Agárdy Gábor kiváló színművészünk halálával ismét eggyel kevesebben vannak a Nemzet Színészei. Ismét tippelésre kérlek benneteket: vajon kit választanak Agárdy Gábor utódjaként a Nemzet Színészei közé? Szeretném azonban a szabályokat egyértelműen rögzíteni, ezért arra kérlek benneteket , hogy maximum 3 nevet jelöljetek meg az általatok vélt valószínűségi sorrendben. Első körben azok között fogok sorsolni, akik a "nyertest" első helyen eltalálják. Ha ilyen nincs, akkor értelemszerűen a második és a harmadik helyen megjelölt személy számít. A nyertesnek küldeni fogok egy Agárdy Gáborról szóló könyvet. Legyen szerencsétek! :)
A szakma eleve megosztott volt, erre rájátszottak, és kihasználták egyes emberek sértettségét, de hát ilyen a politika. Meg a popszakma. Egyébként Eperjest soha az életben nem választanák be, Sinkó 2015-ben meghalt, Mécs szerintem nem kapta volna meg, a többiek talán.
Hogy aztán egyes választásoknak mennyire vannak politikai okai, jó kérdés. Lehet szakmának, ízlésnek, személyesnek is nevezni, csak hát ezek a dolgok összefonódtak (és nem 2014 óta, hanem sokkal régebben!).
Hogy ezért kizárólag a jelenlegi kormánypártot terhelné a felelősség, ez a te, meglehetősen egyoldalú véleményed, de valójában itt évtizedes, azt hiszem, inkább személyes ellentétekről van szó, amit a politika kihasznál, milyen érdekes. :)
Egyébként tényleg nem szerencsés tisztán ilyen színezetet adni a választásnak, de ha azt gondoljuk, hogy itt kizárólag szakmai alapon kerültek be, akik bekerültek, hát izé.
Mint említettem már, a személyes szempontok nyilván meghatározók, amit persze nehéz kikerülni. Ha van egy társaság, aminek van kb 10-11 aktív tagja (egy ugye meghalt, meg általában van 1-2, aki már nagyon rossz állapotban van), akkor az óhatatlanul kissé belterjes lesz.
Hogy szerencsés volt -e a Nemzet Művésze címmel színészeket is kitüntetni, szintén jó kérdés, bár úgy is lehet érvelni, hogy így akár plusz 6 (tételezzük fel, hogy) arra érdemes ember részesülhet jelentős állami elismerésben! Így is meg lehet közelíteni, persze ez egy jóhiszeműbb megközelítés, mint a tiéd, aki eleve a rosszat látja ebben.
Egyébként pont Törőcsik Mari pl megkapta mindkettőt, ő volt a Híd. És úgy tudom, semmi akadálya, hogy valaki ide is bekerüljön, csak akkor választania kell, hogy melyik juttatást kéri (nyilván a többet fogja választani, ami ha jól tudom, jelenleg a Nemzet Művészének jár).
Ha meg szociális szempontból választanak tagokat, hát jó, végül is, megtehetik. És lehet úgy is nézni, hogy kapja meg más is. Kérdés, pl Schubert Éva vajon miért nem kapta meg? Huszti Péter 2014-ig, amikor már 70 éves volt, miközben pl Molnár Piroska már kb 65 évesen megkapta?..
Azért egy ilyen alapjában véve szimpatikus kezdeményezést is milyen profin sikerült megosztóvá tennie az állampártnak.
Eleve az ő idejükben, az ő jóváhagyásukkal lett kitalálva ez a Nemzet Színésze cím és talán valami pillanatnyi gyengeségből, felületességből rá is bízták a beválasztottakra, hogy innentől válasszák is maguknak majd mindig az új tagokat. Merthogy bölcsek(?). Vagy tudom is én. Aztán tizeniksz évvel később a nagy alkotmányozó nemzeti együttműködésük annyira együttműködőnek bizonyult, hogy már-már afféle "ellendíjként" létrehozták ugyanazt a díjat, pepitában (gyakorlatilag ugyanaz az elnevezés, ugyanaz a havi járadék, nagyjából ugyanazon bekerülési kritériumok) - csak éppen most már fideszes testület bizottsági tagjai által meghatározott újonnan bekerülőkkel. A saját díjuk ellenében/mellé muszájnak érezték, hogy legyen egy fideszes nemzet színésze cím is.
Addig olyanokat választottak maguk mellé az eredeti társulat tagjai, mint Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Király Levente, Haumann Péter - ugyan ki nézte, hogy melyik párt szimpatizánsai? Én a mai napig nem is tudom, mert nem érdekel és szerintem a többség így van ezzel. De nem a fidesz! Ők aztán nyilvántartják, hogy ki az elkötelezett fideszes és aki nincs a listájukon, az mind ellenség, mind "baloldal". Ők maguk szorítják a "saját színészeiket" ezzel a politikai csatározások sorába, mert annyira erőltetetten akarják demonstrálni, hogy ki milyen "értékek mellett áll ki", hogy mindent csak a politikán, a kultúrharcon keresztül rángatva képesek meghatározni.
