Keresés

Részletes keresés

Csuhás Creative Commons License 2026.06.04 0 1 54594

Úgy szoktam hogy keresek egy megfelelő magasságú alátétet, majd keresek egy olyan hss hasábot ami ezt pont a satupofa magasságáig egészíti ki. Ezután az anyag mellé teszem a hss-t és így fogom meg. Remélem érthető ahogy leírtam.

Előzmény: sarktibsi (54581)
rferi Creative Commons License 2026.06.04 0 0 54593

Hát igen, érzem és tudom én azt, hogy az ember mint eszköz embertelennek tűnik.

De közgazdasági megfogalmazás, ezért használtam. És, ha pl a volt főnököm is figyelembe vette volna, rendesen megfizetett volna. Mert legalább az "eszközökre" figyelt.

Amúgy nem hordozza a tiszteletlenséget automatikusan. Ugyanis éppen annak teremti meg az alapját, hogy az embert, az eszközt vegyék figyelembe, és fizessék meg a költségeit. A reszelőnek is van, meg az embernek is van.

Előzmény: vaskukac (54592)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.04 0 0 54592

Két - nem vitaindítónak szánt - gondolat ehhez.

Az ember mint "eszköz"...

Érdekes - de kétségtelenül sikeres - vállalkozói szemlélet, ami oda vezet, ahol ma tartunk. Ha egymást nem tiszteljük, mit is várhatnánk bármi egyébbel kapcsolatban?

A telephely költségei:

A saját telephely költségeit úgy is fel lehet fogni, hogy azt az összeget amit a bérletre költenék, nem kell kifizetni. Szerényebb, de működőképes megközelítés, kimutatható eredménnyel.

Nyilván a műhelyre fordított beruházás meg kell, hogy térüljön, azt bele kell számolni mindenbe.

(Összehasonlítási alap kérdése a bérleti díj. Tételezzük fel, hogy nagyon magas áron kiadom a műhely épületet. Rögtön megérkeztem oda, hogy igazából nincs is értelme csinálni semmit, mert veszteséges. Valójában csak a feltételezéshez képest az. Ügyes közgazdasági trükk, az emberek nagy része megeszi.)

Azt már el sem kezdem feszegetni, hogy mennyi köze van az áraknak, meg a versenyképességnek a technológiai színvonalhoz. Kb. semennyi. Ha nem tudod magad értékesíted a termékedet, a fejlesztéseid eredményét más fogja zsebre tenni. Ettől függetlenül kell fejleszteni - ez nyilvánvaló - mindaddig, amíg ez a saját vállalkozásod érdekeit szolgálja.

Ezen túl meg... Menni kell az Adriára nyaralni, segélyből. :)

Előzmény: rferi (54586)
tycon2 Creative Commons License 2026.06.04 0 0 54591

Ez tök jó! Szinte Exel Csepel. Ami már csak volt.

Előzmény: Jani301 (54588)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.04 0 0 54590

Szerintem én értem mit írsz , fordítva nem vagyok ebben biztos .Az öreg szaki (talán én is az vagyok) miért fejlesztett volna ?  Minek ,kinek ? Gépkereskedőnek ,hát lótúrót . Írtad , senki nem akarja folytatni , pénzé akarják tenni az életét , tudását ,hát elárulom ,nélküle az semmit nem fog érni ! Az este is 40 km kellett autóznom a határtalan emberi butaság miatt . De hát végül is barátom ,megspóroltam neki talán 100 ezret is ,mert felrakott előre  fordított forgásiránnyal két használt gumit ,és nagyon lógott egy szélső kormány gömbfej . Annyira rázta az elejét hogy meg kellett álljon . Vannak itt akik ebből már tudják mi volt a gond ,én nem fogom részletezni . Lényeg hogy még a kereket sem tudta egyedül levenni ,de a megcserélt első gumikkal gond nélkül hibátlan futással hazaért .

Most  már  korom miatt sem fog érdekelni ki mit termel ezerszám cnc vel egyébbel ,az egy más történet ,nem is azt a részét vitattam .

"Nem csak a vasfaragas a munka, a konyviras is az, egy jo konyvet irni talan nehezebb is."

