Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 387
Ma van a hirosimai atomcsapás 60. évfordulója. A japánoknál valahogy nem kérdés, hogy rendeznek-e nagyszabású megemlékezést történelmük legnagyobb katasztrófájának tiszteletére... Június 4-én Magyarországon mi volt? Nagy semmi, csak néhány skinhead-felvonulás.
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 386
A Népszabadság Online archívuma csak 2004-2005-ös cikkeket tartalmaz, ahogy látom, úgyhogy ezt szerintem csak folyóirattárból tudod kihalászni.
Előzmény: Mumu (380)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 385
jav.: izzó
Előzmény: Törölt nick (384)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 384
Károlyit kihagytam, remélem, ízzó vassal sütögetik a pokolban.
Előzmény: Törölt nick (382)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 383
Hát mindent meg lehet magyarázni.
Előzmény: Mumu (376)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 382
"A Trianon ressztvevoi mar nem elnek megis arra szeretned felhivni a figyelmet hogy azert az igazsagtalkansagert felenie kellene valkinek es pedig miutan mar reg volt az elkovetok utodainak..."

Igen? És én ezt hol írtam? Mondtam, Mumu, a tököm tele van azzal, hogy te nekem mindenféle légbőlkapott érzelmeket és véleményeket tulajdonítasz, majd azokat úgy állítod be, mintha tény lenne. Nem, Trianonért csak Clemenceau-nak kell felenie, meg a másik három balféknek, remélem, forognak is a sírjukban. De hogy az utódoknak kellene feleniük, azt én nem mondtam és nem is gondoltam, mert teljesen irracionális gondolat, ennyi erővel engem is agyonlőhetnének a Holocaust miatt. És nem is azt mondtam, hogy höjj, höjj, foglaljuk visszaja Nagyamagyarországot, mert azért valami realitásérzékkel rendelkezem. Trianonra úgy is lehet(ne) emlékezni, hogy nem akarunk mindenkit halomra lőni, csak ez a balliberálisoknak valahogy felfoghatatlan. (Mondjuk ha belegondolunk abba, milyen gyűlölettel viseltet épp az az oldal azok iránt, akik nem vesznek részt az össznépi Holocaust-seggrepacsiban, talán érthető is ez a tény.)
Előzmény: Mumu (375)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 381
Így van, nekem bizony egy kicsit soknak tűnik a Holocaust magyarországi felhozatala. Most valahogy egy kicsit lecsillapodott a dolog, de tavaly szinte havonta voltak hivatalos állami megemlékezések, ilyen-olyan gyásznapok, melyekhez mindig találtak valamilyen évfordulót (a bevagonírozások kezdete, Auschwitz felszabadítása, stb.). Ehhez jött még a Sorstalanság dömpingje is, amire a magyar olvasótábor úgy csapott le mint légy a szarra, minden sarkon összevont szemöldökkel olvasgató, közben magukat húdeértelmiséginek gondoló egyetemistákat lehetett látni Sorstalansággal a kezükben, a tévé minden nap húsz percet szentelt annak, hogy hogy is áll már a film és hogy a Citrom Bandit alakító színésznek milyen gyermekkori élményei voltak és hogy a főszereplő hol tanul és mi a véleménye a Holocaustról. Talán érthető, hogy ha a csapból is ez folyik, néhány ember megundorodik ettől az egésztől és én ezek közé tartoztam.

