Keresés

Részletes keresés

Ildi0043 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 680

Sziasztok!

Segítsèget szeretnèk kèrni , hogy mennyibe kerül most egy tetőtèr beèpítès. Kb 60 nm lenne a beèpített tetőrèsz,teljesen új tető meg födèm cserèvel. Ha valaki tud megközelítő árat  kèrem írjon. Köszönöm.

Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 679

Ok.  Kíváncsian várom.  Itt olvastam a statikum.hu t.

Előzmény: Törölt nick (678)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.26 0 0 678

Én a statikum.hu céggel csináltatom, épp ma jönnek, be tudok számolni róluk. 40 E Ft a szakvélemény. Lehet sok, de a leírás alapján alaposak lesznek. 

 

A TÉT Teleki Épterv Kft. -ről van valakinek itt infója, mennyire megbízhatóak? www.telekiepterv.hu/ 

Előzmény: Gabriell1974 (677)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 677

Sziasztok.

 

Tudtok adni egy korrekt nem elszállt áron dolgozó statikus telefonszámát?

XIX. Kerületbe kellene.

 

Köszönöm.

murray Creative Commons License 2018.01.19 0 0 676

szerbusz, 

 

nézd én is tudom hogy határ mindenben a csillagos ég. 

van egyszerű gipszkarton is és viz/tűzálló is 2-3szor annyiért. de az még hagyján. 

jöhet egy kivitelező 500ért vagymásfél milláért is. 

 

ha megvan az anyagválasztás és a statikai terv akkor itt az a lényeg hogy a kolléga mennyire akar részt venni a munkában. ma nálam (BP 3 .ker) egy mester+ segéd napi 30 rugót kér. és már du 3kor pakolnak el. agyrém! 

én faterral csinálom a melót és elnézve ezeket a 40kilós harmatgyenge melósokat  akik Münchenben képzelik már magukat árban , milliókat spórolok.  5 éve felújitom a házat, az új tetőnél is én tartottam a szarufákat amig az ácsok szögelték kétoldalt. 

 

úgyhogy nemtom. de az tuti hogy én nem fizetek ki egy 30-40-50 nm  tetőtéri lakótérért 3-4M nál többet. 

 

 

 

Előzmény: papus_03 (675)
papus_03 Creative Commons License 2018.01.19 0 0 675

Szia murray !

 

Ne mondj már ilyen számokat mert tudod, hogy ha rendesen meg akarja csinálni, több lesz.

 

Esther0208, én így csinálnám a képeid alapján tapasztalatból mert az enyémet mi magunk csináltuk:

  • cserepek és lécezés bontása, törni fog mindkettő, kérdés van-e pót cserép
  • a térdfal melletti alátámasztás bontása (több helyed lesz), szarufák megerősítése
  • valami tisztességes fólia felrakása (50 m2 6.000.- 22.000.- !)
  • lécezés,cserepek vissza + tetőtéri ablakok beépítése
  • min 20cm hőszigetelés, erősen figyelve, hogy a kiszellőző légrés megmaradjon. Mivel a szaruk nincsenek 20 cm-sek (ránézésre) belül is kell valami lécezés, egyébként is kellene a burkoláshoz (aka gipszkarton).
  • Aljzat kitakarítás, lépésálló szigetelés, nutféderes OSB lappal burkolás. Itt kérdés a vizes helységek megfelelő szigetelése
  • A válaszfalak építéséhez mindenféle szerelő profil és a helyüktől függően plusz tartók is kellhetnek a torokgerendák közé. Ajtók  ??? darab.
  • Infrastruktúra, azaz víz, villany, gáz ???, fűtés, internet,tv.
  • Burkolatok hideg,meleg minőségtől függő ár + festés (ami azért házilag is megoldható)

Szóval inkább számolj többel mert csak a tetőtéri ablakok lesznek vagy 500 de inkább több árnyékolóval, szúnyog hálóval.

 

 

Előzmény: murray (673)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.19 0 0 674

Igen, ilyesmi a felállás, ahogy írtad. Költségvetésben is kb ezt számoltuk, de ennél azért nagyobb keretünk is van rá. Ha valaki alaposan, megbízhatóan és szépen dolgozik, arra nem sajnálom a munkadíjat, és anyagokból is jobb minőséget választanánk. 

