Keresés

Részletes keresés

HCastorp Creative Commons License 2018.08.04 -1 0 22457

Ez az eljárás kb olyan mintha valaki masszív alkoholista tönkremegy a mája.   Az eljárás annyi lenne májátültetés , és viszlát.   Se megelőzés, se az okok feltárása annak megszüntetése, semmi nem lenne ilyen eseteknél.

 

Az epénél pont ez történik  nyilván azért tehető ez meg mert az epehólyag kisebb jelentőségű szerv mint a máj.    Megtehető az ilyen nagyvonalú orvosi kezelése .   Mellőzése mindennek  , műtét és viszlát. 

 

Nyilván nem ilyen egyszerű ez mert fontos szempont az is  sok komoly bajt okozhat  egy problémás epehólyag és  ezeknek a kizárása.    Szemben azzal az epehólyag hiánya milyen gondokat okozhat.   Nincs egy súlycsoportban a kettő  mert azért epehólyag hiányába nem fog belehalni míg egy hasnyálmirigy gyulladásba igen.

 

Szóval az egész egy igen bonyolult ügynek az egyszerű gyakorlatias kezelése  abból kiindulva , hogy epehólyag hiánya nem világvége.

 

Ha ez az epehólyag annyira fontos szerv lenne mint egy tüdő, szív, agy, máj     pl  akkor  egészen máshogy nézne ki az epehólyagmegtartó program. :)       

 

Bejön a képbe a költséghatékonyság is mint szempont.  

 

Valószínűnek tartom hosszú távon ennek a gyógykezelése bonyolódni fog ,  lesz egy szétválasztása a pácienseknek ki az akinél még menthető , ki az akinél reménytelen és csak a műtét.    

Előzmény: TamásD (22454)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.04 -1 0 22456

Ezt a vizsgálatot pl használják epekő ultrahangos zúzása előtt is.   Mert ha már nincs összehúzódó képessége a hólyagnak akkor minek zúzni a követ.       

 

Ennek nyilván akkor van jelentősége ha az epehólyag megtartása a cél.    Ha a protokollban egyetlen út van a műtét akkor semmi értelme vizsgálni milyen állapotban van a hólyag.  :)

 

Tudom, hogy nincs "epemegtartó út".    Pont erről beszélek, hogy nincs ilyen és ebben lévő lehetőségek azért nincsenek kidolgozva a rendszerben.

 

Ennek sok oka van.    Előkelő helyen benne az, hogy bonyolult, kétséges eredménnyel, költséges, sok orvosi terület, sok munkaórát leköt.    Miközben így is műtét lesz a vége az esetek komoly %-nál.    Akinél pedig nem az lenne  hát így járt. :)

Epehólyag állapotának a felmérése összehúzódó képességének vizsgálata az első lépés lenne csak ebben ,  sorakoznának az orvosi munkaórák a dietetikustól  a  mentálhigiéniáig, és a gyógytornáig vagy gyógyászati célú sportig.         Ennek az előnye az lenne a probléma kialakulásának az okát próbálná megszüntetni.  Ami epehólyag megmentésétől függetlenül  előnyökkel járna azért.    Az kihúzva az opciók közül és egy irány a műtő.      

Előzmény: TamásD (22454)
nonnnnó Creative Commons License 2018.08.04 0 0 22455

Azért is döntöttem a műtét mellett, mert az uh. főorvos szerint kidobandó és semmilyen funkcióval már nem rendelkező hólyagom volt. Ezt az uh. alapján megmondta és nem kellett költséges plusz vizsgálat. Valószínűleg a benne lévő epesár csinálta ki. Véleményem szerint egy lelkiismeretes profi uh. orvos nagy segítség a döntésben!

Előzmény: HCastorp (22450)
TamásD Creative Commons License 2018.08.04 0 1 22454

Van ilyen vizsgálat, és epekövesség esetén kb. 0%-ban végezzük el. Mert nem sok különbséget jelentene. Ha valakinek epekövessége van, és az panaszokat okoz, meg kell operálni és kész, mindegy, milyen az epehólyag összehúzódó képessége. Nincs olyan, hogy "epemegtartó" program.

 

EZ a vizsgálat a HIDA scan, guglizd meg. Egy pici izotópot adnak a delikvensnek, majd gamma kamerával nézik, hogy milyen ütemben veszi fel az epehólyag a kontrasztanyagos epét, mennyi ideig tárolja és milyen ütemben üríti ki. De ezt teljesen másra használják, a különböző kőnélküli épes panaszok esetén lehet hasznos. Sokszor az epehólyag működése elégtelen, pang az epe benne, állandó feszülésben van és fáj. A vége ennek is az, hogy ki kell venni :)

 

Nincs statisztikám, hogy kinek mennyi ideje van panasza. 

Előzmény: HCastorp (22450)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.03 -1 0 22453

Költséghatékonyság szerepe.    Az én esetemben ez 1 évvel késleltette a diagnózist.    Mert nem küldtek azonnal ultrahangra.  Persze én voltam a hülye, hogy azonnal nem rohantam el magánban egyet csináltatni. 

 

Ideális körülmények között valószínű  akkor is elküldenének időnként egy hasi ultrahangra ha semmi panaszod nincsen .   Hátha valamit kezdeti stádiumban meg lehet ezzel fogni.       Nem tudom mennyi ennek a költsége magánban pár ezer forint és azon még keresnek is.  Nem a világvége lehet költségben.   Persze 10 millió emberre az is sok milliárd ft.  

