Keresés

Részletes keresés

herrkz Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4228

Köszönöm szépen és Ex honfoglaló játékosnak is! Igen mondtam, hogy én szeretnék új vizsgálatot! De az volt a válasz, hogy nem szükséges, jó az az egy éves! Egyébként a Maria utcai Szemklinika. Azt választottam. Szimpibb volt a Bajcsynal. De ott is azt mondták, hogy egy éve már terveztek lencsét, most nem kell.

Előzmény: Veszpremi (4227)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.15 -1 0 4227

Azt hiszem, itt egyikünk sem ért orvosi szinten a problémához, de vannak tapasztalatok. Orvosnak kell megmondania az igazat. Alább olvashatod, én túl vagyok rajta. Nekem mínuszos tán -3 -4 dioptriás semüvegem volt. 19-ben voltam szemüveget csináltatni, s akkor nagyobb dioptriát írt fel a doktornő, s elmondta, "ez a nagyobb dioptria most a szürkehályog miatt kell". Ebből azt szűrtem le, hogy miatta romlott a dioptriám, s nem csak a homály. Akkor egyébként én a homályt nem is tapasztaltam, csak leginkább műtét előtt úgy szűk egy évvel. Azaz ebből az szűrhető le logikusan, hogy romolhat. Hacsak neked nem nullás eleve a szemed?! Egy tervezés pár perc. Ha viszont egy nem jól (mert régebben) tervezett lencse lesz beültetve, akkor azt gondolom korrigálni kell, mondjuk szemüveggel. Feltétlenül el kell mondani az aggodalmat a dokinak.

Előzmény: herrkz (4225)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4226

Sajnos csak távolról tudok hozzászólni az előzőekhez, nem is szólva arról, hogy laikus vagyok:

 

1) Keress rá a topikban az 'Uzsoki' szóra, szerintem voltak itt olyanok, akiknek a szemét ott műtötték. Érdemes visszaolvasni, mit írtak.

 

2) A műtétem után rövid ideig reggelente érzékeltem pulzálást/villogást a bal szememben, általában ébredés után. Orvosnak mondtam, de önmagában nem komoly tünet, valószínűleg vérnyomás ingadozás miatt történik.

Időközben hozzászoktam.

Egyéb tüneteim nekem szerencsére nem voltak.

 

3) Az egy évvel ezelőtti lencsetervezés önmagában lehet jó, de a kiegészítő problémák miatt én lehet kérnék még egy vizsgálatot.

 

Összességében Budapesten a Mária utcai Szemészeti Klinikát lehet leginkább ajánlani, mivel a szem nem játék, ha bármilyen komplikáció merül fel a szürkehályog mellett, én mindenképpen kikérném a véleményüket.

 

 

herrkz Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4225

Sziasztok! Kb másfél éve elő elő fordult, hogy a jobb szemem előtt mintha valami fólia lenne. Vagy köd és csak körben a periférian volt éles és tiszta a kép. Azonnal küldtek a szemklinikara. Vizsgaltak két napig. Semmi. Talán mikrokeringesi probléma volt. Közben elmúlt a jelenség. Aztán egy hét múlva újra. Megint a klinika. Semmi. De, van kezdődő szürkehályog. Nem attól nem látok, de meg lehetne műteni, hátha. Így nem mentem bele. Kb egy éve viszont már nem múlik a homály. Újra Szemklinika és utána Bajcsy kórház is, ismerős ajánlására. Mindkét helyen: nem tudják mitől látok homályosan, de ha gondolom, megmutik a szürkehályogomat. El is végeztek minden vizsgálatot és lencsetervezest mindkét helyen. Egy éve! Sajnos már a bal szemem olyan szinten romlott ez idő alatt, hogy már a szemüvegek nem jók, amik 2 éve készültek. Most raszantam magam a műtétre. Hátha... De nem lesz újra lencsetervezes stb, hiszen már van. Ez jól van így? Az egy éves vizsgálat alapján jó lehet? Köszi a segítséget és bocs a regenyert! Egyébként 60 éves vagyok, ha ez számít.