De még nem is ez a baj, ahogy azt már leírtam valamelyik korábbi hozzászólásomban. Az a baj, hogy a Holocaust aránytalanul nagy részt kap az ilyen megemlékezésekből, sőt, három nemzeti ünnepünkön kívül szinte csak a Holocaustra emlékezünk lépten-nyomon. Miért nem lehet emlékezni Trianonra? Most ne mondjuk azt, hogy lehet, megtehetem, mert nem, csak ha vállalom a ballib média "náci" bélyegét. Arra meg nem nagyon fáj a fogam. Miért nincs egy normális Trianon-emlékmű, miért nincs állami megemlékezés ha ez a Holocaust esetében évente többször is lehetséges? Mikor emlékezünk a doni katasztrófára olyan elánnal mint a Holocaustra? Mikor emlékezünk az első világháborúban meghalt, millió feletti számú magyar katonára? Hát ez az, hogy soha. És az sem kifogás, hogy ezek egy generációval korábban történtek, mint a Holocaust. Mert egyrészt ez nem számít (ha ez számítana már a Holocaustra sem kéne emlékezni, hiszen régen volt), másrészt a doni katasztrófa ugyanakkor történt, vagy vegyük például a párizsi békediktátumot, amikor másodszor is megcsonkították az országot és visszaállították a Trianoni határokat, szóval az meg még a Holocaustnál később történt... A mai magyar politikai elitnek és a balliberális értékrenddel beetetett híveiknek csak akkor fontos a történelemre való emlékezés, ha az pont a Holocaust. Akkor viszont elmondják ezerszer, hogy milyen fontos az emlékezés, csak éppen ignorálják a 20. századi magyar történelem többi fontos eseményét, melyek szerintem még meghatározóbbak voltak történelmünkben mint a zsidók deportálása. Ez a nagy baj, Mumu, ezért tartom én magam tudatosan távol ettől az egész Holocaust-dömpingtől, mert bizony nevezhetjük annak. Nem, nem antiszemitizmusból és nem gyűlöletből, amit te mindenféleképp ki akarsz silabizálni a hozzászólásaimból és mindenképp rám akarod erőltetni, hogy aztán megkérdezhesd diadalmasan: na miert gyulolod a zsidokat? De jo valaszt adj am!

Kertésszel viszont nem elsősorban az a bajom, hogy Holocaust-témájú könyvet írt, bár már az sem tette éppen szimpatikussá. Ha nem olvasom a nyíltan magyargyűlölő nyilatkozatait, amiben megtagadja szülőföldjét és hazáját és az egész magyar nemzetet sértegeti, akkor talán átfutottam volna a könyvét. De ezekkel a nyilatkozatokkal engem személyesen sikerült megsértenie, azért magától értetődő volt, hogy én ezt az embert totálisan figyelmen kívül hagyom, pénzt pedig főleg nem szánok a műveire és azok filmes formátumára sem. Hogy ne tudj belekötni: nem azért rühellem Kertészt, mert zsidó, hanem azért, mert annak ellenére, hogy magyarnak született, már nem az. Ez az én szememben megbocsájthatatlan.
Előzmény: Mumu (375)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 380

A Nepszabadsagot sokatoktol ismert uygesegemmel nem sikerult a gepre varazsolnom.

A Valaki mas-t megszerzem,megveszem es bizonyosaggal visszajelentkezem.

Előzmény: Törölt nick (371)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 379

Irodalmilag olyan mint mas Nobeldijasoke,peldaul Marques,Cannetti,az egyiptomi uriemeber akinek meg a nevets em tudom.

Ez azzoknaka  sznoboknak szamit akik gyujtik a "sajat " prominenseiket is. Csak azt nem szeretem hogy ha megadtak akkor ugyanabbol az okbol,htehat hogy ne keruljon a kalap melle bokretanak a masik oldal sznobjai tiltakoznak...

Előzmény: Gabiiiiii (348)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 378

Nos,tobbe ne halljam Toletek sem a 48-at se Turul madart,se a Honsszeretett Hazat. Az mind a multe. Annyiban van igazad hogy Nalad is de mas fiatalnal is igazolva latom menyire relativ az ugynevezett mult felfogasa,menyire allandoan atirhato es menyire -keves kivetelel-teljesen hiaba alo a gyokerekre valo hivatkozas. A mai fiatalok mar -talan igazuk  is van-fogalmuk sincs arrol hogy mi is tortent 89-ben es egy kicsit hamarabb. A ma 27 es 28 eveseknek ez egy alig akkoriban ertekelheto  esemeny...  de azert komcsizik,nacizik szorgalmasan ..mert hogy monstrumokat felfogunk ugy mint a vasorru banyakat a mesekbe.Szukseg van a Rosszra hogy magunkat Jonak allithassuk vele szemebe fel..Igy vagyunk mindennel,nem csak Te ,en is es nalam idosebbek is.

