Keresés

Részletes keresés

pandamaca Creative Commons License 2003.12.09 0 0 357
Ha még szeretnél ilyet (mármint fémyképeket CD-n) szólj, hogy mikor mehetek!
Egyébként fejlődök a digigép kezelésében, lassan de bizonytalanul megtanulom használni.
Remélem, minél hamarabb jön a hó, én még szeretnék párszor gombászni...
Előzmény: gombavadász (356)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.09 0 0 356
Levelet hozott a posta! :)))
Most már szaladnom kell, de belepillantottam. Nagyon izginek látszik a cd. Köszi! Majd írok...
Előzmény: pandamaca (349)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.09 0 0 355
Ez a nagy hideg hó nélkül, úgy tűnik évadzárót csinál itt a hegyen.
Tegnap egész nap minusz volt, az avar alatt is lassanként átfagyott a föld. Délután már szinte mindenütt jeges volt néhány centi vastagságban :(((
Pedig a T. brumale még csak most indul...
Ma más dolgom van, de holnap kinézek és referálok, hogy mi újság.
A hét végére olvadást igértek. Ez jó, de csak ha a gomba addig nem fagy át. Mert akkor már mindegy :(((
gombavadász Creative Commons License 2003.12.07 0 0 354
Alkalom nyílt egy rendkívül tanulságos kutyás kísérletre.
Ősszehasonlítottuk, hogy Mazsola és Labda hogyan keres mesterséges, gyakorló körülmények között. Előfelvetésem az volt, hogy nem fogunk lényeges különbséget látni, és ez be is igazolódott.

Öt kis aestivumot rejtettünk el kinder tojás védőtokban, egy hatodik gombácskát pedig tok nélkül. A rejtés helye egy nagy méretű üres fóliasátor volt.

Először Mazsi keresett. Nagyon meggyőzően, szöszmötölve kereste végig a sátrat. Egy gombaminta felett sem ment el, elsőre kiszagolta őket. Az egyes minták megtalálása után viszont egy kicsit nehéz volt újra indítani, mintha a találás egyúttal a munka végét is jelentette volna. Ezzel együtt is nagyon rövid idő alatt végére ért a keresésnek. A mintákat szájban hozta, kicsit rázta közben a fejét, de nem rágott. A védőtok nélküli gomba kissé törötten került elő. Majola szerint Mazsi a hiányzó darabot megette, szerintem csak a kaparás áldozata lett, nem ritka az ilyesmi.

Labdán az első pillanatban nagyon látszott, hogy zavarban van. Ilyen gyakorló szituációban 3 éve nem volt. Egyszerűen nem értette, hogy ha egy fa sincs a közelben, akkor hogy is lehetne gombát keresni!:)))
Erdei munkájukhoz képest mintha kicserélték volna a két kutyát. Itt Labda mozgott lendületesebben, és bizony nem egy mintán túl is ment. Igaz utóbb mindegyiket megtalálta. Az egyes találatok utáni újra indítással nem volt gond, ám a teljes keresés végül tovább tartott, mint Mazsinak, mert volt gombaminta, amit Labda csak a harmadik körben szedett ki.

Összefoglalva: a két kutya között ilyen mesterséges körülmények között nem volt jelentős különbség az eredményességben. Sajátos, hogy az erdőben Labda szöszmötöl és szed össze minden gombát elsőre, Mazsi pedig egy kissé rendszertelenül szaladgálva keresgél, ebben a Mazsi számára ismert, Labdának viszont váratlan helyzetben viszont teljes volt a szerepcsere.Mazsi volt az alapos, Labda meg a rendszertelenebb!

