Keresés

Részletes keresés

komancs Creative Commons License 2003.11.01 0 0 374
Na pont erre gondoltam!
Olyan érzésem van a sulival kapcsolatban mintha a fönökömnek képzelnék magukat nem pedig egy szolgáltatónak!
Különösen az első két osztályban volt erős ez az érzés, mert ugyebár ekkor még ha nem visz el vmit a gyerek akkor az főleg a szülő felelőssége.Fekete pont, beírás a szülőnek szól.

Előzmény: E-ditke (373)
E-ditke Creative Commons License 2003.11.01 0 0 373
Kedves komancs, a 3 napról már volt szó, rendkívüli esetekben hosszabb időre is elengedheti az igazgató a gyereket, nálunk olyan is volt, hogy egy testvérpár októberig magántanuló volt, és nemrég kezdtek el rendszeresen iskolába járni...

Most már tényleg elég sok szünetük van a gyerekeknek (minden évszakra legalább 1 hét).
Ha a "demokratikus iskola" alapból biztosítaná a jogot a gyerek bármikori szünetéhez, kérés, indoklás nélkül, akkor - szerintem - az esetek nagy részében nem meggyőző indokkal használnák ezt ki a szülők.

Ez a "kikunyerálás" meg.... ha Te szabadságra akarsz menni, Neked is szólni kell a főnöködnek, nem? (kivéve persze ha magánzó vagy nagyfőnök vagy...)

Van jogod a szünethez, de az a minimum, hogy szólsz az iskolának, ha elkéred a gyereket.

Előzmény: komancs (368)
M62 187 Creative Commons License 2003.11.01 0 0 372
Tanterveket többek között a www.oki.hu/tanterv/ oldal tantervi adatbázisában találhatók a legkülönfélébb tantárgyakhoz és képzési formákhoz. Meglepően sokoldalú gyűjtemény (egy- és kétosztályos iskolák, tornaterem nélküliek, szerény körülményekkel rendelkezők, speciális és alapítványi iskolák, különféle motívációkra alapozó tantervek...)!
Előzmény: Törölt nick (370)
pasa_ Creative Commons License 2003.11.01 0 0 371
nincs kizarva, a tanart Kereszetes Andornak hivjak. :)

Előzmény: Lovászi (366)
komancs Creative Commons License 2003.10.31 0 0 368
Pontosan ez az amiért kevéssé érzem demokratikusnak a sulit.
Megtudhatom , hogy miért ezt a könyvet választotta a tanár, ha utánna járok, de nem kapok automatikusan tájékoztatást.
Kikunyerálhatok a tantól egy kis szünetet a gyereknek, de nincs alapon jogom hozzá.
A tankönyvekről valóban aláírattak 1 listát, de csak a listát láttam, címekkel, nem tudván mit takar- ez nagyon emlékeztet a szocialista választásokra.

Attól, hogy bírálok vmit, vagy változtatni szeretnék rajta, még egyáltalán nem biztos, hogy utálom.

M62 187 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 367
Igazából véve nagyon sajnálom, hogy a tanároknál nincs időszakos vizsga és pályaalkalmasság rendszeresen, mint minálunk.
Egy olyan – hogy is fejezzem ki magam? – tuskó, mint te vagy, véleményem szerint több kárt okoz a felügyeletére bízott gyerekekben, mint ami még megengedhető. (szmájli nélkül!!!)

Neked tanárként példát kellene mutatnod az iskolában is és a magánéletben is. Amikor én iskolába jártam, nem egy iskolatársamat azért büntette a fegyelmi bizottság, mert tanítási idő után és az iskola területén kívül szégyent hoztak az intézmény hírnevére. Bár gondolom, nálatok most baromira büszke rád mindenki, főleg azok, akik még befértek a torna tanáriba, hogy támogató hozzászólásaikat leírhassák...

