Keresés

Részletes keresés

Rooger Preed Creative Commons License 2005.10.05 0 0 62

Egy kicsit más sportágból, a rallyból hoznék erre példát.

Ott van az abszolút sorrend, azon belül van a kategória (mennyire komoly versenygép) és azon belül van a csoport (lökettérfogattól függ). Aki elindul a futamon az értékelve lesz mind a három szempontból (esetleg még továbbiakból is).

Ilyen módon lehetne egy abszolút magyar bajnokot hírdetni, aki mellesleg viszi a korosztályos bajnoki címet is. 

Előzmény: kivi (61)
kivi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 61
Ha ilyen sok kategória lenne, akkor melyik kategória győztese lenne az országos bajnok? Gondolom nem minden kategória menne ugyanazon a távon.
Előzmény: janimaci (1)
Orsolygonc Creative Commons License 2005.10.05 0 0 60

ehhez is szólnék bár lehet költői marad

 

kategória:

elhiszem, hogy kevés nő van a mezőnyben de ha pl elindulok, miért kell nekem a 19-35 ig es kategóriában 28iknak lennem, ha esetleg a 25 vagy 30 tól nézett kategóriában esélyem is lehetne, ami mondjuk motiválhatna...

30 évesen az ember nem olyan mint 19 évesen.....

a fiuknál ugyan ez meg van szerintem...

van valahol olyan szabály is állítólag:  ha nincs min 3 induló akkor nem lehet kategória, de mégis volt néhány verseny, ahol 2 indulóból mindkető dobogós volt (lányok!!) ott miért lehetett megoldani olyan kategóriákat???

 

licenc:

én pl nem szeretnék licencet a versenyzéshez, miért nem maradhatok tömegbázis, hobbysta, aki ha akar nevez egy körre és örül?

ettől még lehetek egyesületi tag, de az évi 1 versenyre ne kelljen már papírmunka hegyeken túl esnem, hogy otthonhagyjam a kártyámat....

Nekem pl teljesen tetszett a Harang egykörös hobbista kezdeményezése, noha majd mindjárt nekem lesz esve a nagy profik által, akik azt hiszik csak ők vannak az 1000fős versenyeken...

 

 

Előzmény: h.vera (32)
Orsolygonc Creative Commons License 2005.10.05 0 0 59

mentő:

én pl szilváson start előtt 1/2 órával estem egyet és start előtt 5 percel került elő a mentős, majd közölte, hogy jöjjek a verseny után addig ugyis esek még... (nem estem) utána nem volt szerszáma kiszedni a követ...

egyébként meg 3an vártunk rá, és egy fiúnak keze-lába-oldala vérzett közben...

és mikor verseny után mentem akkor a töréseket és a sebek tisztítását nem tudta egyedül ellátni, és nagy kavarodás volt, meg várt mindenki,  és a betegek egymást vitték a közeli korházba jobb híjján... :O(

 

javaslat:

esetleg lehetne 2 mentős, és nem startra beesve ha már előzőnap sincs?

 

Előzmény: h.vera (9)
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 58

de az azok a profik az teljesen más tészta azoktól kérjenek.

De itthon haladóban minek licensz???

Előzmény: az üzlet (55)
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 57

Tessen 1 példa az életböl.

Van ugye ez a 4 fordulós futóbverseny ami most 7végén Székesfehérváron lesz. Te mint lelkes amatör futó elindulnál rajta. De akkor derülne ki nem lehet mert kell hozzá licensz. Ezek után mennél még futóversenyre vagy ezért keresnél 1 futóklubbot? Ugye nem. Na erröl beszélek Pittyipalkó életét sem kell bonyolitani söt örülni kellenne ha montis versenyen akar indulni mert amint idén is látható volt év  végén 10-15 ember kergette egymást ami vicces. És sok ember pont ezért nem indul mert licensz(egyesület) kell, meg orvosi vagy indul a buli futamon, de azt meg kinötte.

