Keresés

Részletes keresés

QuantumSingularitas Creative Commons License 2 napja 0 0 365284

Vérkomcsi városban kemény 28% ment el szavazni, elég sovány elküldés volt.

Előzmény: Tzp (365281)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 0 365283

 

ha kiszervezték szegényebb országokba a termelést, eladósodtak stb, ami végül a 2008-as válságba torkollott.

 

Hát az speciel 2008 nem amiatt tört ki - mert annak egyáltalán nem valamiféle globális oka volt - hanem sokkal inkább volt egy belső, igazi  Made in USA trógermunka.

 

Hogy ez aztán kigyűrűzött - az már csak a következmény volt.

 

Meg aztán kezdjük ott, hogy WW2 után átalakultak (megszűntek) a gyarmati viszonyok - és valójában erről a startkőről rugaszkodott el a mai értelemben vett modern (növekedés-alapú) kapitalizmus.

 

Szó sincs róla hogy ez ennyire fasza lenne - de az elmúlt korokhoz és viszonyokhoz képest ez már egy nagyon szelíd, lightos verzió.

.

 

 

Előzmény: Tzp (365280)
Auralianus Creative Commons License 2 napja 0 0 365282

Legalább olyan jó kérdés, mint az, hogy mekkora hányadban helyezhető át a gazdasás és ezáltal a növekedés is a "megfogható dolgok"

dolgok világából a 'nem megfogható dolgok" világába. Akármennyire is ágálnak páran a virtuális tér ellen, a nemvirtuálisban mindig is

folyt a harc az erőforrásokért.

Előzmény: Tzp (365280)
Tzp Creative Commons License 2 napja 0 2 365281

Kora reggel káromkodtál, gondoltam rossz a kedved. Hátha a vasárnap rontotta el a kedved, amikor a magyarok évértékelték Orbánt Dunaújvárosban és elküldték a picsába.

Előzmény: _cipo_ (365277)
Tzp Creative Commons License 2 napja 0 0 365280

Az mondjuk valóban jó kérdés, hogy növekedés nélkül lehet-e kapitalizmus? Az első vh - és egyben a második is - azért következett be, mert nem tudtak a tengelyhatalmak gazdaságai növekedni. Csak más kárára. 1980 környékén csak úgy tudtak a gazdaságok növekedni, ha kiszervezték szegényebb országokba a termelést, eladósodtak stb, ami végül a 2008-as válságba torkollott.

Előzmény: GPS (365278)
Tomsz85 Creative Commons License 2 napja 0 0 365279

Terelsz megint, meg belemagyarazol mindent amit gondolsz. Az alap felvetésedrol meg melyen hallgatsz. 

Amúgy meg az egyénnek se mindegy. Neked mindegy lenne, hogy reggel megáll egy teherautó a házad előtt, aztán van fél órád hogy felpakold a holmidat, és ki tudja hova visznek. 

Előzmény: zöldkomcsi: (365270)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 0 365278

 

Olyan lehet, hogy az egyik ország - azáltal, hogy a kezében tartja a tőkét és a tudást - a saját életszínvonalát a másik kárára tartja magasabban.

 

Sajnos ez mindig így volt - még kapitalizmus nélkül is.

 

Emlékezzünk csak a dicső Monarchiára, vagy a marx-i ideológiát hirdető Szovjetúnióra - amelyik gyakorlatilag alárendelt vazallusként kezelt 13-14, jobb sorsra érdemes országot.

 

Szó se volt itt kapitalizmusról, de "fogyasztói társadalomról" meg aztán végképp nem - mégis milyen szemét munkát végeztek a "nagyjaink" a kisebb, vagy gyengébb országokkal.

 

A mostaniak meg úgy rácsodálkoznak a világrendre - mint az újszülött a régi viccekre.

 

És azt hiszik, hogy az "erősebb kutya elv" az valami modern, kapitalista, fogyasztói valami lehet - miközben ez még a lightosabb verziója annak, ami mindig is volt.