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.13 0 1 4224

3 hónappal ezelőtt végeztek szürke hályog műtétet mindkét szememen. Egyik reggel pókháló szerű fekete fonalat és pontokat láttam. Ehhez társult egy bizonyos szemmozgásra villanás. Azonnal berendelt az orvosom a kórházba, megnézte a szemem. Volt OCT vizsgálat is. Kiderült, hogy üvegtesti hátsó határhártya leválás van a jobb szememben, a retina nem szakadt , nem vált le. Ez 1 hónapja volt. Azóta a fonalak megvannak, a villanás is. Orvosom szerint nem a műtét következménye. Volt valaki hasonló cipőben? 

sárkánygyümölcs Creative Commons License 2022.08.13 0 0 4223

Sziasztok!

Anyukám szemét (szürkehályog) kellene műteni. Vidéken él, én Zuglóban lakom, így elhoznám magamhoz. Ezért kérdezném, hogy van-e valakinek tapasztalata az Uzsoki kórház szemorvosaival kapcsolatban.

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Jimbo Creative Commons License 2022.07.30 0 0 4222

Köszi!

Előzmény: Veszpremi (4220)
Jimbo Creative Commons License 2022.07.30 0 0 4221

Értem én, de ezzel nem vagyunk beljebb. Gondolom azt megérted, hogy a szem az egyik legfontosabb szerv, és erre különösen érzékeny az ember, hogy megfelelően működjön....

Előzmény: ujbubo (4219)
Veszpremi Creative Commons License 2022.07.29 0 0 4220

Nyugi, aztr tudom mondani. Nekem nem volt komplikáció, normál műtét, de csak 6 hét után lett minden távolságra éles a látásom. A probléma az volt, hogy reggel és délelőttönként nem volt éles a látásom, de szinte napról napra javult. Multifokális lencsét az agy 6 hét után tanulta meg. Más esetekben is szükség van a 6 hétre. Türelem, és bízni kell!

Előzmény: Jimbo (4217)
ujbubo Creative Commons License 2022.07.29 0 0 4219

nem létezik olyan, hogy rutinműtét, ill. rutin szemműtét, ezt a kifejezést felejtsétek el.

 

Mindig van kockázat

 

Bármi közbejöhet a műtét alatt ill utána is (pl. fertőzés)

 

 

Előzmény: Jimbo (4217)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.07.28 0 0 4218

Nem vagyok szakember, nincs szerencsére ilyen tapasztalatom, de amíg a szem elkezd javulni, simán szüksége lehet a szervezetnek néhány hét időre.

Nekem más jellegű problémám volt és az két hét után kezdett el rohamosan javulni.

Azt, hogy ez ebben az esetben is igaz lehet, nem tudom megmondani.

 

Az biztos, hogy néhány hétig minden orvosi utasítást maximálisan be kell tartani, kerülni bármilyen megerőltetést és erős fényhatást ,lehet, hogy a viszonylagos ágynyugalom is fontos.

Előzmény: Jimbo (4217)
Jimbo Creative Commons License 2022.07.28 0 0 4217

Sziasztok!

 

Édesanyámat egy hete műtötték, sajnos elrontotta az orvos, és tokszakadás történt, így a 15 perces "rutinműtétből" másfél órás lett.... Tudom, hogy nehéz lehet bármilyen műtét, de őt és nyilván engem is zavar, hogy egy hét elteltével is teljesen homályosan lát. A doki szerint tiszta a szemfeneke, meg hasonló dolgok, és már csak egy szemcseppet kell cseppenteni a 3 helyett úgyhogy elvileg javul, csak ideges, hogy nem javul a látása rendesen, ahogy ő várná. Volt valakinek hasonló tokszakadásos tapasztalata, ha igen leírná, hogy nála mennyi idő volt a javulás? Köszi!

mincike1 Creative Commons License 2022.07.28 0 0 4216

Köszönöm szépen, a minden részletre kiterjedő tájékoztatást.

