Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2005.02.18 0 0 79

Idookonomia miatt csak most ertem idaig.Sorra valszolok -lehet szunetekkel -kedves teKErcs.

IUtt most csak atrra hogy elismered a proiporciot kb.51-kb.49%

Lehet hogy kesobb visszatersz ra,itt meg nem tudom,de azt is megerted hogy ha ez a relacio felbomlik akkor hogyan lkehet az hogy  egy kifutas alatt (maximum 35 ev de gyorsabban is lassad demografiai adatokat a haboru utani Lengyelor. es Nwemeto.-nban)a proporcio ugy billen vissza a tervezettre hogy szokatlanul tobb fiu mint leany szulletik meg a pusztulas utani idoben ?

Előzmény: tEKErcs (67)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.17 0 0 78
kanone

ne hagyd magad vakvágányra vinni. "vitapertnered" azt az egyszerű tényt nem veszi figyelembe, hogy egy alkalmi párkapcsolat "eredméyne" mekkora ráfordítást igényel a férfitől és a nőtől. Máramikor az aktus eredménye a megtermékenyítés.

Költség haszon.

a fárfia balra el, a nő évekik viseli a következményt... De eccerűbb a pohár vizet , vizionálni mint utánalvasni a valóságnak. Az sokkal prózaibb...

Enélkül a "párbeszédetek kb. olyan mint amikor a vakok szépírásról vitatkoznak...

Úgylátom lassan itt bárkinek lehet a neve dr. Agy...
lehet hogy be kéne már regisztrálnom. Többet kéne egyeseknek olvasni mint írni. (szerintem)
Előzmény: KanOne (77)
KanOne Creative Commons License 2005.02.17 0 0 77
"Na de miert volt "fizetokepes igeny" a ferfiak reszerol, es nem a nok reszerol?"

Bizonyára olvastad a válaszomat, csak nem emlékszel :
1. a férfiak voltak fizetőképesek
2. a nők általában nem alkalmi szexet, hanem tartós kapcsolatot keresnek. A prostitúció alkalmi szex.

"A dolog nem ugy kezdodott, hogy a "ferfiak kerestek a noi kurvak tarsasagat".
A dolog ugy kezdodott, hogy nok eszrevettek a ferfiak magasabb foku "affinitasat" a szex iranyaban."

Ezt szerintem nem lehet meghatározni, hogy mi volt előbb.
Szerintem te sem tudod igazolni, hogy miért egy okos nő jött rá a férfiak szexigényének fizetős kiszolgálására, és miért nem egy okos férfi jött rá, hogy ha alkalmi szexre vágyik, felesleges sok energiát "elpocsékolva" udvarolnia, elég magát a szexet megfizetni.
Ez mindegy, annál is inkább, mivel a jelenség tömeges volt, és időben nem behatárolható (azért hívják a prostitúciót a legősibb foglalkozásnak).

"Hiszen a "szexualitas-erzelem" relacioban teljesen mindegy, hogy azt mondom hogy "a ferfiak jobban kivanjak a szexet mint az erzelmet", vagy "a nok jobban kivanjak az erzelmet mint a szexet", mert vegulis ez ugyanazt jelenti."

Én nem ezt mondtam, hanem : a nők általában tartós partnerrel kívánják a szexet.
Ez egyáltalán nem azt jelenti, amit írsz, hogy kevésbé kívánnák (a mértékben persze ettől függetlenül lehet különbség !!!), hanem azt, hogy a férfi prostituált, mint szexpartner kevésbé vonzó egy nő, mint egy női prostituált egy férfi számára.

"Na jo, akkor azt mond meg, hogy a nem tilto tarsadalmakban milyen arányban letezik a ketto (ferfi-noi prostitucio)? Tudsz akar egy kozismert peldat felhozni, ahol EGYENLO volt?"

Bocsánat, most mennem kell, de egy idevágó linket javaslok megtekinteni.
Az oldal linkgyűjtemény, szöveges kiegészítésekkel :

http://www.bigeye.com/sexeducation/history.html

Üdv
Előzmény: Mr Spock (76)
Mr Spock Creative Commons License 2005.02.17 0 0 76

Kedves KanOne,

 

Szerintem túlideologizálod a prostitúciót.

Nem igazan, mert ez csak egy jele annak amit akarok mondani. Szamos mas jele is van, amit mashol leirtam (gondolom olvastad az idevonatkozo cikkemet), mind ugyanabba az iranyba mutat. Evezredeken keresztul teljesen elfogadott volt hogy a ferfi volt a kezdemenyezo, a ferfi volt aki "mindig csak azt akarta" (amig a nők jobban erdekelve voltak az "emocionalis" oldalaban a dolognak), ugyanugy elfogadott volt ha a ferfi megcsalta a not, ugyanakkor visszafele nem, es ha a mai viszonyokat vizsgalod, a "sexual harassment" 90+ szazaleka a nok altal van jelentve. Mindezek a tenyezok, es sok mas is, ha egyenlo alaprol indultak volna, kisebb nagyobb (inkabb kisebb) elteresekkel ugyanaz, vagy legalabb hasonlo lenne. Nem az. Meg csak kozel sem.

 

Egyszerű kereslet-kínálatról van szó, mint bármely más termék vagy szolgáltatás esetében.
Mivel fizetőképes igény volt a prostituált szolgáltatásaira, létrejött a kínálati oldal.

 

Na de miert volt "fizetokepes igeny" a ferfiak reszerol, es nem a nok reszerol?


Ugye a férfiak uralta társadalomban a férfiak kezében volt a pénz és a hatalom, a nőket megkövezés és egyebek terhe mellett tiltották a félrelépéstől, többek között ezért nem keresték férfikurvák társaságát, és így nem is alakult ki az őket kiszolgáló kínálati oldal...

