A betegség súlyosbodása nem függ a kortól.Nekem onnan és akkor jött a javulás amikor már nem számítottam rá. Magas volt a húgysav szintem,köszvényem lett. Erre kaptam gyógyszert hogy lenyomja a húgysavat,és elkezdett javulni a sömöröm. A hátam egy részéről eltűnt,a kezemen és a lábamon meg a hasamon jelentősen halványabb lett. Tehát attól függ hogy mi váltja ki,és mi irritálja a sömört. Nekem valószínűleg a magas húgysavszint irritálja,ezért valamennyire javulni fog de nem fog eltűnni. Amit itt régebben többen írtak,hogy amikor a gyógyszer szedését abbahagyták utána sokkal rosszabb lett. De gondolom ez sok mindentől függ,valószínű ahány ember annyiféleképpen reagál. Legyen szerencsétek.
3 havonta vérkép ellenörzés van. Röntgen, és társai nem készülnek. Erről nem tudunk, hogy szükségesek, az orvos nem tájékoztatott. A trexánt heti 1x kell szedni, többi nap folsavat kell bevenni.
Mindenképpen megvárnánk a 6 hónapot, csak félek, hogy a gyógyszermentes időszak alatt erősödnek a tünetek, és a párom nem foja bírni.
Valaki használ itt trexánt hosszabb ideje? Szedése mellett tüneterősödés, esetleg állapotromlás lehetséges? Esetleg időskorban ez a betegség súlyosbodhat? Sajnos az orvostól most ezeket nem tudjuk megkérdezni.
Tökéletesen egyetétértek, az idézett gyógyszer használati útmutatóban foglaltak nekem is megvannak, nem másolom ide, de igazolom a tartalmát. A gyógyszer lényegesen befolyásolja az embrió fejlődését és min. 6 hónappal a szedés/ szúrás befejezése után szabad csak esetleg teherbe esni.
Kérdésem az, hogy tisztán lássunk és a kérdező is: a metotrexat tartalmú gyógyszerhez-injekcióhoz hogyan juttok hozzá?
Remélem nem úgy, mint itt vki nemrégiben kéz a kézbe átvenne meg keresgél...?????
A metotrexat súlyos mellékhatásokat tud okozni, szedése szúrása egész időszakában rendszeres orvosi vizsgálatok, laboratóriumi eredmények kellenek, vérkép, tüdőszűrés, hasi ultrahang a máj vese egyéb károsodások figyelése miatt. De aki felírja!!! Attól kell segítséget kérni, kifejezetten orvosi feladat.
Minden kockázatról és egyáltalán a kezelésről az orvos tudja a legtöbbet - olyan orvost kell keresni, aki tudja, amit kell. Tudtommal a háziorvos nem is írhatja, nem írja, mert szakorvosi felelősség és feladat, a támogatás igénylése-támogatása is.
Megosztanám tanulságképpen: a szokásos gyártmányú inj. nem volt hozzáférhető, más gyártó azonos hatóanyagú termékét probáltuk az orvosommal. Olyan gyomorvérzést okozott, hogy már volt helyem a Horvédkórházban, mert azt mondták el lehet vérezni simán. Ok. 3 nap után rendeződött a dolog, megúsztam, de nagyon gondosan kell eljárni, csökkentett adagokkal kezdve, önfigyeléssel és kell mellé néhány fajta gyógyszert vastartalmú stb. szedni. Nagyon nem tréfa.
Ha a párod trexant szed,akkor el kell olvasni a tájékoztatót. Ezért: "A metotrexát átmenetileg befolyásolja a spermium- és petesejt-képződést. Ön és partnere kerüljék el a fogamzást (teherbe esést, illetve teherbe ejtést) a metotrexát-kezelés alatt, illetve a metotrexát-kezelés befejezését követően még legalább 6 hónapig" Valószínűleg ebből a szempontból veszélyes szer,és nem az a kérdés hogy a pici mit fog örökölni.
...hát ezeket szerintem nem egy ilyen nyílt fórumon kellene megtudnotok hanem szakemberekkel beszélve. Mindenképpen menjetek utána alaposan, mert a PS ugyan nem potenciálisan életveszélyes betegség de egy terhesség alatt (és praktikusan jóval előtte és utána is) kihagyott drasztikus kezelések miatt azért alaposan fel tud lángolni és nagyon kellemetlen is tud lenni!
Nekem is vannak gyerekeim és az egyiknél mintha lennének is PS gyanús bőrtünetek, de csak nagyon-nagyon néha-néha és szinte egy kis kenőcs kezeléssel (1-2 alkalom) eddig még mindig elmúltak és nem is jöttek vissza, szóval ez maga nem ok arra, hogy lemondjatok a gyerekről, de ezeket a döntéseket csak szakemberrel konzultálva hozzátok meg! Esetleg ha akarjátok akkor a folyamatot és a beszerzett információkat meg is oszthatjátok majd, biztosan sokakat érdekel majd itt is.
Nekem a kátrányos sampon nagyon jól működik! Szépen kordában tudom vele tartani a korpásodásomat. A fejbőrön előforduló PS foltokra viszont már kevés, oda eleinte Diprosalic kenőcsöt használtam, majd már jó pár éve Elocom oldatot. Azzal esténként áttörlöm a kérdéses felületet 3-4 napig és akkor akár hetekig sem kell használnom.
