Nálunk előadta a közösképviselő a katvédelmi felszólitást, hogy mindenki béleltesse ki a kéményt, sőt a határidőt szives utánjárásra még meg is hosszabbították.
Igen ám, de én is utána jártam, a felszólitás a gyűjtőkéményesekre vonatkozott, nem az egyediekre, és egyénenként köteleznek, nem általánosságban.
Nálam egyik évben azt mondta a kéményseprő hogy kell a béleltetés, a köv.évben egy másik szerint nem. Azóta újabb rendelkezés van, miszerint életcveszély esetén kell béleltetni vagy lezárni a kéményt.
Szóval tessék alaposabban utánanézni, amúgy halasztást is lehet kérni pár évre..van ügyfélszolgálata a katvédelemnek.
Arra figyelj, hogy -10C vagy alatta is legyen fűtőteljesítmény. Ha nagyon jó megoldást keresel ebben a műfajban akkor parapetes klíma, egy 3,5 kw-os Fujitsu pl tudja mindazt ami neked kell ára is kellemes lehet akár, ha írsz:) Persze az oldalfaliak is jókk csak a parapet alkalmasabb fűtésre t.
"tapasztalataim szerint a gáz minősége sem olyan mint régen (fűtőértéke)."
A gáz minősége beleértve a fűtőértékét is 30 éve változatlan.
Maga a villanybojler igényel egy 1- 1,5 kW teljesítményt, a fűtés minimun 3 kW -ot... ez a kettő elviszi az átlagos villanyóra teljesítményét.
Másra mi maradna ? Majd semmi !!
Ha a gáz eddigi költsége 13 eft /hó volt ez egy reális ár egy ekkora és ilyen paraméterekkel rendelkező lakásnál, akkor az villamos fűtéssel és melegvíztermeléssel lesz úgy
45 eft /hó . Az évi különbözet 380 eft. A bélelés költsége az első évben megtérül.
Tény hogy egy gázkazános fűtés beruházás nem ólcsó ( min. 700 eft ) , de pár év és a villanyfűtés látszólagos előnyeit behozza.
Sokat nézegettem itt és máshol is a fűtésekkel kapcsolatban. Igazából nem lettem okosabb sokkal, rengeteg az ellentmondó információ. Most megkérdezem konkrétan hátha képbe helyez valaki, mert sajnos nem vagyok műszaki ember.
A helyzet az, hogy a Katasztrófások kéményesei felszólítottak, hogy sosban béleltessem ki a kéményeket amin gázkonvektorok vagy gázvizmelegítő található. Miután ez tizenmétereket jelent, és két kémény kapcsán, továbbá rendelkezem olyan értesüléssel, hogy a gázüzemű készülékek üzemeltetése területén további szigorítások várhatók nem szeretnék sokszázezer forintot most és plusz még a későbbiekben is elkölteni erre, tekintve hogy tapasztalataim szerint a gáz minősége sem olyan mint régen (fűtőértéke). Arra gondoltam valamilyen villanyfűtési rendszerre állnék át, és villanybojlerre. Tekintve hogy itt sokféle megoldás van, hőtárolós, villanyradiátor, infrapanel, norvég fűtés, hűtő-fűtő klíma, mit javasolnátok egy 1,5 szobás 3,5 m belmagasságú 51 nm-es lakás gazdaságos fűtésátalakítása kapcsán. A lakás alatt fűtött ingatlan van és a két hosszú oldalán is fűtenek. Felette részben használaton kívüli zárt helység és részben magas tető (régi 100 éves Budapesti belvárosi ház) van. A bejárati ajtó és a konyhaablak vadonatúj jól szigetelt. Eddig a gáz átlagban 13 e ft-volt havonta úgy hogy elvben nem fűtök 20 fok fölé. A 3 utcai ablak normál régi dupla faablakszárnyas, de 10 éve leszigeteltettem, így nem a legrosszabb. A két szoba 11,6 és 24,5 négyzetméteresek, a konyhai konvektor parapetes az egyelőre maradna, a fürdőben meg nem kell semmi évek óta nem gyújtunk be mert 20 fok alá nem esett a hőmérséklet. Előre is megköszönöm az építő jellegű tanácsokat, hozzászólásokat, mert eléggé tanácstalan vagyok.
Létezik már klíma elven működő villanybojlert is ( ARISTON ). Ha a fűtés is klímás, akkor a H tarifás árammal mehet ez is. Nyáron, a légcsatorna átváltásával ennek a bojlernek a hulladék hőjével lehet valamelyik helyiséget, kamra, stb. ( szabályozatlanul )hűteni.
Klímák közül melyiket az ajánljátok ehhez a szobához (kb. 14m2 és 2,5 m belmagasság)? Mire kell odafigyelnem klímavásárláskor? Esetleg, ha konkrét típusokat felsorolnátok, azt megköszönném.
A klíma harmadát-negyedet fogyasztja, mint a hotaroloskályha, így jelenleg olcsóbban fut, mint a gaz vagy fa, igényelhető H tarifa, ami vezérelt aron van fűtési szezonban.
azonban én nem szívesen aludnek mellette, nappali zajszintnel viszont észre sem veszem.
tehat éjszakára tennék a hálóba is vmi egyebet, pl. Infra panelt, de a klímátol olcsóbban semmivel nem fogsz futeni
Kezd a hőszigeteléssel, az is legyen jó vastag, legalább 20 cm, a födémre pedig 30 cm.
