Keresés

Részletes keresés

muanyag Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1551

Sziasztok,

Semmiféle tiltás nincs az 5/2001. (II.6.) KöViM rendeletben. Lehet ha megengedi.

Megnyugtatva minden kétkedőt (esetleg ellendrukkert), az LBA MEGENGEDTE !

Pontosító kérdés volt természetesen, mivel én sem voltam teljesen tájékozatlan:

"What should I have to do in the future, should I have to have a validated glider pilot license by LBA in order to fly with this German registered glider in Hungary ?"

Válasz, az már idézett hölgytől:

" You only need a valid hungarian glider licence when you want to fly the german registerd glider in Hungary"

Nem gondolom, hogy mindezek után, miután a nevemen van a gép, megkaptam az új légialkalmasságit, stb..., egyszercsak egy kaján mosoly keretében megjeleni egy német úriember valamikor júniuban egy hétvégén valamelyik magyar repülőtéren és letartóztat, azzal, hogy hehehe, jól átvertünk..

Még azt is felajánlotta az LBA, hogy a már korábban említett éves inspekciót itt is megcsináltathatom egy számukra megfelelő szakemberrel. Van is ilyen szakember nálunk, akit el is fogadott az LBA, bizonyos építőanyaggal lehet a nevét összefüggésbe hozni....

A biztosító már MEGKÖTÖTTE nekem a biztosítást, természetesen nem korlátozva érvényességét semelyik EU állam légterére, hiszen 1.5 MEUR a kockázati limit.

Megelőzendő esetlegesen a következő kifogást: rádióengedélyt is kaptam a DP-tól (3 nap alatt, 10 évre....)

Egyébként a "megengedés" és abiztosítás sem csak rám vonatkozik, mindenkire, akinek van érvényes szakszója.

Nem gondolom, hogy ellenséges, stb... lennék, egyszerűen az a negatív hozzáállás zavar, ahogyan az már szokott lenni nálunk és az, hogy a HIVATAL (nem csak a PLH) még mindíg abban a tévhitben van, hogy az emberek vannak értük, illetve, hogy miből vannak fentartva (adófizetés). Egyszerűen nem értem ezt, valakinek ez fáj, ha igen miért ?

Ha valakinek van még valami jó kifigása, bátran, messze még a tavasz.

 

Bull_ Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1550

Méért??

 

Nem azért hagyta ott a PLH-t ? :o))

Előzmény: teglamiki (1549)
teglamiki Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1549

Minden elismerésem ...

Neked politikusnak kellene lenned.

 

:o)))))

 

TéglaMiki

Előzmény: Bátori László (1547)
Bátori László Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1548
Óóó igen. Túlcizelláltam :-)
Előzmény: orlóci zsuzsa (1546)
Bátori László Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1547
Kedves muanyag úr!

 

Nem egészen értem mivel váltottam ki személyem iránti szokatlan ingerültségét ha azt sem tudja ki vagyok.

 

Az e-mail címem körüli rejtély megoldása viszonylag egyszerű. Amikor regisztráltam, a PLH alkalmazásában álltam, és a fórumon elhangzottakra reagáltam. Meg kell jegyeznem ezzel máig egyedüli vagyok a légiközlekedési hatóság összes hatalmasságai közül.Leszámítva természetesen Mészáros Lacit, aki a PoLéBisz (nem hatóság) vezetőjeként ugyancsak nem rejtőzik semmilyen hangzatos nicknév mögé. (Kaptunk is az arcunkra rendesen mind a ketten, bár legádázabb ellenfeleink körében is kiváltott bizonyos szintű elismerést, hogy egyenesben idetoltuk a képünket.)

 

Jómagam bár 2003 márciusában megváltam a hivataltól a későbbiekben felmerült kérdésekre igyekeztem szerény képességeim szerint válaszolni magánemberként, ellentétben a korábbiakkal, amikor a PLH hivatalos álláspontját is módom volt artikulálni. A hozzászólók többsége természetesen tisztában volt (van) ezzel, ha Önt mégis megtévesztette a caa-s e-mail cím a felettébb sajnálom. Az a címem egyébként elég régóta nem működik.