 

A dolog nem ugy kezdodott, hogy a "ferfiak kerestek a noi kurvak tarsasagat".

A dolog ugy kezdodott, hogy nok eszrevettek a ferfiak magasabb foku "affinitasat" a szex iranyaban. Valamikor, ki tudja hanytizezer evvel ezelott, egy okos no rajott arra, hogy "ezt el lehet adni". Minden mas (amiket te leirsz) sokkal kesobb, mar ennek a szituacionak az "arnyekaban" jott letre.

 

A másik ok, hogy a nők a tartósabb, érzelmekre alapozott kapcsolatokat favorizálják,

 

Ez a hirhedt kifogas. Na dehat ez pontosan ugyanannak a jelensegnek a "masik oldalarol" valo vizsgalata. Nyugodtan kijelenthetem hogy egyetertek veled, mert az akkor sem mond ellen az elmeletemnek. Hiszen a "szexualitas-erzelem" relacioban

teljesen mindegy, hogy azt mondom hogy "a ferfiak jobban kivanjak a szexet mint az erzelmet", vagy "a nok jobban kivanjak az erzelmet mint a szexet", mert vegulis ez ugyanazt jelenti.

 

amikor nincs ilyen tiltás, lám máris megjelennek a selyemfiúk, ráadásul a nem tiltó társadalmakban ősidők óta VAN férfi prostitúció).

Na jo, akkor azt mond meg, hogy a nem tilto tarsadalmakban milyen arányban letezik a ketto (ferfi-noi prostitucio)? Tudsz akar egy kozismert peldat felhozni, ahol EGYENLO volt?

 

Gabor

Előzmény: KanOne (72)
KanOne Creative Commons License 2005.02.17 0 0 75
Na jól, legyen neked.
:)
Előzmény: tEKErcs (73)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.16 0 0 74
MUMU nagyon hallgatsz a "megmagyarázhatatlan" emberi ivararány témakörben...

Gondolom azért tájékozódsz?
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.16 0 0 73
a prostitúciót nem kellene ennyire túldimenzionálni. Szándékosan nem írom hogy primitív elképzelés a víz és a 100 dollár ismételt felhánytorgatása.

Egyszerű a helyzet, költség haszon.

...másrészt ennek szociobilológiai magyarázata ismert és a közel rokon fajoknál is megfigyelhető pedig azok nemhogy a dollárt de még a pénz fogalmát sem ismerik... íg ott nem is prostituált az a nőstény példány aki az terméketlen időszakában közösül és ennek érdekében apróbb ajándékot fogad el a vele házzassági kötelékbben nem élő hímtől.... de ha egyszerűbb akkor legyen ennek is neve prostitúció... Hiszen anyagi ellenszolgáltatás nélkül, nem szaporodási céllal végzi, ellenszolgáltatá fejébe...


Kár lenne ebbe belevonni bármi mást...
okoska :-)

közben megpróbálom fejben összeszorozni a 6 ot 16 al....
Előzmény: KanOne (72)
KanOne Creative Commons License 2005.02.16 0 0 72
Hello Mr. Spock !

"A prostitucional is pontosan errol van szo. Ahhoz, hogy a nők egyaltalan letrehozzak a prostitucio szituaciojat, az kell, hogy ők "ne legyenek olyan szomjasak" (termeszetesen szexualis teren) mint azok akiknek felajanljak a "pohar vizet" (illetve onmagukat). Maga a teny, hogy ebbol egy uzlet lett, feltetelezi hogy az egyik fél jobban erdekelt legyen az akcioban mint a masik. Mert kulonben az egyik fel nem lenne kepes felteteleket szabni (penz, ertek), es NEM csinalni (a szexet) ha a feltetelek nem teljesednek. VAGY, ha tenyleg egyenlo lenne az idevonatkozo igeny, akkor MINDKET fél ugyanugy árulná a szexualitasat egymasnak. De az, hogy a prostitucio majdnem kizarolag egyiranyu volt az emberi tortenelem sok evezreden keresztul, tisztan bizonyitja (enszerintem) hogy a "szomjusagi fok" nem lehetett azonos."

Szerintem túlideologizálod a prostitúciót.
Egyszerű kereslet-kínálatról van szó, mint bármely más termék vagy szolgáltatás esetében.
Mivel fizetőképes igény volt a prostituált szolgáltatásaira, létrejött a kínálati oldal.
Ugye a férfiak uralta társadalomban a férfiak kezében volt a pénz és a hatalom, a nőket megkövezés és egyebek terhe mellett tiltották a félrelépéstől, többek között ezért nem keresték férfikurvák társaságát, és így nem is alakult ki az őket kiszolgáló kínálati oldal (lásd korunkat : amikor nincs ilyen tiltás, lám máris megjelennek a selyemfiúk, ráadásul a nem tiltó társadalmakban ősidők óta VAN férfi prostitúció).

A másik ok, hogy a nők a tartósabb, érzelmekre alapozott kapcsolatokat favorizálják, és a prostituált szolgáltatása csak személytelen, "rövidtávú kapcsolatot" biztosít (alkalmi szex). A kapcsolat jellegén van a hangsúly.
A nők, akik megtehették, biztos lehetsz benne, hogy tartottak szerető(ke)t.

Tehát : a keresleti és kínálati oldal ebben az esetben is egyaránt rá van utalva a másikra.

u.i. : Ha le akarod vágatni a hajad, ugye nem jut eszedbe, hogy te jobban érdekelt vagy az üzlet létrejöttében, mint a fodrász, és ő diktál ?
Ha nem nyújt megfelelő szolgáltatást, vagy bezárja a boltot, mész máshová.
Előzmény: Mr Spock (71)
Mr Spock Creative Commons License 2005.02.15 0 0 71

Kedves Laci,

 

Nos ,jogaszkent ezzek utan azt hiszem hogy a mai prostitucioban mar nem biztos hogy ki kell zarni  az oszton kivansagat megf a meg a prostik oldalarol sem(nem beszelek a keleteuropai lanyok elso eveirol nyugaton).A jobbik minosegu ember,jobb minosegu szerelmet is arul es ahhoz valoszinuleg egy ido utan foleg miutan fuggetlen lesz az elso sztriciktol ,megszedi magat annyira hogy szabad legyen  szamara a masik tarsadalomba valo belepes (igy csinalta a mi ppiros neven iro nettarsnonk is ).

