Keresés

Részletes keresés

gyorskeresés00 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 6928

Ha valaki nem tudná megnyitni itt van ugyan abban a felbontásban, de nagyobb méretben

 

Előzmény: gyorskeresés00 (6927)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 6927

A megértés kedvéért mutatok egy gyakorlati példát, 115 méter magasból készült a felvétel, s jól rajzolja az összeszántott, elegyenlített felületű egykori holtágat, amely csupán néhány méter széles, s űrfotón valószínűleg észre se venni,  akárcsak egy pár méteres épület vagy tömegsír nyomát sem... pláne, ha fák is vannak, amelyek a nagy magasságú felvétel esetén lehet pont kitakarják az egészet, különböző szögű, pozícióból készült légifotón pedig mutatja magát. (Az index kedvéért erősen lebutítottam a képet, hogy be lehessen csatolni).

 

Ezzel magam részéről lezártam a témát.

 

 

Előzmény: gyorskeresés00 (6926)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 6926

Na, hát örülök, hogy vannak itt légifotó szakértők :)  Az elmúlt huszonegynéhány évben 100 és 10.000 méter közt személy szerint ezres nagyságrendben készítettem felvételeket, s pontosan tudom, hogy történészek, régészek több, mint fél évszázada használják segédanyagként a kutatásaikhoz. Szóval nem a spanyolviasz feltalálásának a szándékával említettem, hanem gyakorlati eszközként, s az említett magasságot se hasraütve írtam, hanem tapasztalatból.

 

Egyébként a legjobb műhold fotó sem váltja ki a kismagasságú felvételeket, mert más kategória. Klasszikus hasonlattal, egyik alma, másik körte, pedig mind a kettő gyümölcs :)

 

Kisgéppel, drónnal más felbontásban, változatos szögből, stb. lehet képeket csinálni a felszínről, még a műhold pályája, magassága adott, s nincs annyira kiszolgáltatva az időjárásnak (pl. felhők). Ha valami érdekeset vélelmez az elemző akkor kis költséggel megoldható a "körbefotózása", a műhold pályáját meg nem fogják átállítani egyetlen magyar történész kérésére sem.

 

Kisgépre feltehető infra és hőkamera is :)  Mint tudjuk az eltérő rétegeknek, anyagoknak eltérő a kisugárzása is.

Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.26 0 0 6925

Megvalami az EU-s agrarfotokrol. Azok donto tobbsegen novenyzet van ami takarja a felszint.  szamomra az 50 evekben keszult Brit es Magyar legifelvetelekk a leghasznosabbak. Fekete feher felvetelek de nagyon jo a felbontasuk. Foleg a Briteke. Ezek meg a nagy mezogazdasagi uzemek tevekenysege elott keszultek. Azokon ( egy reszukon) meg Foldvar ( szerintem) is lathato a hazhelyekel utcaval templom, vagy valami a tobbitol joval nagyobb epuletnyommal es tole nem messze Eszak fele azzal az arokkal amirol Bis beszelt hogy oda huzodtak vissza a torok tuzerseg elol.

 

Előzmény: M.Zoli (6923)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.25 0 0 6924

Kulonfele fotok kulonfele celra.

 

Ha a naprajatszol ott a nagyon korai vagy kesoi naplemente felvetelek a jok ahol a talajban levo  epuletmaradvanyok  jonnek ki jol koszonhetoen a talaj eltero tapanyag osszetetelenek. A legjobb hozza a labon allo buza rozs de csak akkor amikor mar nem "fuves" es  amikor a feje meg nem hajlik vissza. Ilyen idoszak nagyon keves van egy evben, de ez a legjobb mert a legkisebb  meretbeli elteres ( cca 1 cm ) is kimutatja.

 

Van a talajfelszin fozoasa valos es hamis szinezessel. Regi betemetett arkok helysegek folyomedrek mind mind latszanak gyonyoruan. Sot regi utak is amiket mar beszantottak. Eleg sok ilyen felvetel van a hatranyuk hogy itt is egy parhonapos idoszak az ami alkalmas a felvetelre mert amikor mar sarjadzik a vetes akkor kitakarja a foldfelszint. Ha nincs ho a teli honapok valamamint a kora tavaszi honap a marcius esetleg aprilis alkalmas ra.