 

Kérem engedje meg, hogy ráirányítsam figyelmét az 1971. évi 25. törvényerejű rendeletre, amely az 1944-ben megkötött Chicagói Egyezmény kihirdetéséről rendelkezik. Az egyezménynek 18 Annexe (függeléke) van. Napjainkban a különböző államok az egymás által kiadott szakszolgálati engedélyek kezelésénél az Egyezmény és különösen az 1. Annex (Personnel licensing – Szakszolgálati engedélyek) pontjaiban foglaltak szerint járnak el.

Nem fosztom meg Önt a felfedezés örömétől azzal, hogy citálom az idevágó pontokat.

 

Számomra az Önnek címzett LBA levél mindössze arról szól, hogy a német hatóság a levélben leírt módon – általánosan és különösebb procedúra nélkül – elfogadja az Ön (valószínűleg magyar) szakszolgálati engedélyét a német lajstromban lévő vitorlázógépekhez. Mindez azonban – a fenti egyezmény szerint – csak Németország légterében érvényes, ugyanis ezen a „§ 28 para 2 LuftVZO” (amely minden bizonnyal egy német jogszabály) nem terjeszkedhet túl. Attól tartok, hogy ha Ön német lajstromban lévő repülőgéppel és olyan magyar szakszóval repül amelyhez az LBA egyedileg nem adott ki semmilyen elfogadó nyilatkozatot, akkor ez az együttállás Németország területén kívül minimum a hivatalos szervek értetlenségét válthatja ki (például ha Olaszországban a helyi hatósági embernek a német lajstromú vitorlából előrántja a magyar szakszóját és erőteljesen bizonygatja, hogy ez így nagyon „bene”). Amennyiben pedig – Isten ne adja – pl. Magyarországon légiközlekedési baleset részesévé válik oda vezethet, hogy a biztosító a légijárműben keletkezett vagy harmadik személynek okozott kár megfizetését megtagadhatja, nem is beszélve arról az eshetőségről, hogy a minden közlekedési balesetet hivatalból vizsgáló Rendőrség szabálysértési eljárást indíthat Ön ellen akkor is ha eredetileg nem volt vétkes.

 

Fenti soraimat tekintse egyfajta morfondírozásnak, hiszen mi sem áll tőlem távolabb mint belebeszélni az Ön életébe, esetleg átvenni a hihetetlenül rossz modorát.

 

Őszinte tisztelettel:

 

BL

Előzmény: muanyag (1545)
orlóci zsuzsa Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1546
Tisztelt Muanyag! Igen van ilyen jogszabály. Idézet az 5/2001. (II.6.) KöViM rendeletből: 4. § (1) A szakszolgálati engedély alapján: a) hajózó szakszolgálat magyar lajstromba vett légi járművön a Magyar Köztársaság területén (légterében) vagy területén (légterén) kívül (a továbbiakban: belföldön, illetőleg külföldön) látható el; b) hajózó szakszolgálat más állam lajstromába vett légi járművön belföldön, illetve külföldön abban az esetben látható el, ha ezt a lajstromozó állam megengedi; c) ejtőernyős ugrás belföldön, illetve külföldön végezhető. (2) Hajózó szakszolgálat belföldön más állam hatósága által kiállított hajózó szakszolgálati engedély alapján - a 13. §-ban foglaltak kivételével - kizárólag ugyanennek az államnak a lajstromába felvett légi járművön látható el." Elég egyértelmű a szabály!!! Ha rendelekzik valaki magyar szakszóval, akkor külföldi lajstromban lévő légijárművön, akkor repülhet, ha a külföldi állam/hatóság ezt megengedi. A gyakorlat szerint a PPL-t általában (lehetnek kivételek) engedik, de pl. a CPL-t már külön vizsgához kötik, persze akkor, ha nem JAA kompatibilis. Tehát Bátori úr állítása valós. Egyébként azért van PLH-s e-mail címe, mert 2003. közepéig ott dolgozott. Megjegyzendő, hogy éppen az érintett témában felelős vezetőként.
Előzmény: muanyag (1544)
muanyag Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1545

Bocsánat, lemaradt az idézett LBA levél egy fontos része:

 

"please have a look to the NFL II-4/95 .