.

Előzmény: Tzp (365274)
_cipo_ Creative Commons License 2 napja -1 0 365277

Most éppen mi a fenéről hadoválsz, ostoba?

Előzmény: Tzp (365275)
_cipo_ Creative Commons License 2 napja -1 0 365276

Lehet, csak most éppen nem erről van szó.

GPS olvtárs a kapitalizmus alapvető jellemzőinek kimondása ellen szórja a lófaszokat.

Előzmény: Tzp (365274)
Tzp Creative Commons License 2 napja 0 1 365275

Csak nem a dunaújvárosi saller miatt vagy ilyen ideges? :)

Előzmény: _cipo_ (365273)
Tzp Creative Commons License 2 napja 0 0 365274

Olyan lehet, hogy az egyik ország - azáltal, hogy a kezében tartja a tőkét és a tudást - a saját életszínvonalát a másik kárára tartja magasabban.

Előzmény: GPS (365272)
_cipo_ Creative Commons License 2 napja -1 0 365273

A kapitalizmus alapja az az ostoba, akit könnyű rávenni arra, hogy olyat vásároljon, amire semmi szüksége nincsen, abból a pénzből, ami nincsen neki.

Olyan hasznos idióta, aki még meg is magyarázza, hogy ez nem igaz.

 

Oké - de ha nincs termelés - mégis mi a lófasszal fizetnénk a szarjaikért?

 

Azzal.

Kihúzod a szád sarkából, aztán máris fizetőképes vagy.

Azt kapod érte, amit kívánsz.

Előzmény: GPS (365272)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 0 365272

 

A kapitalizmus lényege a minden határon túl növekedés, az először ott torpant meg ahol a termelés volt az ideológia központjában, most jön a másik amelyiknek a fogyasztás.

 

Ezt annyiszor hallottam már... csak épp azt nem mesélték el, hogy mégis mi a francot fogyasztanának a népek - ha nem lenne mögötte termelés?

Oké, hogy szemét módon évente cseréltetik le vele a TV-jét, meg a mobiltelefonját...na de mire, ha azt nem termeli meg valaki?

 

A másik kedvencem meg az, hogy a karvaly le akarja pusztítani a termelésünket - hogy mindent tőle vegyünk majd.

Oké - de ha nincs termelés - mégis mi a lófasszal fizetnénk a szarjaikért?

 

Ekkor jön a varázsszó, hogy: hitelből!

Oké - és azt hogy fogja visszafizetni egy lepusztult, nulla termelésű ország (pláne kamatostúl)?

 

Erre is van tipp - hogy nem is kell nekik a pénz, hanem valami ködös befolyás - vagy valami olyasmi, hogy majd jól árárverezik az országot... csak tudnám kinek adnak el egy csontig lerágott, eladósodott országot?

De gondolom erre is van tipp.

.

Előzmény: zöldkomcsi: (365270)
Auralianus Creative Commons License 2 napja 0 0 365271

Te még életedben nem voltál Kínában, ugye?

Előzmény: _Berci (365267)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2 napja 0 0 365270

Hagyd már ezt a marhaságot, az képtelenség lett volna, hogy az összes tőkés birodalom széthullik csak pont ez marad meg mert valami izéééé...népi demokrácia vagy mi a fracnak hívtuk. Semmi különös nem történt, jött a globalizáció. A többi süket duma a szabadságról meg egyéb maszlag. 

 

Közben meg te olyanokat írsz hogy az USA-ban is kommunizmus volt, meg kolhoz. 

 

Dehogy írok olyat, csak azt, hogy az egyén szempontjából mindegy, hogy minek nevezik a kolhozt, lehet az tulajdon is. Az is mindegy, hogy államosítják a kis boltját vagy a nagy filmstúdióját valakinek vagy fizeti a védelmi pénzt a maffiának.

Én csak az egyén szemszögéből értelmezem.

