Keresés

Részletes keresés

szaru Creative Commons License 2020.03.16 0 0 24995

Szép napot!

 

Tisztelt szőlészek! Az lenne a kérdésem hogy szőlő vashiányra jó lenne-e a vasgálic.

Az adatlapon belocsolást és lombtrágyázást is ír..elég sújos szokott nálam lenni a vas hiány.

 

Előre is köszönöm a választ!

IsKol Creative Commons License 2020.03.15 0 1 24994

A metszésben megfáradt művelőknek akik a tudásnak még nincsenek a teljes birtokában (mint én)...

Soxor voltak már ezek a témák külön-külön, de így egyben...összegezve talán még nem.

 

http://www.winetwork-data.eu/intranet/libretti/0/libretto16919-01-1.pdf

 

van_Persil Creative Commons License 2020.03.12 0 0 24993

Ja, képzelheted, hogy én is mennyire "örültem", amikor január végén ezt tapasztaltam. Ennyit arról, hogy nincs klímaváltozás...

Előzmény: granov (24992)
granov Creative Commons License 2020.03.12 0 0 24992

Talajfüggő is. Egy sovány, szárazabb homoktalaj hamarabb melegszik. Nálam az is belejátszik  hogy humuszban gazdagabb a talaj, tehát nedvesebb is. Sokkal nehezebben melegszik, a takarás miatt még nehezebben. 

Hogy őszinte legyek, nem bánom annyira, hogy még nem éledt fel. Félek a fagyoktól, ráér még.

Előzmény: van_Persil (24991)
van_Persil Creative Commons License 2020.03.12 0 0 24991

De fajtafüggö is, nálam a pátria január végén nedvedzett a guyot-váltócsapoknál, mert akkora volt a gyökérnyomás. Illetve az ültetvény fekvése is nagyban befolyásolja, sík terepen késöbb, lejtökön elöbb megindul. Ezért (is) telepítették régen a szölöket a hegyoldalakra és nem a laposabb részekre.

Előzmény: granov (24989)
van_Persil Creative Commons License 2020.03.12 0 0 24990
granov Creative Commons License 2020.03.12 0 0 24989

A szőlő tavaszi indulása a talaj hőmérsékletétől függ. Tegnap kötöztem, de még csak nem is folyik. A metszlapok szárazak. Minimum egy hét, inkább kettő.

Előzmény: mzdude (24986)
Maci_P Creative Commons License 2020.03.11 0 0 24988

De gondolom a topic cím alapján a szőlőről érdeklődtél.... A sárgabarackon már én is láttam a rügypattanás jeleit. Korábbi évek ilyen jelei alapján azt várom, hogy március-április fordulóján fakad majd a szőlő.

Előzmény: mzdude (24986)
Barret02 Creative Commons License 2020.03.11 0 0 24987

Nálunk megennék a vaddisznók.

Előzmény: szervezkedő (24983)
mzdude Creative Commons License 2020.03.11 0 0 24986

A szőlőben még valóban nincs... Hacsak a mai-holnapi meleg hatására be nem indul. (De az itt offtopic ribizli, meggy, barack már nagyon esélyes.)

Előzmény: Maci_P (24985)
Maci_P Creative Commons License 2020.03.11 0 0 24985

A szőlő tavaszi lemosójának akkor van értelme, ha rügypattanáskor csinálja az ember. Olajos, kénes szerrel, pl. Nevikén Extra. Ez gyéríti az atkákat, kabócákat, illetve a lisztharmat áttelelő képletét. És pont ezek azok, amik miatt lemosózunk. De szerintem nálad sincs még rügypattanás...

Előzmény: mzdude (24984)
mzdude Creative Commons License 2020.03.11 0 0 24984

A hétvégén tudok eljutni oda, hogy megpróbálkozzak egy tavaszi lemosó permetezéssel. Azt felírtam magamnak, hogy rügypattanás után már nem ajánlott ilyesmit végezni - de mégis mik a lehetőségeim? Bordói lével tervezem a műveletet, ha a lemosáshoz ajánlott 1 dl/10 liter dózis helyett csak a normál 0,5 dl/10 literrel megyek, azzal még van értelme?

szervezkedő Creative Commons License 2020.03.05 0 2 24983

A héten oszlopokat pótoltunk, így átjártam a szőlő egy részét.

Nincs csapás, járat, őz nyom. Teljesen elkerülik a portát.

Tehát jól működik a rendszer. Jelenleg kb 3-4 hektár amit hatékonyan véd, de ezt szeretném tovább bővíteni.

 

A területem a ház mögött van, ebből a szempontból az lenne az előnyös, ha a szőlő közepén lenne az épület, de van ötlet a nyári időszakra.

:-)

 

Személyiségi okok miatt, a pofajat nem fotóztam. Mindent riaszt vagy amit utolér, azt megesz. 