Előzmény: olipapa (50)
az üzlet Creative Commons License 2005.10.05 0 0 56
ez eddig: 1
Előzmény: olipapa (51)
az üzlet Creative Commons License 2005.10.05 0 0 55

Azért Salzkammergutban és a Gardán is kérnek sportorvosit: a UCI futamon(ami ugye pontszerző, összesítésre kerül, ergo "kupafutamként" működik), bár közvetve, mert a nemzetközi licenszed kiváltásához kellett még odahaza megcsináltatni.

 

Persze a többi, nem UCI, nem licenszes, hobbi stb stb kategóriában ne kérjék szerintem se. (S ott nem is várom el, hogy pl. összetettet hirdessenek.)

 

Érdekes, hogy 2002-ben és 2003-ban is a franciaországi Roc D'Azur versenyen kértek sportorvosit...

 

De ez már a sportklubok dolga (is) lehetne: megszervezni a sportorvoshoz történő közös eljutást, a tagdíjból fedezhető lenne a licensz, a fénykép....kérdés, hogy ezt hány klub, klubvezető tudja biztosítani. 

Előzmény: procaliber (48)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 54

a láncreakcióról:

ami így működik (gondolom ezzel majdmindenki tisztában van: eredmény >siker -pénz >edzésfeltételek megteremtése>edzés>eredmény...és így tovább

Sajnos bárhol is szállsz be a körbe, ha az előtte levő láncszem nincs meg bibi van. Magadnak ennek működését  csak idővel tudod generálni. Mindenképp szükséges a külső segítség. Ált. évekig.

Előzmény: orby (40)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 53
úgy értem 3 embernek nem lenne célszerú profi kategóriát hirdetni
Előzmény: olipapa (52)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 52
A problémát még az is bonyolítja, hogy hazánkban csak amatőr mtb sport van egy két kivétellel. 3 embernek nem lenne célszerű kategóriát indítani, stb.
Előzmény: az üzlet (43)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 51
nálunk van.
Előzmény: az üzlet (43)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 50

A licensz kiváltásánál kell a szövetségben bemutatni év elején a sportorvosit. Hogy az 1x-i bemutatásnak van e értelme más kérdés, de ez szabály, amit nem a montis szövetség hozott és ellene nem is fog tudni sokat tenni.

Elvileg a versenybíróság kérheti év közben is, (aszem 3 hónapnál nem lehet régebbi)de mivel tudjuk, hogy senki nem hordja magánál, ettől eddig eltekintettünk.

Sajnos vannak dolgok, amiknek be kell hódoljunk (erdőtörvény is pl.) aminek módosításához nem igazán tudunk közel kerülni és nem érdemes ellene evezni.

Előzmény: procaliber (41)
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 49

Pont ezt mondom a legtöbb helyen ránézésre adnak orvosit aminek igy semmi érteleme.

Másik meg ennyi erövel a háziorvosok lakásról lakásra járhatnának szürni a lakosságot, megelözés céljából.

 

Oli sportorvosi nekem nem kőőő mert az ismert okok miatt ugrik Firenze

Előzmény: Berényi Zsolt (42)
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 48

Értem amit irsz, ob nem indulhat,de maratonon igen. Pl kimész Salzkammergutba és kérnek orvosit nem nagyon, vagy Gardán, maratonon nem nagyon kérnek se licenszet se orvosit.

CC-ben elit nöi/férfi kategóriában(U23) talán van értelme a licensznek, de én ott se eröltetném. Pl öregfiúk kategóriában biztos nem eröltetném ezt a licensz, egyesület, sportorvosi dogot.  Elit alatt meg végkép eltörölném.