En ki allok a prostik tarsadalmi vedelme mellett,

 

A prostitucio ugy altalaban egy erdekes tarsadalmi kerdes, aminek sok erdekes aspektusa van. Amugy en is kiallok a prostik tarsadalmi vedelme mellett, na de ahhoz az kell hogy legalizalva legyen. Vajon miert nincs a legtobb helyen?

Es altalaban minel civilizaltabb a hely, annal jobban van tiltva.

Enszerintem van specifikus oka, es az az, hogy ebben is, az ember takargatni probalja az osztonok igazi szerepet.

 

Amikor beleptem ide a topikba, irtam valamit, amit idemasolok megint, es szeretnem ha figyelemmel elolvasnad es reagalnal ra:

-------------------------------

Igaz, a prostitucio emberi magatartasi kategoria, de az hogy ez egyaltalan lehetseges legyen, a biologiai tenyezok eros szerepet KELL hogy jatszanak.

Kedvenc peldam erre vonatkozolag:

Nekem van egy pohar vizem, senki masnak eppen nincs. Kiteszem az asztalra. Valaki bejon aki nagyon szomjas. Azt mondom neki, hogy kell 100 dollart fizetnie a pohar vizert. Van 100 dollarja. Egy hete koborolt a sivatagban egy csepp viz nelkul.

Elso kerdes: oda fogja adni a 100 dollart a pohar vizert?

 

Na de most jon az erdekes resz, hiszen tudjuk hogy a valasz IGEN kell hogy legyen (oda fogja adni a 100 dollart a pohar vizert). Milyen feltetel szukseges ahhoz, hogy ez a szituacio egyaltalan letrejojjon? Nem az, hogy nekem, a felajanlonak, nem szabad hogy szomjas legyek? Hiszen, ha EN IS ugyanugy egy hete koborolnek a sivatagban viz nelkul, EN IS ugyanolyan szomjas lennek mint a masik egyed, egyaltalan felajanlanam a pohar vizet 100 dollarert? Vagy csak egyszeruen meginnam a pohar vizet, mielott ez a szituacio letrejonne?

 

A prostitucional is pontosan errol van szo. Ahhoz, hogy a nők egyaltalan letrehozzak a prostitucio szituaciojat, az kell, hogy ők "ne legyenek olyan szomjasak" (termeszetesen szexualis teren) mint azok akiknek felajanljak a "pohar vizet" (illetve onmagukat). Maga a teny, hogy ebbol egy uzlet lett, feltetelezi hogy az egyik fél jobban erdekelt legyen az akcioban mint a masik. Mert kulonben az egyik fel nem lenne kepes felteteleket szabni (penz, ertek), es NEM csinalni (a szexet) ha a feltetelek nem teljesednek. VAGY, ha tenyleg egyenlo lenne az idevonatkozo igeny, akkor MINDKET fél ugyanugy árulná a szexualitasat egymasnak. De az, hogy a prostitucio majdnem kizarolag egyiranyu volt az emberi tortenelem sok evezreden keresztul, tisztan bizonyitja (enszerintem) hogy a "szomjusagi fok" nem lehetett azonos.

---------------------------------

Gabor

Előzmény: Mumu (63)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.15 0 0 70
ivararány és a környezeti hatások:

A vegetariánus mamáknak nagyobb eséllyel születik lánya.
Legalábbis ezt állítják angol kutatók, miután tanulmányozták a mama táplálkozásának hatását a magzat nemére.
A The Times cikke szerint ez az első alkalom, amikor tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a hal és húsmentes étrendnek hatása lehet a magzat nemére.
A vizsgálat statisztikai tendenciát igazolt: míg a nemek aránya általában az, hogy 106 fiú jut 100 lányra, addig a vegetariánus mamáknál 100 lányra csak 85 fiú.
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.15 0 0 69
MUMU

mégegy, hogy ne képzelődj:

nemi aktus utáni dohányzás csökkenti annak az esélyét, hogy az esetlegesen éppen akkor megfogant gyermek fiú legyen, derült ki egy tanulmányból. A kutatók szerint ez lehet az oka annak, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott az újszülöttek körében a nemek aránya.

Japán és dán orvosok bizonyítékot találtak arra, hogy a fogamzás ideje környékén dohányzó pároknak kevesebb az esélyük a férfi utódot születésére. A kutatás során körülbelül tizenegyezer nyolcszáz újszülött nemét jegyezték fel, és minden egyes anyukától megkérdezték, hogy a fogamzás környékén ők vagy a párjuk dohányozott-e. Kiderült, hogy a szülők által elszívott cigaretta mennyiségének növekedésével egyre csökkent a férfi utódok száma.

A nemek arányát három csoportban vizsgálták meg: a nemdohányzók, a napi húsz szálnál kevesebbet és a napi húsz szálnál többet dohányzó férfiak és nők körében.

Abban a csoportban, amelyikben sem az anyuka, sem az apuka nem dohányzott, 1975 fiú és 1627 lány született. Ebben az esetben a férfi születések aránya – az első számot elosztva a másodikkal – 1,21 lett. A férfiak születésének aránya abban a csoportban volt a legkisebb – 0,82 – ahol az apuka és az anyuka egyaránt több mint húsz szál cigarettát szívott el egyetlen nap alatt. Amelyik családban az anyuka egyáltalán nem, az apuka azonban keményen dohányzott, ott az arány 0,98 lett.