 

 

A telepített madaroduk sikerén felbuzdulva, készítettem egy kutyaházat, tettem ki mellé vizet és ennivalót. Egy idő múlva megérkezett "Zoknis" a 4-5 hónapos kan, aki szállás+ étkezés+ orvosi ellátás fejében szigorú ellenőrzés alatt tart mindent! 

Egy tuti módszer a vadak ellen!

:-D))))))))

Előzmény: IsKol (24886)
GENOM_66 Creative Commons License 2020.03.02 0 2 24982

Hát ez elég katonásan konkrétra sikeredett...

Ennél azért sokkal OFF-osabbra szoktak sikeredni olykor hozzászólások, eszmefuttatások. A borkezelés még alapvetően határterület, amit bátorkodtak kérdezni. El lehet az ilyen "szegény" eltévelyedett, jószándékú érdeklődőket küldeni a ....ba, aztán legalább megmarad a fórum néhány hozzászóló szűkkörű "beltenyészetes" valamilyévé, vagy még annak sem, mert a kutya sem lesz rá kiváncsi, illetve senki se veszi a bátorságot, hogy hozzá merjen szólni! Aztán így jártunk, de legalább megőrizte a szőlő fórum a fajtatisztaságát, stb.

Előzmény: van_Persil (24979)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24981

Bort iszik s vizet....

van_Persil  2017.04.10    0 0 21054

A nagy borászatok (ahol megvan a technika és anyagi háttér) CO2, vagy N-párnát használnak (a bor felett közvetlenül van a gáz, így a bor gyak. nem érintkezik a levegövel, így az oxigénnel), mert azok nem lépnek reakcióba a bor alkotórészeivel, de a kén minden további nélkül.

van_Persil  2018.01.23    0 0 22415

Az elillanáshoz: egyes francia (Bordeaux-i) borokat hét évente vissza lehet küldeni a pincészethez, akik kidugózzák és az elillanó mennyiséget kipótolják. A másik módszer, hogy üveggyöngyöket raknak a kidugózott borba, annyit, hogy újra tele legyen a palack.

Az üledékhez: lehet, hogy fehérjekiválás (ez ellen hatna a derítés, ami a fehérjemolekulákat -ha nem tévedek a + és - töltésü részecskék vonzása miatt- megköti. A régi borokat azért tárolják a nyakkal srégen lefelé, hogy ilyen dekantálókészülék segítségével:

tudják kinyitni.

Palackerjesztésü pezsgöknél meg azt csinálják, hogy a lefelé fordított palack nyakát lefagyasztják úgy, hogy minden zacc a keletkezö jégdugóba kerüljön. Kidugózáskor a pezsgöben lévö szén-dioxidgáz egyszerüen kilöki a jégdugót. A hiányzó mennyiséget itt is másik, ugyanolyan palackból pótolják, majd bedugózzák.

Béke veled:))

Előzmény: van_Persil (24979)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24980

 "Mivel másnak nem volt ilyen problémája, ezért nem írt róla senki." Ez nem igaz! 

 

Cirfandlia  2009.10.21    0 0 6234

"Illós - ecetes illatot néha én is érzek a leeresztés után szabadon maradó paláston, de ez nem jutott be a borba nálam (jól zár a paraffin?) és ennek kivédésére szoktam egy kupaknyi tömény kénes törzsoldatot rátenni az úszófedél tetejére párologni. (erre kiáncsi lennék más -pl. Bálint- hogyan távolítja el?)
Egyedül fejtésnél macerás a felső (olaj)frakció leeresztése, de megoldható."

 

Ezt nem van-Persil-nek írtam, ha lehet ne is olvassa. 

 

Elnézést ha valakinek gondot okoztam volna az "OFF"-olásommal.

van_Persil Creative Commons License 2020.03.01 -2 0 24979

Ha nem kérdezed, hogyan találnál olyan hsz-t? Ez úgy működik, drága barátom, hogy a fórumozók a szabadidejükben hozzászólnak valamihez, ha úgy gondolják. Mivel másnak nem volt ilyen problémája, ezért nem írt róla senki.

De nem is tudom, miért fárasztom magam. Lécci ne OFFold szért ezt a topicot, jó? Mert ez a szőlőről szól, a szüretig bezárólag. Az, hogy néhány eltévedt ember ide OFF-ol borászati dolgot, nem jelenti, hogy az a követendő példa. Mivel regisztráltál erre a fórumr, elfogadtad a szabályzatot, miszerint nem OFF-olunk.

Viszlát, ne is szólj többet hozzám, ha tudnék se segítenék neked soha többé.

Előzmény: bbfeco (24978)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24978

Nem, nem voltál érthető!No akkor leírom l a s s a n még egyszer , hogy megértsd:"Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t."(hozzászólást)

Amúgy a 24972 hsz-em előtt 3-azaz három napja volt az utolsó hsz.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=94430218&t=9100475 - ez 2009-ben + - 10, 15 hsz a borról és a tartályról szólt. És senki nem szólt be, hogy ez OFF.

