Keresés

Részletes keresés

Miluci Creative Commons License 2006.01.10 0 0 107
Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, vagyis inkább kérdeznék, hogy ne csináljak hülyeséget.

1. Elolvastam majd' az összes hozzászólást. Kaptam sok hasznos tanácsot. Köszönet :)
Igen.....sajnos felültöltős Whirpool van itt az albérletben. Most 4. éves. A dob csilli-villi, a vízkő állapotot nem tudom felmérni... A víz nem a kádba folyik ki belőle, hanem vhogy vissza a "falba", na jó, nem tudom pontosan hova.

2. A kardinális problémám az öblítős és a mosóporos résszel van. Az öblítős rész, még az is, ahova nem szoktunk öblítőt önteni fekete, büdös. Az öblítőt higítjuk 4x-esére, így talán azzal nem lehet baj. De akkor mitől? A fekete nyálkás-büdös cuccra önthetek Domestost (higítva), abban áztathatom sokáig, vagy inkább mást ajánlotok?

3. A por mosószer szokott hagyni maga után az adagolóban mosás után, de azt viszonylag könnyen ki lehet mosni belőle. Ott nincs penész, vagy gomba, szóval egyet értek az egyik hozzászólóval, h a folyékony mosószer nem feltétlen megoldás a gomba-penész panaszok kezelésésre. De mégis miért marad ott mosópor, ha nem öntök bele többet a jelzettnél?

4. Az ecetes átmosást eddig csak kávéfőzőnél alkalmaztam, több-kevesebb sikerrel (azóta már van új :)). Nem pontosan értettem azokat a hozzászólásokat, ahol azt ajánjlák, hogy várjuk meg míg a gép felszívja a mosáshoz kellő vizet, utána nyissuk ki és öntsük bele a csodaszereket (ecet, ilyen-olyan vízkőoldó). Ezt a felültöltőset nem lehet kinyitni. Gondolom ez csak a régebbi gépekre igaz. Akkor itt hogy? Csak simán beleöntök a dobba ecetet (10%-os van itthon) higítva és elindítok egy sima mosást 90 fokon?

5. A ruhák bebüdösödnek, szóval tragikus a helyzet, kérek mindenkit, aki tud írjon vmi hasznosat! A ruhák utána, ha a gép rendbejön újra illatosak lesznek?


KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT ELŐRE IS!!!!

Emília
shane1 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 106
Köszönöm a tájékoztatást, majd összeszedem a bátorságom és kipróbálom , utána beszámolok :-)
Előzmény: kiki73 (105)
kiki73 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 105

Annyit tegyél, hogy először üresen - víz nélkül - melegítsd fel a készüléket, és ezután öntsd bele a vízkőoldóval kevert vizet.

 

Aztán hagyd kikapcsolva, majd egy óra múlva kapcsold be ismét egy rövid időre. Ekkor már biztos, jön ki belőle lerakódás, majd egy pici állás után az egészet átnyomathatod a készüléken, ha természetesen nincs annyira eldugulva...

 

Befejező fázisként legalább 5-6 alkalmommal főzess vele tele töltött tartállyal tiszta vizet. Ezt, mint öblítést kell végrehajtani.

 

Ezek után bátran használhatod, garantáltan nyoma sem marad a vízkőoldónak, se a vízkőnek.

 

Pityu

Előzmény: shane1 (103)
kiki73 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 104

Szia!

 

Természetesen Budapesten is beszerezhető. A "fenti" árát nem tudom pontosan, csak azt, hogy itt, "lenn" Szegeden 365,— Ft-ba kerül. Nem nagy tétel, de hatásos szer.

 

Ez a kérdés jó volt, mert már többször felvetették itt ezt a témát, és asszem' mindegyiknél le is írtam, milyen megoldások lehetnek, de nem igazán jött visszajelzés róluk.

 

Az Expressz vízkőoldó egy "nagy szám", még így az ára ellenére is. Hatásos, mert nem savas, hanem lúgos úton bontja a vízkövet.

 

Pityu

Előzmény: puma1 (102)
shane1 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 103

Még egy naívnak tűnő kérdés:

Bekapcsoljam a főzőt, vagy, a vízkőoldó magától átnyomja?

Vagy előszőr hagyjam hatni, és utána folyassam át?

 

 

előre is köszi a választ :-)

Egyébként még fél éves sem volt, és garanciában elvittem szervízben, gondolom ott is azt csinálhatták vele, mert a szűrön látszott a savnak a nyoma.

Előzmény: kiki73 (101)
puma1 Creative Commons License 2006.01.08 0 0 102

Szia Pityu,

 

Bp-en is beszerezhető vhol az EXPRESSZ?