Előzmény: az üzlet (43)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 47
Pro mehetsz is sportorvoshoz, ahogy írtam, Firenzében kérik!
Előzmény: procaliber (36)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 46
a futás ugyanazon intenzitással, ugyanannyi ideig  átlag 2.5x terhelőbb. Persze ez sokmindentől függ. Bocs ez offtopic volt itt.
Előzmény: orby (33)
olipapa Creative Commons License 2005.10.05 0 0 45

A sportorvosi jó és kell!

érdekességképp: készülünk a Firenze Maratonra (futás). Most került fel, hogy kötelező a sportorvosi bemutatása a rajtszámfelvételkor. Gondolom tiszta, hogy nem 3an állnak rajthoz és nem csak elit versenyzők, mégis ez a szabály és jó szabály, még ha mindenki saját felelőségére indul, akkor is.

Előzmény: nazabiker (30)
orby Creative Commons License 2005.10.05 0 0 44

A futásos összehasonlítás szerintem sántít:

 

1 - versenyidő nem összehasonlítható, míg OX-nél és MX-nél már igen (kb dupla)

2 - van egy jól sikerült erdőtörvényünk is, ami jelenleg nem engedi meg az erdőbe való kerékpározást csak ha a gazdálkodó külön engedélyezi ezt számunkra, viszont az MX, OX rendezője ezt az engedélyt az adott eseményre már megkapta.

Előzmény: az üzlet (43)
az üzlet Creative Commons License 2005.10.05 0 0 43

Erre lenne jó a csapatorvos ugyebár. Hmmm..hazai (fél)profi bringás csapatok....van nálatok ilyen?  De akkor miért akarok mégis az MX vagy OX kupasorozatban indulni.....mert az mégiscsak az "elit" sporthoz tartozik. KÖzben hangoztatom, hogy amatör vagyok!???

 

Kérdezem, hogy, az az amatör licenszmentes futó, aki maraton ob-n stb-n indul, az indul-e mondjuk 800, 1500 vagy 10000m-en az atlétikai ob-n? Akar-e? Mert montiban ilyen a helyzet...mindenki mindenhol versenyezni akar...

 

Érthető, amire gondolok?

 

Dini

 

Előzmény: procaliber (41)
Berényi Zsolt Creative Commons License 2005.10.05 0 0 42
Természetesen beteg is lehetsz és rosszul is lehetsz, de pld egy szívbetegséget vagy más nem múló rendellenességet felfedezhetnek ami kizárhatja a versenysportot.

Persze más lapra tartozik, hogy van ahol ránézésre kapsz sportorvosit. De ettől a törvény még törvény marad.
Előzmény: procaliber (41)
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 41

ergo ha januárban csináltatok sportorvosit akkor abban az évben már nem is lehetek beteg vagy akkor versenyen nem leszek rosszul? Ugye nem akkor meg igy ebben a formában sok értelme nincs.

Nagyatádon sem kérnek orvosi papirt ami szintén kicsit erösebb, mint egy mtb verseny

Előzmény: Berényi Zsolt (39)
orby Creative Commons License 2005.10.05 0 0 40

"Mindemellett azon az állásponton vagyok, hogy ha valaki szervezett keretek között akar sportolni, akkor igenis tegyen érte lépéseket a sportoláson kívül..keressen csapatot, menjen el sportorvoshoz, járjon edzőhöz..."

A probléma az, hogy más szemszögből látjuk a dolgokat. Erre a legjobb példa talán a BB, ami lassan az összes élcsapatot fenyegeti a versenyeken és állandóan számolni kell velük,  pedig nem ezzel a céllal indúltak. Itt is megfigyelhető, hogy a tömegbázisuk miatt egyre többen csatlakoznak hozzájuk, aminek következtében természetesen egyre több tehetség is feltűnik közöttük és így egyre jobb eredményeket érhetnek el, így nő az ismeretségük és még többen csatlakoznak hozzájuk, stb. (itt jön a láncreakció). Nem úgy indúltak, hogy csak versenyzők jöhetnek, hanem bárki és aki tehetséges azt felkarolták és segítettek neki ahogy tudtak. Engem ez fogott meg és talán valami hasonlóra van szüksége ennek a sportágnak is csak nagyban, tehát amennyiben egy tehetség bárhol feltűnik, akkor azt ki lehessen emelni, támogatni segíteni őt, hogy nemzetközileg is sikeres legyen.