Valid glider pilots licences issued in accordance with the ICAO

Standards, the holders of which can prove at least 30 hours overall

glider flight experience, are recognized for non-commercial and

non-professional activities with gliders registered in the Federal

Republic of Germany, pursuant to § 28 para 2 LuftVZO.

The recognition is informal and not limited in time and does not

include flight instructor qualifications."

muanyag Creative Commons License 2004.12.20 0 0 1544

Tisztelt Bátori Úr,

Valóban lehet benne valami, hogy a PLH nem ön:

Megnéztem a www.caa.hu oldalon a telefonkönyvet, Ön nem szerepl az ott feltüntetett alkalmazottak között !!

De akkor miért van @caa.hu email címe ? Szabad tudnom milyen pozíciót tölt be a PLH-ban ?

Egyébként ha már a vonatkozó szabályozások pontos ismereténél és a hiteles tájékoztatásnál tartunk:

Ön ezt írja:

"Szerintem bárki bármilyen lajstromban tarthatja a repülőjét. Ez esetben a lajstromozó állam előírásait kell betartani. Pl. a német lajstromú repülőt természetesen német szakszóval (vagy az LBA által előírt pilóta igazolvánnyal lehet vezetni). "

 

ROSSZUL TUDJA, NEM VALÓS AZ ÁLLÍTÁSA.

 

Melyik törvény alapján mondja ezt ? Van olyan MAGYAR törvény, amely ezt állítja, van olyan NÉMET törvény amely ezt állítja ? Persze ha nem a PLH nevében nyilatkozik, (bár az email címe ezt sugallja), akkor nyilván ezzel semmi gond, mindenki azt állít, ami neki jól esik.

 

Ellenben:

Idézek "szó szerint!" az LBA-tól kapott levelemből:

 

Dear Istvan,

To answer your first question, yes you can own a German registerd

glider. For the registration of the gliders owner you have contact our

department B5 Mr. Jörn Assmann Fon: 0531 / 2355461.

To answer your second question, yes if you have a flight experience of

30 hours on gliders, you are allowed to fly german registered gliders

for non-commercial and non-professional activities.

Best regards

Renate Siebert, LBA

széles tamás Creative Commons License 2004.12.17 0 0 1543

Hja, hova tűntek a régi szép időK? Amikor még a PLH vezetője karácsony előtt vendégül látott néhány repülős embert az irodácskájában kakaóval és kaláccsal? :-)

 

Na, ez kéne most is! Kakaó és kalács! :-) Minden repülős embernek! :-)

 

Ternészetesen átvitt értelemben!

Előzmény: Bátori László (1542)
Bátori László Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1542

Kedves muanyag!

 

A "nyílt színi kérdés"-ről csak annyit, hogy kegyed valamit rosszul tud, a PLH nem én vagyok, így fogalmam sincs, hogy berepüli-e vagy sem, de szerintem a jogszabály szerint nem kell.

 

Egyébként a PLH-val eddig is sokan húzták az ujjat, ha kellett fellebbeztek, bírósági úton próbáltak érvényt szerezni a jogaiknak és senki nem bántotta őket ha az igazuk bebizonyosodott. A problémák ott kezdődtek, ha valaki úgy sérelmezte (rendszerint nagy hangon) a hivatal döntéseit, hogy fogalma sem volt az érvényes előírásokról.

Előzmény: muanyag (1540)
HA-Roli Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1541
Szia!