Csak akkor a k. mindenit ne hivatkozzunk allandoan ra.

Előzmény: e_dora (347)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 377
Ez igy is van.Nemkevesbbe szamit a sved forditasa a munek..mert a legtobben bizoyn arra szoritkoznak a megitelsesnel amit svedul olvastak.Azzon tul a szigoruan titokba tartott zsuri ugy latszik mar evek ota egy nagyon szeplelku,konzervativ izlesu, talan eppen elegias stilust kedvelo rtarsasag,egy "eliter" tarsasag.
Előzmény: Gabiiiiii (345)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 376
Nemtorszagba azert erzi jobban magat mert ott tudjak hogy o mirol irt,ott neha tulzottan is bunosnek erzik magukat (persze azert tulzas mert semmikepen nem felel egy olyan generacio a masikert amelyik eppen ellenkezoleg az elobbivel tobbet is tesz a kelletenel,aki bemerte cselekedeteik kovetkezmenyiet es igy midnen fele szonyeg ala sepresnel es naivitas mutogatasaval szemben tudnak nezni a kulonben is sok erteku nemet torteneti multtal.
Előzmény: Törölt nick (343)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 375

..siros Holocaust film

...Mintha mar nem lenne eleg ..a dompingbol.

Szamodra a Holocaust egy unalmassa lett dolog ?

Persze  ,csak akkor erthetned meg ha  volt koruloted aldozat .. vagy ha belekepzeled Magad a helyzetukbe vagy kedveseidet teszed az o helyzetukbe. Biztos vagyok benne hogy nem lenne olyan unalmas es nem lenne domping.. Hiszen -jogosan-ma is emlekeztetni akarsz Trianonra amely egy generacioval elobb tortent mint a Holocaust.A Trianon ressztvevoi mar nem elnek megis arra szeretned felhivni a figyelmet hogy azert az igazsagtalkansagert felenie kellene valkinek es pedig miutan mar reg volt az elkovetok utodainak...

Nos nekik ez unalmas. Es ez domping es ezert viselkednek ugy hogy Teged felhaborit...ha meg ehhez kepes nem tesznek ra egy lapattal es azt mondjak hogy jogos is volt..

Azt hiszem ahhoz hogy vedhetlenek legyenk erveid es nem csak a sajat kozossegbe fogadjak megertesel szukseg van egy sajat magunk  ugyen feulemelkedo es universalisan elfogadhato erkolcsi hozzaallas: az pedig minden kollektiv intezkedes elleni erkolcsi eliteles ...

Abban igazad van hogy ezzek a megjegyzesek nem kimondottan azt allitjak hogy azert nem olvastad ,azert nem erdekel es azert nem tartod fontosnak Kerteszt mert o zsido.Visszont a magyarazat,az osszekotese a dolognak a holocaustal  es annak dompungjevel erre mutat.

 

Előzmény: Törölt nick (340)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 374

Ennelk a vasznak igen orulok,mert tosztaza a legfontosabb kerdest ,a gyulolet kerdeset (remelem )

Most olvasom el a regibb  beirasaidat ..

Előzmény: Törölt nick (373)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 373
Már a kérdés is sértő. Természetesen igen.
Előzmény: Mumu (369)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 372

A Demokratat kihagyom ,a tobbinek utana nezzek. Visszaterek.