 

Előzmény: TamásD (22449)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.03 -1 0 22452

Amit mondasz Tamás , hogy ez egy folyamat.   Nyilván mert kezdődik azzal valami miatt növekszik a kő.   Ennek vannak okai.  A folyamat vége pedig az mikor már károsodott a hólyagja, vagy az epeáramlása olyan szinten, hogy sokszor rosszul van.

 

Ebben a folyamatban ha még abban a stádiumban amikor még visszafordítható sikerül beavatkozni,   lehetne sok csodás gyógyulást összehozni.

 

Ez pont ugyanaz mint bármelyik szerv,   mondjuk egy májkárosodás,   szívós szerv a máj  és hosszú folyamat általában amíg összejön egy májzsugor , vagy májátültetés.      Ebbe a folyamatba is valahol sikerül beavatkozni mielőtt még visszafordíthatatlanul károsodott volna akkor  vannak opciók. 

 

Csak hát epehólyagot kivenni egyszerűbb mint a májat, vagy egy tüdőt stb.    Érzékenyebb szerv is mint máj egy epehólyag , finom jószág  könnyen károsodik.   

 

Nem tudom hogyan aránylik pl az epehólyag összehúzódó képességének vizsgálati költsége,       egy epeműtét költségéhez?   

 

Mert mikor rendszerszinten meghozzák a döntést orvosi protokollokról akkor a költséghatékonyság is a szempontok között elég előkelő helyen. 

 

Eljön még az az idő meglátod amikor ennek az orvosi kezelése azért bonyolódni fog.   Nem  kerül majd rögtön a kezeid közé valaki ha epeköve van.   :)    

Előzmény: TamásD (22449)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.03 -1 0 22451

Arra van statisztikád Tamás a műtétre megjelenő páciensek  mennyi ideje tudják már epekövük van?    

 

Mert vszínűnek tartom rengeteg olyan eset lehet aki úgy érzi ezzel simán eléldegél  elutasítja a műtétet.   Ezzel kikerül a rendszerből  szakmailag mivel erre a verzióra nincs orvosi protokoll.       Műtétet elutasította akkor viszlát.     Aztán mikor már a hólyagja tönkrement akkor megjelenik egy műtétre  mert már game over akkor már bármit eszik bármit csinál folyamatosan kínlódik. 

 

Gyanítom ,  hogy a műtétek nagy %- a ilyen eset.   Benne sok olyannal aki nem is tudott róla neki ilyen gondja van , ettől függetlenül , hogy nem tudott róla már régóta fennálló gond  ami szép lassan tönkrevágja az epehólyagjét.   Amivel  csak akkor megy orvoshoz, vagy akkor észleli amikor már nincs visszaút. 

 

Mindez a statisztikában bejött egy problémás esett  és fél éven belül megműtöttük , ügy lezárva, a műtét sikerült.  

Előzmény: TamásD (22449)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.03 -1 0 22450

Alapjáraton laikusként azt gondolnám az egy kulcskérdés milyen állapotban van az epehólyag összehúzódó képessége.   Erre van is vizsgálat amivel mérni lehet.    Esetek hány %-nál végzik el az egy másik kérdés.

 

Ha valakinek epesár van a hólyagjában az vszínűleg a könnyebben menthető eset  műtét nélkül.   Kivéve pl azt az esetet ha évek évtizedek alatt már a hólyagja komolyan károsodott.    

 

Mert kővel ha olyan típusú akkor az soha nem fog feloldódni.   Mondjuk az a fajta kő is ami már visszafordíthatatlan %-osan  a kisebb verzió.     Csak hát itt is kérdés  milyen fizikai elváltozások vannak már ami  hosszú idő alatt már a hólyagot tönkre vágta, vagy esetleg az epevezeték meg van törve mondjuk nem tud normálisan áramlani az epe,  szervi problémák. 

 

De amiről én beszélek ezek hosszú történetek   és gyanítom ha a legelső jeleknél egy  epemegtartó programba kerülhetne amikor még a hólyagja nem károsodott  akkor  lehetne azért eredményeket elérni.

 

Csak ez a drágább és a bonyolultabb eljárás.   Minden esetet egyedileg személyre szabottan kezelni .   Költséges vizsgálatok, költséges kezelés, hosszú időtartamú kezelés .  

 

Ezt az utat teljesen kizárja a mai orvosi gyakorlata ennek.    Aztán mondjuk 10 év múlva visszamegy mégis egy műtétre akkor azt mondják neki na látja mégis meg kellett műteni. :)     Statisztikailag pedig kimutatják, hogy mégis műtét a vége.  Miközben egy fűszálat nem tettek keresztbe azért ne az legyen a vége.      Így készülnek a statisztikák arról is hányan problémásak műtét után.  

Előzmény: nonnnnó (22448)
TamásD Creative Commons License 2018.08.01 0 2 22449

Nem. Kb. három kategória van. Ha akutan, aktuálisan heves epés görcse van, komoly gyulladás, beékelődött a kő, fennáll a szövődmény lehetősége, stb. akkor azonnal-másnap. Ha görcse van, de gyógyszerekre szűnik, nem áll fenn súlyos szövődmény, akkor 1-2 héten belül, de nyilván ez relatív a lehetőséektől, panaszoktól.