Nicked nem meggondolatlanul választott. Leginkább azért, mert ezt a nicket már más is választotta előtted. Azért, hogy te is élhess vele, szükség volt egy kis trükkre, a betűk utáni alávonásra. Szóval volt időd elbíbelődni vele és gondolkodni rajta. Erre a szóra még a Word helyesírás-ellenőrzője is azt mondja: "Ilyen szót nem illik papírra (képernyőre) vetni!" Tehát a Word fantáziája is piszkos :-)))

Én, mint örök kételkedő, turkálgattam egy kicsit a hálón. Kerestem és találtam általános iskolai testnevelés tantervet. Megnéztem a tantervi követelményeket. Első osztályban a tartósfutás követelménye 4 perc. A másodikban 5 perc. A harmdikban 6 perc. Negyedikben a lányoknak 7 perc, a fiúknak 8. És ez évente átlag 1 perccel növekszik. Gondoltam, valami hiba van a tantervben. Az nem lehet, hogy egy tanár az alsós gyerekekkel 30 percet futtat (a 4–8 perccel szemben), tanult kollégája pedig teljes mellszélességben kiáll mellette sárba tiporva mindenféle emberi jóérzést és kölcsönös tiszteletet... Hát kerestem egy másikat is. Az eredmény ugyanaz. Sőt, a harmadik, a negyedik, de még a tizedikben is ugyanaz volt. Ahol volt nyolcadikos követelményszint, ott sem volt több a fiúknak 12–14 percnél, a lányoknak 10–12 percnél.
A fentiek fényében nem tartok elfogadhatónak semmiféle magyarázatot, ami azt igyekszik velem elfogadtatni, hogy egy alsós gyereknek 30 (vagy több) percet kell futnia az órán!!! Az egészséget nem csak a 25 percnél hosszabb, 9 km/h-nál gyorsabb futás szolgálja! (Az állóképesség fejlesztésének más lehetőségeit te is elismerted.) De hogy ne értsük félre egymást, problémám elsősorban nem a szakmai demagógiáddal van, hanem a legelemibb emberi normákat is semmibe vevő modoroddal – tanár létedre. Lehet neked igazad, akkor is sz.rok rá, amíg te is sz.rsz másokra – még ha ezzel hozzád hasonlóvá is válok.

Ne fáraszd magad válaszzal, valószínűleg ismét csak valami kis vigyorgással kísért bunkóságra futná... Azért, mert többen önkritikusan vagy önirónikusan magukra negatív kijelentést tesznek, te még nem leszel jópofa, ha őket idézgetek, rájuk utalva, velük egyetértve szavaikat bekopizod.
Pont – és lemondó sóhaj.

Előzmény: F_a_s_z_á_n (301)
Lovászi Creative Commons License 2003.10.31 0 0 366
"Nem tanulok! Jol kiszurok a tanarral, hulye maradok."
Te pasa_, mi nem egy suliba jártunk? A gimis magyar tanárom mondogatta mindig ezt...
Előzmény: pasa_ (237)
pasa_ Creative Commons License 2003.10.31 0 0 365
Ahogy mondjak, es tobb mint bun, es HIBA.

Es a bunre erdemes megbocsatassal tekinteni, a hibak mellett viszont hiba lenne csak ugy elmenni. ;-)

Pasa

Előzmény: Törölt nick (362)
pasa_ Creative Commons License 2003.10.31 0 0 364
Ugy latszik a gondolkodasunk alapvetoen elter.

En azert szoktam valakit orveoshoz vagy egyeb gyogyitohoz kuldeni, mert ugy gondolom o _segit_ neki, es egy kellemetlenebb allapotbol egy kellemesebb allapotba juttathatja. Az o szamara, meg masok szamara.

Neked ugy tunik az orvoshoz kuldes valami negativat jelent, degradalot, stb. Maskepp latjuk az orvosok szerepet a vilagban.

Hmm?

Es nem kell vitazni egyaltalan, ha van valami gondolatod, ird le es kesz. Elvileg erre talaltak ki a forumot, bar sokan mindenfele masr hasznaljak.

Pasa

Előzmény: Törölt nick (361)
pasa_ Creative Commons License 2003.10.31 0 0 360
komancs
Sajnálom azt akinek a szavazásról csak a veszekedés ugrik be.
Most a tancsi megkérdezte a szülőket, hogy mit szólnának, ha nem nyárelején, hanem most ősszel mennének el kirándulni. Úgy érvelt, hogy mindenki megszavazta.