Előzmény: Veszpremi (4215)
Veszpremi Creative Commons License 2022.07.27 0 0 4215

Semmi! Érzéstelenítés miatt semmi fájdalom, kis nyomás-érzés, az épp operált szemeddel egy "kaleidoszkópot" nézel, előkészítéssel (beöltözés műtős papírruhába, csepegtetés) együtt kb. egy óra, ebből a műtét 15 perc, utána kis várakozás, és fél szemmel mehetsz haza. Kísérő szükséges. Vezetni fél szemmel nem tanácsos, a térlátás korlátozott. Nekem kedd és csütörtök történt (privát), mindig másnap van kontrol. A műtött szem aznap be van kötve, csepegtetni kell kétféle cseppel, másnap reggel levehető a kötés és már elég jól látsz.

https://www.youtube.com/watch?v=qaiNZcbSXrU

Előzmény: mincike1 (4214)
mincike1 Creative Commons License 2022.07.27 0 0 4214

Sziasztok!

Új vagyok a csoportban. Szürkehályok műtétre kell mennem, azt szeretném megkérdezni, hogy a műtét fájdalmas-e, netán kellemetlen? Ott kell-e a kórházban maradni? Köszönöm a választ.

Dagadt_58 Creative Commons License 2022.07.27 0 0 4213

Szervusz!

Én már kb. 12 éve hordok multifokális szemüveget. Az amit írtál arról amikor kaptad, szerintem az alábbiak miatt lehet. Ha kettőslátásod volt, az biztos, hogy "elrakták" az üvegeket. Nem túl rég a nejemmel összesen 4 multifokális szemüveget csináltattunk és abból 2 azonnal viselhetetlen volt. Nejemnél rosszul centrálták, nálam nemcsak hogy "szöghibás" volt a becsiszolás, de még a dioptriát sem találták el az egyedileg legyártott lencsénél. (Vizsgálati jegyzőkönyv sehol, csak súgásból tudjuk!) Nejemnél 2, nálam 1 lencse azonnal a lecsóba! És még "jó az" magyarázkodás sem volt! Ennyit a precizitásról! Megszereztem az új EU-s "ajánlást". A régi, kötelező (DIN és MSZ) szabványban foglalt határértékeknél helyenként 4-szeres a tolerancia, és még ezt sem sikerült betartani!

Én nem hiszem, hogy az agyam nem képes! Az tény, hogy nem tökéletes. A fix fókuszúak az adott távra jobbak. 1 hónapig szoktam, de a tudat idővel rááll. De kettőslátás, koordinációs zavar sosem volt, "zavaros mezők" igen, ahol a párhuzamos és a merőleges nem az. Egy műszakit az nagyon zavar.

Dagadt 

Előzmény: kopasz szuzukis (4211)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.07.27 0 0 4212

Azok az úszkáló foltok a csarnokvízben vannak. Eddig nem láttad. Nekem kora gyerekkorom óta megvannak.

Előzmény: Arwen64 (4208)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.07.27 0 0 4211

Bocsi a kései válaszért.

Anno, sok évvel ezelőtt multifokális szemüveget kaptam. Kb.1 napig bírtam. Szédültem, kettőslátás, szemkoordinációs zavar. A népesség azon 10%-ába tartozom, akiknek az agya nem képes kkordinálni a multifokalitás látótérbeli különbségeit.

Előzmény: Arilou (4202)
Arwen64 Creative Commons License 2022.07.22 0 1 4210

A napszemüvegnek én is örülök, eddig nem hordtam csak dioptriás szemüveget. Most viszont a jobb szememben üvegtesti hátsó határhártya leválás van, nem olvashatok, nincs sport, telefon nézegetés. Kicsit sok a jóból! Remélem, rendeződni fog  és élhetem végre az életem. Minden jót kívánok!