 

Itt van pl a Mohacsi csatater eszaki resze Mohacs alatt a valaha volt Kolkedi csarda helyenek jelolesevel. Lehet latni miert volt ott a csarda mert meg cca 100-150 evvel ezelott is volt ott egy er egy patak hasonlo a Borzahoz ami eleg vizet biztositott az ot a hidon athalado es megpihenni kivani juhaszoknak kanaszoknak kereskedoknek.

 

Az is tisztan latszik rajta hogy miert menekult meg Kolked falu az torok pusztitastol. Anno arterben epult a falu es az egyetlen bevezeto ut gyors beszantasaval es elarasztasaval gyakorlatilag lezartak a falut. A torokoknek eszuk agaban nem volt a mocsaron keresztulvergdni de talan meg azt sem tudtak hogy ott falu van.

A felvetel 2006 ban keszult  (GOOGLEARTH) es kicsit delebre nezve ott az a betemetett arok vagy folyomeder amit Pap most szenzaciosan megtalalt. Amugy a feherrel jelolt korbekeritett terulet is erdekes :-)

 

 

A kovetkezon kiemeltem a folyomedreket de csak az eszakit a Kolkedi csarda melett folyot. Ez a csata szempontjabol azert fontos mert Brodarics szerint itt voltak a magyar taborok amit a vizellatas ala is tamaszt. Amugy a fotot megnezve ott a Pap altal felfedezett arok az emlekhelytol DNY ra cca 200 meterre ENY-DK  foirannyal. 

A felvetel 2006 os !!! Nekem cca 5-6 eve tunt fel a valaha volt arok de teljesen mas konluziora jutottam mint Pap.

Előzmény: M.Zoli (6923)
M.Zoli Creative Commons License 2019.07.25 0 0 6923

EU-s agrartamogatasi rendszer, muholdrol le van fotozva az egesz.

 

Az megint mas kerdes, hogy mas napszakokban, mas szzogekbol fotozva esetleg tobb infot adhat.

Előzmény: Kuruc72. (6922)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.25 0 0 6922

 

Ezek a fajta klegifotok mar regen elerhetok es aki kicsit is komolyabban foglalkozik a temaval azmar regen megnezte elmentette oket.  Pl Pap altal emlitett arok mar 2006 (!!!) ota lathato nyilvanosan.

Előzmény: gyorskeresés00 (6921)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 6921

Én inkább kellő magasságból készült nagy felbontású légifotókat rendelnék. Megfelelő filterezéssel szépen megmutatja az egykori meder, utak, árkok vonalát, saját tapasztalat, hogy már 100-110 m szépen kirajzolódnak a rég feltöltött holtágak, amelyeket szintből a kutya se vesz észre.

Előzmény: M.Zoli (6918)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.22 0 0 6920

Egyetlen teleules van az egesz cca 20Km2 es siksagon amelyik vezetekes vizet hasznal.  Vannak meg furt kutak amit a mezogazdasag hasznal de a disznok idaig nem panaszkodtak a vizre. Amelyik meg megis az elkudtek hidnezobe. Vagohid nezobe :-)

 

Az ontozes pedig a Dunabol kinyert vizzel tortenik.

 

Specialis talajradar. Minimum negy adovevo fejjel egy trakeszra vagy quadra szerelve. Napi 8-10 ora ket even at negy fo valtva egymast (2-2) hetente.

Ez a legjobb a legigeretesebb megoldas.

Előzmény: M.Zoli (6918)
M.Zoli Creative Commons License 2019.07.22 0 0 6919

Esetleg olomra es antimonra.

Előzmény: M.Zoli (6918)
M.Zoli Creative Commons License 2019.07.22 0 0 6918

Ha mar csatater kereses. 

 

Lehet hulye otlet, de lehetne esetleg kutatni a vizugyeseknel, megpedig a tersegben olomszennyezesre. Csak vannak a tersegben kutak, amelyeknek a bevizsgalasarol megvannak az adatok. Talan egy probat meger.

Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.21 0 0 6917

Ha őszintén lírnám mit gondolok erről (és sok minden másról), akkor nem kevés ellenséget szereznék a szakmában...