Es akkor mit segitett a szavazas? Ha olyan jok az ervek, eszeruen bejelenti hogy osszel lesz a kirandulas, es mindenkinek megtakarit egy csomo idot. Szvsz egy fel konyvtarra valo irodalom van arrol, hog miert problemas a "mob rule". Visszavezetve egesz a gorog cserepszavazasig.

szasenyka
így van, túl lehet lépni rajta és azon is túl lehet lépni ha valaki nem lép túl rajta

Valoban, barmin tul lehet lepni, de van olyan elv is, miszerint "cinkos aki nema". Bar abban igazad van, hogy ez is olyan tema mint az abortusz-vitak, mindenkinek megvan a merev allaspontja, amibol egy milligramot nem enged, igy minden elhangzo dolog felesleges. De azert nincs teljesen kizarva, hogy valakinek szoget ut valami a fejebe. ;-)

Pasa

Előzmény: komancs (356)
bobus Creative Commons License 2003.10.31 0 0 359
Szamonkeres...

Szerintem is a negyedeves pont azert nem mukodik, mint amit bokor irt..A gyerekek nem rendszeresen fognak keszulni, hanem kampanyszeruen negyedvenkent, ami egyreszt nagyon leterhelne oket, masreszrol meg nem hasznalna a tudas alapos elsajatitasat...

Nekem a gimiben volt egy fizika tanarom (nem szeretem kulonosebben magat a targyat), aki nagyon jo tanar volt, hatalmas szaktudassal mind fizikabol, mind pedagogiabol. Imadtuk, pedig nagyon kemeny volt... O pl. ugy feleltetett, hogy tobben feleltek szoban vagy irasban, a fele tarsasag az elozo, a fele tarsasag az azt megelozo ora anyagabol...Nagyon alapos lett a tudasunk, es semmi problemat nem jelentett egy nagydoga sem (azt mar csak mellekesen jegyzem meg, hogy annyira jol magyarazott, hogy szinte semmit sem kellett otthon tanulni...)...

Az a kemia tanarno pedig, akinel gyakorlo tanitottam, minden oran iratott dogat a masodikosokkal, mert akkor a szerves kemia az anyag, ott tenyleg minden egymasra epul, es ha kihagysz egy anyagot, akkor nem fogod erteni a kovetkezo orait...tudtak is a gyerkocok rendesen, pedig utaltak a kemiat, leven nyelvtagozatosak voltak (na persze voltak kettesek is, de aki csak egy kis idot is szentelt ra, konnyen tanulta az anyagot, es meg esetleg meg is szerette, mert a szerves kemia olyan, amit konnyen tudunk a mindennapi elethez kotni...).

Egyik esetben sem szenvedtek orulten a gyerekek, es alapos tudasra tehettek szert...persze neha nyafogtak, de vegul belattak, hogy nekik is ez az erdekuk...

Előzmény: bokor (358)
bokor Creative Commons License 2003.10.31 0 0 358
Kedves komancs!

A tesiórákkal kapcsolatba sajnos igazad van. Nekem van egy álmom, amikor mindenkinek kötelező az iskolában a sport. Választhatnak, hogy atlétizálnak, kosárlabdáznak, úsznak, korcsolyáznak, mittomén. Mindenki a kedvéhez és alkatához illőt. Arra viszont kötelező járni, mondjuk minimum heti háromszor. Emberi időpontban, emberi körülmények között. Ehhez kellene - ha nem is egy iskolának, de mondjuk összefogva többnek - valamiféle sportkomplexum. Osztályzás valahogyan nem lenne, de mondjuk a jó sportolókat lehetne kicsit sztárolni, hogy meg legyen a motiváció. Mindehhez, akárcsak a háborúhoz, három dolog kell: pénz, pénz és pénz. És ma Magyarországon csak a fent említett három dolog hiányzik! Addig azt esszük, ami van, a gyerekek meg egyre punnyadtabbak lesznek. Olyan körülmények között, amik uralkodnak, csoda, hogy működik valamiféle testnevelés. És ezért sok mindenkit lehet okolni, de a testnevelőket nem annyira!
(hogy mennyire fontos Magyarországona sport? A lányom táncolni szeretne 8 évesen. Budapesten nincs egyetlen olyan hely, ahová elvihetném, és amíg ő egy órát táncol, addig én egy szomszéd teremben kimozoghatom magam. Vagy ha mégis van ilyen hely valahol, akkor szóljatok!)

A negyedévenkénti osztályzás megint csak álomálomédesálom. Ha a gyerek képes lenne felfogni, hogy neki jó, ha naponta készül, magától, kényszer nélkül, akkor működhetne. Az én tapasztalatom az, hogy például történelemből teljes anyagrészeket akarnak megtanulni két délután alatt, mert menet közben tojnak tanulni. Vagy ha nem kérek számon rendszeresen nyelvből, akkor egy szót sem tanulnak, és jönnek a szülők, hogy miért nincs még a csimotájuknak nyelvvizsgájuk, biztos mert én nem csinálok jól valamit...

