Keresés

Részletes keresés

esztike11 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 95

Mellesleg érintve vagyok a témában, kisfiam két hét múlva lesz 3 éves és szeptembertől szeretném, ha óviba járna. Mi gödöllőiek vagyunk. Jövő héten megyünk óvinézőbe és beíratkozásra. Nagyon rettegek, h nem veszik fel, bár, amikor megtudták, h ikreink vannak, azt mondták nem lesz gond. Remélem. Nagyon igényli már a gyerekek társaságát, én nagyon keveset tudok vele foglalkozni, valamikor csak bámul ki az ablakon, lekötni nagyon nehéz már ( csak akkor lehet, ha 100%-ban vele játszom csak, csak rá figyelek, ami gyakice kizárt:-( ) segítségem nincs túl sok és még lemenni sem tudunk minden nap a 4-ről, csak ha van valaki, aki segít ( amíg a lányok nem tanulnak meg járni, ill lépcsőzni utána ):-( Lift nincs.... Biztos jó lenne neki még minimum egy évig itthon!:-((

 

Fel vagyok háborodva azon, h nem veszik fel azokat a gyerekeket óviba, akinek kistesója van és otthon van anyuka. Egy háromévesnek már nem olyan jó társaság az anyukája, szüksége van közösségre, miért kell, h hátránya származzon abból, h kistesója van??? nem is tudom, h magyaráznám meg Marcinak, ha nem vennék fel! Annyira várja!! Állandóan a "barátjáról" mesél, pedig még nincs is neki.:-((( Eszemmegáll, komolyan! Mióta létezik ez a rendelet?

piglet Creative Commons License 2005.04.28 0 0 94

Szerintem jobb ha külön csoportba járnak, otthon pedig van bőven lehetőségük együtt lenni. Sőt így van igazán kedvük hozzá. Nappal egy csomó más kisbarát, délután pedig ők. Végülis az életüket is külön fogják élni.

Az óvónők azért nem szeretik, mert sok a konfliktus belőle csoporton belül. Legalábbis nekem több helyen is ezt mondták, mindenféle példákkal illusztrálva.

Előzmény: Niácska (88)
esztike11 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 93

Nekem ikreim vannak, bár még csak most lesznek 11 hósak, de én el fogok gondolkodni azon, h majd külön csoportba iratom őket az óviban. Ezt az ikresben csíkos labda nagyon jól megfogalmazta, h miért is szeretné, h ne együtt legyenek. Tény, h minden a gyerekek személyiségétől függ. Lehet, h nagyon jó testvérek, szépen eljátszanak otthon együtt, de biztos más lesz a helyzet, ha közösségbe kerülnek.

- Lehet, h egyikük dominánsabb lesz, könnyebben fog barátságokat kötni, másik kicsit félénkebb, nehezebben nyit a többiek felé, esteleg ő jobban magára marad a későbbiekben

- együtt fognak továbbra is játszani, külön a többiektől

- mindketten jól ellesznek külön-külön másokkal is, együtt is. Ez lenne a legjobb mindkettejüknek, ha ez valósulna meg, csak nem lehet előre tudni.:-(

Szülőnek kell okosnak lennie, sztem érdemes hosszútávra előre nézni, mi is lenne jó mindkettejük számára. Sztem fontos a közösségbe való beilleszkedés egyedül is, hiszen nem lesznek örökké együtt ( ált.iskola, középiskola, később főiskola/egyetem, munkahely, stb ) fontos, hogy külön-külön is boldoguljanak konfliktushelyzetekben pl...

( férjem húgai egypetéjű ikrek és középiskoláig mindig együtt voltak, természetesen egyikük sokkal talpraesettebb volt, valamilyen szinten elnyomta egyikük a másikat, féltékenység is volt kimondatlanul is, rengeteget változtak középiskolás korukra, akkor egy suliba mentek, de más osztályba, más szakirányba, most más főiskolára is járnak, teljesen más körben forognak....a középiskola volt a vízválasztó, emlékszem mennyire kivirult a félénkebbik lány, neki is lett barátja, stb...együtt voltak és mégis külön, ez így van mind a mai napig....mellesleg anyósom már most ellenzi, ő most sem csinálná másképp! ) )

Egyébként nekem furcsa az óvónőnek eme hozzáállása, mert pl ikrek esetében általában az a vélemény, h maradjanak együtt, mégpedig kényelmi szempontból.:-( Ugyanis, ha együtt maradnak, joggal feltételezik, h ők eljátszogatnak magukban, nem igényelnek akkora odafigyelést.:-( Ebből a szempontból akár pozitívnak is lehetne ítélni a hozzáállását.