Ezt sem vitatom ! De akinek van pofája ezt a képembe vágni ...

Hát tudod az a fentebb említett esetben hívja az autómentőt, beviteti szakszervízbe és kifizeti azt a 2-300 ezret , mert ugye én egy koszos senki vagyok szerinte ... Én viszont nem nézem le de nem dolgozok neki semennyiért !

Aki kiskocsit tol az utcán annak előbb meghegesztem a törött taligáját , ingyé is .

Egyértelműen szakbarbár lennék ,sosem vitattam .

Egyébként ha már könyvírás , ott fontos a helyesírás is , ha már szóba hoztad !

És mivel szóba hoztad ,feljogosítottál arra hogy én is szóvá tegyem !

Biztos van rá kifogásod , csak az intellektualitás emlegetése miatt már nincsen mentséged ! Billentyű ,mit tudom én .

Na de sokkal jobb lett volna barátilag beszélgetni valami jó kis forgácsolós témáról ,mit tudom én , hogy ne valami kör alakú nagy tartályon ,próbálgassam ívelni a 40 es zártszelvény hanem hogyan csináljak egy combos ívelőgépet :)

Na  már világos van ,mindjárt jönnek zaklatni meg kell töltenem a sörétest ! Mert erőszakos bunkó mind :)

Előzmény: szabad paraszt (54589)
szabad paraszt Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54589

Azt gondolom nagyon messze vagyunk egymastol. Nem baj, fo a valtozatossag. De azert egy dologban meg is sikra kell szallnom: nagyon, nagyon sokan dolgoznak ebben az orszagban kemenyen altalaban kisebb, neha nagyobb gyarapodassal. Nem csak a vasfaragas a munka, a konyviras is az, egy jo konyvet irni talan nehezebb is.

Az orokosok is altalaban dolgoznak, valaki nagyon kemenyen, de a vasfaragas az nem erdekli, mas erdekli. Aki nem fejleszt, az magat sem fejleszti, akkor viszont megmarad egy szinten, ami lehet hogy eleg, lehet hogy egy eletre is eleg. Ha ez valakinek jo, akkor rendben, de nem kovetendo pelda, mert egy-ket kiveteltol eltekintve altalaban lemaradast okoz.

A masik pedig, hogy senki sem temeti a hagyomanyos gepeket - azaz ausztral erre tok jo pelda - meg az is jo pelda, amikor egyszerubb befogni valamit es megfaragni egy kicsit, mint programozni a cnc-t, de amikor ez megfordul, akkor egeszegyszeruen draga es hatekonytalan nem cnc-t hasznalni, nem beszelve a megismetelheto gyartasrol. Ebben nem tudsz versenyezni egy cnc-vel, akar milyen jo szakember vagy. Erre talaltak ki. Az hogy a 3d nyomtatasbol mi lesz, azt mar sejtjuk, a cnc-knek is be fog szukulni a felhasznalasi terulete. Hobbistakent vesszuk a hagyomanyos, 50 eves gepeket mert csak arra futja, 50 ev mulva ki tudja mit fognak venni a hobbistak, de szerintem egy akkori sima otthoni 3d nyomtato mindenre is eleg lesz.

Előzmény: Jani301 (54588)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54588

Rendben ,sapkám sincsen .

https://www.youtube.com/@CuttingEdgeEngineering

Egyébként Ő az Ausztrál ,itt éppen ceruzahegyezőn esztergál .

Semmire sem jó , kidobnivaló ósdi hagyományos gépen . És még papucsa sincsen .

Őt kritizálhatod ,ha megy !

Nem találtam ezt az oldalt hirtelen ,meg hát egyébként is Magyarok lennénk , büszkék is lehetnénk ,hogy ebben az országban is van még aki tényleg dolgozik :(

Előzmény: tycon2 (54587)
tycon2 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54587

Ez tájkép, csak hang. Videó nincs, köze nincs a kameratartónak ahhoz amit kellene mutatni. Max. akusztikus élmény.

Előzmény: Jani301 (54582)
rferi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54586

Ez a kis magyar rögvalóság.

Egy vállalkozásnak ki kéne termelnie

- a béreket

- a bérköltségeket

- az adókat

- a vállalkozás rezsijét

- a használt eszközök rendszeres cseréjének költségét.