Én azt gondolom, hogy ha nincs ez a Fideszes Nemzet Színésze cím (a Nemzet Művésze színházi szakága, ugye), előbb-utóbb bekerülhetett volna Béres Ilona, Huszti Péter, Mécs Károly, Sinkó László, sőt, még szerintem Reviczky Gábor is valahol-valamikor az eredeti Nemzet Színésze társaság tagjai közé, hiszen valóban: a munkásságuk, életpályájuk alapján tökéletesen megérdemelnék. Így viszont, hogy megkapták külön ugyanezt a címet a fidesztől (a mikutyánkkölyke pecséttel), totálisan okafogyottá vált, hogy valaha is a Nemzet Színészei közé beválasszák őket, hiszen van egy ilyen címük jelenleg is, ami a halálukig szól, a hozzá tartozó apanázzsal együtt, ami szintén nagyságrendileg azonos összeg és pl személy szerint én egyiküktől sem sajnálom, tettek annyit, hogy ilyen megbecsülésben fejeződjön be az életük, lehetőleg minél később.
A másik "belterjes társaság" pedig 2014 (a Nemzet Művésze cím létrehozásának éve) eleje óta, azaz az elmúlt kerek tíz esztendőben 14 alkalommal kényszerült új tagot választani, ebből hétszer az itt sokat emlegetett Kaposvár-Szolnok-Katona tengely mentén történt a kijelölés, hétszer pedig nem, tehát fele-fele az arány. Ha egyszer a díj odaítélésénél lényeges, mostanában hatvanas-hetvenes éveibe lépő generációnak egy jelentős része megfordult e három emlegetett színházban 1970 és 1990 között, szerintem nehéz őket kikerülni és zárójelbe tenni, hogy hát pihentessük egyelőre a Cserhalmit, mert a kiskunmajsai népi színjátszó körben is voltak azért tehetségek, adjunk nekik is helyet itt, a Nemzet(i) asztalánál. Lehet sorolni, hogy mennyi mindenki maradt ki az elismerésből - pláne a (korai) halálával sajnos véglegesen -, de ez is inkább azt bizonyítja, hogy mennyi jó, szerethető, tehetséges színésze van az országnak, hiszen az a szűk kis kör, aki viszont megkapta, nos, azokra nehéz rásütni, hogy érdemtelenül kapta volna.
Lehet, de egyikünk se tudhatja mi jár a jelenlegiek fejében. Egyébként Törőcsik egyben a Nemzet Művésze is volt... De ilyen logika mentén, akkor már Huszti is kiesik és egy csomó lentebb felsorolt, akik jelenleg már a Nemzet Művészei.
Mert bár mostanra teljesen elvesztette a realitásérzékét és vállalhatatlan szakmai/emberi berkekben, de anno nagyon sok nagyszerű alakítást tett le az asztalra.
Semmilyen szabály nem írja elő, hogy férfi helyére csak férfit lehet, jól lehet, valóban ez a gyakorlat. Rém igazságtalan, mert így mindig 7 férfi és 5 nő lesz.
Jelöltjeim, akiknek örülnék, ha megkapnák ezt a címet: Harkányi Endre, Szilágyi Tibor, Bálint András, Huszti Péter, Kern András, Gálvölgyi János, Gálffi László, Hegedűs D. Géza, Mucsi Zoltán. Kulka János, Csuja Imre, Mácsai Pál, Scherer Péter.
Egyrészt érződik, hogy szolidaritás és sógorkomaság van brancson belül. Husztira kéne szavazniuk, de ő egészséges. Meg utálják, mert olyan szerepeket játszott el, aminek közelébe se ér pl. L. ZS. ..
De nézzétek át a 817-es hozzászólást.. hány szinésznő van a névsorban? Édes hazám, borogass!
Benedek Miklós halálával rövid időn belül, ismét eggyel kevesebben vannak a "Nemzet Színésze" cím kitüntetettjei.
Sajnálom, hogy Benedek Miklós igen rövid ideig élvezhette a megérdemelt címet.
- De vannak akik a "Nemzet Színésze" jelenlegi névsorából (11 fő-ből) több éve élvezik a címmel járó díjat.
( Mint Király Levente 18 éve, Bodrogi Gyula 16 éve,Tordy Géza 16 éve, Molnár Piroska 13 éve, Cserhalmi György 10 éve,
Szacsvay László 9 éve. Érdekesség, hogy Cserhalmi György 75 éves, 2014-ben kapta a díjat, 65 évesen! Egyben Ő a legfiatalabb is!)
- Az elhunyt (25 fő) díjazott közül is voltak akik szintén több éven keresztül részesültek a díjban.