 

Az esetek nagy többsége a nem akut, hanem tervezhető műtét. Az epegörcs azért ritkán 0 vagy 1, a legtöbb betegnél fokozatosan jelentkezik. Ha ilyenkor jön orvoshoz, hogy rendetlenkedni kezdett az epeköve, de nincs életveszély, akkor elindul a kivizsgálás és kap egy normál időpontot, ami kórháztól, orvostól függően lehet 1 hét, 1 hónap, fél év, akármennyi. Ha túl soknak találja, úgyis elmegy máshová.

 

Nálunk a legfelkapottabb sebészeket leszámítva olyan 1-2 hónapon belül van a várólista.

Előzmény: HCastorp (22445)
nonnnnó Creative Commons License 2018.07.31 0 0 22448

Nekem is "csak" epesár volt benne, bár 2 cm ovális formában, simán összelehetett nyomni, teljes poros, sáros  anyagra. Semmi kő nem volt, de panasz okozott, ami nem odavaló, azt ki kell venni! Ha kő, ha sár!

Előzmény: HCastorp (22447)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.31 -2 0 22447

Ja meg volt még egy eset rokoni körben.    Szintén hosszú idő után műtét   ahol a kivett epehólyagban 1 darab kő sem volt miközben az UH-on nem tudom hány követ mutattak ki korábban.    Csak ilyen "epesár" besűrűsödött akármi volt a hólyagban.   Egyetlen darab követ se találtak benne.    Nem akarok hülyeséget mondani hány epekő volt a hólyagjában az uh alapján de egy maréknyi kb  .   Aztán a műtét után kiderült 1 db se volt  csak ilyen besűrűsödött epefolyadék. 

 

Úgy látszik én az ilyen speciális esetekkel találkozom .     Biztos egyébként az a normál folyamat bemegy valaki a kórházba epegörcsöm volt  aztán 1 hét múlva betolják a műtőbe  mert kiújulhat. :)   

 

Lehet, hogy 100 esetből 90 alkalommal ez így történik   csak vannak ilyen extrém esetek is  nagy ritkán.  

Előzmény: TamásD (22444)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.31 -2 0 22446

Az én esetem nem általános érvényű biztos  de megpróbálom az időpontokat emlékezetből felvázolni  . Nem most volt ez sok éve .

 

Savas, és epegörcsös tünetek.   Amiről nem tudtam epegörcs.    Gasztrós időpont sacc/kb az időpontkéréstől számítva 2-3 hónap.    A gasztrós orvos javasolt egy gyomortükrözést illetve írt savas panaszokra mindenféle bogyót.   A gyomortükrözés kb 1 hónap múlva.   Ahol nem találtak semmit, és a panaszaim alapján nem látta indokoltnak a hasi ultrahangot.   

 

Teltek múltak a hónapok utána időként egy epegörccsel  folyamatos savas panaszokkal.    De ezek gyors görcsök voltak pár órás kis könnyed sztorik,  amiről én nem is tudtam epegörcs. 

 

Aztán jött a sürgősségi kb 1 év múlva  ahonnan elbocsátottak ezzel az érzékeny bél dumával.   Miközben az epehólyagom be volt gyulladva mert pár nap múlva magánrendelésben UH-t csináltattam és az gyulladt epehólyagot mutatott.    Akkor magánban mindenféle gyulladáscsökkentőt felírtak.    Újabb UH  ami már azt mutatta nincs gyulladásban a hólyag.   

 

Aztán utána kezdtem az életmód, táplálkozás váltást.   Ami szerencsére jól működött.   

 

Ez lehet, hogy egy nagyon speciális eset.    Időtartamban, és kezelésben, és végeredményben.  

 

De ismeretségi körben volt olyan aki diagnózis után kb 10 évvel lett megműtve.  Mivel elutasította a műtétet egészen addig míg 10 év után rászánta magát.   Közben kezelés nem történt vele semmi.     A másik eset egyik haverom felesége szintén speciális sztori,  terhességi vizsgálatoknál derült ki az epekő, később megműtötték már szülés után  hosszabb idővel.  Egy ér megsérült a műtétnél és az intenzíven ébredt.   

Előzmény: TamásD (22444)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.31 -2 0 22445

Tehát a hólyag eltávolítás mai gyakorlata  ha ma valaki felkeres egy kórházat egy epegörccsel, vagy  azzal a jelzéssel, hogy epegörcse volt     1-2 héten belül megműtik?

 

Figyelj ha valakinek van egy epegörcse  ha nem a sürgősségire megy mire eljut a kezelőorvosa színe elé  az több hónap.  Mire a kórházban a gasztrós orvosa elé kerül  2-3 hónap  .   Amikor elmondhatja neki volt egy epegörcse 3 hónapja és 14 napja. :)

 

Nem múlik a görcs valakinél és besárgult stb ott gondolom nagyon gyors műtét következik.       De ez az epekő miatti műtétek hány %-a lehet?     Minimális kis része vszínű.