- a telephely költségeit, még akkor is, ha azok saját tulajdonban vannak. (ezt sokszor nem értik: ha én dolgozom a saját házamban, akkor a cégemnek bérletet kéne fizetnie a házam után, mégpedig azért, mert, ha nem a sajátomban lennék,akkor is kéne fizetni, illetve, ha a sajátomat kiadnám, akkor is kapnék érte. Minden eszköznek,amit a cégemben használok, legyen az ember, gép, raktár, üzemcsarnok, bármi, ki kell termelnie a saját hasznát. Ami nem termeli ki, az deficit, még, ha nem is veszem észre - MOST. Majd később észreveszem, de akkor már késő lesz) Gondoljunk bele, ha csak simán kiadnám a házamat egy vállalkozásnak pénzért, akkor úgy jutnék nyereséghez, hogy nem csinálok semmit. Ezek után ha még dolgozom is, akkor miért is vonom meg magamtól ezt a nyereségrészt?

És ez az a két utolsó, amit itthon többnyire nem termelnek ki a kisvállalkozások, mert annyira nem megy a bolt. Vagy, ha megy is, sajnálják rá a lóvét, inkább kiveszik a cégből, és elmennek az Adriára nyaralni.

És ez egyenes út a technológiai lecsúszás felé.

Előzmény: szabad paraszt (54580)
rferi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54585

Azzal foglalkozz majd a leginkább, hogy a TELJES hosszában, és KÉT OLDALON szorítsd le, mert ilyen vékony eredmény esetében a maró felhúzza majd az anyagot, az hasas lesz, és a közepén tizedekkel vékonyabb, mint a két végén. És sehol sem lesz pontos méret.

Előzmény: sarktibsi (54581)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54584

Legalább 30 éve nem kellett munkát keresnem ,engem keresnek .

Mit fejlesszek ? A saját örömömre ,vettem gépeket is nem azért hogy másnak keccseljek vele .Hány bőrt nyúznál még le rólam ? Ha a meglevő felszereltségre is több a kereslet , akkor mi a probléma ?

Örökség a műhely ? Ha igen akkor vajon ki látja jól a dolgokat ?

De ! Elherdálják az örökösök ha árulják !

Előzmény: szabad paraszt (54583)
szabad paraszt Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54583

Nem azert fejleszt valaki, hogy az orokosok ne herdaljak el, hanem azert, hogy hatekonyabban dolgozzon, vagy tobbet termel (penzt is) vagy kevesebb ido alatt ugyanannyit es akkor szabadidot nyer vele.

Előzmény: Jani301 (54582)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54582

https://www.youtube.com/watch?v=HMt_vki-Qng

Remélem jó a videó !  Ezt ausztráliában is szinte ugyan így csinálják .

Gépkereskedő , menyit ad egy e3n ért ? Utána ugyanabban az állapotban mennyiért adja , majd ha ezt leírtad ,beszélhetünk ,addig nem releváns téma megtartom a véleményem .

Hány ember vállalná ezt a munkát ? A fenti videón ?

Hogy a szaki nem fejlesztett ,igaza volt ,úgyis elprédálták volna az örökösök ,most fejleszthetnek ,ja azt ugye nem ,meg a munka is igen nem jó szagú . Parancsolj egy másik oldali nézet .

Előzmény: szabad paraszt (54580)
sarktibsi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54581

Elsősorban marással foglalkozó szakik véleményére lennék kíváncsi. Ti hogyan oldjátok meg a feladatot?

Marnom kellene 1.0-1.5-2.0 mm vastag lemez csíkokat de nekem nincsenek  ilyen vékony párhuzamos alátét párjaim de ugyebár valamit alá kellene tenni.

Első körben arra gondolok csinálnom kellene valami hullámos alátétet rugóacélból.  

szabad paraszt Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54580

Ha csak a termeloeszkozoket es eljarasokat nezzuk, akkor a nyugati vilag sokkal fejlettebb es iparosodottabb, mint Mi, meg Kina novekvo arnyekaban is. Es mindig is az volt, sajnos nem igazan kozeledtunk. Termeszetesen itt is vannak kisebb-kozepesebb magyar tulajdonu cegek, akik probalnak vagy lepest is tartanak, de nem altalanos.