Azt hiszem tökéletes alátámasztása ez az általam lentebb írottaknak.

Előzmény: turosz (6914)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.21 0 0 6916

Ki hatarozta meg az osszetetelt? Ki mondta hogy ezek az emberek kellenek lesznek a tema kutatoi ????

Előzmény: turosz (6914)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.21 0 0 6915

Milyen jelensegekrol beszelunk?

 

Arkok csatornak sirok szemetgodrok sancok hazhelyek ( plane ha nem csak az alap helye de esetleg az alap is megvan )  mind mind eleg melyen vannak ahoz hogy meg ma is latszodjanak meg ha evszazadokkal ezelott is temettek be oket. Lasd pl a megtalalt sirok. 80-110 cm melyen voltak. 

 

Az utak amik felszini dolgok is konyen meglehet talalni vizualisan is lasd a Majs/Foldvari ut de ugy is hogy az utak egyik de sokszor mindket oldalara anno es ma is arkokat astak a vizelevzetes es igy az ut jarhatosaga erdekeben. Ezek az arkok "ikerarkok" szinten szepen lathatoak amik meghatarozzak az ut helyet is. Sot ezen arkok hirtelen megszunese altalaban egy utkeresztezodest jelez az az nagyon jo "utjelzok" is.

 

Szoval mi az a felszini dolog amit az erozio  / mezogazdasagi muveles vegervenyesen eltuntethetett?

 

 

Egy ilyen felmeres annyi forrast es iranymutatast adna a tovabbi  kutatashoz hogy ihaj. Es nem csak forrast de meg a tovabbi kutatasok hatekonysegat is nagysagrendekkel megnovelne mert a mar meglevo tenyszeru ismeretek alapjan azonnal eldontheto egy egy irasrol hogy az mennyire  relevans megbizhato es nem kell folosleges idot tolteni annak elemzesevel.

 

"Amint írtam, a komolyabb terepkutatást leginkább hátráltató tényező a fanatikus szakértő hiánya."

 

Az a helyzet hogy ugyanugy mint a torteneszi teruleten ugy a GPR kezeleseben is a tapasztalat a tudas nem jon egyik naprol a masikra. Valoban ebben is evek kellenek hogy a hatadmogott legyenek kulonben jon a missdetect vagy a falsedetect.  Az az amikor valamit megtalalsz de az nincs ott. Pl mert a radarfej oldalszirma ami gyenge de vizszintesen a talajjal parhuzamosan  jon ki es terjed ha beleutkozik egy targyba mondjuk 6 meterre legyen az egy utjelzo tablacsove. Azt a kepernyon te egy hat meter melyen levo bazi nagy femes csonek fogod latni.  Hatalmas femcsoy 6 metern!!!! Vajon mi lehet az es beinduk a fantazia agyu az meglasd..... Es a regesz mikor meglatja mar szervezi is a feltarast idot penzt nemkimelve pedig ott sincs.

Vagy ugyanigy nem megfelelo beallitas eseten ugy mesz el a tomegsirok folott hogy semmit nem latsz beloluk pedig  ha ott vannak csak elszurtad a beallitast kalibralast. Es minden helyszin mas es mas. Sot helyszineken belul alhelyszinek mert mas a talaj homok vagy termo vagy mezogazdasagi vagy az gyik tablan eppen  mutragyaztak amitol a talaj conductivitasa megvaltozott es ezeket mind mind tudni kell kovetni kell es alkalmazkodni hozzajuk. Ezt egy felig tortenesz regesz SOSEM fogja tudni ilyen szinten mert ehez eves szintenminimum 100 munkanapot kell ezzel ehez eltolteni. Es meg ekkor is vannak meglepik !!!Nagy fejvakarasok.