Az eljárási díjat mindenképpen be kell fizetni, hiszen az nem 'berepülés díj', hanem 'A LÉGIJÁRMU LÉGIALKALMASSÁGÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA, BIZONYÍTVÁNY KIADÁSA ÉS AZ ÉRVÉNYESSÉGI IDEJÉNEK MEGHOSSZABBÍTÁSA' jogcímen jár a hatóságnak. Tehát leegyszerűsítve: ezt egy darab pecsétért és egy aláírásért is elkérhetik. Teljesen nyilvánvaló, hogy akámilyen renszer lép életbe mondjuk jövő szeptembertől (Part66), akkor sem fog kevesebbe kerülni éves szinten a légialkalmasság fenntartása, hiszen akkor a PLH működése is veszélybe kerülne...

A vontatási díjakat és tulajdonosok/kisegítők idejét lehetne így megspórolni, persze az sem kevés...

Üdv.
Előzmény: muanyag (1540)
muanyag Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1540

Sziasztok,

Azt mondtam, hogy nem szólok hozzá a továbbiakban a "berepülök, "PLH vs. EU" témához, de akkor nyílt színi kérdés tisztelt Bátori Úrhoz:

 

2005 tavaszán NEM fogja a PLH berepülni azokat a klubgépeket, amelyeken csak a standard téli ápolás volt, egyébként semmi sérüléses javítás ?

 

Gondolom senki nem örülne olyan válasznak, hogy "az attól függ,......"

Ez a kinyilatkoztatás, komoly anyagi előnyökkel járna a klubboknak, és persze komoly anyagi hátránnyal a PLH-nak.........

 

Egyébként nem értem miért kerülgeti mondeni a forró kását: ki az aki, ma Magyarországon újjat merne húzni, akárcsak egy picit is a PLH-val ? Amíg "ha szükséges", a "PLH döntése alapján", stb... jellegűek a vonatkozó törvények, addíg az Úr messzirenyúló és mindenható kezeiben vagyunk, nem az áhitott és hirdetett  jogállaméban.

széles tamás Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1539

Nem hiszem!

 

 ... mármint, hogy megdöbbennék. :-)

 

 

A memoárodat meg csak irogasd, de a kiadással még várjál! :-)

 

Azért a kéziratból küldhecc nekem! :-)

 

 

Előzmény: Bátori László (1538)
Bátori László Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1538

Megdöbbennél ha tudnád, hogy azok közül akik így beszélnek hányan ostromolták (és gyanítom ostromolják) a PLH-t nyáltól csöpögő álláskérő levelekkel. És micsoda nevek!

 

Csak valamiért nem veszik fel őket.

 

Részletek a memoárjaimban! ;-)

Előzmény: széles tamás (1537)
széles tamás Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1537

Szerintem inkább félrenéz mndenki!

 

Kis hazánkban olyan kevés a hatósági pilóta, hogy mindenki igyekszik a szemébe mosolyogni!

 

Előbb-utóbb én is kapcsolatba kerülhetek vele elv alapján. :-(

 

Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki a hatóság embereivel kapcsolatban tanúsított magatartásrólköteteket tudna írni. Szem-és fültanúja voltam nem egy esetben, amikor a hatóság érkezése előtt a hangárban szorgoskodók negatív jelzőkkel emlegették az illetőket (szerelő, pilóta), majd megérkezésüket követően olyan nyájassá váltak vele, mint ha egy órával előtte nem is az illetőről beszéltek volna.

 

Aztán a szerelő távozását követően egy szakmai nullának titulálták, mert az adott gépet "csak" transzparens-vontatásra tartotta alkalmasnak, vitorla vontatását nem engedélyezte!

 

stb, stb.

 

Hát, ... ez a polgári repülés helyzete most. Szerintem :-)

Előzmény: Bátori László (1535)
teglamiki Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1536

Hali!

 

Néhány éve, amikor a Falke-k kezdtek becsurogni az országba (HA-1202, tehát eléggé az elején), nem volt teljesen egyértelmű a MOVIT-ok helyzete. Ebből az következett, hogy a szakszóvizsgán a vitorla jogosítás hosszabbítását is a Falke-val repültük néhányan. Persze volt dugó is, hát elég érdekes volt ...