Had hozzam megint peldanak ezt a muhelyt, amit most nagyon kozelrol is vegigneztem. Gyakorlatilag semmilyen muszaki fejlesztes nem tortent az elmult 30-40 evben. Az egyszemelyes tulajdonos nagyon jo szakember volt, nagy tapasztalattal, de a gepesitese, a muszaki szinvonala 40 - 50 eves volt. Ez biztosan nem egy fejlodo uzletet jelez, hanem inkabb lassu elhalast.

Meg az olyan termelekenyseget javito fejlesztesek sem tortentek, mint egy utmero vagy ilyesmi. A muszaki orokseg megorzese nagyon jo lenne, de annak valamilyen muzeumi korulmenyek kozott kellene megtortennie, de erre sem latok peldat (vagy nem ismerem, akkor bocsanat).

Beszeltunk a nagyobb hasznaltgep kereskedokkel is az eszkozok atvetelerol es tulajdonkeppen egybehangzoan a kovetkezo informaciokat kaptam:
- hagyomanyos gepek eseten csak az 1980-as evek kozepe kurul gyartotakkal foglalkoznak (persze van egy slager termek az E3N, azt barmikor atvennek, ha lenne),
- CNC gepek eseten pedig csak a 2010-es evek utan gyartotakkal, mert azok avulasa (itt a vezerlesre kell gondolni) sokkal gyorsabb,

- szinte minden ezen kivul eso gepet eladhatatlannak tartanak a maguk reszerol, nem erdemes, nem szabad vele foglalkozni.

A hagyomanyos gepek felvevo piaca lehetne meg a hobbista, de oda tokre nem kellenek tobb tonnas gepek, nem tudja hova rakni es a szallitasi koltsegektol kihullik a haja.

Termeszetesen mindenki szeretne jo muszaki allapotban levo, pontos gepet, de egy 40 eves gepnel mit jelent a pontossag? Milyen standardnak kell megfelelnie? Ha nem felel meg, akkor ki es menniert ujitja fel? Ki tudja/akarja ezt megfizetni? Cegek eseten ki kell jonni a mateknak, ami jelenleg ugy tunik csak nagyon kicsi szamokat tud elviselni, hobbista eseten meg szerintem ilyen felujitos piac gyakorlatilag nem letezik.

Hogy miert tartunk itt? Errol rengeteg ertekezes szuletett mar es meg fog szuletni. A baj, hogy egyelore ugy tunik semmilyen javaslatot sem fogadtunk meg az elmult sok-sok evtizedben (mint nemzetgazdasag, oktatasi es gazdasagpolitika). 40-50-70 eves technlogiai hatranybol nem lehet varat epiteni, se kicsi, se nagy szinten.

Előzmény: Jani301 (54570)
Csuhás Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54579

Most látom hogy erre nem válaszoltam még: 

Természetesen valamit ferdére kell állítani, nekem egyszerűbb volt az osztófej tengelyét 4.6 fokkal megemelni.

Az egyik csiga a beépítésre került, A másikat pár helyen befűrészeltem, a fogak homlokát egy picit alácsiszoltam, majd edzés után azt a marógépbe fogva kvázi lefejtő maróként azzal simítottam be a szabadon forgó csigakereket. Mondjuk az ütőkéssel olyan jóra sikerült a fogprofil hogy ez csak éppen csak egy kis sorját szedett le a kerékről, szóval akár ki is hagyhattam volna ezt a lépést.

Előzmény: jalpar (54548)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54578

A piros, 135 hosszú mozgatja a gerendát. Ha a kékre gondolsz, az egy merevítő "rácsszerkezet" , ami a gerenda hajlását csökkenti.

Előzmény: mérnökferi (54574)
mérnökferi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54577

Tiszteletreméltó, amit csinálsz!

Előzmény: vaskukac (54572)
mérnökferi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54576

"Lehet tényleg kihalunk ..." Valószínű, hogy egyszer mindnyájan meghalunk, talán még én is  :-)  DE, addig odaállunk minden "roncs"gép mellé és a lehetetlent is megjavítjuk!

mérnökferi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54575

Te nagyon profi vagy!