Ha van vezérelt és van kapacitása, akkor a vezérelt nyerő. Kell legalább 5 kW, de inkább 7 -8.
Nálam is hasonló helyzet volt. Igaz az 28 nm vékonyfalakkal. Több nekifutással szigeteltem, most 20 - néhol 25 cm van. Fűtés egy 6 kW-os hőtárózós kályha, főzés PB gázzal, melegvíz villanybojlerrel.
Egy 18 nm-es jelenleg egy légterű, különálló, nyeregtetős melléképületet szeretnénk átalakítani lakóhellyé anyósnak, a belmagasság 2,5m.
Kb. 4 nm lesz leválasztva a fürdő/wc/mosdó-nak, a maradék lenne egy nappali/konyha rész. Az épület futóra rakott B30-as blokkból épült, vakolattal kb. 25-ös a falvastagság. Homlokzat és a födém szigetelése még ezután lesz megoldva, aljzatszigetelés nincs.
Kémény van, de nem tudom, hogy milyen állapotban, még nem nézte szakember. Hívtam egy gázszerelőt, ő azt mondta, hogy a gáz átvezetése 200ezer forint fölött lenne gáztervvel, engedélyeztetéssel együtt. Arra gondoltam, hogy a nappali részt klímával fűteném, a fürdőbe is valamilyen elektromos fűtést tennék, plusz egy villanybojlert. Vezérelt áram is van nálunk. Milyen klímát ajánlotok, ami teljesen kiszolgálná az épületet, és nem kerül horribilis összegbe? Esetleg van más ötletetek a fűtésre?
Ez sajnos így van, ezért is szeretnék folyamatosabb fűtési megoldást mindkét helyiségben. Nemcsak azért mert hűtik a lakás többi részét, a penészesedést is szeretném elkerülni
Sőt aki 10 percre szeretné befűteni a fürdőszobáját az lapvető páratechnikai ismereteknek is híján lehet.
Valamikor régen a fürdőszoba mint olyan nem volt, vagy ha volt is nem használták, nem volt vezetékes víz, nem volt fűtése, nem volt divatban.
Egyik rokon/felmenő családnál is hasonló volt a helyzet, volt nagy ház , benne nagy fürdőszoba. Laktak így évekig majd egyszer csak jött a vezetékes víz.
Azért megvolt az a gyakorlat, hogy télire a 140 nm- ból összébb húzódtak... nekik legalább ezt lehetett.
Pont azt a részét nem fűtötték a háznak ahol a fürdő volt és a vele szomszédos kettő szobát sem.
Eljött a nagy jólét, a dáridó, fürödtek naponta. Na de fűtetlen fürdőben ? Volt ott is a 10 perces melegítés meg a hatalmas gőztermelés elmélet. Aztán tavasszal tapasztalták hogy a két szomszédos szobában is elázott és mállott vakolat. Csak a következő nyár végére száradt ki.
Nem teljesen, mert ha befűt ez a szérító, akkor lejjebb veszem a hőt szintentartás végett. Még mindig azt mondom, hogy a fűtőfelünet igen lényeges szempont.
ha fúj rád a ventilátor, akkor hiába van 34 fok, elviselhetőnek érzed, ha meg áll a levegő a 28 is meleg.
a hősugárzókkal is hasonló a helyzet: ha a fürdőszobába csak 10 percre akarsz meleget amíg lezuhanyozol, akkor jobb egy ventilátoros hősugárzó, mint egy olajradiátor, mert bár mindkettő 2kW, a ventilátoros gyorsan felmelegíti a levegőt, de a falak ettől nem fognak átmelegedni, viszont neked ez nem olyan nagy gond.
Nem minden a matek, mert pl.a 45 wattos oszlopventillátorom egész jó ebben a melegben is, örülök hogy nem egy méregdrága fali klímára ruháztam be, a gatyám rámenne a hűtése is. Gyanítom hogy az ósdi retró lámpásventillátorok ma is szuperül működnének, csak ezeket nem marketingelik...
a régi 1.6 kwattos hősugárzó jobban fűtött mert jó hosszú volt, de elöregedett. Vettem 5 ezerért 2 kilowattos Rowi hősugárzót, hát a popómat nem melegítette volna fel, mert rövidek a csövek. Konkrétan semmit nem érnek, ha kis felületen melegítenek. A felület igenis számít!!
Tanácsot szeretnék kérni, milyen elektromos fűtés használjunk fürdőbe, konyhába? Mindkét helyiség kb. 5-7 nm körül van, a belmagasság 2.8 m. Héraégős cserépkályha van a két szoba közt, a fürdő és konyha fűtését szeretnénk megoldani, lehetőleg folyamatos 20 fok körüli hőt szeretnénk elérni, hogy ne hűtsék a lakást a télen. Köszönettel
Ja megvan fejve a magas ár és a nagy tömeg titka. Ez törölköző szárításra is szolgál.
Közönséges villanyos hőtermelők, főleg az infrák törölköző és bugyi szárításra tűz és életveszélyesek. Még az un. olajradiátorok is érzékenyek erre , lekapcsolják magukat ha direktbe letakarják.
Tehát a bemutatott készülék főleg szárításra szolgál és nem fűtésre.