Anne Grete Byskov professzor asszony, a University Hospital of Copenhagen munkatársa, a kutatás résztvevője elmondta, hogy szerintük az Y kromoszómákat szállító spermiumok, amelyek a férfiak születéséért felelősek, sokkal érzékenyebben reagálnak a dohányzás okozta kellemetlen változásokra, mint az X kromoszómákat szállító spermiumok.
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.15 0 0 68
mumu még egy válasz az általad ismeretlennek titulált kérdéskör magyarázatához:

A magyar társadalomban – hasonlóan más európai országokéhoz – a nők létszáma meghaladja a férfiakét. (1999. január 1-én ezer férfira 1095 nő jutott, azaz jelenleg a nők a népesség 52%-át, a férfiak pedig 48%-át teszik ki.) Ennek részben biológiai, részben társadalmi tényezőkkel is összefüggő egészségügyi okai vannak, ami jól tükröződik a férfiak és a nők egymáshoz viszonyított számának életkor szerinti alakulásában.

Gyermekkorban és fiatal felnőttkorban a fiúk, illetve férfiak lélekszáma meghaladja a leánygyermekekét, illetve a nőkét. Ennek az az oka, hogy több fiúgyermek születik, mint ahány leánygyermek. Az 1998-as adatok szerint a 100 élveszületett lányra átlagosan 105,5 fiú jutott. Tekintettel azonban arra, hogy a fiúk, illetve a férfiak halandósága minden korcsoportban meghaladja a nőkét, ez az arány a fiatal középkorú felnőttkorban megfordul, és a nők kerülnek túlsúlyba (1. táblázat). A váltás 35-39 éves korcsoportban következik be: 1998-ban a 36 éves korúak csoportjában a férfiak, a 37 évesek már a nők voltak többen. Sokkal később, mint 1960-ban, amikor az adatok szerint a nemek aránya már a 20-24 évesek korcsoportjában megfordult.

Az idősebb korcsoportok felé haladva egyre növekszik a nők és férfiak közötti arányeltolódás. A különbség 1960 óta lényegesen emelkedett, akkor a legidősebbek között 1,5-szer annyi nő volt, mint férfi, 1999-re viszont már 2,5-szer annyi.

Az idősebb korcsoportokat jellemző nőtöbbség egyben azt is jelenti, hogy magas az özvegy – részben egyedül élő – idős nők száma a népességben. A demográfiai öregedés, pontosabban az időskorúak társadalmi helyzetének vizsgálatakor ezért külön figyelmet kell fordítani az időskorú nők növekvő számára és családi, egészségi, szociális stb. helyzetükre.
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.15 0 0 67
Mumu!

arra kérdésedre nem válaszolhatok:

"hogy miert konstans a fiuk-lanyok szuletesi aranya minden normalis korulmenyek kozotti helyzetbe (tehat 51 % leany-49% fiu) es ha nem az miert hozza rendbe az aranyt a "termeszet" ha valami muuton azt az emberek megvaltoztatjak (haboru peldaul)."

mert ezzel szemben a valóság ez:


A nemek aránya szinte az egész világon úgy alakul, hogy a születések kb. 51,5 százalékában fiú jön a világra – 106 fiú jut 100 leány-születésre –, aztán az arányuk folyamatosan csökken, mert a hímneműek esendőbbek.

és ennek magyarázatát alább már megadtam. (Haranggörbe)

tehát e miatt nem kell ezoretikus magasságokba amelkednünk ,s nem kell keresni a nagy tervezőt...


a többihez meg már magad is eljuthasz!


Mihez kell még a kérdéskörebn a nagy tervező? Mit hagytam ki?
Előzmény: Mumu (64)
KanOne Creative Commons License 2005.02.15 0 0 66
Mumu azért remélem engem is olvasol, neked fordítottam a cikket ...
:)
Előzmény: Mumu (64)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.15 0 0 65
Ivararány- befolyásoló mechanizmusok (és házasodási döntések)Az ivararányok tárgyalásakor láttuk, hogy a szülõk hatékonyan befolyásolhatják utódaik nemét, annak függvényében, hogy adott szituációban melyik ivarú utódnak magasabb a fitness-visszatérítése, és így a populáció eltérhet az 1:1-es fisheri aránytól. A sex allocation theory szerint, ha eltérő a fiak és lányok értéke (fitness-visszatérítése), érdemes a kifizetődőbb utódba invesztálni. Ennek megfelelően a szülők embereknél is többet fektetnek az értékesebb utódba, és az és ivararányt is eltolhatják.

Ha az effektív ivararány (OSR) eltolt valamelyik ivar felé, a születéskori ivararány a ritkábbik ivar felé módosulhat
Finnországi preindusztriális populációkban az anyakönyvek tanúsága szerinti ivararány eltol OSR esetében a ritkább ivar gyakoribb születését mutatta. Így volt ez a háborúk utáni Európában is, a sok férfiáldozatot követelő idők uatán több férfi született.

Kínában pl. a fiak jóval értékesebbek a lányoknál, mivel az ősi hagyomány szerint a házasodástól kezdve az asszony a férje családjához tartozik, szülei öregkorukban így nem számíthatnak az lány anyagi segítségére. Ezért a szülõk általában nem állnak meg a gyerekcsinálással, míg fiú nem sikerül (a fiú nem kerül más családhoz, így a saját szüleit tartja el, együtt a feleségével). A szigorú népességszabályozás miatt (egy utód engedélyezett csak, falun kettõ) a lányutódot eltitkolják, és így nem iskolázzák, nem viszik orvoshoz, esetleg magára hagyják. Az ivararány így erõsen a fiúk felé mozdul, ami viszont azt a problámát eredményezi, hogy tíz-húsz év múlva kínaiak milliói nem jutnak majd feleséghez.