Úgy vélem, hogy ez a kisérlet nagyon tanuságos volt. Egyértelműen bizonyítja, hogy az erdei munkára való felkészülésnek egy nagyon fontos része a mesterséges körülmények közötti keresés, de NEM CSAK ennyiből áll a felkészülés. Az a kutya, amelyik ezt a próbát teljesíteni képes, mondjuk úgy: eredményesen vizsgázott. De nem ért az oktatás végére, csupán magasabb osztályba léphet. Jöhet az erdei bevezetés fáradtságos munkája, mert a kutyák az erdőben újra tanulják majd szinte az egész folyamatot.

gombavadász Creative Commons License 2003.12.05 0 0 353
Mazsiról viszont nekem érdemes írnom.
Komoly izgalommal vártam a találkozást, mert akármennyire is gyakran cseréltünk véleményt róla itt a topicon, látni még sosem láttam. Sőt Majola sem tudta szerintem, hogy egy tipikusan nagyvadas területen hogy fog viselkedni a kuty.
Az első benyomásaim nagyon meggyőzőek voltak, és később sem lett okom a csalódásra. A mentőkutyás mellényről, (ami nem mellesleg igen jól áll Mazsinak), hamarosan lekerült a pergő. Nyilvánvalóan nem volt rá szükség, hiszen Mazsinak esze ágában sem volt lelépni. :)))
Az erdő persze elvarázsolta, de ez természetes. Mikor a kezdeti büvölet némileg csillapodott, Mazsi két találathoz is jutott! Az egyik esetben tippre ment, tudtuk, hogy kéne ott lenni egy fél gombának, pár perccel később viszont teljesen spontán is kiszedett egy gombácskát. Ennél többet telhetetlenség lenne egy bevezető sétától remélni!
A kirándulás további részét már tulajdonképpen tényleges munka nélkül sétálhatta végig. Annyira ritkásan volt gomba, hogy nem tartottam volna szerencsésnek eröltetni a keresést, nehogy elrontsunk valamit. Ennek ellenére produkált még jelzést, Labda által kiemelt gomba helyét megmutatva!
Végezetül az autóhoz visszatérve a hölgyekről kiderült, hogy igencsak szimpatizálnak egymással. Egy kívülálló számára alighanem megtévesztően komolynak látszó fogócskában ”életre-halálra” kergette egymást a ”pitbul” (bocs Mazsika kedves!), meg a labrador. Remekül szórakoztunk!:)))
Összefoglalva: Mazsi kb. ott tart, mint a gombavadász vizsgát frissen letett kutyák, azzal az előnnyel, hogy szerencsére Ő valódi gombákkal gyakorolt. Következik néhány erdei séta, aztán reszkessenek a gombák!
Gratulálok! Hajrá Mazsi!

Előzmény: majola (350)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.04 0 0 352
Ha az idő engedi, nekem mindegyik nap jó. Rajtad áll, mikor jössz. Uszi csak szerdán jár hozzá...:)))
Előzmény: pandamaca (351)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.04 0 0 351
Igen, egyébként Labdában fantasztikus az, hogy mennyire tud a munkájára koncentrálni, de ha vége, akkor irány a játék, és még akkor először látott emberekkel is (pl. velem az első találkozáskor)is lelkesen játszik és nagyon közvetlen, imádnivaló!Már alig várom az újabb gombászkodást, Gombavadász, mikor értek rá? Dec. 11, 12, 13, 17, 18, 19 nekem eddig szabad. Neked?
Előzmény: majola (350)
majola Creative Commons License 2003.12.04 0 0 350
Nem leszek hüde összeszedett, de valamit azért csak írnék a tegnapi napról.
Először is szeretnék még egyszer megköszönni Gombavadásznak mindent, nagyon tanulságos nap volt és egyáltalán nem mellesleg jól is éreztük magunkat.
Labda haláli fazon tényleg, és kiderült hogy játszani is tud, tehát minden ellenkező látszat ellenére közönséges kutyaként is működik, ha éppen szünetet tart a nagy keresés közben/után.
Majd még írok de mellettem egy néni meséli el az életét és nem bírok concentrálni!!!!
Előzmény: pandamaca (349)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.04 0 0 349
OKé, zsoké, megy az anyag!
A módszer tényleg a szétturmixolás, ennél kifinomultabbal még én sem próbálkoztam, remélem, jövőre sikerült majd kisérleteznem vele!(idén egy kicsit sok mindent csináltam egyszerre, na meg még megfelelő hely meg eszköz sincs hozzá. A magnatum viszont nagyon érdekel, főleg az ötleted, megpróbálok valamikor elszakadni innen egy kis gombászásra...Ja, addig is írd le, hogy miket kértél(kérsz) tőlem, mert nem emlékszem mindegyikre.
Előzmény: gombavadász (347)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.03 0 0 348
Legegyszerűbben: szétturmixolt gombával locsolják a csemetét. A kifinomultabb módszereket talán elmondja nekünk Pandamaca... ;)
Előzmény: tangua (343)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.03 0 0 347
hihi
Ott van az utca is, csak nem u. (utca), hanem k. (kapu). :)))

