Sziasztok!
Régóta kerestem már olyan topicot, ahol az aranyérrel bajlódók beszélgetnek és megosztják egymással az aranyér kezelésvel kapcsolatos tapasztalataikat.
Sajnos eddig nem találtam, ezért indítom útjára ezt a topicot.
Szeretném, ha elmondanátok javaslataitokat, kipróbált módszereiteket, amivel kezeltétek az aranyeres tüneteket.
Külön kérném azokat, akik már átestek aranyér műtéten, hogy mondják el az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat!
Nagyon bízom benne, hogy tudunk egymásnak segíteni!
Radek
Medencei MRI volt, kontrasztanyagos/natív még 2017-ben, kifejezetten lágyrészeket néztek, nem látott elváltozást, de nem tudom ez alkalmas e a probléma kimutatására.
Örülök, hogy legalább stagnálsz és nem rosszabb! Már tényleg jó volna rájönni, hogy mi okozza ezt az egészet és megszabadulni a fájdalomtól!
Neked végbél ultrahangot csináltak már, vagy MRI vizsgálatot? Ezek elvileg kimutatják a mélyebben fekvő gyulladást.
Én szeretném megkérni Kuti főorvost, hogy csináljon egy ultrahang vizsgálatot, mert valaminek kell ott lennie, ami kiváltja a székelés utáni görcsöt, a repedés meg begyógyult, úgyhogy nem az miatt van, bár most már így ennyi idővel a műtét után azt gondolom, hogy valószínűleg azelőtt sem a repedés miatt volt.
Nem csak tágított, hanem felfrissítette a repedést (kikaparta, az ő szavaival élve).
Jövő héten kell kontrollra mennem, kíváncsi vagyok, mit mond majd.
Akkor ez fissurectomia/fissurotomia volt. Talán jobban jártál a LIS nélkül, nagy a pelenka kockázata.
A Frontint nem értem minek adta a doki, az egy nyugtató, bár rendelkezik izomrelaxáns hatással is, nekem erre szart sem ért (magánszorgalomból kipróbáltam), ráadásul addiktív.
Nem tudják mi a levator ani sy. oka, ilyenkor hozzák elő a lelki eredetet. Holott a rossz pszichikai állapot a fájdalomra adott reakció.
Szerintem reálisabb az, hogy lokális szubklinikus gyulladás van ott, leginkább egy mikrofekély.
Én stagnálok, általában elmondható, hogy nagy fájdalmam nincs, de a folyamatos diszkomfort jelen van.
Találtam egy érdekes gyógyszer összetevőt, a szukralfátot, ami egy fekélyek kezelésére használt hatóanyag (például gyomorfekélyre a Venter nevű gyógyszerben).
A repedés meg technikailag egy fekély, és létezik is ilyen hatóanyagtartalmú krém, a neve Emoflon. Külföldről kellett megrendelnem, mert bár itt készíti nálunk az Egis, de valamiért nem forgalmazzák helyben.
Ezen kívül találtam leírást rifaximin antibiotikumtartalmú krémhez is, ebből a háziorvossal összeállítunk majd egy magisztrális receptet, kiegészítve nifedipinnel, papaverinnel és lidokainnal.
Ilyenekkel kísérletezem most. De a feltételezett gyulladást, ami az egészet fenntartja, még meg kell találni, ezek tüneti kezelések csak.
Azt kiiktatjuk, és akkor vége lesz az izomgörcsnek is.
Köszönöm kérdésed, a repedés meggyógyult, de a záróizmom még mindig görcsben van, ezért székelés után még mindig fáj, de nem annyira, mint műtét előtt. Kiderült, hogy nem metszette be az orvos, csak tágított. Írt fel Frontint, este szedek egy tablettát és meg használom a Belladonnás kúpot is. Június elején kell visszamennem kontrollra. Június 22-re kaptam időpontot egy manuálterápiás gyógytornászhoz.
Sok gondolkodás után úgy érzem, jó felkészülni előre, és mivel annyira nem aktív a fórum, tanácsokat kérni az aranyérműtéttel kapcsolatban, hogy a következő kontrollon megfontoltan tudjak dönteni, ne hirtelen.