Van már vkinek tapasztalata ez ügyben?

 

Előzmény: kiki73 (101)
kiki73 Creative Commons License 2006.01.03 0 0 101

Szia!

 

Igen, bátran használhatod az EXPRESSZ vízkőoldót a kávéfőződben is, sőt, még abban a "drága" Elta-ban is.

 

A kávékiöntőjét töltsd meg háromnegyed részig vízkőoldóval, egynegyed részig pedig vízzel. Ezt öntsd bele a kávéfőző kazánjába, majd zárd le a biztonsági zárófedéllel, hogy a vízkő oldása közben keletkező gáz átnyomhassa az oldatot a rendszeren.

 

Ha sikeresen megtörtént a vízkőtelenítés, akkor 5-6 alkalommal főzesd át a készüléket, és egyátalán nem fogod érezni azt, hogy valaha vízkőoldót látott, sőt azt sem, hogy volt benne.

 

Ez a művelet egy szervizben 5000,- Ft-ba kerül. Neked a töredékéből meglesz, hiszen az EXPRESSZ vízkőoldó kb. 400,- Ft-ba kerül.

 

De hangsúlyozom: EXPRESSZ vízkőoldó kell bele!!! :)

Előzmény: shane1 (100)
shane1 Creative Commons License 2006.01.03 0 0 100

Kávéfőzőbe? És utána hányszor kell kimosni?

Én azért félek ilyet használni, mert nem tudom hány átfőzés után merjek utána kávét inni.

Pedig vagy egy csoda Elta kávéfőzőm, ami állandóan eldugul a vízkőtől, és rendszerint behozom a kollegának, aki atomjaira szedi, és úgy tisztítja, de már nincs képem havonta behurcolni, viszont ha csak citromsavval vagy ecettel csinálom, akkor végképp eldugul az a tűfejnyi nyílás amin át kellene nyomnia a gőzt...

(Ja viták elkerülése érdekében nem a kávéfőzővel, vagy a márkával van a bajom, mert jó kávét főz, amikor éppen főz :-) )

Előzmény: kiki73 (94)
kiki73 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 99

Látod, a fáradozást aztán szemmel látható eredmény követi. És gondolom most már nem marad víz az öblítőszertartályban sem.

 

Pityu

Előzmény: Mauzliman (98)
Mauzliman Creative Commons License 2005.12.23 0 0 98
Nos, megvolt a penésztelenítés, fél doboz CIF újfajta kék dobozos penészölő szer beleöntve tele a mosóporos és öblítős kistartályba a'lá natur, ami 1 napot hatott egy vödörben, majd másnap forró vízzel megáztattam fél délután. kimosattam, 1-2 centis darabokban hullott ki a fekete lerakódás a végén és teljesen vadiújra kiszedte az összes lerakódást mindegyik tartályból.
Mauzliman Creative Commons License 2005.12.19 0 0 97

Oks, köszönöm szépen.

Egyébként a mi felültöltős, Whirlpoolunk adagolórekeszei is elszíneződnek, nyáron 2 napomba tellett, mire úgy ahogy kipucoltam, sima forró vízzel.Igaz, nagy nyomású kézi autómosó gőzborotvát is használtam a második napon és az nagyon látványosan kitolta a fekete penészt az öblítő rekeszéből.

Előzmény: kiki73 (96)
kiki73 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 96

Üdv!

 

Ezt mindenki döntse el magának, annak függvényében, hogy mennyire ítéli vízkövesnek, szennyezettnek a gépét; általában az 1 liter a mérvadó - jelentős eredményt lehet vele elérni, főleg a forgódob milyenségén fog megmutatkozni.

Erős, azaz nagyon meszes víz használatánál még a dob is matt bevonatot kaphat, ezt a vízkőoldó, vagy az ecet 100%-ban eltünteti. Lényeg a 90°C-os mosás.

 

A program végén csak egy száraz ruhával kell a dob külső palástját áttörölni, hogy azt a tejszerű - a vízkő oldott maradványa - bevonatot egyszerűen letöröljük róla.

 

Tényleg látványos lesz az eredmény.

 

Pityu

Előzmény: Mauzliman (95)
Mauzliman Creative Commons License 2005.12.18 0 0 95

Töltsünk fel langyos vízzel, öntsünk belel négy liter ecetet.

 

 

Ez szerintetek igaz? 4 liter kell bele??