Jól gondold meg minden szempontból!:-)

 

Bocs a hosszért!

 

Előzmény: PUMUKLI (90)
tamara Creative Commons License 2005.04.28 0 0 92

ja és hát ez a helyi oviba történt. Aztán jelentkeztünk a szomszéd városban  lévő egyházi (tehát úgymond körzesített) oviba, ahová simán felvették. Sőt a hugát is most készülünk beiratni, pedig már látványos a 3. tesó projekt (9. hónap)

Azért itt is vannak kiválasztási szempontok, de szerintem ezek némileg demokratikusabbak.. (majd mesélek, de most hulla vagyok)

 

tamara Creative Commons License 2005.04.28 0 0 91

Szia,

hát az én nagyobb lányomat sem vették fel a oviba, mert volt kistesó (két évvel kisebb). Én azt meg tudom érteni, hogy van rangsor (lakcím, munkahely, kistesó, stb.) ha kevés a hely. Na de azt, hogy valakit azért KITEGYENEK az intézményből, mert születik a kistesó????!!!! Egy olyan gyereket, aki már több ideig hozzászokott a közösséghez, stb. tul. képpen megbüntetik, hogy nagytestvérré vált. Nevetséges. És ez szvsz. a negatív diszkrimináció tipikus esete.... (Mehetnénk az esélyegyenlőségi miniszerhez....)

t.

 

Előzmény: Gica70 (89)
PUMUKLI Creative Commons License 2005.04.28 0 0 90
Andrea, Niácska!

Bár én nem vagyok közvetlenül érintve a témában,- ui. Bogi azonos korúakból álló csoportba jár, Bai pedig (mivel nem indul kiscsoport) vegyesbe fog kerülni az ősszel- de véleményem van.:-)
A mi ovinkban is szerintem minden testvérpár ugyanabba a csoportba jár, hiszen nyilván így a legkönnyebb, legideálisabb, mind a szülőnek, mind a gyerekeknek. Mondják azt is, hogy pl. ikreket ne irassanak azonos csoportba..hát kíváncsi vagyok, melyik anya szedné szét őket..
Véleményem szerint (főleg hogy Máté és Lilla egyszerre kerülnek oviba és a gyerekszájas hsz.-aidból látom, hogy mennyire jó testvérek), nem szabad őket külön csoportba íratni. Azért furcsállom, hogy ennyire merev az ovi ebben a kérdésben. Beszéld meg velük, hogy igenis szeretnéd, mondd el az okokat, biztosan megértik.
Nem hinném, hogy csak egymással játszanának, biztosan lesznek külön barátaik is, de mindig ott lesznek egymásnak és ez nagyon jó.
Bari is szeretett volna a Bogi csoportjába járni, hiszen bejár néha játszani, de elmagyaráztam neki, hogy oda a nagy geyrekek járnak, az övé egy másik csoport lesz és már belenyugodott. De mondom, köztük 2,5 év van. És ha Bogi vegyesbe járna, én is a könnyebb megoldást választanám biztosan.

Pumukli

Gica70 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 89

Sziasztok!

 

"Egyébként még mindig ki vagyok akadva, hogy a lányod a kistesó érkezése miatt kiteszik a bölcsiből..."

 

Nálunk most vannak a beiratások. Két oviba beirattam a fiamat (mondjuk sehol sem biztattak azzal, hogy esetleg bekerül). Beszéltem vezető óvónőkkel és beosztott óvónőkkel is és mindenki kerek-perec az arcomba mondta, hogy ha jön a tesó, akkor KIZÁRT, 100%, hogy nem veszik fel a fiamat. Én meg szerintem hiába mondtam, hogy nincs tesó, arra ők is gondolnak, hogy még jöhet. Ha meg felvennék netán a gyereket, akkor engem ősszel (meg aztán gondolom folyamatosan) újra szemügyre vesznek, hogy mi is van pontosan (pedig vittem munkáltatóit is).

Az még hozzátartozik, hogy az egyik óvónő elmondta, hogy ő ezzel az egésszel nem ért egyet, mert ha valaki szeretne oviba járni, az járhasson függetlenül attól, hogy anyuka éppen gyesen van vagy dolgozik. De nem ő a döntéshozó, az önkormányzat hozza a játékszabályokat.

Előzmény: tamara (85)
Niácska Creative Commons License 2005.04.28 0 0 88

Andrea,

 

Én is kiváncsi lennék erre a kérdésre, mert nálunk is hasonló a szituáció. Mi területileg ilyen vegyescsoportos ovihoz tartozunk. Én mondjuk még nem tudom, hogy örülök-e ennek vagy nem. Bár úgy tudom hogy nálunk simán kérhető a tesók egy csoportba járása.