A hozomány a szülõi befektetés egyik speciálisan humán, igen elterjedt formája, mely nagyban növelheti kapója értékét, így sikerességét is.

Egy összkultúrális felmérés szerint a társadalmak 66%-a házasodáskor a fiúval adja a hozományt, ezen népek 90%-a poligám. Lánnyal csak 3%-uk adja, de fõleg a monogám társadalmaknál (50%-ban). Mi lehet a különbség oka?

Az embernél is a férfiúi a versengõ nem, és egy ilyen komoly fegyver, mint a hozomány, igen megnövelheti tehetõsségét, státuszát, és így esélyét a nõgyûjtõ versenyben. Fõleg ott lehet hatásos, ahol az operacionális ivararány (OSR) a férfiak felé van eltolódva, valamint a poligín népeknél. Poligíniában tehetős hímnek nagyobb esélye van, hogy sok unokát nemzzen, mint a gazdag lánynak, emiatt a család õt favorizálja. A nyugati kultúrákban is mûködik a mechanizmus, a gazdagabb családoknál az örökséget gyakrabban hagyják a fiúra, mint a kevésbé tehetõs famíliák. A tehetõsségük ebben az esetben is vonzóvá teszi õket. Természetesen itt már nem a szaporodási siker a lényeg, de a preferencia megõrzõdött.

A lánypreferencia ritka, és általában különleges oka van.
•Magyar roma populációknál a lányok értékesebbek, mert nagyobb az esélyük a felfelé házasodásra (magyarokkal). Ezért a romák többet fektetnek lányokba, mint a nem cigányok (több lány születik, kevesebb lánymagzat vetél el, a lányokat többet szoptatják és iskolázzák).
A kenyai Mukogodo törzs nemrég tért át a vadászó életmódról a pásztorkodásra. De rossz legelõik és kis tapasztalatuk miatt nem tudnak olyan vagyonra szert tenni, mint a szomszédos pásztortörzsek. Így fiaik sokkal kevésbé esélyesek a lányvadászatban, mint a nagyobb vagyonú szomszéd legények. Viszont azoknál kevés a nõ, így lányaik értékes források azok számára. Emiatt lányutódaikra több energiát pazarolnak, többet viszik orvoshoz, stb.

Ha a nõvel jár a hozomány, az általában a jó hím csábításának az eszköze. A monogám társadalmaknál a jó minõségû (gazdag, odaadó) férfiak nagy elõnyt jelentenek a gyereknevelésben, a hozomány ilyen preferencia-befolyásoló eszköz lehet.
Előzmény: Mumu (64)
Mumu Creative Commons License 2005.02.15 0 0 64

Jogosaka kerdeseid en is felteszem oket.Mert tudom hogy nem kapok ra pontos valaszt igy meghagyom valszolatlanul is.De nem teszek oda valasznak egy csak empirikus(es a mi eddigi ismeretink hivhatjuk ugyan tudomanynak meg mindig empirikusak a nagy egesszel szemben) tapasztalatbol zsarmazo kovetkeztetest.

Meg mindig nem valaszoltal (nem is lehet) hogy miert konstans a fiuk-lanyok szuletesi aranya minden normalis korulmenyek kozotti helyzetbe (tehat 51 % leany-49% fiu) es ha nem az miert hozza rendbe az aranyt a "termeszet" ha valami muuton azt az emberek megvaltoztatjak (haboru peldaul).Azert nem valaszolsz ra ,mert nincs ra valasz a materialista szogbol..persze felhozzol kulonbozo megfigyleseket a gorbeket is ,de a lenyeges kerdest nem tudod megvalaszolni

-:)

En sem.

De felismerem hogy valami kivulrol tartja ezt a proporciot mert a felek nem tudjak maguk meg most (lehet kesobb igen de akkor kivancsi vagyok a termeszet valaszlepesere is) kedvuk szerint megvaltoztatniteaht valaki tervezi ezt,valaki igy tartja lehetsegesnek hogy tobb no kozul maradjon a szukseges termekeny arany ..

Annelkul hogy ennyire tudasitanam mint ezt a peldat,vannak persze mas  halmazok  torvenyenek megfelelo megtamadhatatlan aranyok,amelyeket a biztositok leginkabb hasznalnak a valoszinuseg szamitasukba :a balesetek szama,a betoreek szama  stb.

Nem mondom hogy pont ezt tervezi a tervezo de azt igen hogy ezek exponensei olyan esemenyeknek amelyeket szabalyszeruen ,nagysagokban ,merni lehet tehat leolvashato egy lathatatlan tervrol...

Előzmény: tEKErcs (61)
Mumu Creative Commons License 2005.02.15 0 0 63

Kedves Gabor,elsosorban koszonom hogy itt vagy.

Visszaternek akkor en is a prostituciora valoszinuleg egy egesz mas szogbol inkabb mint jogasz de mint egyszeru kozlegeny is...

Mint kozlegeny:miutan olyan oreg vagyok mint a ketvilaghaborukoz,nyugodtan beirhatom:egyszer eletemben voltam kozlegeny,inkabb egy kamaszos mulatsag utan,ket masik osztalytarsam tarsasagaban.Persze az a kep,a tiltott prostitucio egeszen mas mint a mai luxus.Nos,miutan nem ez volt az elso tapasztalatom a nokkel a dolog inkabb elszomoritott es kozben ugy sajnaltam a szemelyt ,kint vart ugyanarra a ket tarsam,hogy semmi oromet nem okozott inkabb ugy ereztem hogy egy ember kiszolgaltatottsagat hasznalom ki.Ennyit a kozlegenyrol.