A termés pocsék. Ma ott voltunk Majolával, ahol pont egy hete veled, és a felét találtuk mint akkor. Ha jól mennek a dolgok, akkor egy hét alatt beért volna a következő adag...

Előzmény: pandamaca (346)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.03 0 0 346
A város-irányítószám oké, utca-házszám nem kell? Mert akkor küldöm!
Jók lettek a képek, már amennyire jók lehettek egy tök ismeretlen géppel, na meg az én "lenyomom-a-gombot" fényképtudásommal. De lassan belejövök, csak gyakorolni kell. Milyen a termés azóta?
Előzmény: gombavadász (345)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.02 0 0 345
adatok... http//...ott a címem is
Jók lettek a képek? Várom! :)))
Előzmény: pandamaca (344)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.02 0 0 344
Naná,hogy tervezek kísérleteket, de egyelőre még a megfelelő hely keresésénél járok, na meg az anyagi háttér előteremtésén...
A CD-t ellenben megírtam, milyen címre küldhetem? Küldheted emilre vagy sms-re is..
Előzmény: gombavadász (342)
tangua Creative Commons License 2003.12.02 0 0 343
A csemetegyökerek átszövetése a gombafonalakkal a gyakorlatban hogy történik? Vagy, lehet, hogy ez ipari titok? Akkor nem kérdeztem semmit! ;-)
Előzmény: pandamaca (339)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.01 0 0 342
Ez egy kísérlet, amit említsz. Többről nem is tudunk?
Te tervezel laborkisérleteket is csinálni? Van egy ötletem...
Előzmény: pandamaca (339)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.01 0 0 341
Gúnyos felhang? Cöcccö.. :)))
Sőt! Külön fölhívnám a figyelmet, hogy Mazsi még szőre mintázatával is mennyire profin képes alkalmazkodni a környezetéhez! :)))
Előzmény: majola (338)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.01 0 0 340
A gombák elállnak a hűtőben, legfeljebb egy kicsit fázni fognak... szólj, ha esetleg még igényt tartasz rájuk...
Előzmény: majola (334)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.01 0 0 339
A mikroszkópozásra nem volt idő pénteken, Zoli sietett...de csütörtökön is megyek be hozzá, akkor mindenképpen meg szeretném csinálni!
A magnatum mikorrhizálása jelen adatok szerint ott akadt el, hogy a magnatum termőtesteken mesentericum spórák voltak, amiket nagy valószínűséggel legyek-bogarak (azok a kis aranyosak)vittek át. Szóval, a mesentericum ezek szerint erősebb növekedésű, ő mikorrhizálta a csemetegyökereket... (miért van az, hogy mindig a szerencsétlenebb gombát szeretnénk szaporítani?)de az is lehet, hogy a mesentericumnak voltak jobbak a feltételek...valamiért nem is mikorrhizálta a gyökereket...állítólag csak idősebb fák gyökerén találták eddig.
Előzmény: gombavadász (332)
majola Creative Commons License 2003.12.01 0 0 338
NAAAGY puszi! Köszönjük. Amúgy az öreglánynak van neve, Bella, ill az én következetességemnek hála ezidőtájt Gigi. ("dzsidzsi"!)
A profizmusunkat illetően a gúnyos felhangot meg se hallottam!!! :)
Előzmény: gombavadász (336)
AzHofi Creative Commons License 2003.12.01 0 0 337
Aaaarany kutyuskák :)
Amúgy szerintem nem kell nagy hacacárét izélni ezzel a képesdivel, szerintem bőven elég hogy szteppeljen el a koléga a kep.tar.hu/mezositamas/ cimre aztán mazsolázzon. Illetve Mazsolázzon :) nagybetűvel. Botondka tegnap alakított egy nagyot, Fóton a Barcag ároknál voltunk, én íjásztam, ő szaglászott meg kujtorgott a kedvesemmel, egyszer aztán hirtelen ötlettől vezérelve visszahozhatnékja volt, vissza is hozott egy vesszőt, csak két darabban. Erősen örültem neki úgy körbeugráltam. Nem tudott mit kezdeni a problémával szegényke, láttam rajta hogy forognak a fogaskerekek de nem sikerül dűlőre jutnia, aztán odébbsétált, pisilt egyet és el volt intézve részéről :) (Meg kéne tanulnia az "ereszd" szót :)
Előzmény: gombavadász (336)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.01 0 0 336
Majola küldött néhány képet azzal, hogy megoszthatom a topical is.
Most még csak egyet rakok föl, hogy meg ne lassuljon nagyon a lapunk, több képhez utána kell néznem, mi a jó trükk. De addig is mindenki meggyőződhet róla, hogy Mazsola és az Öreglány, vagyis az annyit emlegetett ”csajok” vérprofi munkakutyák!!! :)))