Addig is

-:)

 

Előzmény: Törölt nick (371)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 371
Az idézetek forrásai sorrendben:

Demokrata 2002. 10. 23.
Interjú a Die Zeltnek (Népszabadság, 2002. okt. 19.)
Kertész Imre: Valaki más (100-101. oldal)
ua. (37. oldal)
és ua. (146. oldal)
Előzmény: Törölt nick (358)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 370
Jo.Utana nezek es ha igazad van bocsanatot kerek ezzert Toled.
Előzmény: Törölt nick (368)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 369
Jol van.Akkor mar csak arrol szeretnem hallani a velemenyedet ha akarsz egyaltalan tematikusan vitatkozni hogy ezzek a nevek olvasatan (ha eddig nem ismerted volna oket ) hiszed velem egyutt hogy a magyar kultura  heterogenitasaba is  egyseges es szep es hogy ebbe termeszetes a magukat magyarnak deklaralo (nem Ketesz Imre ) kreativ emberek szerepe es erdeme. Oket igy magyaroknak is tartjuk.
Előzmény: Törölt nick (364)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 368
Aki a Nobel-díj odaítélésének körülményéről értekezett az nem én voltam. Figyelj már oda egy kicsit, unom már, hogy állandóan olyasmit rósz fel nekem amit nem is mondtam.
Előzmény: Mumu (366)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 367

Ezek az idezetek (legalabb is ebben a kivagott resszeiben ), valobban nem teszik kerteszt magyarra.

Csak mega dos vagy az idezetek fotrrasanak megadasaval.Hogy elolvashassuk. 

Előzmény: Törölt nick (358)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 366

Bocsanat. Akkor felreertjuke gymast.

Ha figyelmesen olvastad a valszomat en egy percig sem allitottam hogy o magyar Nobeldijas. En csak az ellen irtam hogy valakirol velemynt mondsz irodalmilag annelkul hogy olvastad volna.

Tehat a magyar mellett a Nobel dij odaitelserol is ertekeltel. Nem o mondja egy percig sem magat magyarnak, o csak a magyíar szuletesetol determinalt gyermekkorat irja le ,tehat magyar a megelt temaja.Masok akarnak belole mindenkepoen magyart csinalni..ugy viragnak ,bokretanak a kalapunk melle...

Előzmény: Törölt nick (365)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 365
Mumu, sorolhatsz nekem látástól vakulásig zsidó származású magyar művészeket, de attól még Kertész nem lesz magyar. Lehet, hogy egy ideig az volt, de mostmár biztosan nem. Ezt ő is állítja, nem csak én. Úgyhogy ne akarjuk már jobban tudni nála.
Előzmény: Mumu (363)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 364
Szép, szép, de Kertész nem tartozik közéjük.
Előzmény: Mumu (362)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 363

Elfogadom ezt a quasi allazatos mentegetozest. Szerettem persze Sebestyent es orulok mindennek ami kozos .Nem latok itt  alapot a versengesre.

En nem akarom oket maskep ervnek hasznalni ,csak annak hogy beloluk  is all a mi /ti  magyar termeszetesegunk,a mi kulturank.

De ha kivanod ebed utan kikeresem azokat a hebereket is (mert igy szeretik oket nevezni egyesek ) akik a szakmadban lettek emlitesremeltoak es akkiket magyarnak tart termeszetesen a szakma .Legy szives jellezd melyik szakba keresem ki oket .. .

Mar az is baromi marhasag hogy ilyen evidencia letezik de ha van hat hasznaljuk...

Előzmény: Törölt nick (361)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 362

Azzok a jo igazi szineszek,haj,az a semmivel nem soszetevesztheto magyar szinmuveszet,az angol termeszetes szinjatszas elso kovetoje akikre buszkek lehetunk. Csak hosszunapkor nem mentek jatszani :

-Ascher Oszkar

-Barsony Rozsi

-Basti Lajos

-Beregi oszkar

-Berky Lili

-Darvas Lili

-Denes Gyorgy

-Gaal Franciska

-Gabor Miklos

-Rutkai Eva

-Gombaszogi Frida

-Gombszogi Elle

-Gozon Gyula

-Kabos gyula

-Kalman Gyorgy

-Latabar Arpad es Kalman ( Deutsch Honoria edesanya reven )