 

De a legnagyobb ökörségetek mikor implicit mondjátok, hogy ha ha szabad választások vannak akkor oroszország már importálná a gázt ás az olajat ...meg Kínában fél milliárd személyautó lenne és vagy 10 millió mc donalds és 130 kilósra híztak volna már azok is. ((((-:...és, hogy szerintetek a világnak pontosan egyformán kell fejlődni annak minden pontján. Ha egyforma a politikai rendszer akkor minden egyéb is az lenne. (-:

 

A kapitalizmus lényege a minden határon túl növekedés, az először ott torpant meg ahol a termelés volt az ideológia központjában, most jön a másik amelyiknek a fogyasztás.

Az a szocialista block a globális kapitalizmus egyik jelensége volt a nélkül elképzelhetetlen lett volna az egész. Ahogyan most se képzelhető el Kína nélkül így ahogyan van. Na, ezt most hamar fogod látni is, tapasztalni is, hogy lehet, de nem olyan.

Előzmény: Tomsz85 (365269)
Tomsz85 Creative Commons License 2 napja 0 1 365269

Márpedig tagadod. Csak te ezt úgy mondod hogy másként értelmezed a dolgokat. De valójában tagadod, mert annyira másként értelmezel, mintha nem ismernéd el az ABC-t, vagy a számtan szabályait, a szorzótáblát. Te körülbelül azt sem ismered el hogy létezett egy szocialista világrendszer nagyjából 1949-től 1989-ig. Márpedig létezett, és más elvek szerint szerveződött és működött, mások voltak az ösztönzői, mások voltak a tulajdonviszonyok a gazdaságban, stb.  Létezett és felbomlott. És műszakilag fejletlenebb volt a szocialista világ. Pedig a fél Világon létezett, vagy a harmadán, szóval elég nagy területen, legalább 40 évig, természeti erőforrásokkal el volt látva bőségesen. Közben meg te olyanokat írsz hogy az USA-ban is kommunizmus volt, meg kolhoz. 

 

De visszatérek a kiinduláshoz. Mivel bizonyítod, hogy a szocialista világ volt műszakilag és technológiailag a fejlettebb? 

Előzmény: zöldkomcsi: (365260)
_Berci Creative Commons License 2 napja -5 0 365268

 

A semmit nem erö AMD igy muzsikalt az elmult 3 evben ...

 

 

_Berci Creative Commons License 2 napja -5 0 365267

 

Én még életemben nem láttam olyan társadalmat ami egyszerre bírt innovatív és központosítottan, tervgazdálkodós lenni. Aki már

igen, az tegye fel a kezét. Persze az is lehet, hogy a hitemmel van a gond, nem merek nagy lenni. Ettől jönnek az eretnek ideáim....

 

Azt mondogatom ... tudom sokaxamara nem jön at ... hogy az IT-t illetö (nagyjabol fel is soroltam a területeket) technologiak beerese miatt ebben az evtizedben olyasmik törtennek, amik eddig nagyon nem voltak (ezek nagy resze mar a vajtfülüexamara ismeretes). Az elterjedes nem iranyitas kerdese (mondjuk központi iranyitassal azert el lehet qrni is), hanem gazdasagi kenyszer! Aki nem ugrik fel a mar mozgasban levö vonatra ... az vegleg lemarad rola. Ha egy 100 eves autogyar elutasitja az objektiv es gazdasagilag megalapozott atallast ... nem invesztal logisztikajaba, IT-rendszerebe ... hat annak evzaro ünnepet 5 ev mulva mar nem ünnepelhetjük.

 

pl akkor ha Kínában háromszor annyi villanyosmérnököt képeznek, mint az USA-ban, viszont négy és félszer annyian vannak, ettől

innovatívabb lesz-e a társadalmuk, mint az USÁKOKÉ?

