Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2025.05.05 0 2 27813

Megkerestem neked, érdemes megfontolni: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169067874&t=9108176

Előzmény: piro para (27809)
55judit Creative Commons License 2025.05.05 0 0 27812

Köszönöm nem kérek. Megpróbálok venni Kecskeméti 3-at, állítólag finom az is. Ha hétvégéig el tudnám vetni talán aug. végétől adna termést. Lének kellene valami finom édes fajta.

Előzmény: piro para (27811)
piro para Creative Commons License 2025.05.05 0 0 27811

Józan paraszti ésszel ha belegondolok, akkor a miniknek sokkal nagyobb eséllyel lesz korai termésük, mert nem egy normál méretet kell kinevelniük.

Most láttam, hogy egy eltévedt Sandibelle  paradicsom is virágzik már, holott azt csak február 21.-én ültettem.         

https://parasztplaza.hu/sandybelle-koktel-paradicsom-vetomag-agrosel

A zuccherinot úgy kaptam, nagyon kíváncsi leszek, hogy mit fog produkálni, mert akitől kaptam az már évek óta saját magfogásból ülteti,

holott elviekben F1.

Ha sikerül akkor szívesen küldök neked zucckert, és  sandibellt is.

Sandibelle nekem nagyon ízlik, kíváncsi leszek, hogy a most ültetett balkonba, hogy fog viselkedni, mert eddig csak szabadba ültettem, de most, mivel esik,

és nagyon ültetős kedvem van/ill. volt, az eső miatt a húsvéti retektermést leszüretelve 2 balkon felszabadult, és tudtam teraszos kertészkedést végezni.

Előzmény: 55judit (27810)
55judit Creative Commons License 2025.05.05 0 0 27810

Meglep hogy ennyire korai a Zuccherino. Néztem magot, 10 szem 2.000ft. :) jellemzői alapján finom lehet. Jövőre lehet hogy kipróbálom.

Nálam termés még nincs, a Febr. 1-én vetett 1 szálon is csak virágok vannak, viszont már van 2 ága és 2 fürt virág. Tavaly ez teremett legkorábban, pedig 1 héttel később tudtam vetni mint a többit. Nem ez a legfinomabb, de jobb sokkal mint a bolti. na azt meg se veszem. Tavaly vettem mert már szinte remegtem a paradicsomért, de meg is bántam. Rossz volt, de legalább drága.

Előzmény: piro para (27809)
piro para Creative Commons License 2025.05.05 0 0 27809

Sajnálom, hogy nem tudom elolvasni mi a Te véleményed a korai palántanevelésről, de ügyetlen vagyok, nem tudok visszakeresni! 

Viszont pont azért léptem fel, hogy leírjam a korai palántanevelésről idén eddig szerzett tapasztalatomat!

Január 21.-én ültettem pár bokor paradicsomot, és paprikát. Ma az akkor ültetett manó paradicsom virágzik, erős, méregzöld növény.  Balkonba van ültetve kis habitusa miatt, így bármikor, ha az idő rosszra fordul könnyen mozgathatom!

Február 8.-án ültettem  Zuccherino paradicsomot, amin az első kötés már 1 centis terméseket produkál, és a második emeleten  virágzik. Még mindig egy 5x5 kockában van, mert bár az időjárás engedte volna a kiültetést, de a helye még nem  készült el! Rentita  paradicsomot is ültettem, mert balkonosnak volt írva, ő magasságban  2x akkora mint a manó,  rajta még csak virágok jönnek, ők 20 centis cserepekben vannak egy mobil virágállványon, amit rossz idő esetén szintén mozgatni tudok.

Bár ez paradicsom fórum, de leírom, hogy a január 21.-én ültetett gigant cseresznyepaprika már fél centis termésekkel örvendeztet, a pepperonin 1o centis paprika van, és különböző fajta TV paprikákon is már jön a virág, ezek is 5x5-ös kocka cserepekben vannak!

Amíg az idő indokolta sétáltatásban részesültek a lakás, és a terasz között, a tervezett 2 heti tápoldatozás elmaradt, eddig összesen 2 x kaptak wuxalt.

A hétvégi piacon láttam, hogy bár 2x olyan magas növényeket árulnak mint az Én paprikáim, de sokon még virág sincs, ugye az üvegház, a meleg húzza a növényeket, de Én mindig úgy voltam vele, hogy nekem nem kell gyenge fél méteres kiültetésre váró palánta, inkább legyen alacsony, de vastag szárú, stabil növény, és pláne saját, ne 3-4-500 ft-os palánta, mert akkor nagyon sokba kerülne a kerti termés.)