 

Ami most kérdéses: találni olyan tervezőt, aki reális tartalommal megtervezi ezt az egészet, és találni olyan kivitelezőt aki mindezt a fentieknek megfelelően meg is valósítja ebben a Törökbálinti házban. Nem utolsó sorban az is jó lenne, ha nem szakadna az egész a nyakunkba, tehát statikailag is egy megbízható szerkezet kellene. Ész nélkül felrakni mindenfélét a tetőre meg betonozni ide oda én is tudok, a kérdés hogy meddig maradna minden a helyén...

 

Olvasom amúgy a fórumot és találtam olyan hozzászólást, hogy a rétegrendben az ilyen betongerendás födémnél stafniváz kell 5x5 méretben. Jól gondolom hogy ez egy fakeret szerkezet lenne ami az osb lalot tartja, és ez a keret nem a betontálcára terhel, hanem a gerendák tetejére? Egy betontálcás 90 centi távokon lerakott E gerendás födémre ha ki lesz szedve a salak, mi a legjobb rétegrend? Párazáráshoz fólia vagy ilyesmi kell bele? Egy fönti zuhanyzó is lenne plusz három szoba. 

Az osb lapod kialakításban nem nagyon hajlós adló érzete van az embernek, mikor rálép? 

Előzmény: murray (673)
murray Creative Commons License 2018.01.18 0 0 673

ahogy elnézem ez egy 4-5m széles 6-7 m hosszú padlás. 

tegyük fel a tető marad így be lesz építve.

 

feljáró? 

kell legalább 4 tetőablak 100e  /db rolóval szúnyoghálóval

legyen 30nm  osb vagy bármi lap alulra  +szigetelés

gipszkarton lapok csavarok stb. pár százezer ft főleg a válaszfal

szigetelés rétegrend a cserepek alá 

téglafal bevakolás, stb

lehet a két ablak helyett új

villany, fűtés szerelés

 

sztem 2-3M ból ki kell jönnie. nem az anyagár az izgalmas hanem a munkadíj. 

Előzmény: Esther0208 (669)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.18 0 0 672

Még az jutott eszembe, hogy a betontálcákból a salakot ki lehet szedni gond nélkül vagy mennyire szívás ez a munka? Mennyire állhatott össze ott a salak? Kis véső kalapács kell vajon hozzá, vagy elég egy kisebb lapát és úgy ki lehet szedni? Értem, hogy függhet a salak fajtától, de az általános tapasztalat érdekelne inkább. Na meg az, hogy mennyire lehet úgy kiszedni, hogy az alatta lévő betontálca ne károsodjon.

 

Azt jól gondolom ugye, hogy ha plusz betongerendát tennénk be, annak a végét a külső falazat betonkoszorújába kellene betenni, és a tető miatt vélhetően a hossza okán sem boldogulnánk egy ilyen megoldással?..

Előzmény: Mezőföldi 2 (668)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.18 0 0 671

Először is köszönöm a részletes választ! 

 

Nos ami eddig kiderült, hogy a padlásfeljáró 75 cm széles, így a gerenda távolság 90 centi körül lehet. Jövő hét péntekre kértem statikust (statikum.hu) akkor mindent lemérünk pontosan. A födém kb 90 % hogy betontálcás. Sok netes írásban azt olvasom, hogy erre nem lehet tetőteret készíteni, ezért izgulunk kicsit. A salak eltávolítást csak a súlycsökkentés miatt gondoltuk, mert mondjuk valami spéci helyére tehető szigetelőanyag vélhetően sokkal könnyebb lenne.

 

Eddig olvastam már olyat is, hogy van aki bevasalva tesz betont a tálcákba, monolit födémet készít, de pl egy tervezőt megkérdezve valami fagerendás megerősítésről beszélt látatlanban, amit nem is értettünk, hogy miért fa. Ja, a tervezésre csillagászati árat adott ...

 

(Erről jut eszembe, nem a legolcsóbban, de reális áron dolgozó tervezőt Törökbálinti házhoz szívesen veszem ha tudsz vagy esetleg más is tud itt javasolni!)

 

A tetőtér egyébként nem teljes lenne, 3 szoba és egy zuhanyzós fürdő, a 100nm családi házon a sátortető miatt is csak 50 nm. A ház középső része lényegében.

 

A lépcsőfeljáróra kaptam még olyan infót, hogy az új szabályok szerint a lépcsőnek szélességben mindenhol meg kell lenni 85 centinek. Nem csak 80 centi az elvárás? Korlát is csökkenti ezt? A használatbavételit most már csak így kapja meg. Ugyancsak feltétel, hogy a magasság mindenhol meg kell legyen 2.0 méter a lépcső bármely része fölött. Ez mondjuk érthető.