Szerintem ez nagyon attól függ hogy milyen a két gyerek. Van akinek jó, van akinek nem, ha együtt maradnak.

 

(Egyébként emlékszem, hogy alsóba járt a napközibe egy tesópár. Ők tök jól elvoltak ketten s nem nagyon foglalkoztam a többi gyerekkel. Nem tudom hogy jó volt-e nekik így. Mi mondjuk szekáltuk őket, hogy össze vannak nőve.)

 

Hát sok segítséget nem mondtam, de remélem okosabbak megteszik.

Niácska

Előzmény: Andrea-r (87)
Andrea-r Creative Commons License 2005.04.28 0 0 87
Sziasztok!

Gyakorlati kérdésem lenne, örülnék, ha tudnátok segíteni.
Két babum van, 4 és 3 évesek. Eddig itthon voltunk, szeptembertől mennek oviba. A környékünkön csak vegyes csoportos ovik vannak. Tegnap volt a nyílt nap a kiszemelt oviban. Nagyjából oké, csak az a baj, hogy eléggé ellenzik, hogy a tesók egy csoportba kerüljenek. Én meg azt szeretném, ha Máté és Lilla együtt lehetnének. A fő érvem az, hogy eddig csak itthon voltunk, mindent együtt csináltunk. Így is nagy változás lesz nekik az ovi, az egészen új életforma és szerintem nagyon drasztikus változás lenne, ha még azzal is tetézném, hogy őket is különválasztom.
Az oviban viszont a tegnap hallottak alapján eléggé kiszámítható, hogy milyen hozzáállásra számíthatok az ovónők és a vezető részéről is. Gyakorlati kérdésem: mennyire érdemes szívózni velük, ha ragaszkodom az elképzelésemhez, de azt nem akarom, hogy a gyerekek lássák kárát?

Köszi, ha tudtok tapasztalatokat írni.

Andrea
odibaby Creative Commons License 2005.04.27 0 0 86
tamara,
azért írnál nekem mailben néhány dolgot erröl az oviról? Hogy mi az, ami tetszik, mi nem, stb.
Előzmény: tamara (85)
tamara Creative Commons License 2005.04.26 0 0 85

Hát igen, ennél azért egy kicsit "több" kell, bár nem írnak elő semmit.

Én is református vagyok, de abszolút nem gyakorlom. Nálunk a férjem katolikus, de én örülök neki, hogy még egy plusz dolgot kap az életből (nevezzük "ismeretnek", amit én nem nagyon kaptam anno. Az ottani nevelési elvekkel pedig száz százalékosan egyetértek...

 

Egyébként még mindig ki vagyok akadva, hogy a lányod a kistesó érkezése miatt kiteszik a bölcsiből...

 

t.

Előzmény: odibaby (84)
odibaby Creative Commons License 2005.04.25 0 0 84
Gondoltam, hogy ez lesz, ez az egy, amelyiket nem néztem. :-)
Meg sincs keresztelve szerencsétlen gyerek, nem is mertem érdeklödni ott.
Előzmény: tamara (83)
tamara Creative Commons License 2005.04.25 0 0 83

Szent Vince (katolikus)

 

nem tudom, mennyire áll közel hozzátok ez a fajta nevelés, de én csak jót tudok az intézményről mondani.

 

t

Előzmény: odibaby (82)
odibaby Creative Commons License 2005.04.25 0 0 82
Hát úgy, hogy a kisöcsi mellett ugye nem dolgozhatok, így meg kirakják és passz. :-(


Budaörsre????? Alízt éppen Budaörsön nem veszik fel, söt azt mondták, lehet, hogy jövöre sem. Melyik oviba mentek?
Előzmény: tamara (81)
tamara Creative Commons License 2005.04.25 0 0 81

Hogy hogy KIRAKJÁK?

 

Nálunk Luca bölcsis és júliusban tölti a 3-at. A vezetőnő kérdezte, hogy ugye akkor itthagyom még egy évig? - annak ellenére, hogy tudja, hogy jön az öcsike. Tehát abszolút szívesen látták volna, pedig az a bölcsi sem éppen arról híres, hogy alig van jelentkező.

 

Komolyan megáll az eszem. Az oviba meg azért nem fogják felvenni, mert az anyuka otthon van a kistesóval....

 

Nálunk ezt már eljátszották Biatorbágyon a legnagyobbnál. El is vittem oviba Budaörsre. És most már a Luca is oda fog járni (tárt karokkal fogadják).