 

TéglaMiki

Bátori László Creative Commons License 2004.12.16 0 0 1535

Nem feltétlenül. A Falkénak kell hogy legyen hatóságilag jóváhagyott berepülési programja. (enélkül nem vehető lajstromba) Valószínűleg ebben nincs műrepülés.

Ha ettől a berepülőpilóta eltér akkor szabálytalankodik.

 

Ilyenkor az a kérdés, hogy mer valaki szólni a delikvensnak vagy inkább félrenéz mindenki.

Előzmény: HA-Roli (1534)
HA-Roli Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1534
Logikus. Tehát ezért kell pl egy újrakárpitozott Falkéval loopingozni berepülés közben. Persze a Falke berepülési programjában nem szerepel a looping, de hát meg kell győződni alaposan annak a kárpitnak a rendes rögzítéséről.
Láttam már olyan - nem magyar - rendeletet, ahol tételesen fel volt sorolva, hogy mit mikor kell csinálni. Sok oldal volt, biztos nagy meló, de tökéletesen alkalmazható.

Üdv.
Előzmény: széles tamás (1527)
teglamiki Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1533

Hali!

 

Azért a gengszterváltás előtti időszakban igen csak érdekeltek voltak a függetlenített alkalmazottak abban, hogy a lehető legtöbbet repüljék, mert az aktív évek erősen csökkentették a nyugdíjkorhatárt, valamint pótlékot is kaptak. De akkor is csak 2 évente kellett berepülést végezni, igaz, hogy talán sokkal több repellő üzemelt akkoriban. Csak a mi klubunkban volt 27 gép a legfényesebb MHSz időkben. Persze akkor nem a Mi zsebünkre ment a dolog, de a berepülések körüli beidegződés még mindíg megvan.

 

TéglaMiki

székkutas Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1532

Belátom, kicsit zagyva amit írtam.. tapasztalatom persze csak a történelem előtti időkből van...  :)

Az, un. "berpülési pótlékot" az RNÁ  pilótái kapták..  ami pedig  a "kisgépes" hatósági pilótákat illette, hát  repült idejük nagy részét a mezőgazdasági gépek berepülgetéseiből  "szerezték" meg...   (a jó kapcsolatok ápolgatása érdekében az állami cég -ha tetszik, ha nem-  e tekintetben "konstruktív karitatív" tevékenységet folytatott. ) 

Úgy gondolom, hogy az azóta megsokszorozódott költségek miatt ez a gyakorlat már  nem folytatható,  ám látva az előző hozzászólásokat  a téma máig aktuális.

 

Előzmény: Bátori László (1531)
Bátori László Creative Commons License 2004.12.15 0 0 1531

Szerintem a hatósági pilótáknak semmi szükségük arra, hogy repidőt gyűjtsenek, mivel annyi van nekik ami mindenre elég.

Másfelől köztisztviselők lévén a repülésért semmilyen külön pótlékot nem kapnak.

Marad az élvezet, így ezt kell szembeállítani a tulajdonosnak okozott költséggel.

 

Nyilvánvaló, hogy ha a tulajdonosok/üzemeltetők nem feszegetik a felesleges berepülések kérdését (egyszersmind lenyelik annak költségeit), addig a hatósági személyzetek mindig mindent berepülnek.

Előzmény: székkutas (1530)
székkutas Creative Commons License 2004.12.14 0 0 1530

Ez a berepüljük vagy sem...  hosszú évtizedek  vitatott problémája...  tehát nem új.