Előzmény: happyzso (34)
Berényi Zsolt Creative Commons License 2005.10.05 0 0 39
A licensz a jelenlegi sporttörvény miatt is szükséges a versenysporthoz. Mindemellett te hiába írsz alá papírt, ha a szívelégtelenség a versenyen ér, meg fogják rángatni a rendezőt is...

Mindenesetre a hazai és nemzetközi licenszrendszer egységesítésétől sokat várok.
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 38

Plus maraton tavaly-idén nem tudom- a magyar bajnokság volt. Indultak profi magyar versenyzök, külföldi profik, külföldi amatörök, na és magyar amatörök. Mindenki 1xre egyazon pályán. Nem volt belöle gond, beérkezés után meg külön bontották az erdeményeket. És hiába nyert egy kenyai a magyar bajnok Zabari Jani lett.

Kb ennek ugy kellenne müködnie ha akarsz váltasz licenszet gyüjtöd a pontokat ha meg nem akarsz pontokat akarod nyomod licensz nélkül.

Előzmény: az üzlet (31)
orby Creative Commons License 2005.10.05 0 0 37

Sajnos az élet nem ilyen egyszerű és nem igazán nézik a résztvevők számát a döntési helyzetben lévők.

 

Az is érdekes, míg egy CM miatt 2 órás lezárásra sokan köpködnek, egy maratoni futás alkalmából 8 órásra más senki nem tesz megjegyzést, tehát jelenleg azt mondhatjuk, hogy itt sajnos magával a sportággal és annak elfogadottságával is baj van és nem csak a versenyrendezéssel/versenyeztetéssel. Ez sajnos az egész versenyteljesítményre is kihat tehát itt az egész rendszert kell nézni és talán változtatni rajta.

 

Továbbra is azt mondom, hogy a tömegbázis megteremtése, ennek eredményeként a kerkpársport elfogadtatása és ezzel támogatások (szponzorok) megszerzése lenne az elsődleges cél. Persze továbbra is maradhat a jelenlegi állapot és lehet hozzá ragaszkodni, de a jelenlegi eredményeket elnézve nem sok értelme van.

Előzmény: happyzso (34)
procaliber Creative Commons License 2005.10.05 0 0 36

Licensz tölem aztán lehet, de ne legyen kötelezö. De ha nincs licenszem akkor se érjen semmiféle hátrány.

Ezt az egész sportorvosi dolgot sem értem. Ha komolyan normálisan vizsgálnának akkor talán lenne értelme, de igy nem sok. Mivel mindenki megkapja aki kéri. Illetve normálisan sehol nem ellenörzik(versenyeken)

Az jutott eszembe érdekes módon futóversenyeken sehol nem kérnek se licenszet se orvosi papirt. Aláirod,h saját felelösségedre indulsz, készültél és passz. És ennek ellenére müködik a dolog van mentö, pályabiztositás, frissités minden.

Azt se hinném egy maratoni táv lefutása könnyebb és mindennapos dolog lene egy mtb versenynél.
Az egész licensz dolog kb csak arra lyoo,h hivatkozni lehessen a támogatásoknál mi ennyien vagyunk ezért tessék több pénzt adni.

Előzmény: nazabiker (30)
orby Creative Commons License 2005.10.05 0 0 35

Természetesen igazad van, a tömegsportot és a versenysportot szintén el kell különíteni akár kategóriákban is illetve a kötelező katagóriaváltás is mindkét oldalon érdemes szabályozni. Aki fejlődni akar és komolyak a szándékai annak is ez lenne az érdeke, aki meg nem ilyen az kapjon büntető pontokat.  