Könyv: neked, mint szülőnek jogod van tudni, milyen tankönyvből fog tanulni a gyerek.Alá kell írnod egy papírt, hogy beleegyezel. Ha eddig ilyent nem tettél, az iskola hibázott. És szerintem bármelyik tanár elmondja neked, miért azt a könyvet választotta, amit, csak kérdezni kell! Nem számonkérni, kérdezni!

Tanárválasztás: nem feltétlenül igaz, hogy attól tanulunk igazán, akit szeretünk. A gyerekek szeretik a könnyebbik végit megfogni a dolognak...

Előzmény: komancs (356)
pasa_ Creative Commons License 2003.10.31 0 0 357
>már ne haragudj, de az alapvető szintű tolerancia azt is magában foglalja, hogy nem használok olyan szavakat nyilvánosan, amelyeket otthoni környezetben esetleg lazán

Ad1, meg kene nezni, mit jelent a "tolerancia" szo -- mert szvsz nem igen illik a mondatodba. Ad2, azt, hogy mi a nyilvanossag -- mert ezen sok mindent lehet erteni. De ezeket tegyik felre, es foglalkozzunk a lenyeggel:

>. és nem azért mert hú de jólneveltnek akarok látszani, hanem azért mert tiszteletben tartom mások esetleges érzékenységét,

Ez egy jo pont: tiszteletben tartani masok erzekenyseget. Igy leirva legalabbis szepen fenyesen hat. Csak az az nagy problemaja, hogy nem lehet jol atultetni a gyakorlatba. Es ha sikerult ezt belatni, akkor tul is kene lepni rajta valami progressziv iranyba.

A masok erzekenysegenek kujtatasa egy mostanaban nepszeru *amerikai* sport, es itt Europaban inkabb a tanulsagait kene levonni, nem pedig rohanni utana. :-(
Ott mar szinte egyaltalan nem lehet beszelni anelkul, hogy ne akaszthatna valaki egy pert a nyakadba, mert bantottad a feketeket, a noket, az akarkiket.

Hogy ne sertsd masok erzekenyseget minimum gondolatolvasonak kell lenned. Hoisz barki barmelyik szora mondhatja, hogy serti ot, vagy egy altala kitalalt valakit. Pl. en is beirhatnam, hohu a "komancs" nick hasznalata sert egy jelentos kisebbseget. Vagy hogy az orosz becenevek erosen felkavarjak a lelkivilagomat (ha rajtam kivul mas hasznalja oket termeszetesen ;-)

A szabad beszedhez valo jog elobbre valo mint a megsertodeshez valo jog, es ami ennel fontosabb, ezt sokkal egyszerubb a gyakorlatban jol kivitelezni -- pusztan olyan kepessegekkel, amelyek megvannak.

Ha ezt vitatod, legyszives modd el a modszert, amivel tiszteletben tartod masok erzekenyseget, peldaul az enyemet. Erre nagyon kivancsi vagyok.

hogy tudjam, van ami elmegy egy bizonyos társaságban, közegben, de ugyanaz másutt megengedetetlen.

O, persze, mindenkit neveltek a szulei, es mindenki tudja ugyanezeket. Csak epp nincs utana mindenki maskent gyakorolja. Meg ugyanabban a tarsasagban, kozegben, stb. is. Hiszen ha egyetertes lenne abban, hogy mi az ami elmegy, akkor ezt egyszeruen le lehetne irni, mint szabalyt, es nem lenne soha tobbe sertodes, per, miegymas. De hat van -- ami jol jelzi, hogy mindig van aki ugy gondolja, valami nem megy el, amirol mas meg ugy gondolja hogy igen.

én aztán igazán tudok káromkodni és sokszor beszélek úgy, hogy a kocsisok sírva könyörögnének korrepetálásért, de ezt itt a fórumon azért nem hinném, hogy mindenki rögtön tudja a hozzászólásaim alapján.