Több belső aranyeres csomóm van, és úgy érzem, hogy a "bejárat" nagyon be is van szűkülve.
SZTK-ban szeretném a műtétet, vagy viszonylag olcsón megúszni.
Inkább altatásban, mint hogy megszúrják a gerincem vagy a fenekem tűvel.
Szeged és Kecskemét is szóba jöhet, nagyon muszájból magánorvos Budapesten (ha nem túl drágán dolgozik).
Milyen műtéti technikát ajánlotok? (Szike, varrógép, lézer, stb.)
Ezek alapján a szempontok alapján mit ajánlotok?
Most Szegeden kezeltetem magam magánorvosnál, és ha a technika és "ár" megfelelő lesz a műtéti megbeszélés során, ott fogom elvégeztetni a műtétet, csak nagyon bizonytalan vagyok, hogy mire mondjak áment, és mire nem.
A szikés eljárásról azt olvastam, hogy jobban fáj, és nagyon lassú a gyógyulási idő. A varrógépest csak részben támogatja a TB, az egyszerhasználatos varrógép ára a beteget terheli. A lézerrel kapcsolatban is olvastam valamit, a nyálkahártyával(?) kapcsolatos hátrányként, de nem emlékszem már rá, szóval igazából mindentől tartok.
Megvolt a kontroll. Az orvos megkérdezte, hogy próbáljuk-e meg még egyszer a gyűrűzést vagy egyből beszélgessünk a műtétről. Igent mondtam, próbáljuk meg még egyszer a kevésbé ijesztőbb dolgot.
A felhelyezés után egyből rosszul lettem, amit jeleztem és neki. Olyan volt, mint amikor leesik a vérnyomásom. Szédültem, hányingerem volt, és éreztem hogy mindjárt összefosom magam. Azt mondta, hogy most feljebb rakta a gyűrűt, és ez okozhat alacsony vérnyomásos érzést. Kicsit feküdtem a vizsgáló asztalon, hogy ne. A padlón végezzem majd miután úgy éreztem, hogy nem esek össze, elhagytam a vizsgálóhelyiséget. Utam egyből a vécére vezetett, mert ilyenkor tényleg fosok. Ez nem a gyűrű miatt van, máskor is egy gyógyszer hirtelen levitte a vérnyomásom, és ugyanez történt
Persze mikor a pultnál fizetni kellett, megint össze-vissza szenvedtem, mert hirtelen megint azt éreztem, hogy öszeesek, de most tartok haza, már nem szédülök, csak a fenekem fáj.
Gyűrűzéssel kapcsolatban sajnos nem tudok okosat mondani, engem nem rég műtöttek, jelenleg gyógyulásban vagyok. Én nem tapasztaltam olyat, hogy a menstruációnak bármi köze lett volna hozzá..
Én mindenképp a műtétet javasolnám, elmondottak alapján 3-as szintű az aranyered, ezt már nem lehet konzervatív módon kezelni. Nem vészes a fájdalom, bár ez is szervezettől függ. Én már a harmadik napon letettem a fájdalomcsillapítót, elég volt a kúp. Szerintem gondolkozz el a műtéten mert sem a vér sem pedig a visszatérő kifordulás nem normális, és ez idővel csak rosszabbodni fog :(
Január végén, amikor épp menstruáltam, lettek olyan heves aranyeres panaszaim (nagy, nem lehet visszarakni, kellemetlen érzés fenéktájon), amit sem a Raperon, se a Spertli kenőcs/kúp + Detralex nem tudott kezelni. Korábban ezek működtek. Az orvos Posterisan kenőcsöt írt fel, de az sem használt. Bár később valamelyes mérséklődtek a tünetek, sajnos nagyvécézésnél előbukott az aranyerem, ami érezhetően nagy volt, de szerencsére nem fájt és csak havi 1-1 alkalommal vérzett, és ha nagyvéczés után visszanyomtam, a helyén maradt.