gombavadász Creative Commons License 2003.11.30 0 0 335
Állok elébe:)))
Előzmény: majola (334)
majola Creative Commons License 2003.11.30 0 0 334
Hétfő nem valószínű, csüt ellenben igen. Ha más nem, akkor már vonattal is lemegyek, nem halogatom tovább.
Viszont akkor Pandamaca gombái maradnak hoppon.
Sebaj, Mazsika talál nekem csütörtökön frisset, mondta az optimista...:))
Előzmény: gombavadász (333)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.29 0 0 333
No mikor utaztok?
Hétfőn van egy kis komplikáció. (Megoldható.) Gombázás után át kell ugranom Egerbe.
(Lehet, hogy Téged is érdekelne.) De ott is vonatra tudtok szállni pl. 18.38-kor, vagy ha arról lecsúsznánk, akkor Füzesabonyból 18.54, 19.35, 20,33-kor.
Előzmény: majola (330)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.29 0 0 332
A mikroszkópozást megcsináltad? Milyen fajokat azonosítottál?

Más
A T. magnatum termesztése hol akad el? Már michorizálni sem tudnak, vagy csak a termőtestképzéssel van a bibi? Valami motoszkál bennem...

Előzmény: pandamaca (331)
pandamaca Creative Commons License 2003.11.29 0 0 331
A telszámom 20-315-7990, a héten csütörtökön benn leszek Bp-en, addig a hűtőben is eláll:)
Előzmény: majola (324)
majola Creative Commons License 2003.11.28 0 0 330
S mondá az Úr: jövő héten mehettek dolgozni. Ámen.
Előzmény: gombavadász (329)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.28 0 0 329
Lackics megdicsért ”minket”. Nagyon tetszett neki a munkád.
Mi az, hogy ”a doki a jövő hétre adta áldását” ?
Legyen -persze- áldott a jövő hét, de a kutyára mit mondott?
Előzmény: majola (328)
majola Creative Commons License 2003.11.28 0 0 328
Franc, megint elfelejtettem a szmájlit.
Igen, naggyon. :))))
És még egy pár a továbbiakra, tessék beosztani.
:))) :)) :) :)) :)) :) :))))
A doki a jövő hétre adta áldását, a hétvégén nem megyünk kiképzésre viszont így talizhatok Pandamacával.
Előzmény: gombavadász (327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!