 

A többi az kering a rendszerben lehet éveket amíg műtőasztalra kerül,  de minimum hónapokat a diagnózis után is, hát még előtte. :)

 

Ezekkel az esetekkel igen sok mindent lehetne kezdeni ha egy szervezett programba bekerülnének ahol szakemberek táplálkozási tanácsoktól , életmód tanácsokig  stb segítenék.     Könnyen el tudom képzelni sokat a végén meg sem kellene műteni.    Persze ehhez nem kevés lóvé , és szakember kellene.     Miközben orvoshiány és pénzhiány is van egyszerre a rendszerben.   

 

 

 

 

 

 

Előzmény: TamásD (22444)
TamásD Creative Commons License 2018.07.27 0 2 22444

Nem, nyaralás. Azt nem tudod elrontani :) :)

 

MOst az utolsó hsz-re reflektálok (mert a többi megint kisregény :)

 

Szóval, ha epegörcse van az embernek, akkor lehet azonnali műtét is, vagy legalább viszonylag sürgető. Ez persze sokmindentől függ, mennyire panaszos, mennyire áll fenn szövődmény lehetősége, hogy szűnik fájdalomcsillapítóra, görcsoldóra a panasz. De ha valakit akut hassal, epegörccsel hoznak be, lázas, stb. akkor azonnal megoperáljuk ügyeletben.

 

Ha múlik a görcs, akkor is azt mondjuk, hogy érdemes minél gyorsabban, 1-2 héten belül max kivenni az epekövét, mert ilyenkor nem tudjuk, hogy mikor jelentkezik újra. És a műtét sokkal könnyebb, sokkal inkább megoldható laparoszkóppal, ha nem akut gyulladásban történik. 

 

A rendes, előjegyzős, "hónapokat várakozós" műtét akkor van, ha valakinek epeköve van, de nincs begyulladva, aktuálisan panaszmentes. 

 

Szóval lehet ez is, lehet az is :)

 

 

Előzmény: HCastorp (22443)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.27 -2 0 22443

Na mi az megöltem a beszélgetést?

 

 

 

Még annyit akartam mondani hsz-edhez kapcsolódva    mondod   akinek epegörcse van az nem arra vár választ mitől van az epeköve.

 

Hát mi történik azzal akinek epegörcse van?      Nem fogjátok azonnal megműteni gondolom hacsak nem egy nagyon veszélyes helyzet.     Meg lesz állapítva előbb utóbb neki epegörcse van , és epeköve van.    Ez időben  esete válogatja mikor sikerül.

 

Aztán ha úgy dönt ő kivetetné a hólyagját akkor mondjuk fél év 1 év múlva kb műtét .    

 

Nem az történik nagy valószínűséggel  megjelenik egy epegörccsel és tolják be a műtőbe . 

 

Akkor ennyi erővel amíg a műtétre sor kerül lenne éppen idő   ezt + azt megnézni   .      Mert gyanítom mire műtétre kerül a sor legtöbb esetben  minimum hónapok telnek el .       Éppen ha lenne rá szándék és ember stb akkor  sok mindent lehetne vele kezdeni még a műtét előtt.      Döntés és szervezés kérdése lenne.   

Előzmény: TamásD (22439)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.14 -2 0 22442

Még tovább gondolva.    Képzeld el azt a szitut mondjuk bevisz a mentő valamikor a jövőben a kórházba.  Nézzük meg mit írtak le erről a polgárról a kollégák,  kórelőzmény.

 

Legutolsó ez a sürgősségi ezekkel a komoly megállapításokkal.   Mivel szerencsére azóta ezt a szuper intézményt nem kellett felkeresnem az elmúlt években.

 

Akkor mi fog történni  a bürokrácia szabályai szerint?   Ami le van írva egy hivatalos iraton az a szentírás.   :)   Lehet , hogy ez teljesen mellékesnek tűnő megjegyzés elviszi a kezelést  egy bizonyos irányba.    Miközben az egész egy Mekk mesternek a légből kapott ökörsége, megálmodott ott valamit. :)

 

Akkor ennek a következményei.     Nem egyszer fordult már elő bürokratikus rendszerekben egy téves mondat vagy bármi emberi sorsokat később mint a bumeráng  hátulról mellbe. :)

 

Ilyen viszonyok között pl csodálkozás van a magyarok idegenkednek mondjuk a pszichológia kezeléstől, nem bíznak benne, nem igazán járnak ilyesmire stb.

 

Nem mintha igényelnék ilyesmit , de elképzelem egy hasonló Mekk mestert felkeresnék ilyen céllal,  valami hasonló megalapozott dolgot leírna,  és ki tudja mikor hogyan jönne az vissza a rendszerben mint a bumeráng, hogy bizony ennek ez meg az  a személyisége, habitusa és a többi.        Amit aztán mivel hivatalos iraton szerepel ami megkérdőjelezhetetlen felsőbbség a bürokráciában  ez már meghatároz mindent.       Az teljesen mindegy a bürokrácia logikája alapján milyen sintér , kókler , Mekk mester írt le valamit a múltban és milyen megalapozottsággal. 

 

Látatlanban gyanítom nem kevés ilyen sztori is lehet.  

Előzmény: TamásD (22439)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.14 -2 0 22441

Még a sürgősségiről.    Amíg ott voltam a tizenx óra  úgy előtte egész éjszaka nem aludtam hanem görcs,  ott végig görcsben. Tehát ez idő alatt kb 5 perc lehetett amíg orvos vizsgálgatott.   A többi röntgen, vérvétel stb.     