Egyébként Elosalic krémet használok, szigorúan a kevert változatot és azt is kúraszerűen, az is képes rá, hogy napi egyszeri használat mellett 5-7 nap után szinte teljesen elmúlnak a foltok és nem is lesznek aktívak 2-3 hétig persze, olyankor szépen lassan fejlődnek, de annyira nem zavaróak, hogy folyamatosan használjam a kenőcsöt. Azt nem is lehetne mert annyira nehéz, zsíros valami, hogy ha be vagyok kenve akkor mindent összekenek, szóval ha valahova mennem kell, pl dolgozni (üzletkötő vagyok) akkor nem is tudom használni, mert a ruhám és az autóm is összekenném vele.
Párom kb 4 éve szenved ebben az autoimmun betegségben, 32 éves. Sajnos az egyik kezén az ujjak már deformálódtak. Az orvos Trexánt írt fel, amit amióta szed, nem érzi a tüneteket.
A haja korpás, más tünet nincs.
Gyermekvállalás került szóba, de szeretnék tisztán látni. Milyen következményekkel kellene számolnunk a továbbiakban. Olvastam, hogy a baba 30%-ban örökölheti, ha az egyik szülő hajlamos rá. De mi lesz a párommal?
A gyógyszer szüneteltetése mellett mire lehet számítani? Gyógyszer mellett is mi lesz 40-50-60 korában? Mennyire fog a jelenleg gyógyszerrel beállított állapota stagnálni, esetleg romlani?
Gyeretnénk genetikus, és reumatológus véleményét is kikérni, de egyenlőre a párom nem akarja. Azt mondja, hogy ő tudja, hogy a baba örökli a hajlamot. Én azért tudni szeretném, hogy mégis mik az esélyek a párom, és a baba részéről is. A kihordás, szülés mennyire ronthat az állapotán? Inkább örökbefogadáson gondolkodjunk?
Apám volt főnöke volt párszor a Holt tengernél.Ugyanúgy jött haza ahogy odament.Úgy látszik az se használ mindenkinek.Én csak a Tomesába jártam de semmi javulást nem hozott csak marta a bőröm a só.
Szteroid !"Mennyit kell alkalmazni a Dermovate oldatból? - Naponta egy vagy két alkalommal használja a Dermovate oldatot. Az alkalmazások száma csökkenhet, amint bőre állapota javul, illetőleg kezelőorvosa a Dermovate oldat helyett egy gyengébb hatású szteroidot rendelhet."
A pikkelysömör mellé begyűjtöttem egy köszvényt is. Ami érdekes hogy a köszvényre kapott milurit szedése után 1,5-2 hónappal elkezdett a redva is javulni. Azt mondta a doktornő hogy számíthatok még valamennyi javulásra,mert a magas húgysav szint is erősítheti a sömört.Várunk egy pár hónapot,és meglátjuk hogy mennyit fog javulni a helyzet,és annak fényében lépünk tovább. Ez nekem is új volt,erről soha nem olvastam se itt,se máshol.
A kátrány rákkeltő, de nem mindegy, hogy hol és hogyan alkalmazva! Egyszerű példa erre a nátrium és a klór esete. A nátrium ugye alkáli fém, nagyon reakcióképes a vízzel, a heves reakciója elég romboló és látványos is. A klór szintén egy nagyon mérgező anyag, az első világháborúban vegyi-fegyverként rengeteg emberéletet oltottak ki vele.
Az egyszerű konyhasó viszont ennek a két anyagnak a vegyülete és teljesen ártalmatlan....
A kátrány mikrorészecskeként a tüdő mélyebb rétegeiben felszívódva elég veszélyes, vagy töményen, hosszú ideig a bőrön keresztül is tud gondokat okozni, de abban a mennyiségben amilyenben egy samponban, szappanban van alkalmazva teljesen veszélytelen!
Én magam például, már bőven több mint 10 éve használok kátrányos sampont a PS előfutáraként jelentkezett intenzív korpásodás kezelésére (Neutrogena T-Gél) és semmi problémám nincs vele.
Kátrány rákkeltő !?. Az élet is rákkeltő . A spsori is egy rákfajta!?. A fejre :heti kétszer ,5%-os almaecet tisztán benedvesít (ötperc hatóidő) ,majd szulfokoll kátrányos kénsampon + párcsepp marokkói argán olaj keverékkel bemaszíroz ,fennhagy kb.5 perc ,majd lemos .Szintentart ill . nem viszket .
A térd az kence nélkül, a könyök az kb .egy hét kenés után (napi egyszeri ). A 11 dekás krém fele elég volt ,hogy a nagyok eltünjönek , természetesen kicsik újra jöttek ,de azokat kézzel levakarta és mint egy seb begyógyult és eltünt . Téli időszakban intenzívebbek pl.elmúlt télen nem is kente és csak kicsik jöttek néhol (térd,könyök ) . Most kezdik megint (szerintem az ünnepi piálástól) .
De jól látom, hogy ennek a hatóanyaga kátrány? Egyszer használtam kátrányos sampont (Szulfokoll) a fejemre, de semmit se ért.
Igaz a sampon max. 10 percig van a fejen és szárít is. Lehet, hogy a kátrány egy zsíros krémben jobban ki tudja fejteni hatását, de amúgy meg állítólag rákkeltő...
A barátomnak vettem már kétszer ,amikor előjöttek (Kanadából ebay)kb.10 ezer ft . Napi egyszer kente (este) fél tégely elég volt és eltüntek a foltok . Legközelebb kb.2 év mulva jöttek elő nagyon (azért volt ,hogy vettem másikat ,mert lejárt a szav idő) megint kente fél doboz kellett. Jó .Képeket tudok mutatni ,de a nagysága miatt nem lehet föltölteni .