Van egy,  talán ma is érvényes szabály a légijárművek berepülésére, ami úgy szól, hogy  minden olyan javításkor (beszabályozáskor) és alkatrész  cseréjekor, amelynek a kipróbálása csak levegőben lehetséges berepülés végrehajtása szükséges.  Mindezen kitétel mellett még kötelező a berepülés a légijármű fődarabjainak cseréjekor, ill nagyjavítás, vagy a légijármű repülési tulajdonságait jelentősen befolyásoló átalakítás, sérüléses javítás esetén.   Az Air Service-nél az volt a belső szabály, hogy a berepülés mértékét célirányosan kell meghatározni, amelyre az eseti programot a főpilóta és a főmérnök közösen határozza meg.  Ennek hiányában azonban a teljes berepülési programot kellett végrehajtani. 

 

Sajnos, mert a fent  jelzett  "egyedi" programösszeállítások általában elmaradtak, ezért kialakult az a gyakorlat, hogy ha kellet, ha nem  a gépeket berepültük..  A műszak és a gazdasági, termelési részleg ebben ellenérdekelt volt, mert sokszor az időjárás, vagy egyéb objektív és szubjektív tényezők  jelentősen gátolták a légijárművek üzemképessé nyilvánítását.

A  pilóták  természetesen -mert mi más lett volna a berepülés, mint örömrepülés, légi élvezkedés- kihasználva a lehetőséget  boldogan gyűjtögették  a hajózó naplóba a légiidőt...   sőt, mert  berepülési pótlék címén elég szép plussz jövedelemhez jutottak ez még külön öröm volt számukra.   Nem volt ritka hogy egy egy berepülési akció több felszállásból  (próbálgatásból) állt össze. 

A légialkalmassági felülvizsgálatoknál az ellenörző repülés  a hatóság részére ugyan elő volt írva... de úgy, hogy ez összevonható volt (lett volna) az alkalmassági vizsgálatra való felkészítés során  végrehajtott un. házi berepüléssel... 

De, hát ez pilóta szempontból nem lett volna célszerű, mert a légiidő gyűjtése..  a nyugdíj szempontjáből fontos volt... így a kettőzött berepülés biztosította számukra a légiidő halmozását...

 

Előzmény: széles tamás (1527)
teglamiki Creative Commons License 2004.12.14 0 0 1529
Még annyit, hogy ezek a javítások valószínűleg le vannak írva az eredeti doksiban, csak le kellene fordítani. Talán lenne kapacitás....   Szerintem ...
Előzmény: széles tamás (1527)
teglamiki Creative Commons License 2004.12.14 0 0 1528

Hali!

 

Szerintem nem elsősorban arról megy az agyalgás, hogy ha valami javítás történt a gépen, akkor be kell-e repülni, vagy sem, hanem az is sarkallatos probléma, hogy egy szimpla téli ápolás után évente berepültetik a gépeket. Ez egy klubnál, ahol van 14-15 gép, több 100e forint (mindenféle hatósági díjak, felvontatási költség, biztosítás, stb.). Hát ez nem mindegy! Főleg, ha nem is kötelező. Ha viszont javítani kell valamit a repülőn, akkor igen is írják le, hogy milyen munkálatok elvégzése után kell berepülést végrehajtani kötelezően. Ugyanis minden munkát dokumentálni kell, és a végén csak egymás mellé kell tenni a jegyzőkönyvet és a javítási dokumentumokat, ha van átfedés akkor kell berepülés, ha nincs akkor nem kell. Ez talán nem olyan bonyolult dolog. Szerintem ...

 

TéglaMiki

Előzmény: széles tamás (1527)
széles tamás Creative Commons License 2004.12.14 0 0 1527

Szerény nyomott véleményem szerint hiba lenne ha egy jogszabály taxa-tive sorolná fel, hogy mely vizsgálatok esetében (illetve után) kell "berepülni" a gépet. Gondoljunk csak bele, mennyi géptípust üzemeltetnek csak hazánkban? És ezeknek hány specifikációja van, melyeknek apróbb eltérésekkel más és más a szervizigényük, másként hatnak a gépre egy javítást  követően.