 

Elképzelhető milyen állapotban voltam, hidd el nem volt nagy kedvem beszélgetni.     Ebből ,  de egyébként is ha jártatom a számat  hogyan sikerül a habitusomat megállapítani?   B+  ez az orvos egy zseni lehetett.  :)     Nem elég, hogy ebből megállapítja vszínű az érzékeny bél szindróma,   még a habitusomat is megállapítja.

 

Ez igen ez már teljesítmény,  Mekk mester is megsüvegelné. :)

 

Ilyen emberek döntenek döntenek élet halálról,  ez az amibe nem is akarnék belegondolni hányszor lehet olyan kimond egy ilyen megállapítást aztán tökéletesen más a helyzet és annak a következményei. 

 

Évek ismeretsége után is egy ember habitusa még okozhat meglepetéseket,  nem így. :)   

 

Komoly nagyon.        Kedvem lett volna utána visszamenni mikor kiderült mi is a bajom, hogy jobban megismerje a habitusomat , de inkább csak röhögtem az egészen kínomban.    Ilyen dumát leírni  először nem is foglalkoztam vele mert örültem  annak egy ágyat látok és alhatok ,  de másnap elolvastam mit is írtak le.     Akkor nem akartam hinni a szememnek ilyen van. :)

 

Ilyen körülmények között tényleg meseszerűnek hat amit az előző hsz-ben 1. pontban írtam. :)   

Előzmény: TamásD (22439)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.14 -2 0 22440

1. Azért szerintem volna mit erősíteni a kezelésnek  epehólyag megtartó vonatkozásában is.  Annak a lehetőségeit megadni jobban.   Még így is, hogy az orvostudomány nem tart ott egyértelmű választ adjon a páciensnek mitől van a konkrét esetben epeköve.

 

Pl ilyesmire gondolok  dietetikus bevonása,  életmódjának a részletes feltérképezése , életmódtanácsadó,  ha kell komoly pszichológus és a többi.     Valamiféle rendszeres mozgás felé terelni ami megfelel a korának és az állapotának. 

 

Ez mondjuk az epekőtől függetlenül fontos lenne .    Tekintve amit mondtam attól , hogy már nincs epeköve és egyben hólyagja az az ok ami odavezetett a hólyagja megbetegedett fennáll.     Ami pedig hát sok más egyéb komoly betegségnek az alapja .   

 

Egy normális világban egy normális orvosi kezelés az én véleményem szerint erre hangsúlyt helyezne nem kicsit.

 

2.  

 

Ami következik az 1. pontból  .   Az egész eljárás arra van felépítve a beteget terelne a hólyag eltávolítás felé.  Aztán öröm boldogság lezártuk a problémás ügyet.    Ennek része ez a statisztikai hát minek nevezzem csúsztatás  (nagyon enyhén fogalmazva)   ami azt a benyomást kelti az egyszeri páciensben   semmi ok az aggodalomra kikapjuk ezt a kis hólyagot aztán probléma volt nincs.   Kivéve statisztikailag elhanyagolható számú szerencsétlennél.    Ami összességében a helyzetének olyan leegyszerűsítése ,  ami annyira le van egyszerűsítve, hogy már köze nincs a valósághoz.     Mindennek gondolom az lehet a háttér gondolata   így az esetek nagy része rábólint a műtétre.    Ha a valóság minden részletét kibontjuk a számára akkor pedig kisebb része bólint rá a műtétre.     Lényegében egy kegyes hazugság a beteg érdekében mert a felsőbb hatalom eldöntötte neki a műtét a célszerű és az tökéletes neki ne akarjon variálni. :)   Ezért domborítsuk ki az előnyeit hallgassuk el a hátrányait.    

 

 

3.  Az én konkrét sürgősségi kálváriám.     Akkoriban én nem tudtam epeproblémám van.  Tudhattam volna éppen ha 1 év gasztrós dokihoz  járás után    nem mezei reflux diagnózissal kezeltek volna.  :)     A sürgősségin így nem tudtam ezzel kapcsolatban semmit mondani.     Tekintetbe véve azt is  , hogy a tizenakárhány óra alatt az ottani sem sikerült megállapítani mi a probléma.   (epehólyag gyulladás , apróság:)        Így nem alakulhatott ki köztünk vita az ügyben.   Mert vak vezetett világtalant kb így tudnám jellemezni utólag. :)     Bele se akarok gondolni ennél súlyosabb eseteknél ez hányszor fordulhat elő és annak mik a következményei.   

 

Mikor végre kiderült mi a bajom természetesen foglalkoztam vele.   Most már vszínű  joggal mondanád rám akadékoskodnék, kérdeznék mi miért is történik ott a kezelésnél.  :)  Ami  lehet meglepő egy orvosnak mert ahhoz van szokva mint a birkát terelgeti valahová a páciensét.    Aki ezt nagy örömmel fogadja. 