( Mint Máté Erzsi 23 évig, Törőcsik Mari 21 évig, Berek Kati 17 évig, Psota Irén 16 évig, Avar István 13 évig, Haumann Péter 12 évig, Garas Dezső 11 évig, Kállai Ferenc 10 évig.
- Visszaolvasva a fórumon, a régi fórumozók által javasolt színészek közül akárki is kapja majd a megtisztelő címet, örülni fogok. Mert én már nem is tudnám eldönteni - de nem is tisztem -, hogy ki érdemli meg a legjobban?!
Örülnék azonban, ha az "Ítészek" nem a legbetegebb, a legidősebb kollégát jelölnék, mint anno a 91 éves Gera Zoltánt 2014-ben, aki abban az évben el is hunyt?! (És van egy jó pár hasonló eset, amikor alig élvezték a kitüntetést, és vele járó anyagiakat.)
Egyébként, régót nem tettem javaslatot, mert pár évig Schubert Éva volt a "jelöltem," majd Venczel Vera, de halálukkal okafogyottá vált a dolog. (Megjegyzem. hogy a 87 éves korában (2017-ben) meghalt Schubert Éva volt a legintelligensebb magyar színésznő. Aki öt-hat nyelven beszélt, tanított, tanítványai imádták, és a közönség is.
(És Schubert Éva sem ősöm, sem ismerősöm nem volt, csak úgy objektíve!
Venczel Vera pedig még Kossuth-díjat sem kapott! Én Gálvölgyi János, vagy Nagy Feró helyett neki adtam volna!
Mert megérdemelte volna! Szerintem. Természetesen tudom, hogy a díjak nem "járnak", csak "adhatók". )
- Ha most Koltai Róbert kapná meg a megtisztelő címet, annak is örülnék. Habár, nincs Kossuth-díja. De legalább a Halhatatlanok Társaság tagja. Sok olyan jó színész van, akinek vajmi kevés díj jutott, pénzes meg pláne!
( Addig az agyonsztárolt Törőcsik Mari művésznő megkapta az összes létező " pici-, kicsi-, közép-, nagy-, még nagyobb-, legnagyobb díjat, meg a három Kossuth-díjat is! Remélem azt is, hogy az utód kijelölésénél már nem működik a falkavezér elv, mint a művésznő idejében?! )
- A Nemzet Színésze díjat 2000-ben 12 fővel, a Nemzet Művésze díjat 2014-ben alapították és és egyidejűleg legfeljebb hetven művész viselheti, az alábbi bontásban:
A lista kb egyharmada nem hogy a Nemzet Színésze nem lesz sohasem, de kimondottan alsópolcos színész. A legszórakoztatóbb Seregi Zoltán. Ő mire kapna? Tutajosért? :)
Akik esélyesek lehetnek a címre: Baranyi László (96), Láng József (89), Lőte Attila (89), Harkányi Endre (89), Koltai János (88), Mécs Károly (87), Koncz Gábor (85), Csikós Sándor (82), Körtvélyessy Zsolt (82), Harsányi Frigyes (82), Ernyey Béla (81), Szilágyi Tibor (81), Németh Sándor (81), Kertész Péter (80), Bálint András (80), Márton András (80), Balázs Péter (80), Koltai Róbert (80), Huszti Péter (79), Kovács István (79), Kovács Lajos (79), Harsányi Gábor (78), Szombathy Gyula (78), Farkas Bálint (78), Trokán Péter (77), Lukács Sándor (76), Benkő Péter (76), Kern András (75), Verebes István (75), Gálvölgyi János (75), Blaskó Péter (75), Papp János (75), Reviczky Gábor (74), Barbinek Péter (74), Nagy Gábor (74), Mikó István (73), Gállfi László (71), Hegedűs D. Géza (70), Dörner György (70), Gyabronka József (70), Cseke Péter (70), Seregi Zoltán (70), Eperjes Károly (69), Rubold Ödön (69), Mihályi Győző (69), Derzsi János (69), Máté Gábor (68), Bezerédi Zoltán (68), Bán János (68), Gáspár Sándor (67), Gáspár Tibor (66), Mucsi Zoltán (66), Borbiczki Ferenc (66), Nemcsák Károly (66), Kulka János (65), Hirtling István (65), Szarvas József (65), Rudolf Péter (64), Puskás Tamás (64), Funtek Frigyes (64), Csuja Imre (63), Kőszegi Ákos (63), Rátóti Zoltán (63), Pusztaszeri Kornél (63), Laklóth Aladár (63), Scherer Péter (62), Mácsai Pál (62), Méhes László (62), Lengyel Ferenc (62)
Dőlt betűvel jelöltem a Nemzet Művészeit, valószínűleg nem közülük kerül ki az új tag
Husztit sosem fogják beválasztani, mert a társaságot az egyízlésűség jellemzi (egy-két választás kivételével). Ez pedig a szokásos Kaposvár (Szolnok) - Katona kör.
Ráadásul Huszti Péter a Nemzet Művésze is. Egyébként valóban remek választás lenne.