A szőlő és a bor egy és ugyanaz a világ, olyan mint az agy és az elme .Egyik sem létezhet az első kettő nélkül.Persze van aki próbálkozik mindenhatót játszani a fentiek nélkül is....:))

Előzmény: van_Persil (24977)
van_Persil Creative Commons License 2020.03.01 -1 0 24977

Azért raktam be, hogy ott kérdezd, ne pedig itt OFF-old szét a topicot. Érthető voltam?

Ha megkédezed a helyén, akkor talán tud valaki segíteni, de készpénznek ne vedd. A szőlő meg a bor az két külön világ.

Előzmény: bbfeco (24976)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24976

Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t. Itt a szölőben volt 2009 -ben téma, de megoldás csak annyi(amit már én is csináltam), hogy egy kevés ként löttyinteni az úszófedélre.

Előzmény: van_Persil (24973)
2s3d Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24975

 Hozzászólás a 24967 számú üzenethez.

 Én nem találkoztam piros színű Noah szőlővel. Itt van két link ehez a gondolathoz: https://www.wine-searcher.com/grape-899-noah

https://en.wikipedia.org/wiki/Noah_(grape)

 

S egy további,  ismeretbővítéshez, az Izabella  és hasonló direkttermő, labruska ízű szőlőkhöz.

 https://twitter.com/arche__noah/status/1047841807684575232

 

>s

A Noah fajta képe a Wikipedia oldalán: 

Előzmény: nyebojsza (24967)
szaru Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24974

Hali! 

Itt is kapható kis kiszerelésbe is..Kertészcentrum..2.5 dl es kiszerelésbe.

Előzmény: IsKol (24971)
van_Persil Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24973
Előzmény: bbfeco (24972)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24972

Üdv!

Tapasztalati témájú kérdésem lenne az úszótartályossal(150 l) kapcsolatban. Lassan fogy belőle, ha néha felemelem a porvédő tetőt egész erős ecetszagot lehet érezni. A tartály ki van szintezve, paraffinnal fel van töltve.Gondolom a tartály falán maradó "bor film" lehet az oka. Mi lehet az ellenszer? ill mi a megoldás a szag ellen?

Néztem a boros topicot,de ott épp más a téma, meg jobbára palackossal foglalkoznak.

IsKol Creative Commons License 2020.02.27 0 0 24971

Bár még odébb van de tudtok kicsiny országunkban 250 ml-es Vivando értékesítést (Polandban, Hollandban van) valahol?

vagy

Tervez-e valaki 1 liter-est vásárolni és kimaradna vagy 200 ml akkor szívesen beszállnék? (tudom ez nem jogkövető magatartás de ...)

axe1985 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 24970

Sziasztok kovetkező szőlő fajtáim vannak milyen vegyszerekkel kell őket permetezni Atilla ,Arkadija,Angéla,Victoria ? Idén lessznek másodévesek .

 

Olvastam egy olyan vegyszeri keverésről régálicot oldotakk fel mészbe ez mennyire hatásos tanácsotokat előre koszonom esetleg kinek van ezekből a fajtákból már idősebb tőke szivsen meghallgatom az ő permetezési eljárását előre koszi . 

 

kisromoda Creative Commons License 2020.02.21 0 0 24969

Üdv,valahogy lehetne belöle pár vesszöt kapni?

Üdc:Norbi 

Előzmény: nyebojsza (24967)
Maci_P Creative Commons License 2020.02.21 0 0 24968

Noah ültetvény 150-200 éve nem nagyon volt. Egészen addig nem telepítettek direkttermő ültetvényeket, amíg a filoxéra a hagyományos fajtákat ki nem pusztította. Elvétve persze volt itt-ott direkttermő tőke már az 1850-es évek közepén, de valamikor 1880 körül kezdték velük újratelepíteni a kipusztított területet. Hogy legyen azért valami bor...

Előzmény: nyebojsza (24967)
nyebojsza Creative Commons License 2020.02.21 0 0 24967

Nekem van piros nohám,

ez még a Lövőház utcai Ganz gyárból származik,

állítólag a 150-200 évvel ezelőtti, Marczibányi tér helyen lévő szőlőültetvényekből maradt meg.

Előzmény: kisromoda (24932)
2s3d Creative Commons License 2020.02.20 0 0 24966

  Ma kaptam néhány venyigét abból, amit "Noah"nak mondott a gazdája... bár én nem láttam a termését és eléggé elhanyagolt környezetben nőtt.  De talán egy próbát megér.   Azt gondolom, hogy fajtánként 5 - 5 darab  40+ cm hosszúságú venyige megfelelne Önnek. (Az igért szagos és fehér Izabella plusz a fenti fajták venyigéit tudnám küldeni.)

   Kérem, hogy keressen vissza a  "sajo23beta@gmail.com" email címen és adja meg címét, hogy elküldhessem.

 

             Üdv > József

Előzmény: kisromoda (24932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!