Február végén elmentem a helyi sebészetre, ahol egyből továbbirányítottak a proktológiára, ami mint kiderült, a honlapjukon írtakkal ellentétben itt helyben nincs. A szomszédos nagyváros proktológiára az időpont nyárra szól, és meg megvan. Úgy gondoltam, hogy majd csak kibírom ezt az időt, hiszen nem fáj, de áprillis elején újabb heves aranyeres panaszaim lettek, és mivel nagyon felidegsített a dolog, magánorvoshoz fordultam. Mire az orvoshoz eljutottam (1 hét), már a heves panaszok mérséklődtek, visszaállt a az előző bekezdésben lévő nem-fáj-nem-vérzik-csak-nagyvécézésnél-kiugrik-és-visszanyomom formára.
A magánorvosnál 20 napja gyűrűztek. Azt mondta, hogy ha ez nem válik be, műteni kell, de én a műtéttől félek. Megkérdeztem, hogy nagyvécézésnél kifordulhat-e az aranyerem. Az orvos azt mondta, hogy igen, és ha visszadugom, érezhetem majd rajta a gyűrűt. Napoking fájt az alsó felem, azt se tudtam, hogy feküdjek, annyira zavaró volt, majd megint pár napig minden jó volt. Az előírásnak megfelelően használtam a felírt kúpot és kenőcsöt, az étkezésemet és laza széklet oltárán alakítottam. Laza is volt, meg minden.
20 nap telt el a gyűrűzés óta. Elkezdtem tegnap mestruálni, ma pedig heves aranyeres panaszokra ébredtem. Ugyanott, ahol gyűrűztek, csak nem érzek rajta gyűrűt. És ugyanúgy nagy. Ki van fordulva, és hiába próbálom visszadugni, kifordul. Szedtem be Detralexet, túl vagyok egy kamilállás ülőfürdőn. Tudom, hogy pár nap múlva mérséklődik a dolog, de na... Egy ismerősöm azt mondta, hogy a férjét is gyűrűzték korábban, de neki is megmaradtak a panaszai. Olvastam 1-2 helyen, hogy a gyűrűzés nem végleges megoldás, de nem gondoltam volna, hogy 1 hónapot sem lehetek "szabad".
A gyakorikérdéseken láttam egy hozzászólást, hogy a menstruációkor hasi vérbőség(?) van, ami az aranyérnek nem jó. De ennyire nem? Nem értem. Arra viszont rájöttem, hogy valahogy ezek a panaszok a menstruációmmal összefüggnek, mert múlt évben is volt olyan, hogy pont menstruációkor bukott ki (de akkor még kezelhető volt).
Van itt még valaki, akinek menstruációkor durran be mindig? Kontrollom 1 hét múlva lesz, rákérdezek, hogy van-e összefüggés a két dolog között.
Ha az orvos műtétet javasol, nem biztos, hogy igent mondok. Egyrészt azért, mert magánszektorban biztos húzós az ára, én pedig jelenleg álláskereső vagyok, és nincsen végtelen pénzügyi forrásom rá, másrészt jobban utána akarok ennek olvasni. A személyes beszámolók sokszor valóságosabbak, mint a honlapokon közöltek. A gyűrűzésről és sok helyen azt írják, hogy fájdalmatlan, de 10 napig azt se tudtam, hogy üljek, vagy hogyan nézzek a hátamon fekve sorozatot, olyan állapotban volt a fenekem. Másotól megtudtam, hogy hasonlóan érezték magukat. A műtét gondolom ennyél fájdalmasabb lesz. Majd meghalltgatom az SZTK-s sebészet álláspontját is június végén, de nem vagyok meggyőzve arról még mindig, hogy a műtét 100%-ig visszaállítana mindent olyanná, ami az aranyeres panaszok előtt volt.
Olyan kérdésem lenne, hogy a vérzés mennyi idő után kell hogy megszűnjön?
Illetve, hogy normális "mellékhatás" ha nagyon sokat járok pisilni? Sokkal többször, mint amennyit a napi folyadékfogyasztásom indokolttá lenne. Este sem tudok emiatt aludni, fél óránként mennem kell.