Nalatod. Es valahol minden ember karomkodik, csak egyesek nem hangosan. Es aztan zokon veszik, hogy mas termeszetes modon kimondja amit gondol, amit ok -- sajat elhatarozasukbol -- maguknak nem engednek meg, ezert aztan masokrol is le akarjak tiltani. Miert kellene tamogatni ezt a mentalitast? Es nem eppenseggel fellepni ellene, letorni, ramutatni a tarthatatlansagara?

másik hozzászóláshoz még, hogy hogyan is lesz valakinek gyereke ha nem használ bizonyos szavakat. kérdezném, összefügg a kettő?

nana, hogy osszefugg. A gyerek mar ovodaban megtanulja az "obszcen" szotar tulnyomo reszet. Aki nem jar ovodaba az majd elsoben bepotolja. Es mindenfele "ronda szavas" meg "hogy beszelsz" nevelessel csak szakadekot lehet krealni a szulo es gyerek koze. Epiteni a falat mar idejekoran, hogy a tarsaival mas *nyelven* kell beszelnie mint a szuleivel. Ez kulonosen erdekes ha ugyanaz a szulo, mint ahogy irod maga uyganazokat a szavakat hasznalja akar az orra ala dormogve, akar nyiltabban. Nem a gyerekeknek cimezve, hanem automatikusan, amikor nezi a filmet, a hiradot, barkacsol, satobbi. Jo terep a tekintely rombolasahoz, meg hogy ne vegyek komolyan az osszes tobbi dolgainkat, borivas vizpredikalassal es tarsai.

Holmi obszcennak kikialthato szavak uldozese helyett lehetne tanitani a korrekt, tiszta kommunikaciot. Ami nem arrol szol, hogy fasz helyett peniszt kell mondani hanem hogy a faszt nevezzuk fasznak, ha arra van szukseg, ha meg nincs, akkor ne mondjuk egyiket se.
Vagy preciz gondolkodasra tanitani, ahol a problema az, ha valakit feluletes itelkezes miatt hulyenek sorolunk be, es onnantol tokmindegy hogy azt mondjuk ra "ez egy fasz" vagy inkabb azt hogy "ez hulye" vagy akar egyiket se mondjuk. A belso hatas ugyanaz.

>muszáj egy gyereket vulgárisan felvilágosítani?

Hm? Ebben a tekintetben a felnottek sokat tanulhatnanak a gyerekektol. A gyerek meg nincs elrontva, es a gondolatai tukrozodnek a beszedben. Csak kesobb lesz elrontva hogy az agyat gondolkodas helyett hasznalja eufemizmusok kitalalasara vagy midenfele a double-talk korebe tartozo dologra.

mellesleg én sem azt mondom a 7 éves fiamnak bármilyen trágár is tudok lenni, hogy édes fiam jól mosd meg a faszodat is (komancs ne is olvass engem a továbbiakban:)))) hanem azt, hogy a fütyidet, kukacodat, stb, mert akárhogy is, a köznyelvben az előbbi trágárságnak számít.

Pedig Veress Pal megmondta, sot leirta a nagy igazsagot, hogy "a magyar embernek *fasza* van." Es ugy emlekszem mar Arany Janos is ott akadt el a magyar nyelv szepitesevel (lehet hoyg mas volt, aki jobban tudja igazitsa ki ;-) hogy a parasztok is mind magyarul beszelnek.

Szoval miert is kell ugy tenni mintha nem beszelnenk ugy, mint a tobbi magyar 95+ szazaleka? Mert az mutatja, hogy en nem vagyok olyan mint a paraszt, a munkas, a kocsis, a sebesz, a szulesz, az allatorvos, a programozo, es az osszes tobbi nyelvhasznalo?

Talan elobbre jutnank ha a termeszetes dolgokat elfogadnank termeszetesnek.

Ha a fiad megkerdezi, hogy hol talal egy listat azokrol a szavakrol amelyek a koznyelv szerint tragarnak minosulnek, mit mondasz neki? Vagy ha megkerdezi, hogy miert nem tekinted partnernek, es gugyogsz neki egy kulon nyelven, amikor a barataiddal es magaddal maskent beszelsz?

Vagy ha mar van kis onerzete, akkor megkerdezi, hogy miert degradalod a szerszamat, amire szeretne buszke lenni? ;-) Ha nagyon sertodos lennek, talan zokon is vennem, ha az enyemet lefutyiznek vagy elkukacoznak. ;*)

Pasa

Előzmény: Törölt nick (346)
komancs Creative Commons License 2003.10.31 0 0 356
Elgondolkodtam, hogy a környezetemben miért veszik tudomásul a kérésemet?Most biztos vmit rosszul írtam. Bocs.(A nikkről)

A tusolásról.
Még csak ált iskolásokról van szó. Egyébként is elég lassúk az öltözésben, de vizes testre felrángatni a cuccoz, rohanva mert a köv óra a másodikon lesz a fő épületben....