 

 

4.  Szerintem többek között azért tartunk ott ahol egészségügyben mert ha valamiféle kritika elhangzik akkor ez a magas lóról való duma jön  , hogy mi tudjuk és te ne okoskodjál  (mert biztos érzékeny bél szindrómád van. :)      Ez is hozzátesz a tragédiához ahogy kinéz az egész egészségügy.     Tévedhetetlen emberek a hülyéket gyógykezelik .     Zeusz leszállt a halandókhoz és semmit se lehet javítani azon amit gondol. :)       Ez tény, hogy ez engem zavar alapjáraton is az élet minden területén ha ilyennel találkozom.   De főleg zavar úgy ha az ember kiszolgáltatott.    Azért valahol szürreális a tökéletestől fényévekre lévő orvostudomány, és főleg magyar egészségügyi rendszer állapotok mellett ez  a mintha minden tökéletes lenne magas ló. 

Előzmény: TamásD (22439)
TamásD Creative Commons License 2018.07.13 0 2 22439

Jajj, Istenem... regényeket írsz, amire tulajdonképpen semmit nem lehet válaszolni, mert csak elméleti okfejtegetés az egész. IGen, elméletben minden nagyon szép, de a beteg gyakorlatban van ott, és amikor epegörcse van, nem arra a válaszra vár, hogy várjon, előbb inkább találjuk ki, mitől lehet az epekőképződés...

 

Ne haragudj, de elképzelem, hogy te a sürgősségin epegörccsel előadtad magad anno... a kisregényeid tükrében nem csoda ez az irritált beteg... izé irritált bél szindrómával való elzavarás. Ha ott is nekiálltál annak a sok hülyének, amikor kezelni akart és nem konteókat gyártani...

 

Mindegy. Pont, mint az epekőképződés oka :) Megint oda térünk vissza, hogy igen, elméletileg jó lenne kitalálni az okát, de mivel gyakorlatilag nem lehet, vagy legalábbis az esetek nagyon nagy százalékában nem lehet megtalálni vagy befolyásolni, ezért nem foglalkozunk vele. Mert az epekövesség és annak szövődményei a gyakorlatban sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint egy esetleg felesleges műtét utáni szövődmények. 

 

Ez van.

 

 

Előzmény: HCastorp (22438)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.12 -2 0 22438

A másik dolog Tamás amit  olvasva a hsz-eket lejön,    teljesen mellékes dolog egy epekövesség kezelésének jelenlegi orvosi protokollban   az mi a konkrét oka a páciens epekövességének.

 

Nem véletlenül nem ezen van a hangsúly mert ez egy igen bonyolult történet lenne kibogozni.  Egzakt választ adni rá.  Miközben az a legfontosabb tényező. 

 

Viszont így az történik a polgárt elengeditek a kórházból úgy nincs epehólyagja azzal a dumával ezzel a gondjai megoldódtak hozzá ezzel a nagyon biztató statisztikával , hogy alig pár %-nak vannak utána gondjai.   Ami vsz a parasztvakítás iskolapéldája. 

 

Miközben a valós helyzete a polgárnak  , hogy valamitől megbetegedett az epehólyagja,   attól , hogy ezt kivették még fennáll az az ok ami miatt a hólyag megbetegedett.    Ez a kiváltó okot nem szüntette meg ez a kezelés.     Annak a lehetőségét szüntette meg a hólyag betegsége miatt életveszélybe kerüljön.    Illetve az esetek bizonyos %-ban korábban tapasztalt tüneteket nem érzi.   Mondjuk egy epegörcsöt.    Tartósan , vagy átmenetileg.     Az esetek más %-ban pedig korábban nem tapasztalt tüneteket is érez  amit már a hólyag hiánya okoz. 

 

De mindeközben az a probléma ami oda vezetett kövei lettek az fennáll.   Az életmód, a táplálkozás, a genetikai okok és a búbánat tudja még mi. 

 

Komoly kutatások mennek annak a vizsgálatára  akinek epeköve lett   milyen esélyei vannak más egyéb betegségekre amik szintén összefüggenek az epekő kiváltó okaival.   Szemben azzal a népességgel akinek az élete során nem alakult ki epeköve.   Magas vérnyomástól, a szívrohamig,  az agyvérzéstől a cukorbetegségig stb.               

 

Valójában ez az orvosi gyakorlat ilyen dumákkal a beteget megnyugtatni, hogy minden oké mert kivettük a hólyagodat , és mellé tenni egy ilyen erősen véleményes statisztikát  hát inkább káros mint hasznos.     Ahogy nézem itt hozzászólásokat a meglepődéseket még ez a bajom és az bajom  nagy átverő show a megnyugtatás érdekében  ami egy egy ilyen műtét előtt után történhet. 

   Oké értem én minek paráztatni  attól még  csak stresszel feleslegesen.    De hát azért a korrektség az lenne elmondani neki, hogy valami nagyon nincs rendben és az vezetett az epekőhöz is.     El kellene gondolkodni sok mindenen mert ennek a szervnek a betegsége csak a tünet volt  nem a kiváltó ok. 

 

 

Előzmény: TamásD (22433)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.12 -2 0 22437

Pontosabban fogalmazva nem problémát hanem tünetet.   Különféle problémáknak  lehet azonos tünete.

 

Pl epeműtét előtt megtapasztalta az áldásos   puffadást és refluxot mondjuk  .   Epeműtét után  szintén megtapasztalja ezeket .   Tehát statisztikailag nincs új panasza.     Csak műtét után ezek a tünetek már részben egészben más ok miatt jelentkeznek.   De ő ebből csak azt érzi, hogy puffadt és még mindig, vagy refluxa volt és még mindig.