 

Könyörgöm, tartsuk már annyira felnőttnek a hazai szakembergárdát, hogy  el tudják dönteni, mi az ami jelentősen befolyásolja egy repülő eszköz repülési tulajdonságát, és mi nem!

 

Vegyünk egy általam kitalált (ezért bado olvtárs szavaival szólva rossz) példát!

Egy Cessna utasterét újrakárpitoznak. Ez jelentősen képes megváltoztatni a gép súlyponti helyzetét?

 

Igen!

Nem!

 

Igen akkor, ha a kárpit anyagában, súlyában más, mit az előző volt. Például: egy nehéz plüssel váltják fel az előzőt, mely egyszerű vászon volt.

 

Nem akkor, ha az eddígi epermintás vászon holnaptól bugyirózsaszínű vászon lesz, és az anyagok kg/m2 súlya egyforma.

 

Ebből az egyszerű példából remélem érzékelhető, hiogy a bugyirózsaszínű vászon esetében nem indokolt a berepülés, valószínüleg a hatóság sem fogja erőltetni, sőtt az éves vizsgálatra is színvak pilótát küldenek! :-)

 

Cavok-ot magunknak!

Előzmény: HA-Roli (1526)
HA-Roli Creative Commons License 2004.12.14 0 0 1526
Sziasztok!

És ki (vagy melyik jogszabály, rendelet) dönt el, hogy ARRA SZÜKSÉG VAN-e?
Lehet, hogy csak azért repülnek be minden vitorlát a légialkalmassági hosszabbításnál, mert nem írtunk meg egy kérelmet/nyilatkozatot???

Üdv.
Előzmény: Bátori László (1525)
Bátori László Creative Commons License 2004.12.14 0 0 1525

Tisztelt muanyag úr!

 

A 63/2001 (XII.23.) KöViM rendelet, amely egyebek mellett a légialkalmassági felülvizsgálatok menetét is szabályozza, a következőket tartalmazza:

 

29.§ (1) a légialkalmassági felülvizsgálat kiterjed a légijármű okmányainak, az adott típusra vonatkozó dokumentáció érvényességének és teljességének, valamint a légijármű földi és szükség esetén a légi üzemképesség ellenőrzésére.

 

33.§ A légijármű légi üzemképességének megállapítása - ha arra szükség van - berepüléssel, ejtőernyő esetében pedig beugrással történik.

 

Ezeket a pontokat annak idején a PLH kérte a jogszbályban szerepeltetni. Nyilvánvaló, hogy vannak olyan esetek (pl. sérüléses javítások, fődarabcserék) amikor szükséges a berepülés. Ezeket a jogszabály azért nem sorolja fel tételesen, mert célszerűbbnek tűnt, hogy a hatóság ha a repülésbiztonsági okokbók szükségesnek látja végezhessen berepülést. A szöveg viszont egyételműen arról szól, hogy alapesetben nincs berepülés csak indokolt esetben.

Hogy miért nem így alkalmazzák? Valószínűleg még senki nem hivatkozott még ezekre a pontokra, mondván, hogy a gépen semmilyen változtatás nem történt, úgyhogy a t. hivatal felejtse el a berepülést, vagy hivatalosan indokolja meg, hogy miért van erre szükség.

Előzmény: muanyag (1523)
jonathan Creative Commons License 2004.12.11 0 0 1524

Sziasztok!

 

Nem akarok sem ellentmondani, sem pártolni semelyik véleményt sem, viszont felhívnám a figyelmet, hogy Badó kartárs által említett Part M-ben szerepel felsorolás jelleggel azon munkák köre, melyet a tulajdonos/pilóta saját kézzel és teljes felelősséggel elvégezhet. Nincs külön részletezve, hogy ezeket ú.n. ápolás-karbantartás jelleggel, vagy sérüléses javítás jelleggel csinálják.