-Manyai Lajos

-Markus Laszlo

-Pechy Blanka

-Peti Sandor

-Raday Imre

-Ratkai Marton

-Salamon Bela

-Timar Jozsef

-Torzs Jeno,a legjobb nema levente

-Varady hedi

-Varkonyi Zoltan

-Alfonzo

-Rodolfo

-Zoli bohoc

 

 

Es a magyar komolyzene,opera,operett,amely igazan megbecsulest kapottes kap a vilagon szinte Humgarikum:

Olyan karmesterek mint :

-Dorati Antal

-Ormandy Jeno

-Sir Solti Gyorgy

-Lehel Gyorgy

vagy a Cardaskiralyno..Kalman Imre-je

-Abraham Pal-Bal a Savoyba

-

-Jakobi Viktor (Leanyvasar,Sybill)

-Lajtai Lajos A regi nyar stb.

-Kozma Jozsef (Hullo levelk stb9

 

Na elg volt.

Szoval,nagyon halkan es szerenyen: igen ezzek a muveszek a magyar kultura reszei,ugy is ismertek oket,ugy is dicsekszunk veluk es annak is atrtottak maguzkat.

Nem tudom elvalsztani oket a mienket a mienktol...

Nem akarom az egsz topicot feahsznalni egy ujabb nevsorrrales megujabb nevsorral a tudomanybol, a kulfoldon realizalodottaktol akiknek elvettuk es igy amgunktol is a dicsoseget magyarkent ismerte tenni es nem amerikai vagy ams nep fiakent holott magyarul beszeltek,goindolkoztak es verekedtek itt gyermekkorukba>

Hogy ne lehessek ferditessel megvadolva:

Forrasmunka:

Remeyni Gyenes Istvan:Ismerjuk Oket ? ( Ex Libris Kiado, 2000)

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 361
Sajnos nem ismerem az ilyen magyar nótákat, és ezt nagyon bánom is, de mentségemre legyen szólva, az én korosztályomból szinte senki nem ismeri őket, úgyhogy talán nem elsősorban az én hibám. Ezek közül is egyedül a Már minálunk babámat ismerem, az egy jó dal, amennyire értek hozzá, magyar népzenei elemekre épül, úgyhogy nevezhetjük népies magyar műdalnak. Bár én eddig azt hittem, hogy az valóban népdal.

Aki fogékony az ilyesmire, annak ajánlom Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes egyik lemezét, amin erdélyi zsidó népdalok kaptak helyet, azt hiszem, Hazafelé... címmel jelent meg, de erre nem vennék mérget.
Előzmény: Mumu (360)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 360

Mikor ugy igazandibol,olyan jol magyarosan bor mellett elerzekenyulunk es kienekeljuk magunkbol a  magyar fajdalmainkat  lehetseges hogy a kovetkezo  "heber " szarmazasu magyarnotaszerzo dalaman vigasztalodunk:

-Egy-ketto-harom-negy-ot-hat-het

-Kecskebeka felamszott a fuzfara

-Zoldablakos kicsi haz

-Sarika kis szentem

Eddig Kondor Erno-rol van szo

 

-Nem loptam en eletembe

-Nagy a feje busuljon a lo

-Petofi versenek: Befordultam a konyhaba

 

Frank Ignac (kesobb Szabadi Frank ) heber irta.

 

-Gyere Bodri kutyam..

-Szeressuk egymast ygerekek

 

Meg soknak,Seress Rezso a szerzoje (ugy mint a Szomoru vasarnap-nak is ,de az nem magyar nota )

 

 

-Nem en  lettem hutlen hozzad (Anyos Laci )

-Mar minalunk babam (Bodrogi Zsigmond )

-Nem vagy legeny Berci (Farkas Imre )

-A pecskai ciganysoron (Grosz Alfred )

-Domboldalon all egy magas nyarfa (Gyongy Pal)

-Lehulott az oszirozsa levele (Kun Laszlo )

-Ne sirj,ne sirj,Kossuth Lajos (Lanyi Erno)

_csikorszagi fenyvesekben,Szoke Tisza haragjaban (Murgacs kalman

-Jo estet kivanok (Nador Jozsef )

-Repulj fecskem,Ezt a kerek erdot..(Remenyi Ede)

-Erdostelen nagy a zsivaj larma (Sas Naci )

 

magyar notak vagy izraeli/cionistak notai ezzek ?