 

Idövel valszeg, hiszen elindult az a folyamat is elindult, hogy az USA-ban vegzettek eletüket mar nem csak az USA-ban tudjak elkepzelni, hanem hazaternek, ceget alapitanak ... mert a hely Kinaban is eleg jo lett ahhoz, hogy meg tudjak valositani elkepzeleseiket.

 

Megegyszer irom! Innovacio es kreativitas nelkül egy tarsadalom ebben az evtizedben NEM TUD talpon maradni. Volt mar ilyen. A cucilista orszagok a brezsnyei pangas eveiben lemaradtak, mint a borravalo ... Aki az elterjedö uj technologiak "aldasairol" lemarad, a lehetseges eredmenyeket nem tudja gyümölcsöztetni, ... az veszit es az egymast követö, egyre gyorsulo gyorsulo esemenyek sodrasaban alaposan lemarad.

 

Előzmény: Auralianus (365227)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2 napja 0 0 365266

Értem, hogyne. Ahogy a kereszténységnek sem volt soha semmi köze a nevében elkövetett bűnöknek... Csak az a baj, hogy ezen az alapon a nácizmus is felmenthető...

 

Fel is kell menteni, valahol tetőzni kellett a kapitalizmusnak és ez a központosítás és magán érdek tulajdon kombinációja a leghatékonyabb változata. Amitől valójában rémísztő, hogy a gazemberségek viszont voltak és civilizált világ kellős közepén, nem sötét vadnyugaton vagy britek módjára afrikában történtek (azt se mentsük fel persze) meg és úgy, hogy senki nem is akarta. Pl antiszemitizmus se volt soha előtte Németországban és azóta se. Még is megtörtént. Ezt a tanulságot nem akrja senki így te se levonni belőle. Pedig itt az ékes példa itt és most.

De pl a becsületnapi kirándulókat én elvileg akár támogathatom is, mert példaképük a korabeli szorgalmas német munkás és a bátor fegyelmezett katona. Addig viszont oké is az.

Előzmény: advocatusdiaboli (365264)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2 napja 0 0 365265

...csak egy kiragadott példát a folyamatosságra, mennyire nincs jelentősége annak amire rá vagy úgy kattanva.

1944. ben ami elkezdődött, az 1945. után csak folytatódott bár a zsidó helyére berakták a swábot és a kulákot, de csak az ment tovább ami akkor kezdődött és 1956. ig. Az vetett véget, de nem a rákosinak hanem a nyilasnak, vagy datálható a korszak az akkori keleti block felbomlással, demokratikus rendszerváltással is a korszak kezdete 1920.- ban és az tart 1956. ig.
Na? Világos? Én csak jelentőséget nem tulajdonítok azoknak a dolgoknak amik apró részletek csak.

Előzmény: advocatusdiaboli (365262)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2 napja -1 0 365264

Értem, hogyne. Ahogy a kereszténységnek sem volt soha semmi köze a nevében elkövetett bűnöknek... Csak az a baj, hogy ezen az alapon a nácizmus is felmenthető...

 

Minden olyan ideológia, amit könnyen, flexibilisen fel lehet használni bűnök, elnyomás legitimálására - igenis felelős azokért.

Te viszont azt nem vagy képes felfogni, hogy az általad gyűlölt kapitalizmus - AZ NEM IDEOLÓGIA. Az egy gazdasági modell, amit mindenféle ideológiai modellt alkalmazó politikai felépítménnyel lehet kombinálni - Kínában például magát kommunistának mondóval is...

És lehet piszkosul igazságtalan és önemésztő módon, meg az emberi teljesítményt jól inspirálóan is működtetni - és nem a Bölcsek Köve, meg az orrunkat sem tisztíccsa, de akkor is ezidáig egyértelműen ez bizonyult a gazdaságilag leghatékonyabbnak.

Előzmény: zöldkomcsi: (365263)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2 napja 0 0 365263

De az is lehet, hogy egyszerűen nem tud a kommunizmus olyan bűnöket elkövetni, amit ne néznél neki el. Mint Rajk, aki még akkor is a Pártot éltette, amikor akasztani vitték - a vallási megszállottakkal nem lehet vitázni...