 

Egy ilyen regesz radaros" kitermelese bizony evek ha valaki komolyan veszi. De jelenleg magyarorszag nincs olyan GPR rendszer ami ehez a munkahoz kellene sok kezi meg "babakocsi" kategoriaju GPR van az orszagban de itt vege a dalnak. FElre ne erts. Nem tagadom en nagyon szeretnem ezt a kutatast. Nagyon szeretnem ha meglennenek a tomegsirok es megadatna a vegtisztesseg meg az emlekezes azoknak akik anno ott az eletuket adtak de nem azert irom ezeket mert magamat akarom fenyezni hanem mert szimplan tudom mirol beszelek es mit kivan ez a feladat. Ezert is fogom a fejem amikor meg ingyen sem kell ez a tudas . Tudatlansagukban azt sem tudjak mit utasitanak el.  Mondjuk ezen mar tul vagyok. Megoldom maskeppen. Falak mindig voltak es vagy lerombolodtak vagy megkerultuk oket. Igy vagy ugy de megfogjuk csinalni.

 

Előzmény: Bazodi elv (6913)
turosz Creative Commons License 2019.07.21 0 0 6914

Eleve a 120 millát 19 fős stáb költi...

Van 1 hadtörténész - B.Szabó -, 1 gazdtöris - C.Tóth -, politkatöris, diplomáciás nincs, törökre max. Fodor, komoly nyelvész-fordító sincs, de ehhez képest van 3 !!! zenetörténész, 2 filozófus, irodalmár, neveléstörténész, etnográfus, műtöris... Kell ehhez kommentár?

http://mohacs.btk.mta.hu/kutatok

Előzmény: Bazodi elv (6909)
Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.21 0 0 6913

Mindez akkor igaz, ha a magasabban fekvő részeken az erózió nem vitte el a jelenségeket.

 

Látom nem ismered a forráskutatás természetét. Itt az ember nem célzottan keres a csata egyik mozzanatára, hanem bármit a csatáról. Mert a csata olyan régen volt és olyan kevés a forrás, hogy minden apró adat értékes. Biztos vagaok benne, hogy akár százas nagyságrendben lehetne találni adatokat pl. a túlélő résztvevők levelezésének felderítésével. Csodálkotnék, ha lengyel és cseh oldalon, vagy akár itáliai trerületen ne lenne még jócskán adat. De gyakorlatilag bárhol lehet a világon, mert a források szétszóródtak.

A jelenlegi forrásmennyiség szerintem messze nem elegendő a régészeti-térinformatikai adatok megfelelő értékeléséhez.

 

Amint írtam, a komolyabb terepkutatást leginkább hátráltató tényező a fanatikus szakértő hiánya.

Előzmény: Kuruc72. (6912)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.21 0 0 6912

Nem ertek egyet!

 

Az hogyirott es egyebb forraskutatasra szukseg van az nem kerdes. Azert vagyunk ma is ott ahol vagyunk es nem a startvonalon mert mar rendelkezesunkre allnak a forraskutatasbol eloallt infok. Azonban jelenleg a legnagyobb attoressel a legrovidebb idon belul a terinformatika azon belul es kizarolagosan a talajradaros kutatas jarhat. 

 

Ahogy irtam korabban a te szamaidhoz merten alig 40 millio Ft bol a kovetkezoket lehetne  meghatarozni

 

- Hol voltak pontosan az utak az elmult evszazadokban

- Hol voltak pontosan a telepulesek benne Foldvar az elmult evszazadokban

- Hol voltak pontosan az arkok csatornak az elmult evszazadokban

- Hol vannak a tomegsirok es vele a belso csatater

- Hol volt a magyar tabor.

- Mekkora volt a magyar tabor

- Hol volt a torok tabor a csata utan

 

A kutatas adna egy olyan tenyalapu ismeretet ami altal a kulonbozo ellentmondasos vagy nem ertheto infok kizarhatoak lennenek es a forrasalapu kutatas sokkal celiranyosabb es hatekonyabb lehetne.

Ezen kivul elindulhatna egy regeszeti antropologiai feltaras is es meg ido is lenne egy nem osszebarkacsolt kapkodva elkeszitett Mohacsi csata 500 ev emlekmu  elkeszitesehez.

 

Ha a forrasalapu kutatasra tennenk a hangsulyt akkor az garantaltan hosszu hosszzu evekig elhuzodo lassu es csak hatalmas szerencsevel  hozna barmilyen attorest a temaban. Raadasul nagysagrendileg nagyobb koltseggel.