 

Csapadékvíz védő fólia egyébként van. A salakot számoltam én is, szép mennyiség elszállíttatni meg leszedni is, de a súlykönnyítés miatt lehet megérné?. A tető egyébként komplett cserés volt 2008-ban. Szóval az mindenestől új. Egy szépséghibája, hogy a négy tartó oszlopa két betongerendára fektetett talpgerendán nyugszik, így azok egy-egy ponton terhelik a födém azon gerendáit. Más tartó oszlop ezen a négy szélsőn kívül nincs. 

Előzmény: Mezőföldi 2 (668)
Zöldár Creative Commons License 2018.01.17 0 0 670

 Lényegesen olcsóbb mint egy új építkezés.

  A konkrét költségekhez kell egy  előterv, egy tételes költségvetés kiírás és annak beárazása.

Előzmény: Esther0208 (669)
Esther0208 Creative Commons License 2018.01.16 0 0 669

Köszönöm szépen a választ! :)

Annyiban még kérhetnék segítséget, kb. mennyi költségre számíthatunk összesen a tetőtér kiépítéséhez, javításokkal együtt? Ez lenne a legfontosabb egyelőre, megérné e belekezdeni.

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.01.16 0 0 668

Üdv !  

 Alaposan fel kell tárni az épületet.

 Ami eddig nem világos  pl. :

 "A betongerendák távolsága valahol 60 - 90 cm közt van,"

 

 

 Pontosan meg kell mérni a legjobb hely a meglévő padlásfeljáró  / "a padlástérbe most a feljáró nem túl nagy, a gerenda fesztáv közt elfér, de kérdéses, hogy oda ha nagyobb rést kell vágni, "/

 

 Az attól függ, hogy milyen széles az a rés és a tetőtér  hány százaléka lesz beépítve. Ha az egész akkor kell egy  széles és kényelmes lépcső, ha csak töredéke, akkor elég  egy viszonylag kicsi is, de min. 60  cm széles és legalább 2 m hosszú legyen az a nyilás a lépcsőnek.

 a salakról.  Az korábban  hőszigetelő funkciót látott el... elég gyengén.

  Amennyiben szeret valaki sok anyagot mozgatni eltávolíthatja, de én pl. hagynám A gyenge hőszigetelő szerep helyet egy térkitöltő szerepet kap. A Bp. emeletes házak    2 /3 - ában  salak feltöltés van. Ha valakinek előitélete van vele szemben,  akkor eltávolítja.

 Lehet egy köztes megoldás is. Pl. a salakból ott a helyszínen salak betont készítünk. Némi vasalással.

 Pl. amennyiben  10 cm vastag a jelenlegi salak feltöltés óvatosan  felszedünk belőle  5 cm abból helyszíni keveréssel beton  némi vasalással,  elsimítva és arra mehet a burkolat  külön szabályok szerint.

 Ha a ház 100 nm, akkor a padlás valamivel nagyobb / válaszfalak,    szélek stb. / pl.110 nm. 10 cm salak le és elvitele az    110 m2  x 0,1 m  11 m3. Persze ha valaki idegenkedik a salaktól elviheti.

  Én pl. a ház tetőszerkezetére koncentrálnák. Az ácsszerkezet valószínű jó, a lécezés  megvizsgálandó.  Pl. van e un. másodlagos csapadék víz védő fólia ?

   69 - ben még ilyen nem volt.

 Elsőre  úgy lehet, hogy alulról látszik e a cserép vagy a pala ??

Előzmény: Törölt nick (667)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.16 0 0 667

Üdvözlet!

 

Az alábbiakban kérném a hozzáértő(k) tanácsát:

 

Párommal vásárolni készülünk egy 100 nm alapterületű családi házat. A ház egy része alatt kb 20-25 nm pince található, ami inkább félpince, mert a ház teljes alapja és így a ház alsó szintje kb. 60-70 cm-el van a föld felett. A falazat B38 tégla, sima kocka ház sátortetővel. Utóbbi szinte teljesen új, már a tetőtér beépítéséhez lett készítve. A pince fölötti födém is vasbeton gerendás, és a jelenlegi lakórész mennyezete is vasbeton gerendás. Ami kérdéses, és még nem néztük meg, hogy horcsik födém, vagy betontálca van-e közte. A házat egyébként 1969 -ben építették, elég masszívnak néz ki, de azóta már fel is újították. A betongerendák távolsága valahol 60 - 90 cm közt van, sajnos még nem mértük pontosan le. Ami biztos, hogy közte salakkal van feltöltve.