 

Aztán van 10% ahol új dolgokat is megtapasztal a nap alatt ,  mert korábban pl nem volt refluxa de epehólyag nélkül lett, vagy nem fájtak a belei de most már igen, vagy nem volt hasmenése de most minden nap van stb.

 

Aztán ebből készül majd egy statisztika  ki tudja milyen módszertannal. :)       

 

 

Előzmény: TamásD (22433)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.12 -2 0 22436

Valósághoz közel inkább az lehet hólyag eltávolítással kizártad a hólyag kilyukadását, rákosodását , elzáródását az epevezetéknek a hólyagban lévő kővel  .    Viszont az eltávolítással előidéztél 20 másik problémát.      Amiből az esetek 10%-nál olyan problémák is vannak amit korábban nem tapasztalt.   Azért csak 10%-ál mert a többiek már az összes lehetséges problémát az eltávolítás előtt is megtapasztalták. :)     Ebből lesz még  20-30%-a az eseteknek ahol új problémát nem tapasztalnak szerencsére csak régit mivel már nincs új a nap alatt nekik.   Vagy a problémát majd évek múlva tapasztalja 10-20%  amikor   epeműtétet már rég elfelejtette csak azért a hatásai érződnek a szervezetben és  ez hosszú távon éri utol. 

 

 Kb ilyesmire saccolnám a statisztikát ami közel állhat a valósághoz. 

 

Viszont az, hogy  puffad a hasa, vagy hasmenése van vagy fájdalmat érez a beleiben az eltörpül az mellett, hogy meg is halhatna egy hasnyálmirigy gyulladásban pl mint epekő következmény és akkor  ez így jobb híján marad mint megoldás .  

 

 

 

 

Előzmény: TamásD (22433)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.12 -2 0 22435

Ja annyira kevés ilyen eset van, hogy komoly irodalmak foglalkoznak vele hogyan lehetne kizárni azt valakinek kiveszik az epehólyagját és kiderül, hogy esetleg nem is az állt a panaszainak a hátterében illetve nem szüntette meg a panaszait vagy új panaszai jelentkeztek.   Amit addig nem is tapasztalt.

 

Ez még csak gondolom elméleti szinten egyelőre majd mire eljut a konkrét esetek kezeléséhez az ki tudja mikor történik meg a távoli jövőben.

 

Egyébként mikor én a sürgősségin jártam epehólyag gyulladással azt nem sikerült diagnosztizálni.   A diagnózis úgy szólt a beteg  habitusa alapján gyanítható az érzékeny bél szindróma.  :)   B+   érted ülök kb 10 órát epegörgyökben epehólyag gyulladással a váróteremben.   Ezt nem sikerül diagnosztizálni de  2 perc beszélgetésből ahol jeleztem szerintem komoly gubanc lehet valamelyik alkatrészemmel  megállapítja a habitusomat és azt biztos érzékeny bél szindróma. :)    Lehet a stresszt is beleszőtték valahogy a szövegbe már nem emlékszem csak erre az érzékeny bél dumára.  

Előzmény: TamásD (22433)
HCastorp Creative Commons License 2018.07.12 -2 0 22434

Szerintem első teendő az epehólyag eltávolítás utáni tünetegyüttes vagy szindróma tanulmányozása.   Ennek van egy szép latin neve amit nem tudok idézni. :)

 

Ebben ilyen kis pittyputtyok vannak , hogy alhasi görcsök, hasmenés, bélérzékenység, epereflux, puffadás, epegörcshöz hasonló fájdalom,  fokozott gyomorsavtermelés és a búbanat tudja még micsoda.

 

Az, hogy ez hány embert érint egy egy epeműtét után mint statisztika  az kb annak az esete, hogy azt a statisztikát hiszem el amit én hamisítottam.   Mert pl elmegy a páciens a gasztrós dokihoz, hogy ő epeműtét után valamit tapasztal  annak a meghatározása  ez egyértelműen az epehólyag eltávolítás miatt van  nem lehetséges.    Így ez a statisztika nyugodtan lehetne mondjuk a hivatalos 15%-nak   a többszöröse is vszínűleg. 

 

15% műtét utáni problémás esetet azt arra értik aki epegörcshöz hasonló panaszokat , fájdalmakat tapasztal.   Ebbe baromira nincsen benne az akinek mondjuk puffad hasa egy epeműtét után, vagy mondjuk ez az eset amit te említesz bél környékénél érzel fájdalmat hasmenésed van stb.

 

Ha jól emlékszem erre nem esküszöm meg kb 30% -ra tették azokat az eseteket ahol  tartósan problémák vannak de azért nem az epegörcsös állapot, vagy az epevezeték kövesedése ,  hanem "csak"  hasmenés, puffadás, bélműködési zavarok és a többi.      De ahogy Tamás mondta nem lehet szétválasztani mi az ami ebből fennállna műtét nélkül is mert az epekövességtől függetlenül jelentkező probléma.

 

Szóval vsz ne habozz egy minél részletesebb orvosi "szakkönyvet"  cikkeket erről a tünetegyüttesről és a kezeléséről átolvasni.   Mert elmész egy gasztrós dokihoz elküld néhány kivizsgálásra  aztán megállapítja ha fogalma sincs arról mit lehetne csinálni, hogy biztos a stressz aztán helló. :)  Vagy érzékeny bél szindróma dettó ugyanez a duma ha gőzük nincs arról mi a bajod.   Ez ilyen jolly joker gondolom valamit rá kell írni diagnózisnak aztán viszlát. 