 

Szóval szvsz. itt a legtöbb nem a jogszabályokon múlik, hanem a hozzáálláson.

 

t.

Előzmény: odibaby (80)
odibaby Creative Commons License 2005.04.25 0 0 80
Ö most bölcsis. Csakhogy ha megszületik az öccse, akkor öt kirakják a bölcsiböl, viszont egy 1,5 éve közösségbe szoktatott gyereknek hogyan magyarázzam meg, hogy nem mehet oda... ráadásul ö nagyon kis közösségi ember, kizárólag én már nem vagyok neki elég társaság. Ezért gondoltam arra, hogy januárig kihúzzuk játszóbölcsivel (hogy közben hova rakom a pár hónapos kicsit, azt nem tudom), utána meg akár oviba is mehet, hiszen eléggé önálló, érett gyerek.
Csakhát itt elég gázos az ovi-helyzet. :-(
Előzmény: tamara (79)
tamara Creative Commons License 2005.04.25 0 0 79

Hát nem tudom, szerintem sok oviban január táján felveszik azokat is, akik szeptemberben még nem, de akkor már betöltötték a három évet.

Bölcsibe nem akarod adni szeptembertől? Szerintem sok szempontból jobb mint az ovi és utána három évig még úgyis fog oviba járni.

 

t.

Előzmény: odibaby (78)
odibaby Creative Commons License 2005.04.25 0 0 78
Nekem itt azt mondták, hogy ide új gyerek kizárólag szeptemberben jöhet (a lányom meg ugye decemberben lesz 3 éves), de szerintem ilyet nem tehetnek, föleg nem egy olyan helyen, ahol annyira nagy a helyhiány, hogy sok gyerek csak 5 évesen kerülhet be az oviba, mert egyszerüen nincs annyi hely.
tamara Creative Commons License 2005.04.25 0 0 77

Igen, szerintem is csinálhatják.

A lányom csoportjába tavaly kb. hárman "estek ki" év közben, pl. sokat voltak betegek, költöztek és januárban összesen egy kislány jött, akit pedig már előre felvettek, csak éppen januárban töltötte be a három évet.

Idén, középsőben visszajött egy sokat betegeskedő és még asszem kettőt pluszban felvettek.

Szerintem a kiscsoportban hagyják hogy csökkenjen a létszám, nem telitik. Se a gyereknek, se az óvonéniknek nem mindegy, hogy 22-en, vagy 29-en vannak egy csoportban.

 

t.

Előzmény: odibaby (75)
Zimizumi Creative Commons License 2005.04.25 0 0 76

Csodálkoznék rajta, ha ilyet csinálnának. Amit viszont elképzelhetőnek tartok az az, hogy év elején egy-két gyerekkel többet vesznek fel, és ha abból a csoportból kiesik valaki, akkor annak a helyére nem vesznek fel mást, mondván, hogy így is megvan a csoportlétszám.

Elképesztőnek tartom a 26-28 fős kiscsoportokat, márpedig felénk ezt ígérgetik több helyen!

Előzmény: odibaby (75)
odibaby Creative Commons License 2005.04.25 0 0 75
Szerintetek csinálhatnak olyant egy állami/önkormányzati oviban, hogy évközben egyáltalán nem bírálják felül a jelentkezéseket, tehát ha valami miatt üresedés van évközben, akkor azt a helyet nem töltik fel, csak szeptemberben, csak mert akkor van beszoktatás?
illdii Creative Commons License 2005.04.24 0 0 74

Sziasztok!

 

Tudna valaki bármiféle infóval szolgálni a XXII. kerületi óvodákkal kapcsolatban? Elsősorban a budafoki hegyvidék-Rózsavölgy környék érdekelne, a Kereszt utcai, a Ják utcai és egyéb környéki ovik.

 

Előre is köszönöm!

 

i.

viktorya Creative Commons License 2005.04.21 0 0 73

A tagoviban, a Szentkorona u 100-ban. Aranyosak az ovónők, (vagyis a legtöbb) de szeretnek minnél több felelősséget "lerázni". Semmi extraprogram ovin kívül. Gondolok itt úszás, kori stb-re. 3 éve, amikor odakerültünk, (szeptember) sokáig azért nem mentek ki a gyerekek az udvarra, mert nem volt eu-szabványos a kinti játék, állítólag az önkorm. veszélyessé nyilvánította. Mire eltávolították azokat leesett a hó. No akkor az volt a kifogás, hogy túl nagy a hó. Jó tavasz lett, mire a gyerekek kimentek az udvarra, de akkor alig voltak kinti játékok. Ami megmaradt, azt a szülőkkel újítatták fel. Rakás pénzért festettük társ. munkába, mire fél év múlva szó nélkül kiszedték. Szokásuk a gyerekekre nyitni az ablakokat, a fiam többször volt felfázva.

