Ha 12V-os a trafód, akkor hiába cserélgeted a bekötést, mert a lendkeréknél lévő tekercs az életben nem fog annyi áramot adni, hogy az a trafó szikrát produkáljon.
Ha 6 voltos, akkor lehet adna gyenge szikrát, de az sem egészséges...
Ne szakadásvizsgáló állásban teszteld, hanem a primert Ohmos, a szekundert meg 10 kOhmos állásban mérd meg. (Primer 0,7 Ohm, szekunder 6 kOhm. Pici eltérés lehet.) Ha nem ennyi, akkor vagy rossz, vagy nem belevaló a trafó.
A mérésnél a két "csavar" között méred a primert, a trafó burkolata és a gyertyakábel kivezetésnél a szekundert.
FIGYELEM! Ha rajta van a gyertyakábelen a pipa, akkor a pipában ne mérj mert van a pipában egy zavarszűrő és nem lesz jó a mért eredmény.
Ezt így önmagában értem, de összességében mégsem. :)
Ha a multiméterrel mérve szakadás vizsgálat módban bent a tekercsnék bárhová tettem az egyik mérőp8btot, kint pedig bárhová (bármilyen szín) mindig azt jelezte a gép, hogy oké, nincs megszakadva. Azaz össze van kötve.
Na ha én összekötökb mindent, akkor az kb. zárlat. Ez meg így müködik jól. Na ezt nem értem. :)
1- a gyújtótekercs kivezetése (piros) - valójában ez adja a lendkerék mágnesei által gerjesztett áramot a gyújtáshoz.
2- a vezérlőtekercs kivezetése (sárga) - ami a "dobozban" lévő tirisztort minden főtengely fordulatnál 1-1 impulzussal vezérli és a tirisztor ennek hatására megszaggatja a gyújtás áramát (ez a mechanikus megszakító nem kopó, elektronikus változata)
3- a testvezeték (fehér) - ezt gondolom nem kell külön elmagyarázni.
Ez a 3 vezeték megy az elektronikus egységnek nevezett kis "dobozba", ezek tartoznak a gyújtáshoz.
(A doboz negyedik kivezetése megy a gyújtótrafóra ami aztán a sokszorosára "nagyítja" a gyújtófeszültséget, hogy a gyertya elektródái között át tudjon ugrani a szikra.)
4- A motorblokkból kijövő negyedik vezeték (emlékeim szerint zöld, de lehet kék vagy fekete?) pedig a világítás, ha netán este akarsz dolgozni, kocsizni a géppel. (Ezt le szokták szigetelni.)
Lehet 12V-os Simson trafót kaptál. Mondjuk a feliratnak rajta kellene lenni a trafón.
Van multimétered így ki tudod mérni, hogy jó-e a trafó. Ott van a rajzon a táblázat második sorában a jó trafó a primer és szekunder ellenállás értéke...
Ismét szétszedtem a gyújtás részig, multiméterrel bemértem minden vezetéket. Jó volt minden, nincs megszakadva egyik sem.
A bekötésekhez őszintén nem értem miért van annyi vezeték, ha kb. minden össze van még bent is kötve, hisz a gyűrűre van minden kötve, a gyűrű meg nyilván fém, tehát minden mindennel össze van kötve, de azért kijön belőle 4 vezeték.
Ezt valaki el tudja magyarázni miért?
Amúgy szereztem egy másik régi gyújtótrafót és láss csodát, van szikra gyönyörűen.
Szóval nem tudom a webshop mit küldött nekem, de az új gyújtótrafó nem jó.