 

A kovetkezo heber szovegiroka lett a nota hires:

 

-Eltorott a hegedum-- (Danko Pistaval )

-Nyaron vajogot vetek (mindketto Bekefi Antal )

-Ahogy en szeretlek nem szeret mas senki (Farkas Imre Balzs Arpad notajara irta a szoveget )

Kis Komarom,Nagy Komarom (Harmath Imre )

-Ramas cizmat visel a babam (Nador jozsef,ajaj meg egy heber notaszerzovel noch dazu.Chorin Geza-val..)

Puff neki...

Folytatom

Ez nem fenyegetes

-:)

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 359
Ja, az idézetekből nekem az jön át, hogy ez egy súlyos üldözési mániával megvert ember, szerintem ki kellene vizsgálni. Lehet, hogy nem is tehet arról amit mond.
Előzmény: Törölt nick (358)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 358
Jó, akkor most idézetek következnek Imre Kertésztől, egy kicsit jobban megismerhetjük általa ezt a kedves úriembert:

"...semmiféle nemzeti szolidaritást nem tudok kialakítani magamban az úgynevezett magyarsággal, azaz nincs magyar identitásom, nem érzek s nem gondolkodom együtt a kétségbeesett magyar ideológiával!"

"Magyarországon nem tudtam dolgozni. Ön nem tudja az ottani körülményeket elképzelni. Nyílt antiszemitizmus uralkodik. Nyíltan nácik, agresszív nacionalisták lépnek fel a médiában. Egyáltalán nem olyan finom urak, mint Herr Walser. Ez majdnem olyan undorító, mint amilyen a harmincas évek vége felé volt."

"Március van, süt a nap, közel a nemzeti ünnep. A Margit-híd aluljárójában fehér szakállas vénember, csendőrsárga ruhában, nemzeti színű karszalag, a közepén fekete kettős-kereszt, a fején cserkészkalap, árvalányhaj, színes tollak egy kiöregedett nacionalista Winnetou. Lepedőnyi trikolórba burkolózó fiatalok, öles kokárdák fölött razziázó, gyűlölkö-dőn villanó tekintetek. Ezeket az embereket nem az antiszemitizmusuk, a fékezhetetlen, korlátolt és mindenféle alkalmazkodásra képtelen egocentrizmusuk fogja elveszejteni? Ezek a tulajdonságok csupán jelei annak, hogy már régen elvesztek."

"A nyelv? Igen, az egyetlen, ami köt. Milyen különös. Ez az idegen nyelv az anyanyelvem. Anyanyelvem, amelyen megértem gyilkosaimat."

"E kritika engem magyar írónak nevez. Kérdés: miért kell engem magyar írónak nevezni, holott többnyire magyar környezetben játszódó történeteket írok, s magyar nyelven? Miért e szinte provokatív állítás tehát: magyar író?? Nyilván, mert nem vagyok az. Bizonyos körülményeknél fogva nem tartozom, nem tartozhatom ide, nagyrészt legalábbis nem azoknak írok, akiknek a nyelvét beszélem, s ezt szinte jólesik ennyire világosan megfogalmaznom?"

Azt hiszem ennyi elég is, hogy levonjuk a következtetést: Kertész Imre maga sem tartja magát magyarnak. Nehogy már te jobban tudd nála, Mumu. Úgyhogy a hozzászólásod második fele tárgytalan, nem is válaszolnék rá.

2. Nem minősítettem irodalmilag Kertészt és műveit, hiszen nem olvastam őket, látatlanban meg nem szoktam kritizálni. Csak mint embert minőstettem a büszkeségünket. Úgyhogy a felháborodás részedről nem jogos.
Előzmény: Mumu (357)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!