A jogaszt mar egy szervezett (persze akkor nem ugy hivtuk,ezzek a 60-as evek vege) prostitucio fonoksegevel hoztta osszea sors, akiknel a nok alkalmazottak voltak.Megtalaltam ugyanazt a hangulatot mint egy uzemben.A holgyek egy ressze veszelyztetve volt mert mindenhova kuldtek (ilyen esetel kerultem szembe) mig voltak olyan haziasszonyok is  akik vagy plusz penzert de ...igenis..egy paran orombol,perverziobol,a veszely szeretetebol csinaltak.Igy nem jutottam egy mindenkire altalanosithato velemenyhez.

Itt a forumon van egy kozben elszunyadt topicom a prostituciorol amelyben megtalalsz egy nagyon kedves -bator es okos-luxus volt prostit-aki vallalta annak idejen szemelyes megjeleneset is egy
Mumu talalkozon.Nemreg lett edesanya es remelem boldog ember.O szivesen volt az es egy bizonyos szellemi folenyt (vagy o annak tartotta) produkalt maganak ,onnan nezte sajat magat es foleg a freier-eket.

Ismertem egy orvost es egy tanart(egyetemi tanart) meg otthon akik volt prostikat vettek felesegul es jol jartak veluk,egyiket a halalaig tudtam kovetni...tehat nem jott kozbe semmi meglepetes.

Nos ,jogaszkent ezzek utan azt hiszem hogy a mai prostitucioban mar nem biztos hogy ki kell zarni  az oszton kivansagat megf a meg a prostik oldalarol sem(nem beszelek a keleteuropai lanyok elso eveirol nyugaton).A jobbik minosegu ember,jobb minosegu szerelmet is arul es ahhoz valoszinuleg egy ido utan foleg miutan fuggetlen lesz az elso sztriciktol ,megszedi magat annyira hogy szabad legyen  szamara a masik tarsadalomba valo belepes (igy csinalta a mi ppiros neven iro nettarsnonk is ).

En ki allok a prostik tarsadalmi vedelme mellett,a maximalis onkentes befizetesen alapitott egeszsegugyi es nyugdijbiztositasuk mellett,hajlando vagyok mestersegnek elfogadni miutan ugy latom soha nem  lehet majd megtiltani hogy egy bizonyos helyzetben egy asszony ne hasznalja fel masra is a testet mint szerelemre...

A ferfi resszerol persze a prostitualt lehet  csak egy mechanikus kiegeszitesi targy,de az is  sokszor megtortenik hogy a gyulolete targya lesz,mert elvarna ha mar tetszik neki az asszony hogy uralkodhasson rajta es teljesen birtokba vegye.Neha meg szerelmes lesz bele,ez aztantragedia ha a masik inkabb a mesterseget valasza...

Nehez,nehez.

Előzmény: Mr Spock (62)
Mr Spock Creative Commons License 2005.02.15 0 0 62

Kedves Laci,

 

Ne haragudj a kesesert, most vettem eszre csak hogy reagaltal a hsz-omra.

 

erzelem-eszme relaciot  ugyananak veszuk csak Te  az osztonnek adod a prioritast,,igy felmented az embereket a tetteik konzekvenciajatol

 

Felmentem? Egy pillanatra sem. Es még csak azt sem allitottam, hogy az osztonoknek adom a prioritast. Pusztan azt allitottam, hogy az osztonok szerepe tobb mint azt az emberiseg hajlando elismerni (ez elmeletileg lehet ugy is igaz, hogy egy adott kerdesben [mondjuk] az emberiseg azt hiszi hogy az osztonok szerepe 10 szazalek, holott igazabol 40 szazalek. Ettol meg nem lesz prioritas, csak "nagyobb szerepe van mint hiszik).

 

En azt hiszem hogy a tarsadalmi faktor eppen hogy gatlaskent mukodik az osztonok felett

 

Ez igy igaz. A kerdes az, hogy mennyi az oszton, mennyi a gatlas, es a kettonek mi a viszonya. Visszaterek a prostituciora, mert enszerintem az az egyik legjobb pelda.

A prostitucio eseteben az emberiseg egyszeruen "kiallitotta" az oszton szerepet, es az egeszet "csak ugy" tarsadalmi alapokra helyezi. "A prostitucio a legosibb szakma" mondjak, de senki nem analizalta hogy MIERT. Te peldaul lattal mar egy kimerito, reszletes analizist errol? Mert en nem.

 

plane hogy mar a keresztenyseg kozepkori fazisatol belenk lett plantalva ahaz osztonok lenezese es a felelem az osztonok eluralkodastol  

 

Igy igaz. Na de ez mennyiben bizonyitek arra, hogy az osztonoknek tenyleg nincs szerepuk, vagy elhanyagolhato a szerepuk?

 

Gabor

Előzmény: Mumu (20)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.14 0 0 61
a hős és okos nagy tervezőt ki tervezte? vagy a sok közönségesből kiválasztódott?


a nemek eltérő aránya.

na ez életkortfüggő, szignifikánsab több férfi születik mint nő, az kor előrehaladtával az arány mégis a nők javára billen.

Minden mérhető paramétert nézve a férfiak haranggörbéje laposabb.
Több köztük a zseni több az idióta, stb.

a nemek változó aránya az állatvilágban is általános és döntően függ az erőforrásoktól a populáció méretétől, a valamint a rendelkezésre álló tértől... de hat rá a környezte ezernyi tényezője köztük a stressz.
az ember az élővilág része, nála sem működik máshogy...


a fizikai kémia törvények a földtől való távolságtól függetlenek.

na szóval ki tervezte az intelligens tervezőt? Egy kevésbé intelligens, vagy egy intelligensebb?

és hogyan került a terv végrehajtásra, mi közvetíti a tervező információit? Hogyan materializálódik az idea???

Előzmény: Mumu (57)
KanOne Creative Commons License 2005.02.14 0 0 60
Hehe, ma van Valentin-nap.