 

 

Előzmény: Hííí (22420)
TamásD Creative Commons License 2018.07.10 0 1 22433

Szia.

 

Sajnos ilyenkor fejvakarás van.

Előfordulhat, hogy epekő műtét után megmaradnak a korábbi hasi, emésztési panaszok, mert igazából nem is az epekő okozta azokat soha, hanem valami teljesen más. Sajnos a pontos ok-okozati összefüggést az epekövek és a panaszok között nem mindig lehet megmondani, csak ráfogja az ember néha, hogy biztos az, mert az szokott lenni :) Ilyenkor sajnos nincs mese, neki kell állni a teljes gasztrós kivizsgálásnak.

Az is előfordul, mondjuk a műtétek után 5-10 százalékban, hogy új hasi panaszok jelentkeznek, mert a kissé megváltozott összetételű epe érzékenyebb embereknél okozhat panaszt. Ez néha gyakran elhúzódik, akár hónapkig, évekig is, de az extrém ritka, hogy nem szűnik meg.

 

IGazából tehát okos választ nem lehet adni, végig kell zongorázni a gasztroenterológiai kivizsgálást. Sajnos van, hogy nincs meg a panaszok oka, főleg, ha az nem organikus. A mindenféle irritábilis bél szindróma, stressz okozta emésztési zavarok és hasonló nehezen megfogható kórképek esetén minden vizsgálat negatív lehet.

Előzmény: Hííí (22420)
lilaakác2 Creative Commons License 2018.07.10 0 0 22432

Hiába szedek napi szinten vérnyomáscsökkentőt,nem védi ki a kiugrásokat.Annyi, mintha nem is szedném.

Előzmény: gabriella33 (22428)
lilaakác2 Creative Commons License 2018.07.10 0 0 22431

Szoktam frontint bevenni, amikor felugrik  vérnyomásom.Nebibettát is csak esetileg szedem, mert a pulzusom normális, csak a vérnyomás kiugráskor ugrik sokszor az is meg.

Előzmény: gabriella33 (22428)
gabriella33 Creative Commons License 2018.07.10 0 0 22430

Szia Csilla!

Én epeügyileg jol vagyok, mostanába ettem lecsót füstölt kolbásszal, meg dinnyét és nem volt semmi gond.Viszont paprikát ettem valamelyik nap, csak egy kicsit sonkás kenyéren.A tv paprika ha jol tudom, hát 3napig ugy fájt a gyomrom, hasam, hányingerem volt.Ugyhogy paprikát nem fogok enni.Ma halászlevet föztem, bele raktam hagymát, paprikát ,paradicsomot, halat , jol beis kajáltam belőle...és nincs gond.Az L-trioxin Henning 50 mg t szedem.Április 27-én voltam az endokrinon és majd aug.27-én megyek megint.A gyerekek jol vannak, jol tanultak ebben a tanévben is, a nagy szokás szerint kintünö tanuló, a kicsinek a matek meg az angol 4es lett, de a többi minden 5ös. Nyaralni vannak a keresztanyjáéknál Sátoraljaujhelyen.A nagyobbik ha hazajön hétvégén, hétfötöl megy nyári munkára 2hétig. 

Előzmény: csilla500 (22429)
csilla500 Creative Commons License 2018.07.10 0 0 22429

Szia  Gabriella!

 

Sajnálom, hogy  nem  vagy  jól  Te  sem. Milyen  gyógyszert  szedsz  a  pm-re?

Én  a  mult  hónapba  voltam  a  pm  dokinál, jól  nem  vagyok,   nagyon  hamar  elfáradok.

Itt a  nyár, hangulatom   eléggé  ingadozó prdig  azt  hittem  , hogy  majd  a  napsütéses  időben   azért   jobb lesz  .... hát   nem......szóval   elvagyok..... hol  igy  hol  ugy. Mindig  van  valami  nyavalyám...

Ez  van.

A  lábam  nekem  is  nagyon  viszeres,  sokat  fáj. Epeügyileg   sem  vagyok  jól.

Lányokkal   mi  ujság?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: gabriella33 (22424)
gabriella33 Creative Commons License 2018.07.09 0 0 22428

Szia Lilaakác!

Nekem is vannak göbök, de miota szedem a gyógyszert azota visszahuzodoban vannak, rengeteg göböm volt, de már csak 1van , egy 9mm-es.Amugy 1cm alatt tényleg nem nagyon foglalkoznak vele, de maga a göb már valamit jelenthet.Valami müködési zavart.A 140 pulzus az nagyon sok, és a Nebibetat szeded minden nap? Mert annak a Betaloccal hasonlo a hatása, csak ez értágitó is.Mert ha ezt szeded és mégis 140 a pulzus, akkor én sem tudnék ettől jobbat, bár nem vagyok doki...de nekem a pulzusom 125 volt, a vérnyomásom 180 és a Betaloc 50et szedtem, meg 2hétig este 2Andaxin, (bár aludni nem tudtam, de lenyugtatott)és rendezödött a magas vérnyomás a Betaloctol.A stresszre Frontint nem irtak, vagy valami hasonlót?

Előzmény: lilaakác2 (22427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!