Igaz,igaz, biztos sokakat visszatartott a félelem attól, hogy emeltre menjenek.
DE arra is fogadni mernék, hogy mikor az elöző rendszer életbe lépett anno, akkor is voltak anomáliák és höbőrgések, hogy "miért így","miért ez","jobb a régi!" stb. Kisérleti nyulak voltak az ideiek,de túl sokat nem tehetnek ellene.
Akkor az eddig szajkózott 30,9% kontra 30,8% mire vonatkozott???? :-)
csak tudod amikor a gyerek izgul, hogy jó jegyei legyenek az érettségi bizonyítványában, akkor hajlik arra, hogy a középszintűt válassza. Nem tudhatta, hogy ilyen gyenge lesz az egész! (hisz ez volt az első!)
Viszont akinek már volt érettségije, azon nem volt ilyen nyomás az emletszint miatt.
És egy figylemereméltó mondat a legújabb index cikkből: http://index.hu/politika/belfold/fisz0003/
"A tárca későbbre ígérte azt a számot, amely pontosan megmutatja, hogy hányan vittek régi és az új érettségijük után is pontot a felvételire. "
Akkor az eddig szajkózott 30,9% kontra 30,8% mire vonatkozott???? :-)
Szerintem meg lehetett gondolni arra, hogy ekkora emelés lesz, a következőek miatt:
1)131 helyett 144 a max ponthatár 2)sokkal több pluszpontot ért a nyelvvizsga 3)belépett a rendszerbe az emeltért járó plusz pont 4)régiek automatán kapták a max pontot az érettségiért
Nade már késő a bánat, remélem öcsédet felveszik jövőre(ha idén nem került be sehova).
Mondjuk ő elrontotta az érettségijét. De februárban nem lehetett tudni, hogy mindkét tárgyból emeltre kell menni, senki nem gondolhatott erre a drasztikus, 36 pontos emelkedésre pl. az ELTE-n. Inkább azokat lehet sajnálni, akik szenttül hitték, hogy 130 feletti ponttal biztosan bejutnak, így csak egy emeltet vállaltak.
Hány pontja lett az öcsédnek és hova nem vették fel?-ha nem vagyok indiszkrét.
( nem akarom okoskodni egyébként, de ez az emeltszint pölö magyarból és töriből közel sem volt olyan nehéz mint mondjuk egy felvételi teszt a jogra régebben...)
Álljon meg a menet!
1. Nyilvánvaló, hogy egy kompeticióra felkészitett generáció igyekszik minden őt érintő információról tudomást venni.
2. Nyilvánvaló, hogy ez nálunk még nem működik.
3. nyilvánvalóan nem működik, mivel annyien reklamálnak emiatt s hivatkoznak erre.
4. Nyilvánvaló, hogy ezt nem mi s itt fogjuk eldönteni!
A felvételi tájékoztatót azért adták ki, hogy abból minden felvételiző minden információt megtudjon! Ami nincs benne, azt miért is tudná megkérdezni bárki? Ezután mindenkinek nyomoznia kell, hogy milyen információt nem tettek bele a tájékoztatóba? Utálom azt a szemléletet, hogy "aki hülye az dögöljön meg"! Különösen akkor, ha a hülyeség abból származik, hogy valakik szándékosan visszatartják a közérdekű információkat és csak a haveri kör számára teszik hozzáférhetővé!
Biztosan összetévesztel valakivel, de nem igen foglalkoztam az egyetemi autonómiával. De nyugodtan emlékeztethetsz róla. Viszont azt vallom, hogy mindenki annak a "szolgája" akitől a papit kapja! S mivel a retinenskedést sokféle módon meg lehet torolni, nem véletlen, hogy a felsőoktatási törvényben foglalt kreténségek is végül zöld utat nyertek a rektoroknál is.
Az öcsém 70 és 80% fölötti emelt érettségiket tett, van nyelvvizsgája, mégsem vették fel az ELTE-re. A 135 pont nagyon magas. Őszintén érdekel, hogy Sió (6377)-ben idézett állítása igaz-e.
Ezek az adatok léteznek és nem nagy ördöngőség őket előbányászni...de attól tartok hogy meglepőek lennének.
Nem kellett nagy dolog hogy egy idén végző bejusson a jogra:
Egy középfokú nyelvvizsga(7 pluszpont), két ötösre írt emelt érettségi(kábé a régi felvételi szinvonala,ergo ha minden marad a régiben akkor is ezt írta volna az aki jogra megy-14 pluszpont).
Gondolod, hogy az elit iskolák tanárai, tanulói nem tudtak erről többet mint a bihalybasznádiak? Honnan? A tanárok, szülők tüzhöz közeli rokonai, ismerősei révén. A bp-iek meg nyilván többet tudtak a vidékieknél. Ezt lehet tagadni, de nem kell hülyének is nézni mindenkit.
Mondjuk én ilyen szempontból szerencsés családba születtem(orvos és vegyész/gépészmérnők szülők és szeretik is a munkájukat), nem a magam példája miatt mondtam. Más szempontból viszont sajnos sok mindenben igazad van.
Ez. már abból is látszik, hogy hányan irányitják saját szakmájuk felé a gyerekeiket! No meg, hogy mit hallhatnak otthon a gyerekek a szülők munkaszeretetéről! Mindezt félévszázad munkanimbusza, munkaerkölcs-dumája után! Amikor, ha valaki szakképzett munkaerőt keres, akkor minden más érdekli a szakképzettségen kivül, s azt veszi fel, akinek a legkevesebbet kell fizessen.
az idén érettségizettekkel szemben igazságtalan volt. viszont továbbra is fenntartom, akinek nem volt információja, az egyéni szoc. probléma, mert mindennek utána lehetett járni.
Mindenki aki újrarérettségizett annak egy területi felvételi központban kellett magát ehhez regisztrálniés ott minden elmagyaráztak ami nem volt világos.
Én egyre figyeltem fel, amit korábban leírtam. (Lehet, hogy több is van!) Valóban nem érint az egyetemi felvétel, de az igazságtalanságot azért észrevettem. Igazságtalan volt azokkal a régebben érettségizettekkel szemben, akik nem rendelkeztek információval és alapvetően igazságtalan volt az idén érettségizőkkel! Az, hogy a jövőben mi lesz, az csupán M.B. és csapata "kreativitásán" múlik!
peldat kernek erre az egyeseknek megsugtak tipusu szovegre. kulonben csak a szokasos szdsz ellenes frocsoges. nekem igazan nincsen erettsegizo gyerekem, de en is tudtam, hogy milyen lehetosegek vannak.
Az látod lehet, hogy a népszerű szakokon "torlódtak" össze az idén újraérettségizők, de amíg erről nincsenek statisztikai adatok addig semmi értelme vádaskodni.
jó, amennyiben az egyetemek is eleget tesznek az általad felsorolt kívánalmaknak, abban az esetben asszem jogos az OMtől is elvárni, hogy mindent szájba rágjanak. merthogy ha jól emlékszem nem a felvételivel kapcsolatban kellett sokat rohangásznom, hanem különböző egyetemi új szabályzatok miatt, amelyekről az egyetem elfelejtett rendesen tájékoztatni.
Sió László: A felvettek között azonban nem nőtt, hanem csökkent az idén érettségizettek száma, ami azt jelzi, hogy valami nincs rendben a rendszerben. - A minisztérium viszont úgy próbálja elrejteni a bajt, hogy a statisztikai adatokban az idén érettségizettek közé számítja azokat is, akik 2005-ben csak szintemelő vizsgát tettek.