Ma mar rendelkezesre all a technoologia ami altal megoldhato ez a kerdes egyszeruen gyorsan. Szerintem folosleges masra pazarolni a forrast es inkabb ennek kene adni egy eselyt. Meg kell nezni mire jutottak nemzetkozi szinten a Britek Stonhengenel de  lehetne ezer mas projektet sorolni eleg csak beirni a Google be hogy  archeology GPR .

 

De ez csak az en szemelyes velemenyem

 

 

 

 

 

Előzmény: Bazodi elv (6911)
Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6911

A 120M nem nagy forrás a feladat méreteihez képest. Én messze nem csak a csatatér kutatásáról beszélek. De a csatatér kutatására sem sok. Ha megnézed a hatósági rakat,akkor láthatod, hogy a talajradaros vizsgálat 140 Ft+áfa/m2. Ez egy ha esetén 1.778e Ft, tehát az a pénz egy km2 talajradaros vizsgálatára nem elég. Nilván ezt nagyságrenddel lehet csökkenteni, de akkor is, ez a forrásnagyságrend előkészítésre kellene egy normális projekt esetén.

A legfontosabb szerintem az írott források felderítése lenne. Mert lehet még ilyeneket találni. Szisztematikusan át kellene nézni egy rahedli levéltár, könyvtár, kézirattár (pl. török!) anyagát. Ezt csak komoly nemzetközi együttműködésben lehetne. Természetes minden forrást újra kellene olvasni eredeti nyelven. A teljes szóba jöhető terület minden lehetséges roncsolásmentes vizsgálattal való felmérése is alap. Aztán fel kellene tárni a felmérések alapján kirajzoló régészeti objektumokat, ezeket a legkorszerűbb vizsgálatoknak alávetni. Emellett a korabeli hadviselést kellene alaposan meg kellene ismerni a felszereléstől fegyverzeten át az alaki harcászatig mindkét oldal tekintetében. De ez ugye több oldal, mert cseh, lengyel, magyar csapatok is voltak.

Ekkor jöhet a térinformatika, amiben összegezni lehet az eredményeket, ami kiadja majd a hiányokat, amikre ki kell találni a megfejtést.

Előzmény: Kuruc72. (6910)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6910

"Pap, mint kaliber? Ugyan már..."

 

O kapta a legnagyobb zsetont tamogatast a temaban. Innentol lehet szakmailag kritizalni de megis o a top.

 

 

"Ezek nem komoly projektek. A valamirevaló Mohács-projektnek ennél sokkal kiterjedtebbek kellene lennie kezdve forrásfeltárást, korabeli hadviselés alapos megismerését, anyagi-gazdasági háttér feltérképezését a csatatér atfogó kutatásáig."

 

Csak ismetelni tudom magam. Ez a 120 millios forras a legkomolyabb a temaban es nem csak iden de szerintem a 60 as evek ota.

 

Amugy miert hallgat a szakma amikor meg szamomra laikusnak is feltunik az ordito hmmmmm hiba?

 

Előzmény: Bazodi elv (6909)
Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6909

Pap, mint kaliber? Ugyan már...

Ezek nem komoly projektek. A valamirevaló Mohács-projektnek ennél sokkal kiterjedtebbek kellene lennie kezdve forrásfeltárást, korabeli hadviselés alapos megismerését, anyagi-gazdasági háttér feltérképezését a csatatér atfogó kutatásáig. Lehetne még fontos forrásokat találni. A Pap-féle vizsgálat csak egyik része lenne egy rendes projektnek. A Bertók-féle meg egy másik. A kb. 15-20 hasonló volumenű, vagy még nagyobb rész mellett.

Pap egyébként jól benézte ezt a sztorit. A szigetvári történet jól sült el. persze a helyet azért már lehetett tudni. Ott van kézzel fogható eredmény, mert a falak, épületek ott vannak. Próbálja ugyanezt a módszert alkalmazni, viszont a vizsgálat tárgyáról semmit sem tud. Viszont úgy érzi, hogy eredménykényszerben van, ezért nyomatja az elméletét. A szakma - bár jól tudja, hogy Pap állításai nem igazak - a nyilvánosság számára egyelőre hallgat. Persze, jó oka van rá. Mondjuk kíváncsi leszek öt év múlva mi lesz Pap elméletével...