Előzmény: Csuhás (54532)
mérnökferi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54574

Szia Sanyi!

Elnézést, de nagyon el voltam foglalva!

Köszönöm szépen a tájékoztatást!

Nem értem, hogy mi a szerepe a "szöcskelábaknál" lévő (a te képeden éppen ferdén álló) laposvasaknak, amik a felső forgáspontról lógnak le?

Nem szedtem ki, úgyhogy nem tudom az alsó forgáspont csapszege nálam is excenteres-e? Nekem nem is kontraanyás egyik fele se és nincs M14 csavar, amivel rögzíteni lehetne!

Előzmény: MUM.21 (54528)
sarktibsi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54573

Van nekem ebből a maróból egy kicsike kinai készletem is szinte mind kóvályog üt a patronba volt köztűk olyan is amit az esztergába kellet kiegyengetni mert el volt hajolva kicsit melegítettem a szárán majd gumikalapács, szerencsére jó lett. Eddig még csak műanyagokra használtam.    

Előzmény: sarktibsi (54571)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54572

Rámutatnék arra, hogy a cél a műszaki kultúra megőrzése, nem a hagyományos gépek tömegtermelésben tartása.

Van akinek ez mond valamit, van akinek nem számít...

Előzmény: toothgaabor (54569)
sarktibsi Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54571

A hétvégén hoztak egy cső tartó kis műanyagot 3d-és nyomtatóval csináltatta az illető valahol de csak az otthonába derült ki nem lehet a csőre ráhúzni valamivel kisebbre síkerűt nyomtatni, nagyon kellene megvárná ha megtudom csinálni. Befogtam az esztergába egy turbómarót majd simán kézzel rátoltam a szerszámra csak úgy repkedtek a kis műanyag darabok nem tudom miből nyomtatták de könnyű volt forgácsolni aztán a végén kérte mutassam már meg a marót , nagyon tetszett neki ő-még sosem látott ilyen szerszámot.  

Jani301 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54570

Lehet tényleg kihalunk ...

Picit gondolkodom kellett mit hozhatnék példának . Hát nem sok van .

De , ytu-n vannak videók komoly markolók törött gémeinek javításáról .

Az nem flléres eldobható áruházi cucc . Azt javítják .

Autószerelőt nem tudok példának hozni ,mert az már nincsen is csak lehúzós béna alkatrészcserélők .

De ! A komoly  munkagépeket ,javítják , gémek törnek . 

Gémek csapjait is már inkább helyszínem fúrják vonalba , de kinézem én az eu ból hogy már azt is tilos lesz javítani .

Környezettudatosak leszünk , és gátlástalanul termeljük az eldobható szemetet .

Hagyományos eszterga szerintem termelésben nincsen már sehol , a "fejlett" nyugati világban !

De mondjuk a papucsos pakisztánok na azok nem igen dobnak ki semmit .

Na de a sokszögeszterga valóban nem rúg labdába a cnc mellett .

Ma elcsaltak egy lakóház átalakításhoz . Gyökér kőműves volt az ész . Magas volt neki egy majdnem csigalépcső vízszintes kereszt főtartója mittudom én két centivel . Mondom a marhának azt nem szabad elvágni , ő elvágja .

Mondtam a főnőknek akkor elvágom én ,mert úgyis szarul vágja el ,ne csesszen ki velem .

De kitámasztattam egy létrával előbb az egész fost .  UTÁNA FELKÜLDTEM A FŐNÖKÖT NÉZZE MÁR MEG MENNYIT MOZDUL AZ EGÉSZ HÓBELEVÁNC HA FELMEGY RÁ .... 

Na mikor visszaértünk inverterrel , mondtam az észlénynek hogy a statikus mondta ott tilos elvágni és kuss lett .

A főnök gyereknek halkan mondtam ,én vagyok a statikus .

A kisebb építkezéseken ez a megszokott értelmi színvonal . De azért vannak ismerőseim olyanok is akik korrekten dolgoznak . Egyiknél csak egy begerendázott ,be béléstestezett födémet kellett kompletten felemelni öt centit :) Még betonozás előtt .

Ott odaadta segíteni az értelmes kőművest ,ahhoz nem kellett fél nap hogy megoldjuk ,némi előkészület után .