Előzmény: Veszpremi (4209)
Veszpremi Creative Commons License 2022.07.14 0 0 4209

Azt mondhatom, hogy (ma 5 hét múlt el műtét óta) teljesen elégedett vagyok, a reggeli életlenség szinte teljesen elmúlt, egész közelre kicsit fennáll még reggelizés közben (mobil), egyébként teljesen jó és érzem, még mindig tud kicsit javulni, de ha ilyen marad is teljesen jó. Jobb szememben van kis idegentest érzés még néha, csepegtetek. Örülök az állapotomnak. Napsütésben napszemüveget felteszem, de igazából a nap sem zavar, de most élvezem, hogy nincs szemüvegem és végre van napszemüvegem :) Minden jót neked!

Előzmény: Arwen64 (4208)
Arwen64 Creative Commons License 2022.07.14 0 1 4208

Bocsi, hogy ilyen későn válaszolok. Szerencsére egész gyorsan rendeződött a látásom.  Most azonban a jobb szememben fekete,  furcsa alakzatokat látok. Ahogy mozgatom a szemem, mozognak a foltok is. Várok vele és remélem, elmúlik. A fényt nehezen viselem, napszemüveg a társam lett. 

Neked rendben van a látásod? Teljesen rendbe jött?

Előzmény: Veszpremi (4204)
xrami Creative Commons License 2022.06.16 0 0 4207

Azokat majd nem fogod észrevenni. illetve hasonló effektek lehetnek pl. gyertyánál, ledes utcai lámpáknál, tehát mindenféle pontfényeknél.
Használd egészséggel!

Előzmény: Veszpremi (4206)
Veszpremi Creative Commons License 2022.06.15 0 0 4206

Ezt nekem előre jelezték, ennek tudatában választottam. Ma este vezettem Pestről, semmi problémát nem jelent, tényleg némely szögben jövő kocsik reflektor fénye körül kis karikát láttam. Nem zavaró.

Előzmény: Ex honfoglalo játékos (4205)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.06.15 0 0 4205

Örülünk neki, hogy jó sikerült.

Korábbi beszámolók alapján a multifokális lencse beültetése rejt bizonyos kockázatokat, amelyeket nehéz helyesen felmérni.

Az egyik tipikus (enyhe) extra hatás szerint este autóvezetés közben furcsa szórt fényeket látnak az érintettek.

Előzmény: Veszpremi (4203)
Veszpremi Creative Commons License 2022.06.15 0 0 4204

Mi a helyzet veled, javultál?

Nekem egy hét után az a furcsa szitu van, hogy reggel és délelőtt tompább a látásom, aztán délutánra és estére fokozatosan kiélesedik. A műtét utáni első kontrollon is már ez volt, akkor a doki az éjszakai kiszáradást mondta ennek okául. Naponta ismétlődik. Fogok csinálni egy próbát, éjjel is csepegtetek egyet.

Előzmény: Arwen64 (4193)
Veszpremi Creative Commons License 2022.06.12 0 0 4203

A héten megtörtént kedd és csütörtökön mindkét szememre a szh műtét Sopronban, lézeres és multifokális (én -3 körüli szemüveget viseltem, most már nem kell). A műtét problémamentes volt, már másnap egészen jól láttam estére főleg. Most minden napom olyan, hogy kicsit tompább reggel és délelőtt az élesség (azért pl. most is a legkisebb betűket is látom 3 méterről a TV-n), aztán délutánra kiélesedikés estére szinte sas szemem van, színek is gyönyörűek, pedig nekem a szh nem volt túlságosan zavaró még. Doki szerint a reggeli/délelőtti kevésbé éles látás javulni fog, egyik oka, hogy éjjel ugye nincs csepegtetés, kiszárad, no meg az agynak tanulnia kell a lencséket. Örülök, hogy megcsináltattam, Most persze pár hétig igen vigyázni kell, ahogy itt is leírták sokan. A soproni szemészet (NewEye) hibátlan, nagyon jó a csapat és a doki.