Sziasztok, csak egy észrevételt osztok meg veletek. Januárban nagyon jól sikerült a lézeres aranyérműtétem, 2-szer volt. Viszont akinek a kötőszövetek megvannak nyúlva, annak minden székeléskor valamennyire kifordul. Nincs már aranyér, ami esetleg kizáródna, hanem maga a végbél fordul ki. Tusolás minden alkalomkor és utána ráülök egy puha törölközőre, és pár másodperc és felkapja, felmegy. Vér is van ilyenkor, tehát gyakorlatilag minden nap vérzik a nyálkahártya. Ma beszéltem a doktor úrral, és azt mondta ezt valószínűleg egy kisebb műtéttel fel kell majd varrni. De most még gyógyulok, kicsit el kell felejtsem ezt a pár hónap küzdést, a fájdalommal, minden egyébbel. Kiváncsi vagyok van e valakinek ilyen tapasztalata? Úgy gondoltam, hogy majd jövő januárban, ha addig igy kibírja, majd akkor megyek megint.
Ha nem rosszabb az állapotod, már az is jó! Remélem, eredményes lesz a kísérletezgetésed!
Köszönöm, gyógyulgatok. Székelés után még ég, de már egyre kevésbé és egyre rövidebb ideig. Az a nagyon rossz, görcsös fájdalmam nincs, ami műtét előtt volt. Használom a főorvos által felírt Belladonnás kúpot, ami tényleg jó.
Köszönöm az érdeklődést, talán azt mondhatom, hogy stagnálok.
Most tovább viszem a fertőzéses elmélet szerinti megközelítésben, metronidazolos kúp + betadine krém.
Kísérletezgetek, hátha valami betalál. Próbálok még rájönni, van e a háttérben más is (intolerancia, gyulladás máshol a bélben), eddig nem tudtam összerakni, hiába jól dokumentált, részletesen kivizsgált folyamat.
Neked begyógyult már a bemetszés? Megszüntette a görcsöket, a repedés hámosodik már?
Szinte ugyanez a problémám, annyi különbséggel hogy nekem néha kicsit vérzik is és eléggé fáj. Orvosnál még nem voltam, mert rettegek hogy azt fogja mondani hogy ezen már csak a műtét segíthet 😭 Viszonylag fiatal vagyok még én is, 29 éves..
Sziasztok ! Az előző beírásom óta voltam Kovács doktornál aki alátámasztotta az általam is sejtett problémát miszerint egy trombocitált vénagyulladás alakult ki . Rutinszerűen kés szuri utáni érzéstelenítést követően megműtött . A beavatkozáskor a lézerfejjel dolgozott és valami tépésszerű dolgot is éreztem kétszer / gondolom kimetszette a duzzanatot/ . Most a műtét után 1,5 nappal csak azért paráztam be egy kicsit mert a műtét helyén a kimetszett duzzanat alatt gyakorlatilag egy ugyan olyan duzzanat alakult ki… Szerintem holnap felcsörgetem a rendelőt hogy normális-e ez…? Állítólag átmeneti duzzanat lehet de ez tök olyan mint ami előtte volt. Van esetleg valakinek ilyen tapasztalata? Nyugtassatok meg hogy ez természetes dolog. Kicsit beparáztam !
Sziasztok! Nekem tegnap volt gyűrűzésem. Elöljáróban annyit kell tudni, hogy elég nagy méretű volt már, és székelésnél állandóan kiesett. Sokat olvastam az aranyérrel kapcsolatban szakoldalakat, és mindenhol azt írják, hogy a gyűrűzést nem is érzi az ember, csak az első fél órában, fél napban kellemetlen. Akinek volt már ilyen beavatkozása, meddig fájt a feneke? Mert én úgy érzem, mint hogyha folyamatosan be lenne valami kavics dugva oda, és nem kellemes. A lidokain tartalmú kúpot egyik gyógyszertár se tudja három napnál hamarabb megcsinálni, a Cataflam dolo pedig nem igazán viszi le az érzést.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Aranyeres panaszokkal küzdök. Alap esetben nincs semmi panaszom. Nem fáj nem viszket. Vécézés közben viszont teljesen kifordul valami, majd utánna jön a "termék". A legnagyobb panaszom, hogy vécézés után még 1-2 órán keresztül azt érzem hogy még mennem kellene, de már nem jön semmi. Magátol nem hűzódik visszi a dolog. Minden wc után vissza kell nyomni. Voltam proktológusnál. Csinált valami 4 alkalmas injekciós kezelést. Átmenetileg jobb lett viszont egy fél év után visszamentem hozzá, mert minden ugyan olyan lett. (pár hónap ebből csak halogátás volt, mert nehezen vettem rá magamat megint) Na ekkor közölte, hogy az elmúlt 40 évben max 3-4 ilyet látott 32 évesen. Kötőszövet gyengeség ami genetikailag örököltem. Azt mondta műtét jöhet szóba, viszon riogattott széklettartási problémával utánna, meg hogy pár év és megint kell majd. Viszont ha genetika akkor ez fél év alatt lett ilyen szintű? Érdekes, mert ugyan ilyen tünet volt előtte is és akkor szóba se került műtét... Szóval most ami biztos, hogy másik orvos kellene. Debrecenbe tudtok ajánlani valakit? Esetleg valakinek hasonló tapasztalat? Köszönöm előre is!
