Ha jól emlékezem, akkor ezen a területen volt. Nem azon vágányon, amelyiken áll a kocsisor, hanem a mellette levő/volt drótkerítés másik oldalán. Az oda kitett kocsik egy oktatási négyszöget (aki volt sorkatona tudja, hogy mi az) alkottak. Onnan került a Parkba a filmesek prédájának a ABh 100932.
Belül van, egy elkerített területen, valamiféle raktárnak-szerszámoskamrának használva, ha még megvan. Évekkel (hajaj!) ezelőtt volt ott egy túránk, Gumidani Topictárs többet fotózott, mint én (nekem lemerülőben volt az akksim a fotógépemben, erre világosan emlékszem, mert ami a töltőn volt otthon, azt szépen ott is hagytam).
A Kőér utcában, a géptelepen ácsorgott a 30 55 116 6069-1. Több alkalommal, többen igyekeztünk normális képeket készíteni róla, de a környezet miatt csak mérsékelt volt az eredmény.
Konkrétan az 178069-os Fortepan képen az első kocsi, aminek az ajtaján a Söripari Vállalat felirat látható, szerintem egy közönséges, 4m tengelytávolságú G-kocsi. (sok ezer volt belőlük)
Teljesen jó a számolás, mert 290800,- Ft minimálbér az évi 3489600,- Ft jövedelem, ami egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló éves minimáljövedelme, ez kb. 8500,- €. Ha a munkáltató az általános adószabályok szerint adózik, akkor a bruttó bér 13%-nak megfelelő SZOCHO-t kell fizetnie, így a 290800,- Ft havi bruttó bér a munkáltatónak 328604,- Ft bérköltség. A SZOCHO fizetésre nem kötelezett adózási módoknál (pl. KIVA) a bértömeg (egész pontosan a személyi jellegű kifizetések) után fizetett adó elválik a bérköltségtől.
"290800,- Ft-os havi minimálbért véve, az éves minimáljövedelem kb. 8500,- €."
Nem jó a számolás, mert ha hozzáveszed a munkáltató által fizetendő járulékokat, akkor ennek az összegnek legalább a másfélszerese az, ami terheli a költségeket.
"Amikor '22-ben kihozták, hogy egy kocsin a kapcsolókészülék beépítése 10980,- €, Egy teherkocsi teljes átépítése DAC4 szintű működésre 14200,- €, percekig nevettem azon, hogy ezt a képtelenséget hogyan hiheti el olyan épeszű ember, aki valamennyire ismeri az iparban szokásos árakat."
Na, ezért mondom azt, hogy kint is megy vastagon a hülyítés, ha valakik valamit meg akarnak csinál(tat)ni.
Azért ez épp olyan mértékű túlzás, mint amit a DAC költség-haszon elemzésénél elkövettek. Amikor '22-ben kihozták, hogy egy kocsin a kapcsolókészülék beépítése 10980,- €, Egy teherkocsi teljes átépítése DAC4 szintű működésre 14200,- €, percekig nevettem azon, hogy ezt a képtelenséget hogyan hiheti el olyan épeszű ember, aki valamennyire ismeri az iparban szokásos árakat. Némi adatgyűjtés után megcsináltam magam is a számítást 2022. októberi árakra. Szállítás, hatósági eljárási díjak és az üzemkiesési veszteség nélkül a DAC4 funkcionalitás beépítése nekem 43000,- €-ra jött ki kocsinként (anyag és munka). Induljunk ki ebből.
Németországban a minimálbér iparáganként van megadva, vegyük átlagértéknek a 15,- €-t. Egy évben legyen 2088 munkaóra, az éves minimáljövedelem 31230,- €. Magyarországon persze nem ilyen szép a helyzet, a 290800,- Ft-os havi minimálbért véve, az éves minimáljövedelem kb. 8500,- €.
De a probléma - mint lentebb írtam - nem itt van. A DAC-kal létszámot nem lehet megtakarítani érdemben a jelenlegi helyzethez képest; csak a meglévő személyzetnek lesz könnyebb a munkája. Viszont ez a személyzet nem azoké a cégeké, akiknek az átalakítást ki kell fizetniük előre.