 

Nem nézem el senkinek, de a kommunizmushoz a világon semmi köze nincsen. Az történt ami mindenhol történt, többé kevésbé illeszkedve a korábbi történelmi események, hagyományok fonalába.

Az orosz birodalom felbomlásánnak se, fel is kellett bomlani mivel felbomlott a többi is. Ti fújjátok ezt így fel, de ennek se értem az okát.

 

Tényszerűen annyi ez, hogy a társadalmi haladás élvonala a 20. század elején ny-európából áttevődött k-európára és az usa-ra. Egyik a fed megalapításával másik államosítással intézte el a tőke maximális koncentráltságát. De leghatékonyabb e kettő metszete a nemzetiszocializmus volt.

Ennyi, tárgyilagosan ez ennyi.

Előzmény: advocatusdiaboli (365262)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2 napja -1 0 365262

Nem tudok, és nem is akarok erre már mit mondani...

 

Talán csak megjegyezném, hogy ha te, vagy családtagjaid valamelyik gulágon haltak volna éhen vagy fagytak volna meg, akkor nem biztos, hogy ilyen megbocsátó lennél...

 

De az is lehet, hogy egyszerűen nem tud a kommunizmus olyan bűnöket elkövetni, amit ne néznél neki el. Mint Rajk, aki még akkor is a Pártot éltette, amikor akasztani vitték - a vallási megszállottakkal nem lehet vitázni...

Előzmény: zöldkomcsi: (365261)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2 napja 0 0 365261

 a másik, az általad ajnározott bolsevik félre viszont ÁLTALÁNOSAN JELLEMZŐ VOLT. SZU, Kína, Kambodzsa - ne is taglaljuk...

 

Ezeken a helyeken mindég "elfogadottabb" is volt az ilyesmi, semmi köze a marxizmushoz, "hagyomány" ha úgy tetszik.

Előzmény: advocatusdiaboli (365258)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2 napja 0 0 365260

A jövőbe nem lát egyikünk sem, én legalábbis nem. (te azt hiszed magadról hogy igen, a te dolgod) De azt tagadni, hogy a szocialista rendszerek felbomlottak, megbuktak, megszűntek, az nagyjából azt jelenti hogy a valóságot tagadod. 

 

De mutass már rá hol tagadom? Csak az értelmezését másként, fel is kellett bomlani a rendszernek, csak azért utoljára mert utoljára is alakult ki, mint orosz birodalom. Az csak politikai duma, hogy szocialista meg miafene. Felbomlottak a blockok mert jött a globalizáció. Annak se tulajdonítok jelentőséget, hogy pl Kínában fenn maradt a központosított gazdaság irányítás, korlátozva a szabad piacot, a tőke szabályzatlan áramlását.
Miért kellett ekkora feneket keríteni neki azt se tudom. De belülről az elit vezényelte le az egészet, talán azért, elfedni valamit, de az csak politika.

Előzmény: Tomsz85 (365259)
Tomsz85 Creative Commons License 3 napja 0 0 365259

A jövőbe nem lát egyikünk sem, én legalábbis nem. (te azt hiszed magadról hogy igen, a te dolgod) De azt tagadni, hogy a szocialista rendszerek felbomlottak, megbuktak, megszűntek, az nagyjából azt jelenti hogy a valóságot tagadod.  

Előzmény: zöldkomcsi: (365256)
advocatusdiaboli Creative Commons License 3 napja -1 1 365258

Théta - egyik gazemberség nem menti a másik gazemberséget. A XX. században tobzódtak az embertelenségek, sok helyen égig értek, a század az emberiség történelmének egyszerre volt egyértelműen a legdicsőségesebb - és az egyik legszégyenletesebb évszázada.