KanOne Creative Commons License 2005.02.14 0 0 59
A fordítás olyan, amilyen, a lényeg kihámozható belőle ...

Daughters preferred?
http://sheknows.com/about/look/943.htm

"In her study, Dr Brockmann has analysed representative data on 5,854 women born between 1892 and 1978. She could show that in the first part of the 20th century most women preferred sons. If the first child was a boy, the time lapse to the second birth was two years longer than if it was a girl."

Tanulmányában dr. Brockmann 5854 nőből álló reprezentatív mintát analizál, akik 1892 és 1978 között születtek. Rámutat, hogy a 20.sz. első részében a legtöbb nő a fiúkat preferálta.
Amikor az első gyermek fiú volt, a második szülésig eltelt idő 2 évvel hosszabb volt, mintha lány születik.

"After World War II, the gender preference changed. In West Germany, boys and girls were welcomed equally. In contrast, East German women born after 1950 reveal a significant girl-preference. More than 65 percent of the women who had a boy first had a second baby. But only 58 percent of women who had a girl went on to have another child. The median waiting time was five years after a boy and six years after a girl."

A II. vh. után a nemek preferenciája megváltozott. Nyugat-Németországban a fiúkat és lányokat egyenlően fogadták.
Ezzel szemben a Kelet-Németországban 1950 után szült nők között határozott lány-preferencia mutatkozik.
A nők több, mint 65 %-ának született meg az első fia második babaként.
De csak a nők 58 %-ának született lánya, aki további gyermeket vállalt.
Az átlagos várakozási idő 5 év volt fiúk, és 6 év volt lányok után.

"One explanation could be the socio-economic status of women in East Germany. The socialist regime promoted a high level of female participation in the labor market. As a consequence, daughters became not only caregivers but also a breadwinners."

Egy lehetséges magyarázat erre a nők szocio-ekonomiai státusza Kelet-Németországban. A szocialista rezsim előtérbe helyezte a nők tömeges megjelenését a munkapiacon.
Következésképp, a lányok nemcsak gondviselők, gondozók, hanem kenyérkeresők is voltak.


KanOne Creative Commons License 2005.02.14 0 0 58
"Egy nem is nagyon messzi pelda:Lengyelorszagban es Nemetorszagban ahol a masodik vilaghaboru ezzen a relacion tul sokkal tobb ferfit pusztitott el mint not,masfel-ketgeneracio alatt -egy generaciot a most szokasos 25 evben szamitva,helyre jott az egyensuly,tehat nagyon sokkal tobb fiu szuletett a katasztrofa utan mint leany...Nem letsz ebben a zervezo/tervezes intelligens aktusat ?"

Ha megengeded ...
A lényeg : 50 év alatt kipusztulnak azok a generációk, melyek "féloldalasak" lett.
Aki 1945-ben 25 éves volt, az 1995-ben 75 éves, aki 45-ben 35 volt, az 95-ben 85 éves.... stb.
A háború után mindenhol (a vesztes országokban is) az emberek fellélegeztek, sokkal több gyerek született, mint más időkben.
Ez a generáció már természetesen nem volt féloldalas.
... és nagyon fontos, hogy a 60-as, 70-es, 80-as években rengeteg FELNŐTT bevándorló érkezett, akik között valószínűleg jókora túlsúlyban voltak a férfiak (először vendégmunkások, majd állampolgárok).

Tehát 1995-re tökéletesen kiegyenlítődött a két nem, ez nem olyan furcsa.

u.i.: a sokkal több vh. utáni német fiúgyermek születéséről ha valaki tud, kérem linkeljen valami statisztikát, mert ez tényleg érdekes, ha így van !
Előzmény: Mumu (57)
Mumu Creative Commons License 2005.02.14 0 0 57

Fogalmam sincs..mintahogy ezt az elnevezest is most kolcsonozom ettol a tanulmanytol.Csak egy dolog nem ketseges a szamomra...hogy mi,ma, nem vagyunk kepesek ezt a kerdest megoldani..

Ugye jol ertettel meg? Talan szilogizmusban:

A mi vilagunk =tokeletesen megmagyarazhato materialisan.

Nem csak a mi vilagunk letezik

Az eddigi ismereteink szerint egy sor dolog maskep megy meszebb elhelyezett kornyezetbe

Nem minden olyan mint a mi vilagunkban

Tehat van mas vilag is.

Annak valoszinuleg van egy masik logikaja

Ha pedig masik logikaja van lehet masik magyarazata is.

Meg is az egesz osszefug.

Ha pedig az egesz osszefug van egy terv.

A tervnek szerzoje.

Hogy a szerzo alakja milyen -nem tudjuk

Egyesek inkabb Istenek nevezik el es az  oseik eddigi hite szerint foglalkoznak vele.

A hit azt az erzest kozvetiti hogy nincsenek egyedul es hogy a hirdetek ertekeket be kell atrtani,arra lehet epiteni az orientaciojukat az eletben

Ezert egy masik valosagba megjutalmazak oket.

Ez jo es belso nyugalmat es a feleloseg egy resszenek az atharitasaval belenyigvast is adhat.

A tervezonek mindegy.Az eloknek nem.

A tervezetnek /tervezet strategiaja csak a mi vilagunkban megismerhetok szamunkra.Az egy vilagosan megtervezett vilag ahol nem az alanyok szamitanak (a termekek) hanem az hogy mikepen mukodik allandoan magukbol krealva az elet valtozasaihoz kotelezo  variansokat mutaciokat az itteni szekcioja a kozmosnak(evolucio,szelekcio).

Mi a szellem,a megitlesek vegyi formulaja?

Es hogy magyarazod meg a valosszinuseg szamitas torvenyeit.Hogy a vilagon  51% korul vannak a nok es 49 % korul a ferfiak.Hogy ha ez a relacio valami eroszakos aktus miatt eltorzul (lassd vilaghaboru vagy emigracio) a kovetkezo generacional mar eszreveheto a demografiai korrekcio.