 

(www.lakberendezes.hu-ról szedtem le)

kiki73 Creative Commons License 2005.12.17 0 0 94

Ha mindenáron biztosra akartok menni a vízkőoldásban, akkor a gépet úgy érdemes kijátszani, hogy megvárjátok, amíg felveszi a 90°C-os ELŐMOSÁS NÉLKÜLI programhoz kellő mennyiségű vizet, és ekkor ki kell kapcsolni, hogy beönthető legyen a dobra a vízkőoldó, vagy trisó, vagy 20%-os ecet - kinek mi vált be...

Vízkőoldóból viszont nem mindegy, hogy milyen kerül a gépbe, mert a savtartalmú szerek megmarják a dobot s, nem utolsó sorban magát az üstöt is (feltéve, ha acéllemezből készült, s nem pedig új fajta carboran műanyagból :-) ) Javaslom mindenkinek az EXPRESSZ nevű vízkőoldót, mert ez lúgos kémhatású, és nem savakkal bontja a vízkövet. Ez az a vízkőoldó, amit bátran merek ajánlani mindenkinek, aki a mosógépe mellett még a kávéfőzőjét is vízkőteleníteni akarja. Garantáltan nem marja az alumíniumot sem.

 

:-)

 

Pityu

öreganyám Creative Commons License 2005.12.16 0 0 93
Annak idején az "átkosban" gyártott hajdú autómata mosógéphez leírták, hogy fél liter 20 százalékos ecetet kell a gépbe önteni és 90 fokos vizzel kellet egy programot lefuttatni.
Előzmény: muminek (88)
Replay Creative Commons License 2005.12.16 0 0 92
Mikor elinditasz egy programot, az mindig azzal kezdi, hogy először kiszívja az alul lévő vizet. Én úgy szoktam csinálni, igaz elöltöltős géppel, hogy mikor már elkezdi a mosáshoz szívni a vízet, akkor öntöm bele a mosószeradagolóba a folyékony dolgokat.
Előzmény: heted7 (91)
heted7 Creative Commons License 2005.12.15 0 0 91
Csak vigyázz! Nekem a nyomorult felültöltős Whirpoolom azzal kezdte, hogy leengedte a benne lévő ecetet, és tele rakta magát helyette szép tiszta vízzel.
Előzmény: muminek (88)
Gpeti Creative Commons License 2005.12.15 0 0 90
Víz nélkül elindul a mosógép? Szerintem nem.
Én egy 90 fokos programot indítottam, csak előtte öntöttem bele 2 L ecetet. Ahhoz vett még fel kb 10 L vizet.
Előzmény: muminek (88)
shane1 Creative Commons License 2005.12.15 0 0 89

Hát nem vagyok benne biztos, de azért én nagy töménységben biztos nem tenném bele az ecetet. (nekem már ment tőle tönkre tea/kávéfőzöm)

Elvileg valahol lejjebb írták, hogy magasabb hőmérsékletű programot futass végig, de szerintem mindenképpen vízzel. (tönkremenéstől függetlenül, gondolom nem akarsz ecetszagú ruhában járni :-) )

Előzmény: muminek (88)
muminek Creative Commons License 2005.12.15 0 0 88
HELP!
most szeretnék ecetes tisztítást eszközölni az elöltöltős automata mosógéppel. Ezzel kapcsolatban a kérdéseim:
1. mennyi ecetet öntsek bele?
2. vizet zárjam-e el?
3. milyen programot futtassak?
öreganyám Creative Commons License 2005.12.09 0 0 87
Üdv Mindenkinek.

(Szintén Fagor tulajdonos)

Nekem van szokás következő: mosás után az adagolót kivesz, vizzel leöblítem (különösen az öblítő adagolót) majd kint hagyom míg meg szárad. Akkor teszem vissza amikor újra mosok.
Az ajtónál lévő gumitömítésben maradó vizet pedig szivaccsal kiitatom és az ajtó is nyitva marad, hagy szellőzön.
Az egész max 1 perc, és nincs penész.
A vízkö ellen pedig én is ecetet használ. 1/2 liter (20%) kb 2 havonta. eddig bevált.
Gpeti Creative Commons License 2005.12.08 0 0 86
Teljesen egyetértek a felültöltős Whirlpool bojkottal. Nekünk egy 10 éves AWG-850 vagy valami hasonló típust kellett most kidobnunk.
Hogy egész nap ilyeneket sikáljon az, aki kitalálta azt a tekervényes adagolóját. Az újabbaknak persze már levehető és tisztítható ez a része, de a miénknek fekete belülről az öblítő adagolója, egy ideje büdösek a ruhák, amiket kimosunk vele.
Többször atomjaira szedtem már a gépet, de ezt nem sikerült kitisztítanom. A gép bejsejében, a dob alatt az üstben sem semmi, mi szokott lenni. Oda úgy nézem, hogy a mosópor nem oldódó részei kerülnek, és zselés bűzös anyaggá állnak össze. Meg persze a vízkó, aminek nagy része a fűtőszálra rakódik.