Nekem ez a kísérlet bebizonyította, hogy érdemes korán indítani, nem azt mondom, hogy az összes növényt,  de pár darabot feltétlen, hogy már korán tudjunk szüretelni saját termést, pláne ha van fólia, vagy üvegház, ahova hamarabb kiültethetőek  a növények! De ha nincs fólia, vagy kert, csak egy balkon áll rendelkezésre a kertészkedéshez, akkor is érdemes próbálkozni pár nagyobb cserépbe ültetett növénnyel, mert a saját termésnek nincs párja!

:)

Előzmény: szabojozsi1964 (27808)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.05.02 0 0 27808

Sorry, de ez nem bátorság volt. :) Egyik hsz.-omban leírtam, miért értelmetlen a sietség a palántanevelés-ültetés témakörében. Ha van kedved, olvasd el.
Kívánom, hogy az idei éved sikerüljön jól!

Előzmény: 1realista (27806)
55judit Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27807

A paradicsom nagy túlélő. Mivel szúrtad el? 

Hú, én most nagyon gondos voltam, mérges leszek ha nem látok majd külömbséget az eddigi és az idei pari között. Az őszel megleptek egy zsák Alginittel, ezzel ültettem ki a parit, de már poharas korukban kaptak Amalgerolt, és kiültetéskor is. A nagy nevelőpohár úgy tele volt gyökérrel mint még soha. Most drága paradicsomot fogunk enni. majd beszámolok mennyit ér ez a fene nagy kényeztetés.

Azt olvastam, pokoli forróságra kell számítanunk. Lesz Raschel háló a nagyobb szemű paradicsomokon, a koktél nem szokott megégni.

A sárgadinnyém viszont tavaly megégett pont érésben Raschel alatt, 1 kis csoffadtat ettem,. a sok ment a komposztálóra.

Idén dinnyekülönlegességem lesz, hát kíváncsi vagyok mit ad a kert.

Előzmény: 1realista (27806)
1realista Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27806

Bátor voltam.

Húsvét hétfőn ki ültetem a parikat.

50 ből 1 nem élte túl ki ültetés. 

Kedden locsolom másodszor. 

s51es Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27805

Még az eső előtt, tehát csütörtökön ültetem ki. Láthatóan megindultak, mint minden a jótékony csapadéktól. F1 lugas.

Belohin Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27804

Kissé habozom, mert a verőfényes, száraz idő nem ideális a palánták kiültetéséhez. Viszont a pohárban már nem érzik jól magukat.

Előzmény: 55judit (27803)
55judit Creative Commons License 2025.04.28 0 0 27803

Hogy álltok a paradicsom kiültetéssel? Én ma megoldottam. Szépnek találom őket, remélem nem jön fagyos idő. Évek óta nincs májusban. A febr. 1.-én vetett kísérleti virágzik.

55judit Creative Commons License 2025.04.25 0 1 27802

Virágrügyek vannak a palántákon!!! Ha felszikkad a sár, mehet a kiültetés a vakondok közé!😉

55judit Creative Commons License 2025.04.02 0 1 27801

De ha nem nő nagyobbra hogy futtatod? Nálam karó mellett lesz 2 szálon.

Előzmény: platz (27799)
beetee Creative Commons License 2025.04.02 0 0 27800

Néha azért magasabbra is megnő, ha jó a helye (van tápanyag és víz) egy szálon nevelve, de nem az a végtelenségig kúszó. Ugyanis, mivel nagy bogyójú, az első 2 emelet virágból szokott rendesebb termést nevelni, felette esetleg van valami aprózódott, de 4 felett meg sem próbálkozik bogyót növeszteni. Éppen elég a lentieket kinevelnie.

platz Creative Commons License 2025.04.02 0 0 27799

Nálam sem szokott ennél magasabbra megnőni. Tavaly ingatlan felújítás miatt idő hiány , reze-ruza állapotok uralkodtak a  kertészkedésre fordítható időben. Így nem lett futónak ültetve, mindössze egy termetes karót vertem le mellé. Azt vettem észre, hogy ugyan úgy termett mint korábban futtatva.
Persze az indeterminált volta ettől még ugyan az maradt.
Az idén már újra futó lesz belőle.

Előzmény: 55judit (27798)
55judit Creative Commons License 2025.04.01 0 1 27798

Nekem tavaly volt először, másfél méteresre nőtt.

Előzmény: beetee (27796)
platz Creative Commons License 2025.04.01 0 0 27797

Köszönöm. Az új kert kisebb mérete miatt a futókat egy sorban 55 cm tőtávolságra kellene ültetnem.
Azt szeretném kérdezni, hogy elmegy e?

Előzmény: beetee (27796)
beetee Creative Commons License 2025.04.01 0 0 27796

Folytonnövő

Előzmény: platz (27795)
platz Creative Commons License 2025.04.01 0 0 27795

Érdeklődnék hogy a "Batyus" milyen típusú paradicsom?
Determinált vagy indeterminált? Új kertben új hely kialakítás miatt fontos lenne.