 

A háznál tetőtér beépítésben gondolkodunk, valami tartós masszív megoldással. Olvasgatva a fórumot azt találtam, hogy ez a betontálca salak kombináció nem épp a legjobb a tetőtér beépítéshez.

 

Ami kérdésem:

 

- a betontálcákból érdemes teljesen kipucolni a salakot, és valami más szigetelést tenni bele? Ha igen, akkor mik lehetnek a buktatók? A födém alatt egész rendbe van téve minden, nem szeretnénk, ha megrepedezne, stb. Mivel érdemes/lehet kiszedni ezekből a tetőn a salakot?

 

- ha kijött a salak, kell beletenni a gerendák közé valamit (közetgyapot, vagy más?), vagy mi az ami a legjobb oda?

 

- a rétegekre milyen javaslat lenne, ami masszívan tarthat a födémen? Vékony vasbetont esetleg oda is síkra?

 

- gondolom a teljes födémről érdemes leszedni a salakot, nem csak arról a részről, ahová a sátortetőn belül a tetőtérbeépítés menne?

 

- a padlástérbe most a feljáró nem túl nagy, a gerenda fesztáv közt elfér, de kérdéses, hogy oda ha nagyobb rést kell vágni, akko áthidalók kellenek majd a gerendák alá, vagy mivel lehet jól megoldani ilyen esetben. A feljárás az épület egyik oldalsó falához közel van, és a betongerendákkal párhuzamosan fut fel egy kis lépcső a tetőtér fel a lenyíló tetőtérajtóból lenyithatóan.

 

Bármi ami tanács ebben a témában érkezik, köszönöm!

Zöldár Creative Commons License 2018.01.12 0 0 666

Ideális beépítésre váró tetőtér.

 A födém azért megvizsgálandó !!

Előzmény: Esther0208 (665)
Esther0208 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 665

Elnézést kérek, észre sem vettem, hogy elfelejtettem beilleszteni! :)

Esther0208 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 664

KalásziM Creative Commons License 2018.01.09 0 0 663

Eszter ! Köszönjük a biztatást .

 

 

 De a rajz vagy a fénykép sehol, amire hivatkoztál !

Előzmény: Esther0208 (662)
Esther0208 Creative Commons License 2018.01.08 0 0 662

Sziasztok!

 

Párommal hallottunk már mindent e téren, volt, aki azt mondta, 15-20 millió Ft lenne a tetőtér kiépítése. Természetesen ha ez így igaz, lehet inkább használt családi házat érné meg megvenni, s azt kijavítani

(Mert miénk itt csak ez a felső szint lenne, kis "lyukra" nem érné meg beleölni a pénzt, ha abból már kijön egy méretes család ház...)

 

Végigolvastam az összes commentet. Azt tudom, mik az előzmények, statikus, stb, tehát ezek árait már hozzá tudtam adni kb. a rá fordítandó összegre.

 

Kb. mennyibe kerülhet a képen lévő zűrzavar összerakása? (Kb. 55-60 nm?) Térdfal nem kellene, ugye a képen lévő elég magas? (Bocsánat, tudom nem látszik sok belőle, így tudtam az ajtóból fotózni) Lépcsőt is kellene csináltatni, a kertből lenne külön bejárat.

 

 

Kis nappalit szeretnénk, egy kisebb szobát, ha jön a gyerkőc, és egy kicsit nagyobbat magunknak, illetve egy fürdőszoba, és egy konyha- étkezővel. Kb mint az alsó részünk, csak a falakat 1-1 méterrel odébb tolnánk, hogy egyik szoba kisebb legyen, míg a másik ugye tágasabb, ehhez is fontos lenne, semmiképp sem szeretnénk gipszkartonból falakat, hogy szekrényt, polcot lehessen rá felfúrni.

 

 

Remélem nem voltam túl bonyolult, és valaki megsegít egy kis fénnyel tetőtér téren. Köszönöm előre is :D

Eni44 Creative Commons License 2018.01.02 0 0 661

Igen, köszi!:) Apukám is valami ilyesmit mondott, én nem igazán vagyok ebben otthon...

Előzmény: zöldeskékek (660)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.01.02 0 0 660

Annál egyszerűbb felvezetni a fűtést.

  Nem kell semmiféle engedély !

Előzmény: Eni44 (659)
Eni44 Creative Commons License 2018.01.02 0 0 659

Sziasztok! 