Szia, altatást kértem, mert gerinc nyavajám miatt nehéz beadni az érzéstelenítőt. Este 7 kor műtöttek,kb 25perc volt.
Nagyon jót aludtam, meg is köszöntem az aneszteziológusnak ahogy levettek a műtőasztalról és kinyitottam a szemem.
Három nagy levegőt vettem a maszkba amit rám tettek és teljes filmszakadás volt. Műtét közben kaptam fájdalom csillapítót.
A műtétet végző dr úr mondta hogy reggelig ne keljek fel, ha fájna akkor adnak fájdalomcsillapítót, de nem volt rá szükség.
Reggel vizit után hazamehettem.
Igazából nem volt komolyabb fájdalom, inkább csak az első wc volt említésre méltó. Kb 1,5 hét alatt fokozatosan "megszűntek" az enyhébb székelést követő fajdalmak, ahogy a műtét miatt gondolom a duzzanat is kezdett megszűnni. 4-6 hét kb a teljes gyógyulás ahogy olvastam a kimetszéses 4.stádiumoknál. Én nem terhelem még magam, nem emelek nehezet, stb.. Az ülés azért az első hetekben nem ment csak sokáig. A seb még most is gyógyul úgy érzem. 1hónapja műtöttek.
Már vannak olyan időszakok, hogy nincs semmi műtétre utaló érzésem.
Szövettanra egy 3x2x1,5cm minta ment, ez azért nagyobb vágás mint a tiéd lesz, úgy gondolom. A seb nagyságától is függ szerintem a gyógyulás ideje.
Tsunami mennyi ideig tartott a műtét? Mikor tudtál "rendesen létezni" mozogni, dolgozni. Mennyire fájt a műtét és utánna mennyi ideig?
A doki azt mondta, hogy 1 hónap próbaidő, de ne számítsak semmi csodára, ez műtét lesz....csak a gond, hogy utaznom kellene 1 hónapon belül és így nem igazán merek repülni..... :-(
Sziasztok ! Pont egy éve voltam Kovács doktornál lézeres belsőaranyér beavatkozáson . Akkor hármat távolított el és nagyon tökéletesen ment minden. Napokban terveztem hogy éves kontrollra bejelentkezem, mert szeretném tudni tényleg minden rendben van-e . A sors gyorsabb volt mint a szándék, mert tegnap este a semmiből kialakult egy /szerintem /külső berögösödött aranyér. Kegyetlenül fáj borsónyi kemény kis genyó….Van esetleg tapasztalatok mennyire kell megijednem ettől a “képződménytől” ? Ilyenem még nem volt és kicsit beparáztam ,nehogy szétszakadjon és nagyon vérezzen. Mindenesetre kértem időpontot a dokihoz. Elvileg magától is elfakadhat ,de talán jobb ha megmetszik hogy kiürüljön . Véleményeteket előre is köszönöm !
Sziasztok! Szerintetek egy 13mm -es IV. St. prolabalo jellegű belső aranyérmet ( a vége kint van ezért a 4. Stádium) mindenképpen műteni kell? Nem igazán fáj csak olyan enyhe szúró, csípő érzés....
Érdemes kenegetni meg kupont használni, vagy mielőbb kérjek időpontot műtétre? Melyik a legjobb legrövidebb gyógyulási idővel járó beavatkozás?