Előre köszönöm a választ.

CBNora Creative Commons License 2025.03.12 0 0 27794

Azóta már tízen vannak!

Majd jelzem, ha már útban vannak, egyelőre szét sincsenek tűzdelve.

E-mail címem változott, nézd majd meg az adatlapomon.

Előzmény: beetee (27793)
beetee Creative Commons License 2025.03.12 0 0 27793

Megpróbálom nem elfelejteni. Köszönöm!

Előzmény: CBNora (27792)
CBNora Creative Commons License 2025.03.11 0 0 27792

Beetee!

Most, hogy ennyire emlegettétek az a metrós koktélt, tettem egy próbát, és vetettem azokból a 2016-os magokból. Kelnek.

4 palánta már biztosan lesz, ezeken kívül van még két nagy csíranövény, de ezeken a sziklevélről nem jött le a maghéj. Lehet, hogy majd le tudom róluk piszkálni, lehet, hogy nem. Kelnek további magok is, úgyhogy úgy néz ki, ha egyszer erre jársz, fogok tudni adni palántát.

Van még az eredeti magokból is egy kevés.

Annak idején a kapott kis gyűjtemény összes fajtájából tettem el magot, abból is, ami nekem nem vált be. Ha azokból valami még kellene, szólj, előkotrom.

Ezek szerint ha egy bolti mag nem hajlandó kikelni, nagyon ásatag lehet már. Ezek a régi magok egy-két nappal kelnek csak lassabban, mint a frissek. Ágymelegítőn voltak kelésig.

Előzmény: beetee (27775)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.03.01 0 1 27791

Ez a komoly üzletpolitika. :))

Előzmény: 55judit (27789)
eeddie Creative Commons License 2025.03.01 0 0 27790

Megtaláltam végül német oldalakon minden kérdéses fajtát. Folytonnövők. Ahogy néztem a biokiskert is megírja több fajtánál hogy determinált-e vagy folytonnövő, ezért nem értem ezekhez miért nem adta meg az infót. 

Paprikát csak egy fajtát vettem tőlük, drága Reinsat mag. Meg se nyikkan. Most betettem megint pár magot csíráztatni, de valahogy nem hiszem hogy megindul.

A paradicsomokat elvetettem, meglátjuk hogy teljesítenek. A paprikákból ez a biokiskertes nullás eddig meg két tavaly nyáron vásárolt hibrid. Hétvezér és Bóbita. Mindkettő Rédei Kertimag.

55judit Creative Commons License 2025.03.01 0 1 27789

Nem válaszol az semmire sem a facén, se videókommentben.

Előzmény: szabojozsi1964 (27787)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.03.01 0 0 27788

Nekem tavaly a Rédei magokkal volt kellemetlen tapasztalatom, idén messze elkerültem a Rédeis polcot mindehol :). Rossz arányban keltek, sőt, a Kincsem paprika egy db nem kelt ki. A ZKI vetőmagok megbízhatóak, és az olcsó Agrosel magok mind kikeltek, ár-érték arányban jók.

Előzmény: 55judit (27786)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.03.01 -1 1 27787

Írni kell a biokiskertnek, ne te kutakodj a neten, kutakodjanak ők. Az a Gyönyvér nevű nő, akinek a biznisze ez az egész bioőrületre épülő vmi...  Na, vele kapcsolatban vannak kételyeim.

Előzmény: eeddie (27785)
55judit Creative Commons License 2025.03.01 0 0 27786

Máshol nem találtad a rendelt magokat? A biokiskertre sok a panasz és mondják, a legdrágább is.

A 7 fajta magomból 2 elkezdett csírázni. Első volt a tőled kapott Somoskői, a második az én Nudlim. A 8. fajtám az 1 szál Largered Cherry a pohárban már nagy, ez volt a kísérlet kikél-e még a mag. Kikelt, tavaly később vetettem mint a többit mégis korábban érett 1 héttel.

Előzmény: eeddie (27785)
eeddie Creative Commons License 2025.02.28 0 0 27785

Nagyon bosszantó. Rendeltem pár fajta paradicsomot a biokiskerttől. Egyiknél sincs ott hogy determinált-e vagy folytonnövő.   Megpróbálom felkutatni a neten, de ez akkor is nagyon zavaró, az egyik alaptudnivaló egy fajtánál. 

Tavaly is volt két magcserés fajtám amit úgy kaptam, hogy determinált és folytonnövők lettek, de ezt már csak akkor észleltem amikor kezelhetetlen bokorrá lettek.

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.02.25 0 1 27784

Ami nekem volt paprika alakú, az nagyon finom volt, de keveset termett. már régóta nem ültetem.

Előzmény: 55judit (27781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!