Előzmény: Kuruc72. (6908)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6908

 

Most ket kaliber kapott zsetont. Nem is keveset. Nem ismerek olyat aki nagyobb tekinteyel ( nem Mohacs szakertelemmel) rendelkezne. Az az ki az aki feltudna lepni tovabbi forrasokert? Barhova fordulsz mindenhol azt mondjak " a nagyok mar dolgoznak rajta te mit akarsz akkor"

 

Meg ingyen sem kell a segitseg nem hogy ha penzt kernel mondjuk csak az uzianyagot.

 

Koron kivul kell probbalkozni mert belulrol a "szakma" folyamatosan torpedozik.

 

 

Előzmény: Bazodi elv (6907)
Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6907

Szerintem a probléma gyökere nem itt van. Azt látom a legnagyobb akadály, hogy nincsen egy fantikus szakember, akinek ez a szakterülete és aki kihajtaná a forrást. Mert lehetne szerezni forrást, ez meggyőződésem. De mivel nincsen olyan régész, aki fanatikusa lenne a kérdésnek, nem történik semmi komoly.

Előzmény: Kuruc72. (6906)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6906

"mert meggyőződésem, hogy a Kuruc72 által írottak csak az első lépést jelentik"

 

Ez mindenhol igy van. Eloszor meg kell talalni fel kell fedezni azt amivel foglalkozni kivanunk. Jelen esetben is sokkal konyebb lenne penzt fegyvert paripat szerezni egy asatasra asatas sorozatra mint igy hogy barki azt mondhatja hogy "evtizedek ota nem talaltatok semmi kezzelfoghatot mire akkor ez a nagy bizalom"

 

Ha megvannak a tomegsirok el lehet kezdeni a munkat es tartson ameddig tart de legalabb mar elkezdodott.

 

Előzmény: Bazodi elv (6901)
turosz Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6905

Teljesen igazad van, pedig az érdeklődés meg pont eziránt a legnagyobb mind a hallgatók, mind az olvasók részéről. Ehhez képest  - én a 2000-2010-es évekről tudok beszámolni - úgy kellett vadászni ilyen szemináriumokra nálunk, előadás gyakorlatilag nem volt. Amik meg voltak, gyakran csak névleg szóltak hadtöriről. Egyszer rá is kérdeztem a rektorhelyettesnél van-e terv hadtöris spec. képzésre, konkrétan rámlegyintett :) Manapság ránézésre azért javulóban a helyzet, de vsz, még kell pár évtized az igazi áttörésre.

Előzmény: Bazodi elv (6903)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6904

"Én nem akarlak elkedvetleníteni, de szerintem teljesen irreális az utólagos fizetési elképzelés."

 

Alapvetoen nem mint fizetesi modot akartam ezzel jelezni hanem garanciat nyujtani arra hogy ez nem egy legbol kapott dolog es hogy  mennyire hiszunk benne mi magunk is.

Előzmény: turosz (6900)
Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6903

Azért egy dogot én még hozzátennék, ami szerintem az egész problémakör szvsz legalább 50%-át teszi ki, az pedig a történész szakma demilitarizáltsága és totális félrecsúszottsága. Hochedlingernek van erről egy remek összefoglalása, de talán már utaltam is rá. Nem akarok most itt részletesebb eszmetörténeti eszmefuttatásba kezdeni, csak egyetlen példa. Jómagam nem egy olyan reakcióval találkoztam, amikor egy kollégának elmondtam a kutatáési terülketemet, akkor a reakciója az volt: "húúúú, hadtörténet", egy kis finnyás viszolygás és totális elutasítás. Generációk nőttek így fel. A mai fiatalabb, már-már középgenerációba hajlók között már sokkal többen vagyunk. Sokan még ott tartanak, hogy a középkori város térhasználata fontosabb, mint a hadtörténet, mert az utóbbi olyan véres, meg miazmás... Én nem kicsinylem le senkinek a kutatási területét, de a történelem mozgatórugója a konfliktus, ami igen nagy részt fegyveres. Alig-alig tudsz mondani olyan találmányt, amit nem a hadviselés, a fegyveres konfliktusokban való felülkerekedés inspirált volna. Az emberi társadalom alaptermészetétől fogva militarizált (még az is, amelyik a leginkább pacifistának akar mutatkozni). Ezt letagadni, sőt, nem ezt tenni minden kutatás kiindulópontjának szerintem óriási baklövés és az eredményt gyakorlatilag megkérdőjelezhetővé teszi.