Egy nem is nagyon messzi pelda:Lengyelorszagban es Nemetorszagban ahol a masodik vilaghaboru ezzen a relacion tul sokkal tobb ferfit pusztitott el mint not,masfel-ketgeneracio alatt -egy generaciot a most szokasos 25 evben szamitva,helyre jott az egyensuly,tehat nagyon sokkal  tobb fiu szuletett a katasztrofa utan mint leany...Nem letsz ebben a zervezo/tervezes intelligens aktusat ?

Ja,meg valami:mi a szellem mataerialsi formulja.Azt tudjuk hogy a synopszisek -feherjek kozvetitenek de mit ? Es hogy lesz belole szellemiseg ?

Ez sincs kivul az egszen csak nem ismerjuk pedig ismerjuk magat az agy anatomiajat es fiziologiajat is.

Azt is tudjuk milyen hormonok kivalasai  provokaljak az oromet (serotonin),banatot,de mi az orom vegyi formuljam, a panike ?

 

Lehet hogy erre az utolso kerdesemre talasz a tudomanyban magyarazatot mert nem vagyopk  olyan otthonos a kerdesben de az elobbire mily a magyarazat?

Előzmény: tEKErcs (54)
KanOne Creative Commons License 2005.02.13 0 0 56
Teljesen OFF :

FILM !!! JÖN ! JÖN ! JÖN !

Galaxis útikalauz stopposoknak
http://origo.hu/filmklub/20050128galaxis.html

Hivatalos honlap :
http://hitchhikers.movies.go.com/main.html

tEKErcs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 55
volt egy haverom aki egy idejig ezeket játszotta

86, 87, 88, 89, 90 modván hogy nem akar osztozni és izgulni. (Az eslő szám beolvasásától már örülhetne :-)
WEgy másik nagyobb tudós volt, ő duplán játszotta a számokat, szinteén a felezés elkerülésére. (Egyszer néhány éve 15 ötös volt, ennek mi a valószínűsége?)
Előzmény: KanOne (53)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 54
és ki tervezte (teremtette?) az intelligens tervezőt?

(Szerintem mi, de hát ezt nem hiszem hogy eldönthetjük :-)
KanOne Creative Commons License 2005.02.13 0 0 53
Erről az intelligens tervezésről eszembe jutott valami.

Lottózom (tényleg, egy szelvénnyel minden héten).
Morfondíroztam rajta, hogy állandó jelleggel az 1,2,3,4,5 számokat fogom megjátszani, hiszen PONTOSAN akkora az esély a telitalálatra, mint minden más kombináció esetén.
Ezzel, ha mégis kihúzzák a számaimat, nem kell osztoznom mással, hiszen ki olyan hülye, hogy az első öt számmal játsszon ?

3-4 hónapja hallottam a rádióban a Szerencsejáték Rt. egyik munkatársát, akit arról kérdezgettek, melyek azok a számok, amiket a lottózók "szeretnek", a legtöbbször játszanak meg ?
"Ilyen kiemelt szám nem nagyon van, de pl. kedvelt kombináció az 1, 2, 3, 4, 5, és a 10, 20, 30, 40, 50 mivel sokan úgy gondolkoznak, más nem lottózik ezekkel a számokkal. Ezekre a kombinációkra hónapról hónapra több százan fogadnak."

:(((

Témánkhoz visszakanyarodva : azért tűnik mestermunkának, és intelligens tervezőmunkának az, amit látunk, mert a "selejt" eltűnik.
Csodálatosa természet, és minden élőlény ?
Igen, az, mivel nem is lehet más, mint csodálatos...

A "Fenntartható fejlődés" előadásokon Végh István tanár úr megemlítette, hogy a földi életünkhöz szükséges fizikai állandók, határok és mértékek rendkívül keskeny sávban kell legyenek, hogy a bolygó, amin élünk, így működjön, és ne másképp.
Azaz ezen állandók iciri-piciri megváltozása nem megváltoztatná, hanem egyszerűen lehetetlenné tenné a jelen körülményeket.

A konklúzió többféle lehet.
1. valaki végtelenül finom módon beállította a világot, és megteremtette az életet.
2. a világ véletlenül lett ilyen, amilyen, és nem tudnánk megfigyelni egy rosszul működő verziót, hiszen nem léteznénk mi sem.
Azaz, amit látunk, tapasztalunk, annak szükségképp optimálisnak kell lennie, egyszerűen ez az egy, amit megfigyelhetünk.

Mi a véleményetek ?Előzmény: tEKErcs (52)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 52
engedj meg egy kérdést? Mi indokolja az intelligens tervezést?
és mitől intelligens az?
Előzmény: Mumu (51)
Mumu Creative Commons License 2005.02.13 0 0 51
A masik temakornel valszoltam a megjegyzeseidre.Itt csak annyiban vitatkozok hogy megismetlem:Az evolucio ugy ahogy a foldon kovetheto nem mond ellent sot alatamasztja a modernul megmagyarazott intelligens tervezest.Szandekosan nem perszonalizalok.Maradok a nem nelkuli,arc nelkuli sot szemelyeseg belkuli intelligens tervezesnel.Es nagyon szeretnem ha betekintenel Teilhard de Chardin,Kung barmelyik munkajaba  is..
Előzmény: tEKErcs (47)
tEKErcs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 50
arról nem beszélve ghogy a kreacionisták mintegy azt állítják, hogy a nagy tervező az embert mint végső célt alkotta meg, ha meg mégsem akkor miért ?

Mert be kell látnunk hogy az emberiség úgy fog kihalni hogy földtörténeti korszakot (réteget) nem fog maga után hagyni.... (egy szemvillanás az emberlét a skálán)
Előzmény: KanOne (49)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!