A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Már régóta tervezem, hogy veszek egy új nagy látómezővel rendelkező maszkot és rászerelek egy ledes világítást. Gyakran előfordult, hogy nem láttam mit is csinálok.
"csak a szemem ne romoljon tovább mert bizony előfordult már többször, hogy félre ment a varrat. Ez van! Az igazságtól nem kell félni a hibát meg ki kell javítani és mehet tovább a szekér."
Világítórendszerre, pajzsra költs és plexire, ne hegesztőre. (Legalábbis első sorban.)
Igen, egyetértek, "kézfüggő". Nem számítok ugyan kezdőnek, sőt a hegesztőgépek terén az átlagtól kevéssel többet tudok szerintem a lelki világukról mert egyszerűen érdekel a téma mint nyugdíjas "lakatos". Az idézőjel azért fontos itt mivel úgy mentem nyugdíjba, hogy előtte fémipari vállalkozó voltam és volt egy bérelt műhelyem de nem volt a szakmám( gépszerelő-gépésztechnikus, CNC kezelő, kereskedő stb.). Hegesztőgépem is rengeteg volt-vettem és sokat eladtam. Utoljára a napokban bontottam szét a legelső általam összetákolt MIG hegesztőgépet mert így szerintem eladhatatlan volt. Ugyan jól működött és kimondottan ipari alkatrészekből raktam össze ( Esab LKB 260 főtrafó, stb.) de már elavult volt és sok helyet foglalt itthon a sufniban. Gondoltam újítok egy kicsit és inkább fordulok a kis méretű barkács kategória felé mert elegem van a saját gondolat világomból ugyanis anno mindig a nagy teljesítményű gépek tetszettek. Már csak barkácsolni kellene egy kis helyigényű gép és erre a célra szemeltem ki a 200 A-es impulzus gépet. Ugyan ez is kínai de én meg vagyok velük elégedve mivel az évek folyamán sokat javultak ... némely gyártók! A kereskedőkről most ne beszéljünk. Még mindig van 250 A-es Rilon inverterem és a mai napig tökéletesen működik de más kínai MMA és plazmavágó inverterek is vannak még itthon megelégedésemre. A megelégedést mindig az árukhoz képest kell érteni! A kezem soha nem volt tökéletes, hegeszteni a mai napig nem tudok jól és nem is fogok már ezek után. Amire szükségem van arra viszont elég a tudásom csak a szemem ne romoljon tovább mert bizony előfordult már többször, hogy félre ment a varrat. Ez van! Az igazságtól nem kell félni a hibát meg ki kell javítani és mehet tovább a szekér. Száz szónak is egy a vége- szeretem a hegesztőgépeket és most egy kis kínait tudok elképzelni magam mellett kis mini palackot használva. Ha megbánom akkor majd megszabadulok tőle mert nem egy akkora összeg, hogy a kardomba dőljek megbánás esetén. Ami tetszik benne a kis méret mellett, hogy négy görgős az előtolója és impulzus üzemmódra is beállítható az elektronikája.
Neked van tapasztalatod az ipulzusos MIG technológiában vékony acél hegesztése esetén? Xabi írta, hogy sok változás akkor nem tapasztalt. Talán azóta változott a helyzet.
Sziasztok...Szia Xabi. Tudom sok idő telt ezen hozzászólásod óta de érdekelne a véleményed illetve az azóta bővült gyakorlati tapasztalatod a Zeuss 300-as gép impulzus üzemmódban használva. Én most szándékozok venni egy Zeuss 200-ast és pontosan az impulzus lehetőség miatt meg, hogy persze kis méretű a gép.
Érdeklődnék, hogy adott egy Rába D10-es motor, aminek egy valószínűleg szürke öntvényből készült egy olyan alkatrésze, ami a leömlőt köti össze a turbóval, de sajna elvan repedve, törve is akár a talp részénél, és most erősen kifúj ott a kipufogó gáz. Nincs elhagyva belőle semmilyen darabka.
Kérdés, hogy menthető, hegeszthető? Mert sajnos nincs másik amivel pótolni lehetne