A helyzet az, hogy a szakma döntnökei még mindig a demilitarista tévképzetesek, hogy egyéb jelzőt ne használjak (nézd meg pl., hogy a történelmet tanító egyetemeken mennyi hadtörténeti óra van meghirdetve..). Amíg ez így lesz, addig nem lehet normális projektet felépíteni Mohács kutatására sem.

Előzmény: turosz (6902)
turosz Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6902

Akkor jó, figyelj is :)

 

Szerintem minden lényeges dolgot leírtál, sok hozzáfűznivaló nincs.

A számomra a széthúzás, kooperációra törekvés, szimpla tanács-véleménykérés gyakran teljes hiányának okai mai napig megfejthetetlenek, bár persze egyes összetevői - általános forráshiány, az azokért való harc, uram-bátyám rendszer, politikai befolyás stb - ismertek.

Előzmény: Bazodi elv (6901)
Bazodi elv Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6901

Itt vagyok én, figyelek. ;-)

A helyzet nem egyszerű. De hát ezzel nem mondatm újat. A legnagyobb problémának azt látom, hogy a projektek mögött nincsen meg a kellő törtnészi tudás. Kiváló régész és földrajzász csapat van, de egyikük sem ért a korabeli hadügy kérdéseihez, de segítséget sem nagyon fogadnak el. Ha elfogadnának, akkor nem jönne elő Pap egy ilyen minőségű elmélettel, ami alapjaiban hibás.

Bertókék mögött meg nincse annyi forrás. Mondjuk Papék mögött sem, mert meggyőződésem, hogy a Kuruc72 által írottak csak az első lépést jelentik. Ezt követően hatalmas területen kellene ásatás, ami hatalmas pénzbe kerülne.

Az a helyzet, hogy ma csak egyetlen olyan történész van, aki igazán releváns tudással rendelkezik a csatát illetően. Mert ez nem azt jelenti, hogy elolvassa az adott forrásokat aztán szül belőlük valamit. Kiterjedt ismeretekkel kell rendelkezni a korabeli hadviselés legtöbb területén.

 

(Nota bene egy ilyen utófinanszírozásos dolog egyetlen közpénzes pályázati rendszerbe sem fér bele sehol a világon. Az ilyen tipikusan magánfinanszírozású dolog lenne, de ez nincsen benne a magyar civil kultúrában.)

Előzmény: turosz (6900)
turosz Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6900

Én nem akarlak elkedvetleníteni, de szerintem teljesen irreális az utólagos fizetési elképzelés.

Ami működhetne, az az "alvállalkozóként" bekapcsolódás valamelyik szakmai szervezet pályázati pénzekből finanszírozott projektjébe, csak mint írod, ők nem igen kérnek belőletek. Mivel két hivatalos csoport is kutatja jelenleg, szerintem kizárt, hogy titeket önállóan odaengedjenek, pláne, hogy erre most pénzt kapjatok. De Bazodi biztos jobban képben van ezekkel, majd ha erre jár, talán biztatóbb infókat tud adni.

Előzmény: Kuruc72. (6899)
Kuruc72. Creative Commons License 2019.07.20 0 0 6899

A 40 millio meg varosi szinten sem egy osszeg nem hogy megyei vagy orszagos szinten!!! Raadasul nulla kockazatu a dolog. Nincs eredmeny nincs penz. Abba mar beleutkoztem hogy a kutatasban erdekelt csapatok nagyon elzarkoznak barmilyen kulso plane civil segitsegtol. De azt nem akarom elhinni hogy pl Mohacs varosat vagy a HIM -et a miniszteriummal a hatamogott ne lehetne meggyozni egy ilyen ajanlat elonyeirol.

 

Vagy csak regen voltam odahaza es mar ennyire nem ertem a magyar rendszert???

Előzmény: Kuruc72. (6898)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!