Viszont az ecet módszer kipróbáltam, 2 Liter 20%-os ecetre indítottam egy 90 fokos főzőmosást. Hát, jött ki anyag belőle rendesen. Tényleg használ. Majd szétszedem, és megnézem, mi maradt bent a koszból.

Pénteken érkezik az új mosógép, elöltöltős és jól tisztítható az adagolója.
A régit nem azért dobtuk ki, mert bebüdösödött, szerencsére javíthatatlanul tönkrement (a csapágyak megszorultak, és megfordultak a műanyag csapágyházban, ami erre szétolvadt. Egy új üst kellene bele. Meg lehetne csinálni egy fémpersellyel, de eszem ágában sincs. Legalább van indok megszabadulni ettől a sz@rtól).
Előzmény: heted7 (83)
msmks Creative Commons License 2005.10.08 0 0 85
miért kell ennyire vakarni? jöjjön le aminek le kell jönnie, a többi meg hadd maradjon.
shane1 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 84

Sziasztok, nekem ugyan Fagor gépem van, de hátulról bele tudtam nyúlni üvegmosókefével, így egész jól ki lehet takarítani (Persze így sem egyszerű a mutatvány, mert mindegyik  mosógép tartálya tele van olyan résekkel amit egyszerűen képtelenség kitakarítani,  de azért egész jó lett eredmény (mondjuk az enyém még eleve nem volt vészes, mert egyrész 8 hónapos, másrészt rendszeresen takarítom, de egy üvegmosó kefe  áldozatot megér szerintem.

 

Próbáljátok meg, hátha más tipusnál is beválik (100 Ft-osba lehet kapni olcsó műanyag hajlékony üvegmosót, ne a fémnyelűvel csináljátok)

heted7 Creative Commons License 2005.09.24 0 0 83
Nekem azis is javít valamit, ha teleöntöm vízzel, és a kád fölött rázom mint az állat. Fröcsög össze-vissza, de azért valamelyest leszedi a koszt. Bár gondolom a kukoricával is így próbáltad. Apropó: kukorica: megáll az ész :-) De nem te vagy a hülye, hanem a mosógépgyár.

Még egyszer: SOHA SENKI NE VEGYEN FELÜLTÖLTŐS WHIRPOOL-T. Indoklás a 76-os hozzászólásban. De bármilyen más felültöltőset is jól nézzen meg, szedje szét a fedelét, és ellenőrizze, mennyire tisztítható.
Előzmény: Margitnéni (81)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.24 0 0 82

Üdv Margitnéni!

 

Hát, nem 100%, de ez is valami. Üvegmosó kefével próbáltad?

 

Pityu

Előzmény: Margitnéni (81)
Margitnéni Creative Commons License 2005.09.24 0 0 81

Sziasztok!

Megvolt a mosószeradagoló áztatása a vízkőoldós vödörben. Igazság szerint a 10-ből csak 7 pontot adnék az akcióra. Visszaszerelve az adagolót tök szép lett, de a műanyag tartó hátulján még mindig látszik a letapadás. Jó lenne a kis kezemmel, vagy  valami célszerszámmal benyúlni, és szépen kitörölgetni, mert nagyon jól fellazult a cucc! Eszköz híjján vizet engedtem az öblítő tartójába, és szórtam bele egy marék kukoricát, így rázogattam. Valamit javult a helyzet, de nem tökéletes.

Egy szó mint száz, teljesen egyetértek az előttem szólókkal, mégis csak röhej, hogy egy ilyen "okos", és drága gépnél egy ilyen kis vacak problémával kell tökölni órákig.

Replay Creative Commons License 2005.09.24 0 0 79
Szia! Igen, ez volt az a gép. Rengeteg dobmellé esett zoknit szedtem ki belőle. :)) Igazából mikor megszabadultunk tőle, még akkor is jól müködött, csak nagyon rozsdás volt már az alja és iszonyú hangosan centrizett. 16 évig használtuk.
Előzmény: kiki73 (78)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 78

Na, ez a VA 561-es.

 

Pityu

Előzmény: Replay (74)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 77

REPLAY!

 

Akkor az nem lehetett más, mint egy NDK FORON VA-561-es, csodamasina. Abból könnyen ki lehetett szedni a dob mellé hullott ruhaneműt, és nem volt gond, szinte le tudtál nyúlni az üst aljáig, főleg akkor, ha a dobot még kicsit el is nyomtad valamelyik irányba.

 

Húú, de sok volt belőlük.

 

Pityu

Előzmény: Replay (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!