Nem úgy képzelem el hogy a tesi csak du legyen, de mondjuk 10 - től 2 óra , utánna ebéd és hazamehet a többi nap viszont erősebb. A harmadik tesi órát meg összegyűjtve mondjuk gyalogtúrára használni, ami közben lehet futni, számháborúzni, "kincset keresni" ugró versenyezni stb.S ez 5-6 óra lenne.
Persze macerásabb mint, hogy nyomás a bordásfalra!

Én jobbnak tartanám a negyedévenkénti osztályozást, de főleg azt szeretném ha választhatnék.

Sajnálom azt akinek a szavazásról csak a veszekedés ugrik be.
Most a tancsi megkérdezte a szülőket, hogy mit szólnának, ha nem nyárelején, hanem most ősszel mennének el kirándulni. Úgy érvelt, hogy mindenki megszavazta.
Lehetne ez a könyvvel is akkor legalább tudnám miért pont abból tanulnak.

A tanárválasztásról.
Teljesen mindegy hogy mi alapján válaszják ki a gyerekek. Alapállás az ugyebár, hogy valamennyi tanár felkészült. És legkönnyebben attól tanulunk akit szeretünk.

bokor Creative Commons License 2003.10.31 0 0 355
Látod, mert neked nem piszkos a fantáziád! :-)
(azért azokra az asszociációkra kíváncsi lennék!)
Előzmény: Törölt nick (353)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.10.31 0 0 354
Jujdepajzán valaki....:-)))
Előzmény: Törölt nick (353)
Gabeszka Creative Commons License 2003.10.31 0 0 352
bobus,
Nem semmi!
Elmondom, hogy nálunk kb. 8 km-es körzetben milyen sportolási lehetőségek vannak:
...
...
... van egy talán működő íjászklub
...
...
egy közeli játszótéren egy betonos kosárlabdapálya
egy kb. 30 perces dugóval megközelíthető, többnyire a sportolóknak lezárt uszoda 2 db benti és 2 db alig fűtött kinti medencével.

Ennyi.
Ez Buda drága, kiemelt övezetében. Bár van itt 4 iskola is, mindegyiknak van normális tornaterme, lehet hogy oda 1-1 kézimeccs erejéig be lehet kéredzkedni:-))
G

Előzmény: bobus (338)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.10.31 0 0 351
"másik hozzászóláshoz még, hogy hogyan is lesz valakinek gyereke ha nem használ bizonyos szavakat. kérdezném, összefügg a kettő?"

Hát így:

Gróf zongorázik, benyit a grófné.
Gróf: Grófném! Nem-zenél velem?
Grófné: Dehogynem, de mióta tegeződünk?

Előzmény: Törölt nick (346)
Angiszeged Creative Commons License 2003.10.31 0 0 350
PAsa! Jé... egyet értünk! :)
Előzmény: pasa_ (343)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.10.31 0 0 349
Ez az!
Köszi, meg Szilva2-nek is!!!!!!!!!!!
Előzmény: bobus (344)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.31 0 0 348
kedvencem az fcuk divatceg, ezt a betuszot itt minden harmadik mellen vagy haton lehet latni. aztan izles szerint lehet botranykozni vagy nevetni rajta.
Előzmény: Szilva2 (347)
Szilva2 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 347
Az egész szövegeddel egyet értek, én sem írok rondákat, azzal együtt, hogy én is szoktam néha káromkodni. Ez abszolut korrekt. Az is, hogy nem függ össze a kettő (gyerekcsinálás kontra bizonyos szavak). Csak kicsit kibuktam én is, mint látom mások is, hogy miért kell feleslegesen fennakadni olyan nick neveken, amit teljesen nyilvánvalóan meggondoltan választott magának valaki. Ez a név, amin most hősünk kiakadt, szerintem polgárpukkasztásnak indult eleve, tehát túl kell lépni rajta. Akkor meg minek látványosan kiakadni? Én csak továbbvezettem a prüdantéria vonalát, és hát nem biztos, hogy jól. Mostmár mindegy.