Arilou Creative Commons License 2022.05.31 0 0 4202

Szia kopasz szuzukis. Honnan tudtad, hogy a multifokálisat nem bírja majd az agyad? Ezt kimutatja valami előzetes vizsgálat? (Én se tudom, melyik mellett döntsek, azért kérdezem)

Előzmény: kopasz szuzukis (4078)
xrami Creative Commons License 2022.05.27 0 0 4201

A szürkehályog egy forradalmian új kezelési módja rendkívül pozitív eredményeket mutatott a laboratóriumi vizsgálatok során, ami reményt ad arra, hogy a jelenleg csak műtéttel gyógyítható állapot hamarosan gyógyszerekkel is kezelhető lesz.

Az eredményeket ma tették közzé az Investigative Ophthalmology and Visual Science szaklapban .

A szürkehályog a szemlencse homályosodása, amely idővel kialakul, és befolyásolja a látás minőségét. Ezt a lencsében lévő fehérjék dezorganizációja okozza, ami fehérjecsomók kialakulásához vezet, amelyek szétszórják a fényt, és jelentősen csökkentik a retinára való átvitelt. A szürkehályog emberek millióinak okoz látásvesztést és vakságot világszerte.

Barbara Pierscionek professzor, az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) Egészségügyi, Oktatási, Orvostudományi és Szociális Karának dékánhelyettese (kutatás és innováció) vezetésével nemzetközi tudósokból álló csapat fejlett optikai teszteket végez egy oxiszterolvegyületen. amelyet szürkehályog elleni gyógyszerként javasoltak.

Laboratóriumi vizsgálatokban a VP1-001 oxiszterolvegyülettel végzett kezelés a lencsék 61%-ánál a törésmutató-profilok javulását mutatta – ez a kulcsfontosságú optikai paraméter, amely a magas fókuszkapacitás fenntartásához szükséges. Ez azt jelenti, hogy a lencse fehérjerendszere helyreáll, aminek eredményeként a lencse jobban képes fókuszálni. Ezt támasztotta alá a lencse átlátszatlanságának csökkenése az esetek 46%-ában.

Pierscionek professzor, aki az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) Orvostechnológiai Kutatóközpontjának is tagja, azt mondta: "Ez a tanulmány kimutatta egy olyan vegyület pozitív hatásait, amelyet szürkehályog elleni gyógyszerként javasoltak, de még soha nem teszteltek a lencse optikája Ez az első ilyen jellegű kutatás a világon.

"Megmutatta, hogy figyelemreméltó különbség és javulás tapasztalható az optikában az azonos típusú szürkehályogban szenvedő szemek között, amelyeket a vegyülettel kezeltek, összehasonlítva a nem kezelt szemekkel.

"A szürkehályog bizonyos típusaiban javulás következett be, de nem mindegyiknél, ami azt jelzi, hogy ez bizonyos szürkehályogok kezelésére szolgálhat . Ez arra utal, hogy különbséget kell tenni a szürkehályog típusai között a szürkehályog elleni gyógyszerek kifejlesztése során. Ez jelentős előrelépés a kezelés felé. ez a rendkívül gyakori állapot gyógyszerekkel, nem pedig műtéttel."

Előzmény: Kara_kán (4200)
Kara_kán Creative Commons License 2022.05.27 0 0 4200

Hamarosan egyes szürkehályog betegek pirulával lesznek gyógyíthatók!
Olvasd el, ha tudsz angolul: https://medicalxpress.com/news/2022-05-drug-treatment-cataracts-closer.html

Arwen64 Creative Commons License 2022.05.11 0 0 4199

Köszönöm. Sokat segít, hogy írtok hasonló tapasztalatokról.   Kiváló orvost választottam, bíztam benne. Nem használt mechanikus eszközt a tágításhoz, megcsinálta így. 

Előzmény: Dagadt_58 (4196)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!