszlást nem támasztanak alá.

Ezek alapján a kutatások alapján nincs szignifikáns különbség a spanyolok, a portugálok, a katalánok és a baszkok népességgenetikai összetétele között.

Vannak a félszigeten belül persze kisebb-nagyobb regionális különbségek, ezek azonban nem túl jelentősek.

 

Korábban már említettem, hogy az "atlanto-kelta" L21-es mutáció gykorisága a félsziget északnyugati sávjában jelentősebb, de ott is 10% alatti.

 

Az ún. "Gascon-Iberian" DF27 mutáció viszont két helyen mutat kimagaslóan magas értéket, a Pireneusok övezetében és a Meseta keleti részén, ahol a férfiak 30-40 %-a hordozza ezt a mutációt.

A félsziget keleti részén pedig 20-30% közötti a gyakorisága.

 

Tehát pont az egykori ibér és keltibér területek.

 

http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1b_Y-DNA.shtml#DF27

Előzmény: Törölt nick (943)
vörösvári Creative Commons License 2015.04.30 0 0 970

lehet hogy tényleg összekevertem őket :)

Előzmény: Törölt nick (968)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.30 0 0 969

"Szerinte azok" helyett "Szerintem azok"

Előzmény: Törölt nick (968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!