De az biztos, hogy ha bekapcsolok egy rádiót vagy TV-t, felszállok egy tömegközlekedési eszközre, sétálok az utcán, akkor hallok ennél még sokkal cifrábbakat is. És ha én hallok, más is hall. Így viszont a gyerekem is hallhat, hiába tetszik, vagy nem tetszik ez nekem. Megyjegyzem, nem tetszik. De ez van. És ha a gyerekem kérdez, én válaszolok - legtöbbször.
Az én gyerekem azt a szót, hogy hülye, először középsős korában hallotta az óvodában, az egyik társától. Ráadásul buizval társítva, és tőlem kérdezte, hogy az mit jelent. Egy középsős értelmes gyereknek is meglehet finoman és okosan a maga szintjén magyarázni, hozzáfűzve, hogy butaság ilyen szavakat használni. Ennyi.

Előzmény: Törölt nick (346)
Szilva2 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 345
Petanque. Inkább valahogy így.
Előzmény: F_a_s_z_á_n (340)
bobus Creative Commons License 2003.10.31 0 0 344
petanque...:-))))
Azt nem is irtam, olyan palyabol van erre milliom...
Na, az is egy nemzeti sport, en imadom...nem vagyok valami ugyi, de az oreg bacsikak olyan edik, ahogy kijarnak a terre minden nap...

Es van belole bajnoksag, hat azon mindig elamulok (mondjuk rolam tudni kell, nem valami fejlett az un. "labdaerzekem", vagy micsodam...).

Aki mar olvastan netan par hozzaszolasomat, azt tudja, hogy en csak az orszagert, magukert a franciakert nem igazan rajongok...de azt elismerem, hogy a sportot/testnevelest jol csinaljak (ezzel egyutt elofordulhat, hogy ahogy irtad, naluk is ul a fel osztaly...gondolom itt is vannak tanarok akik jobban megmozgatjak oket, es vannak, akik nem..).

Az ovirol tudok tobbet, a fiameknak minden nap legalabb ket ora intenziv testmozgasuk van (kozepsos), szupi jo gyakorlatokkal (a legtobb alig igenyel hozzavalot...).

Előzmény: F_a_s_z_á_n (340)
pasa_ Creative Commons License 2003.10.31 0 0 343
>Valszeg a vallásos neveltetésem maradványa, hogy nem lettem felnőtt annyira, hogy ezt el tudjam fogadni.

Reszvetem mindenkinek akit "kepmutato farizeusnak" neveltek. Ha mar volt szo a testnevelesrol, lelki neveles is szoba kerulhetne.

Az iskolaban valahogy nagyon nem latok ilyet.

A ródlid első szótagját még soha nem ejtettem ki a számon, és minden rokont ismerőst is megkérek, hogy kíméljen meg, és megteszik.
Leírva még borzasztóbb.

Nem lenne celravezetobb a visszamaradt lelki problemakat a gyokeruknel kezelni, es pl. megkeresni egy pszihologust vagy egy gurut? Ehelyett a kornyezetre terhelni a sajat problemadat nem igazan fair, mar egy szuk IRL korben sem. De aztan meg ugyanezen az alapon vihart szitani egy nagyobb tarsasagban vegkepp.

Mert az, hogy te milyen szavakat mondasz vagy kerulsz a te dolgod, de alapveto szintu tolerancia lenne ugyanezt a szabadsagot minden mas embernek meghagyni.