Mivel a vezető ugyan az, nem hinném, hogy a törzsoviban más lenne a helyzet.

Üdv: viktorya

Előzmény: KataMama (72)
KataMama Creative Commons License 2005.04.21 0 0 72
Victorya, nekem jól jött az infó. Ez a favágásos sztori a törzsoviban, vagy a tagoviban volt a Varázskoronában?
Előzmény: viktorya (71)
viktorya Creative Commons License 2005.04.21 0 0 71

Szia!

Régen jártam erre, de ha még nem késő:

a Szentkorona utcai ovi működik túltelítettséggel. Az ovónénik aranyosak, csak nagyon kicsik a termek, és ehez képest sok a gyerek. Többször nyitják rájuk az ablakot, így a fiam sokszor volt felfázva. Az udvari foglalkozásokat is szeretik elsinkófálni. Hol favágás, hol a nagy hó a kifogás. Egyszer kivágtak egy csomó fát és hosszú hetekig nem volt eltakarítva az udvar, így meglehetősen keveset vitték ki a gyerekeket. A Baross utcait nem ajánlom, arról elég rosszakat hallottam. Viszont ott sokáig lehetnek a gyerekek. Sokszor mentünk gyalog haza, és még 5 körül is egy csomó gyerek volt az udvaron. Viszont a Centenáriumi ltp ovijáról jókat. A többit sajnos nem ismerem. Vagyis csak hallomásból: A Hermina utcáról jókat hallottam, és a Monoki utcairól is.

Remélem segítettem valamit. Üdv:  viktorya

Előzmény: llb (43)
Zimizumi Creative Commons License 2005.04.20 0 0 70

Odi, ezt őszintén szólva én nem tudom. Én valószínűleg felhívnék egy ovit és megkérdezném, hogy ők hogy gondolják/értelmezik ezt a kérdést.

 

Mam, oh happy day! :-)))

 

Én viszont megnéztem ma azt az ovit, ahová egy éve készülünk és már egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy oda is fogunk jelentkezni. Még van két hetem, hogy kitaláljam. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi fejtörést fog okozni egy ilyen - látszólag - egyszerű dolog, mint az oviválasztás. És akkor hozzá kell tennem, hogy hiába nézem én jól meg az óvónéniket (és az ovikat), a gyakorlatban fog kiderülni, hogy jól kijönnek-e a csemetével.

Előzmény: odibaby (68)
Maminti Creative Commons License 2005.04.20 0 0 69
Voltam ma nyilt napon, eléggé bánatosan, merthogy nagyon tetszett az ovi, szép nagy udvarral, nincsen semmi faxni különhülyeség, csak sok játék, mozgás, zene. Aztán véletlenül kiderült, hogy mégiscsak idetartozunk körzetileg, mert megváltoztak a körzethatárok! :)
Előzmény: Zimizumi (67)
odibaby Creative Commons License 2005.04.20 0 0 68
Vajon a kerületben dolgozó szülö gyerekének számít a lányom akkor is, ha én épp otthon vagyok a kicsivel, de vitathatatlanul egy kerületi cég alkalmazottja vagyok?
Előzmény: Zimizumi (67)
Zimizumi Creative Commons License 2005.04.20 0 0 67

Mam, nekünk azt mondták, hogy felvételnél a következő a fontossági sorrend:

- körzetbe tartozó gyerekek

- kerületi gyerekek

- kerületben dolgozó szülők gyerekei

- maradék

Ezen belül a nagyon helyhiánnyal küszködő intézményeknél számít az, hogy a mama otthon van-e a kistestvérrel.

Mindenesetre azt tanácsolták, hogy adjuk be a jelenkezésünket több oviba is, és jelöljük meg, hogy melyik oviba adnánk a legszívesebben (azaz rangsoroljunk), mert ők a kerületen belül úgyis tudnak arról, hogy ti melyik ovikba jelentkeztetek. Meg azt is, hogy feltétlenül jelentkezzünka körzeti oviba is, nehogy véletlenül sehová ne vegyék fel a gyereket.

Zz

Előzmény: Maminti (66)
Maminti Creative Commons License 2005.04.19 0 0 66
És azt nem tudja valaki, hogy mennyi az esély a felvételre akkor, ha nem a körzetibe akarom adni a gyereket? Bár kerületen belül maradna. A legkevésbé sem szimpatikus nekem a körzeti ovi...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!