 

Ha a gép gyártója által kiadott karbantartási kézikönyvben leírt időszakos ellenőrzések és ápolások mélysége nem éri el a fentebb említett megengedett mértéket, a tulajdonos/pilóta igen is felkészíthetné a gépét a légialkalmassági felülvizsgálatra akár a PLH állapítja meg a légialkalmasságot, akár bármely más, a jövőben megalakuló, légialkalmasságot megállapító szervezet végezné ezt el.

 

Talán ennek a logikának tudható be, hogy Európa demokratikusabb felén kezdenek kiszorulni a kétüléses,  régi konstrukciójú, certificattal rendelkező repülőgépek és terjednek az UL/ VL-ek. Az általam ismert és kezeim alatt átment UL-eknek a légiüzemeltetési utasításaiban le van írva a karbantartási program is, lebontva 50 vagy 100 órás munkapontokra, esetleg éves ápolásokra. Ezek a munkák egytől eggyig beleférnek a EU rendeletben leírtaknak.

 

Mindatonáltal ezen gépek autóbenzinnel üzemelnek, ami egy százassal olcsóbb literenként, mint a repbenzin. Az alkatrészárakról ne is beszéljünk, feléből-harmadából kijön ugyanaz a műszer.

 

Véleményem szerint, egy olyan vitorlázó repülő pilóta, aki "nem pénzért vette a szakszolgálati engedélyét", hanem végiggürizte a szamárlétrát, és a repülőklubbjában "bele volt kényszerítve" az aktív klubbéletbe, hogy aktívan vegyen részt a gépek téli felkészítésében és van egy kis műszaki vénája, ne adj isten még műszaki felsőfokú végzettsége is, akkor be tudja látni, hogy hol húzódik a képességeinek a határa.

Természetesen ebbe nem szabad belekényszeríteni mindenkit, lehetőség van elvinni a gépet jogosított szakműhelybe, ahol készségesen állnak mindenki rendelkezésére.

 

 

Jonathan

muanyag Creative Commons License 2004.12.10 0 0 1523

Tisztelt Bátori Úr,

Sajnos a kutya itt van elásva a PLH-ban is többek között:

"sőt a jelenlegi jogszabály szerint egyáltalán nem kellene berepülni. Más kérdés, hogy vannak olyan hatósági berepülőpilóták ...."

Most kell vagy nem ? Előírja vagy nem a jogszabály ? Ha nem akkor miért, milyen jogcímen,...?

Igazából engem már hálisten nem érintenek, remélem még sokáig a PLH-s dolgog, mivel mint ahogyan említettem az LBA-val állok kapcsolatban, de de azért rajtam kívül sok szerencsétlen repülőklub-ot és magánembert azért komolyan érint.

 

Csak, hogy hogyan is képes működni egy légügyi hivatal jelenleg Európában (LBA):

3 hét után az első érdeklődő email (nem ismerve senkit, csak egy általános információs email címre!!!!) elküldése után a kezemben van a új légialkalmassági és lajstromozási dokumentum. Mindez még került még két-három pontosító email (!!!) és egy levélben elküldött néhány szükséges dokumentum (adásvételi, útlevélmásolat, biztosítási igazolás, kitöltött formanyomtatvány a kérelemhez, semmi több) után, gyakorlatilag INGYEN !!!!!!

Csak, hogy mik változtak a tranzakció során:

- a légijármű tulajdonosa

- az új tulajdonos más ország állapolgára.

- a légijármű regisztrációja

- a légijármű légialkalmasságija

Mibe és mennyi időbe került volna ez a PLH-ban (tudom a választ: sokba és sok időbe, és ha van egy kis szerencsém, még meg sem semmisül a hatósági berepülés során) ?

Ezzel én ezt a témát részemről lezárnám, természetesen bárkinek szivesen adok tanácsot, ha hasonló feladat előtt áll, bár igazából automatikus és egyszerű a dolog.

széles tamás Creative Commons License 2004.12.09 0 0 1522

Szia Laca!

 

Ha még csak ezt mulasztottad volna el? :-)))

 

Üdv: Sz.T.

Előzmény: Bátori László (1521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!