De látszott a szemükön a kétség ,és a várakozás mielőtt elkezdtük , lehet nem én voltam az első akit megkerestek a problémával . Egyébként duplán volt gerendázva a födém a fesztáv miatt ,azért nem okozott különösebb problémát .

Csak akkor szoktak megkeresni ha komoly a gond , és nem az számít mibe kerül . 

De ki akarok már ebből szállni , de nem hajthatok el mindenkit .

Megint sok marhaságot írtam ,de ebből nem lesz gondom ,de a nyomorult sokszögesztergából még lehet :(

Holnap kiderül :(

Szép napot mindenkinek !

Előzmény: toothgaabor (54569)
toothgaabor Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54569

A cnc esztergák világában már nincs miért sírni, 10 év és szinte alig lesz aki odaálljon egy hagyományos gép mellé.... 

Előzmény: Csuhás (54563)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54568

Rajtad igazán nem múlott a dolog, amit tudtál, segítettél az ügyben. Köszönöm még egyszer.

A telepen dolgozó emberrel beszéltem, de akkor már a törőhelyen volt a gép valami konténerben. Azt mondta, hogy addigra eléggé összetörték, nincs értelme foglalkozni vele.

A hirdetéskor kellett volna elcsípjem, de sajnos az én anyagi lehetőségeim is végesek... Egy időben nem megy minden. Elértem sajnos oda, hogy néha árban/időben a vasteleppel se tudok versenyezni.

Mindenesetre kár érte, az biztos.

Hírmondónak azért marad nálam sokszögesztergából, és van egy sokszögköszörű is. Eddig ennyit tudtam tenni a "sokszöges dosszié" érdekében. :)

Előzmény: Jani301 (54565)
tycon2 Creative Commons License 2026.06.02 0 1 54567

Ezt a kényszeres géptörési mániát már a szocializmusban sem értettem. Ott ugye az volt az ideológia, termelőeszköze ne legyen senkinek aki nincs a brancson belül. Amerikában a filmekben látom, repülőgépek garmadája rohad a mezőn, ugyanígy autók. Lehet, hogy szerszámgépek is. Egy régi jelenséget azért elmondok. Fiat Croma (azt hiszem) alkatrészek kellettek. Elmentünk Bolgnába. Beengedtek nagy nehezen e borzasztó nagy telepre bontani. Egy 3x3 méteres ponyvára 2 napig bontotunk. Az odzkodás oka elsősorban az volt, biztos lopni akarunk. De hát nem. És aztán rénézesre a kupacot beárazták, és hugyért elhoztunk mindent is. Miután kiderül, rendes emberek vagyunk, nem lopni jöttünk. Ott belövi a felemelt autóba a töskét az olajteknőbe, a hűtőcsőbe és kiszárítja. Utána prés.

szabad paraszt Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54566

Hat egy muhelyfelszamolasban segedkeztem es most mar ertem ezt a folyamatot, azt hiszem. Ott vannak az orokosok, akiknek nem kell, eloszor azt hiszik egy vagyont fognak keresni, mert meg is csak szerszamgepek ezek. Am kiderul, hogy azert nem mai gyerekek, nem ernek vagyonokat, alkatreszutanpotlas nehezkes, mert altalaban mar a gyarak sem leteznek, amik anno gyartottak oket. Azutan jonnek emberek, akik mindent is kitalalnak, hogy miert kellene nekik adni mindent ingyen, a legtobb orokos nem kereskedo, hamar eleguk lesz ebbol a herce-hurcabol es az ezzel egyutt jaro emberi talalkozasokbol. Ennek ket kimenete lesz altalaban: odaadjak aron alul csak tunjenek el a szamukra hasznalhatatlan gepek, vagy megy a vastelepre (bar ez utobbi sem olyan egyszeru am, mert a vastelepek nem jonnek erte, szerezni kell valakit aki erte jon, vagy onkoltsegen elszallitani).

Jani301 Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54565

Hirdették ,nem kellett senkinek .

legalább egyet láttam élőben .

Ja és tanultam ,  ezután hallgatok .

Gondolkodom , de nincs jó válasz majd még engem tolnak le :(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!