Pasa

Előzmény: komancs (314)
Angiszeged Creative Commons License 2003.10.31 0 0 342
Én ezt nem értettem soha, hogy miért kell mensi alatt felmentést kérni. Mondjuk én ahhoz az állatfajtához tartoztam, aki imádta a tesiórát. ÉS én is görcsöltem, de akkor bevettem vmi görcsoldót, és lehetett mozogni. Előfordult egxszer kétszer, h annyira rosszul éreztem magam, h kértem felmentést, de az sosem a couper futásakor volt, mint ahogyan egy emberként kezdtek el menstruálni az osztálytársnőim futáskor. Volt akinek egészen rendszertelenül jött meg 2-3hetente, mindig 7főn, futás napkor. És lévén a tesitanár ffi volt, legfeljebb húzta a száját, h már megint?...
Tehát szvsz belefér 1-1alkalom, mikor tényleg annyira rosszul van, de arra tesék megoldást keresni, h elmúljon.
NAgyon mókás volt, h voltunk 9en lányok, ebből ketten futottunk, a többi menstruált. FUra egy statisztika:)))) ja és középsuliba dettó
Angi
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.31 0 0 341
19 evesen jartam eloszor Fr-oban, egy kis faluban La Rochelle mellett, egy olyan 5 medences (olimpiai, toronyugro stb) strand volt, amilyen akkoriban meg Bp-en sem. Es allitolag minden 4-5 faluban volt valami hasonlo. (falu = 2000 lelek)
Előzmény: bobus (338)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.10.31 0 0 340
Hazaköltözött egyszer egy tesvérpár a családjával, F-országból, mindkettőt tanítottam, imádtam őket. Egyik másfél évig nem szólt hozzám, csak bólintott, vagy rázta a fejét. Nővérét kérdeztem az ottani viszonyokról, hasonlóakat mesélt mint Te. Ja, de az óra.
Kérdem, mit csináltak tesin?
-Futottunk két kört, aztán teniszeztünk.
-Hányan voltatok egy osztályban?
-Huszonnemtomhány.
-És hányan teniszeztek?
-Ketten, vagy max négyen.
-Ja! És a többi?
-Azok ültek a pálya szélén.
(Viszont megtanított pitang-ozni(remélem jól írom))
Előzmény: bobus (338)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.10.31 0 0 339
Nálunk anno a gimiben érdekes módon mindig meg tudtunk zuhanyozni, mégis volt olyan osztálytársam, aki inkább a sziszegős szappant részesítette előnyben. Pedig egy Jánoshegy, Csacsirét, Makkosmária után izzadtunk, mint állat.
És az munkahelyemen is volt zuhanyzós öltöző (persze csak a gyerekeknek, a tanaraknak nem!), amikor mentem a gyerekekkel futni az erdőbe, visszajövetel után röhögtek rajtam, hogy megyek zuhanyozni az "ő" öltözőjükbe. Évek alatt nem sikerült erre igényt kialakítani, pedig a fizikai lehetőség megvolt hozzá. Aztán tönkretették, letörték, ellopták, eldugaszolták ..... :-(((
Előzmény: Szilva2 (336)
bobus Creative Commons License 2003.10.31 0 0 338
Sokat!!!:-))))

Ez kulonben tenyleg penzkerdes...

Bosszantasul leirom, hogy ahol lakom, milyen sportolasi lehetosegek vannak (nem kell irigykedni, jovore koltozunk haza, es enyem csimota is a magyar testnevelest fogja elvezni- remelem, szo szerint!!:-)).

Szal...Del-Franciaorszag, nevezetes egy Toulouse melleti kis falucska (lelekszam par ezer...).
Van 4-4 db meccsekre is alkalmas, lelatos foci es rugby palya (utobbi itt "nemzeti" sport), 2-2 palya "amatoroknek", illetve barati tarsasagoknak, akik csak ugy szeretnenek egyet focizni, plusz tobb kosarpalya, meg pelotta palya (ez egy baszk fallabda jatek...).

Van persze szamtalan fedett es fedetlen teniszpalya, egy sportuszoda, egy sportkozpont tobb teremmel (pl. faltol-falig tatamival a kuzdosportosoknak), ket epulet, ahol tancorak vannak (balett, versenyanc, afrikai tanc,moderntanc), 2 eleg nagy fitness centrum.

A falu mellett folyik egy kanalis, mely mellett gyonyoru platansorok alatt bicajozhat, illetve futhat (fold es betonut is van) az ember tizen kilometereken keresztul...

Es persze az iskolaknak van kulon tornatermuk...

A fiam most epp oszi szunetet tolti, kicsi ovis, de beirattam "falmaszasra" a szunetben..Azt modtak, hogy a felsotagozatosok tornatermeben lesz...gondoltam, bizti ott tudnak felallitani falat...hat nem...mikor elso nap vittem, leesett az allam, mert a tornaterem oriasi (szinten lelaltoval, eredmenykijelzovel---altalanos iskola!!!), es az egyik fal vegig eleve beepitett falaszasra (8 onallo maszohely, egyenkent 2 meter szelesek, es tudja fene milyen magasak...)....

Na, nem hiszem, hogy ezt utol kellene vagy tudnank erni, DE legalabb ha a tizede adott lenne otthon egy faluban, az mar szupi lenne!!!! (es ez egy kozepes, cseppet sem gazdag falu...).

Előzmény: Szilva2 (336)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!