Ettől függetlenül saját polgárai ellen szervezett és tudatos népirtást kevés országban követtek el, és a XX. században ez a ma ismert "fejlett nyugat" országaiból egyedül a náci Németországban (és gyarmatain Japánban) fordult elő, a másik, az általad ajnározott bolsevik félre viszont ÁLTALÁNOSAN JELLEMZŐ VOLT. SZU, Kína, Kambodzsa - ne is taglaljuk...

 

Igen, követtek el háborús bűntetteket a szövetséges hadseregek is (és jórészt meg is úszták). A Vörös Hadsereg Budapestet is kirabolta és végigerőszakolta, nem kevés civilt meg is öltek. De a nácizmus tetteinek lába nyomába nem értek akkor sem (és ezen túlmenően ugyebár a győztesnek úgyis mindig igaza van).

 

Borzasztó mértékű az egyoldalú elfogultságod - én magam sem tartottam soha a lehetséges világok legjobbikának azt, ami most van - de, már elnézést, te állandóan egy ennél tényleg minden téren nyomasztóan sokkal xarabb és gazemberebb világot vágysz betegesen vissza, és én ezt nem vagyok képes normális dolognak tekinteni...

Előzmény: zöldkomcsi: (365256)
zöldkomcsi: Creative Commons License 3 napja 0 0 365257

...bocs, egyébként. Csak néha nekem is kötelező egy penge villantás. Tisztellek továbbra is. 

zöldkomcsi: Creative Commons License 3 napja 0 0 365256

(-: Nyugi már! Népirtás, rabszolgaság, nyomor, erőszak, éhinség éppen egyidőben az ukránnal. Te élsz egy hazug világodban.

 

Nem a "nyugat" bukott el, hanem a "keleti blokk", és TELJESEN.

 

El is hiszem, hogy ennyire hüJe lennél? ...és nem látnád, hogy csak a zárt birodalmi blockok bomlottak fel? Mi abban a különös, hogy ami utoljára jött létre az bomlott fel utoljára is? 

Most más bomlást látsz, megy az orrod előtt, benne élsz, most a kapitalizmus bukását látod, bukását 

annak a globális rendszernek aminek egyik jelensége volt az a keleti block is.

 

Hogy te ezt azóta sem bírod megemészteni, és áltatod magad mindenfélével, és minden nap sóvárogva várod a világvégét - az személyes mentális probléma.

 

személyes mentális probléma? Az hát de neked az, mert látod te is a rothadását a rendszerednek amivel elégedett lennél.

Na ez viszont nem hajuknál fogva előrángatott szabadságvágyó néptömegekkel, hanem saját vérükben fullandozók halál hörgésével van cizellálva. Nyugi! Ez nem hírműsorok érdekessége pár hónapig, ez megkeres téged is személyesen és a füledbe súgja, hogy megbukott a kapitalizmus, elérkezett a 

korszak vége.

Előzmény: advocatusdiaboli (365254)
advocatusdiaboli Creative Commons License 3 napja -1 0 365255

Persze, ez a kijelentés thétától teljesen zöldség. Pontosan a fordítottja volt a valóság - bár ezt ő megmagyarázza természetesen, hogy ezt "nem úgy kell érteni" - de bárhogy értve meg nézve is a végeredmény ugyanaz lett...

 

Amúgy is, a kijelentései a részletek ismeretének hiányáról szólnak - egyszerűen nincs (akkor sem volt) tisztában azzal, hogy jóformán bármi "szocialista konstrukcióhoz" nyúl/nyúlt, az valamilyen "átkos kapitalista" korábbi konstrukció utánzata/másolata/licence/továbbfejlesztése. Mivel kb: semmit sem tudott a "másik félről" és ezeknek a dolgoknak az eredetéről, elhitette magával, hogy "ezek a mieink, és a másiknak nincs is ilyenje", miközben az a "másik" a legtöbbször már generációkkal járt előrébb...

Előzmény: Tomsz85 (365250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!