Egy hete (2013-09-04) a debreceni Fórum tetejéről a kedvező látótávolságnak köszönhetően szabad szemmel is látható volt az Erdélyi-szigethegység Nagyvárad irányába kelet felé. A fényképek este hét körül készültek, így nem lettek annyira tökéletesek, de így is megfigyelhetőek a kb. 100km távolságra lévő hegyek.
Az egészen nagyméretű képen a jobbról második nyíl végén a 24 emeletes házat vélem felismerni, tőle balra pedig az erőmű két kéményét. (A googlemaps-on két kémény árnyéka látszik úgy, hogy azoknak Tokajból nézve a 24 emeletestől balra kell látszódniuk.) A többi megjelölt objektumot nem ismerem fel; nem tudom, hogy azok elhelyezkedése összhangban van-e a 24 emeletesre vonatkozó vélelmemmel.
Anno geodézia órán többször elhangzott, hogy Debrecen egy "gödörben" van, a Nagytemplom teteje kb. egy szintben van a várostól pár kilóméterre nyugatra található látóképi csárdával, emiatt nehéz Debrecenből "hegyeket" megfigyelni, és emiatt van, hogy a Tokaji-hegyről is "csak" a TV torony felső harmada látható. Elvileg a képen a Nagytemplomnak és a Nagyállomás melletti 24 emeletes bérháznak is látszania kell (nyilván fordítva is).
Debrecen határából az autópályáról jól látható a Tokaji-hegy - akkor pedig visszafelé is működnie kell a dolognak! :) Az a hivatkozott kép hol látható?
Köszönöm, most már át tudod küldeni a képeket. Vannak még Tátrás, vagy egyéb érdekességet tartalmazó fotóid? A Tokaji-hegyről fotózott debreceni Tv torony felső harmadán majdnem "hátast dobtam", azóta sem hiszik el Nekem, hogy Debrecen "teteje" látszik a Tokaji-hegyről... :)
Most hogy így mondod, nekem volna egy panorámaképem Visegrádról fotózva:
a túlpart a Börzsönnyel a fellegvárból, a jobb szélen a Szentendrei-sziget északi csücske. Lehetne nagyobb a kép, de ez most így sikerült.Szép idő volt valóban, de azért zöldellhetne már a határ!:)