 

Én a tömegsport oldalról közelítettem meg a dolgokat és szerintem ez a feltétele egy megfelelő szinvonalú versenysport kialakulásának is.

 

Előzmény: az üzlet (31)
happyzso Creative Commons License 2005.10.05 0 0 34
én azt gondolom, nem a liszensszel rendelkezők számán múlik a szakág tömegbázisa, mert valamilyen szinten a "hobby" sport is hozzájuk tartozhat, ha a tömegbázis alapján hoznak meg bárhol, bizonyos döntések, akkor elég, ha végignézik a versenyek nevezési adatait, mert ott fehéren-feketén látszik a tömegbázis. Úgyhogy szvsz nem számít túl sokat, hogy könnyebben, v nehezebben(egy hangyányit) lehet versenyengedélyhez jutni.

Mindemellett azon az állásponton vagyok, hogy ha valaki szervezett keretek között akar sportolni, akkor igenis tegyen érte lépéseket a sportoláson kívül..keressen csapatot, menjen el sportorvoshoz, járjon edzőhöz...

A liszensz rendszer ebben tud segíteni, hogy összefogja azokat, akik komolyan gondolják, és segítséget ad a fejlődésükhöz. A szakági szövetségnek azt kell elérnie, hogy érdemes legyen kiváltania az engedélyt a sportolni vágyóknak...
Előzmény: orby (33)
orby Creative Commons License 2005.10.05 0 0 33

Nem azt akartam mondani, hogy annak nincs értelme, hanem azt, hogy a jelenlegi formában nem sok... (meg merem kockáztatni, hogy egy terheléses vizsgálat 100X többet ér, mint amit most elbohóckodnak az emberrel bármilyen címszó alatt).

 

Azért egy kicsit fura lenne az, hogy egy maratont lefuthatok mindenféle papírok nélkül, de kerékpárral már nem tehetném meg ezt, pedig a két terhelés nem ugyanaz a szervezet számára ebben biztos vagyok (Oli erre van valamilyen statisztika, melyik sport mennyire terheli a szervezetet?)

 

A cél szerintem most nem az, hogy legyen egy szűk réteg, aki liszensz érdekében időt és fáradságot nem kímélve mindenféle dolgoknak aláveti magát, mert eddig ez volt és látjuk hogy nem jó (hiányzik a tömegbázis, szinte nincsenek új arcok, mindenhol csak az a kb 50 név szerepel, stb), hanem ezzel ellentétben egy nyitott szervezet kialakítása lenne a cél, ami rugalmasan változik, ahol automatikusan regisztrálnak mindenkit aki érdeklődik e szakág iránt és biztosítát is kötnek rá kicsiny hazánkban ezzel mutatva felelősséget és elkötelezettséget ezen emberek iránt. Ez a nyitott rendszer talán jobban biztosítaná a tömegbázist is, és mivel az összes kerékpározni szerető egyén adatait tartalmazná az adatbázis, a tehetségeket is könnyebb lenne észrevenni illetve felkarolni ennek segítségével (pl.: benne van az első 20-ban valamilyen versenyen és még nincs klubja, akkor elküldöm a környezetében lévő szakosztályok címeit és adatait, stb.). Itt nem az egyéni klub és személyes érdekeket kell nézni, hanem a sportág érdekeit. Érdekes lenne tudni például, hogy az idei évben hány embernek volt érvényes liszensze és ezt a számot összehasonlítani egy nagyobb maratonon résztvevők számával.

 

Azt már nem is merem említeni, hogy egy élversenyzőknek meg azért felesleges az egész, mert az edzője alapból küldi őt sookal komolyabra, hogy az eredményekből bizonyos következtetéseket vonjon le illetve az edzésterveket ennek figyelembevételével alakítsa tovább (lehetnek kivételek, de az átlagra ez igaz).

Előzmény: nazabiker (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!