Sziasztok!
Van valaki, aki rendszeresen jár madárhangokat gyűjteni, és jó minőségű, saját gyűjteménye van (akár egzotikus fajokkal is)? Kérem, hogy írjon a merg84@gmail.com-ra. Köszönettel:
Gábor
Pedig azok nem is egyszerűek,szóval minden tiszteletem!
(Egyébként a zeneakadémiai főtárgytanárom személyesen ismerte,mert 70-71-ben a tanítványa volt Párizsban,úgyhogy első kézből hallottam róla sztorikat...)
A pályázat kiírója: Budapest Főváros Önkormányzata Környezetvédelmi Bizottság.
A pályázók köre: fővárosi iskolák, civil szervezetek, lakosság
A pályázat tárgya: A pályázat célja, hogy elősegítse minél több, szakmailag helyesen készített madárodú és -etető építését s kihelyezését, a madarak védelmét és a fiatalok kapcsolatának erősítését a természeti környezettel.
A felelőtlen emberi magatartás miatt fajok pusztultak ki. Az ember dolga, hogy segítse a körülöttünk élő állatokat, köztük tollas barátainkat, a madarakat. Elpusztított élőhelyük pótlására építsünk nekik odúkat, gondoskodjunk téli etetésükről.
Felhívjuk a budapestieket, iskolákat, civil szervezeteket, hogy kapcsolódjanak be a versenybe. A madárodúkat és -etetőket szakszerűen kell elkészíteni és kihelyezni és a későbbiekben is gondoskodni kell az etetők feltöltéséről.
Szakmai segítséget lehet kérni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME, 1121 Budapest, Költő u. 21., www.mme.hu, mme@mme.hu, tel.: 275-6247), ahol szakirodalmat is tudnak ajánlani.
Pályázat beérkezési határidő: 2005. október 15.
Beküldési cím: Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztály 1052 Budapest, Városház u. 9-11. A borítékra kérjük ráírni: "Madárodú / etető pályázat"
A pályázat elbírálásának határideje: 2005. október 20.
A pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. Az értékelésnél figyelembe veszik az elkészítés, kihelyezés szakszerűségét, a kihelyezett darabszámot. Készen vásárolt termékeknél a kihelyezés helyességét, darabszámát, a gondozás folyamatosságát tudja értékelni a zsüri. A pályázat eredményeit az elbírálást követően a www.budapest.hu honlapon lehet megtekinteni. A kiállításra beválogatott fotók készítőit levélben értesítjük.
A pályázat nyertesei 2005. október 21-én, a Földünkért Világnapon, a fotókiállítás megnyitóján, ünnepélyes keretek között vehetik át díjukat.
Pályadíjak:
I. díj: ajándékcsomag 50 000 Ft értékben; II. díj: "madármegfigyelő vezetett túra és erdei iskolai nap", Visegrádon a Mogyoróhegyi Táborban (20 fő részére, a Pilisi Parkerdő Rt. ajándéka); III. díj: vezetett túra a budakeszi Vadasparkban (20 fő részére, a Pilisi Parkerdő Rt. ajándéka).
További információ:
A pályázat lebonyolítója a Konkam Stúdió, tel./fax: 256-4913, mobil: 70/211-5383.
Egyébként meg ajánlom mindenkinek Olivier Messiaen francia zeneszerző-ornitológus darabjait.1994-ben halt meg és majdnem az egész életét madárhang-vadászattal töltötte különböző erdőkben egy magnó segítségével.
A felvett hangokat lelassította,lekottázta,majd az abban lévő hangközviszonyokból és ritmikai képletekből komponálta meg a darabjait:pld. Oiseaux exotiques(egzotikus madarak)zongorára és zenekarra,Catalogue des Oiseaux(Madarak Katalógusa)13 darab zongorára,Abime des Oiseaux(madarak szakadéka)klarinétra.
Lehet, hogy nem épp idevágó a téma, de azért felrakom ide is -ha nem bánjátok...
Szóval.
2005. szeptember 03-04. Székesfehérvár, VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház (Kaszap István u.6.) - a vasútállomástól csupán 3 percnyire gyalogszerrel- DÍSZMADÁRKIÁLLÍTÁS !
A bárdolatlanul primitív franciatudásommal(mivel más nyelven nincs rajta információ,jellemző a franciákra)kisilabizáltam hogy ezek afrikai "ambience"-ok,azaz különböző tájegységek természeti hangjai,"soundscape"-ek:minden tájegység egy-egy track.
Vannak közben hippopotamus-, és oroszlánhangok is ,de egyértelműen a madarakon van a hangsúly.
Minden trackhez van néhány mondatos magyarázat is(pld.hogy milyen állat szól stb.)de ahogy említettem,csak franciául.
Igen. Herman Ottónak, A madarak hasznáról és káráról című könyvében is a csaláncsúcs szerepel, de csak így simán, cigány nélkül. Na és a latin neve - Pratincola rubicola. További neveket említ: fekete stiglincz, csaláncsattogató, czigány gébics.
Igen. Szóval úgy néz ki, hogy mégis a csuk a hivatalos, mert a Nomenclator Bizottság által kiadott, magyarországon előforduló madarak jegyzékében a csuk szerepel. Ugyanakkor pl. az Európa madarai című könyvben meg a csaláncsúcs található (magyar viszonyokhoz alkalmazta egy igen ismert madarász prof.). Lényeg, hogy így is, meg úgy is tudjuk, hogy melyik madáról van szó. :-))
Én eddig minden madárhatározóban és nagyobb természettudományos könyvben (beleértve a Brehmet és az Uraniát is) a csuk elnevezést láttam, azaz cigánycsuk (egybe) és rozsdás csuk (külön, kötőjel nélkül).
Csaláncsúcsot csak Durrell könyveiben olvastam, elsőre nem is tudtam, mi az.
Amikor a "csuk"-ot használtuk, akkor így mondtuk, hogy cigánycsuk, vagy rozsdás-csuk. Egyébként a hivatalos az a cigány-csaláncsúcs, és rozsdás csaláncsúcs.
Tudtommal szigorúan tilos befogni bármely védett madarat. Gyűrűzni is csak szigorúan ellenőrzött keretek között, egyesületi, hivatalos gyűrűkkel lehetséges. Ellenkező esetek bűncselekménynek minősülnek.
Ja igen, emlékszem, csak gondoltam azóta hátha :o)
Milyen szépen felfejlődött ez a topic :c)
Ha esetleg rábukkannál ilyenre, akkor megköszönném, ha a publikus e-mail-emre elküldenéd vagy ha túl nagy file, akkor jeleznéd, hogy megvan. Előre is köszönöm szépen.