Köszönöm a válaszokat! :) 
Az alsó szinten egyébként nem konvektoros gázfűtés van, hanem gázkazánról megy a fűtés. 

Grossbau Creative Commons License 2017.12.30 0 0 658

Írod hogy   :

 " illetve egy radiátor is kerülne még fel. A gázt hozzá, szintén megoldható lenne az alsó fürdőszobából felvinni. "

 

 

  Tehát az alsó részen  konvektoros gázfűtés van.

 Annak hő leadói  nem radiátorok hanem konvektorok. Fe lehet hozzá - az új konvektorhoz   - vezetni a gázt, csak az  egy külön procedúra.

 Sok sikert !

Az hogy pár nm   az még nem jelenti azt hogy kevesebb művelet, csak mennyiségileg kevesebb.

Előzmény: Grossbau (657)
Grossbau Creative Commons License 2017.12.30 0 0 657

T.  Érdeklődő !   !

 Akár mennyi nm  kell róla  egy  egyszerű terv, majd az alapján költségvetés kiírás, amit be lehet árazni.

 Sok sok tételből fog állni !

 

 

Előzmény: Eni44 (656)
Eni44 Creative Commons License 2017.12.30 0 0 656

Sziasztok! 

A segítségeteket szeretném ebben kérni: 

Padlástéri fürdőszoba, mennyiből alakítható ki kb. , ami alatt közvetlen van egy fürdő, innen lenne a lefolyó, víz, stb. felvezetve?A tetőszerkezet igényelne némi javítást, de nem vészes, csak fóliát kellene újat rakni, arra rá a szigetelés, -kőzetgyapot vagy valami- és akkor erre a borítás, műanyag lambéri vagy ilyesmi. Egy tetőtéri ablakra gondoltunk, illetve egy radiátor is kerülne még fel. A gázt hozzá, szintén megoldható lenne az alsó fürdőszobából felvinni. 

A fürdőbe egy wc, mosdó és egy kád kerülne. 
A feljárat a szintén alatta lévő szobából lenne megoldva, egy egyszerű falépcsővel.

(Egy viszonylag szűk helyről, úgy tizen-egynéhány nm-ről lenne szó, egyébként. )

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

lezlideb Creative Commons License 2017.12.29 0 0 655

Szia !

Én is teljesen hasonló, tetötér beépítés, csak belsö munka, lepcso, szigeteles, padló, elvileg semmi bejelentes sem kell, de CSOK-ot vennék igénybe, és a bank kiviteli tervet kér, de mire festésre ??

A végén simán nettó megcsináljuk...

Előzmény: macsb (652)
Lá Kreacione Creative Commons License 2017.11.18 0 0 654

Üdv  ! !

 

 

 

Ha megengeded !

 

 Nálam hasonló a  helyzet   ,   a szerkezethez nem nyúlnánk hozzá .

 Van egy  ház rész

  - egy leválasztott cs.házban. 50 nm és ennek lenne a tetőtere beépítve.

 Az első lépés  3 db ablak beépítése, méghozzá 1 db. un. síkba épített ablak és  2 db  un. kutyaól.  Csak a héjalás és a lécezés lenne eltávolítva az ablakok helyén.

 Kívülről ez látszik. A padlás a beépítendő  tetőtér jelenlg kívülről is megközelíthető.

 

Kell e ehhez engedély vagy nem ?

   Mivel kívülről csak ez látszik.

 

 

 A megvalósítandó projekt a tetőtérben   2 szoba,  közlekedő és fürdőszoba .

 Ez lenne hozzácsapva egy belső lépcsővel az alatta lévő lakáshoz egy belső fa lépcsővel.

 Előnyök : nem kell telek, nem kell alap,  nem kell tető, nem kellenek új közművek 

.

 A jelenlegi közművek alul : gáz, elektromos hálózat,   32  amp  24 órás,  külön   3 x 16 Amp vezérelt  áram  víz és csatorna  csak meghosszabbítva felfelé.

 Az új projekt alul felül : 3 szobás  2 fürdőszobás, 2 WC, alul külön WC  lakás .

 Tiszta szakipari munka - gipszkartonozás, burkolások és gépészet .

 Még egyszer üdv !

 

 

Előzmény: kucc07 (653)
kucc07 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 653

Kedves macsb!

 

Építész vagyok, remélem némiképp tudok segíteni. A bővítés fogalommeghatározása az OTÉK-ban van:

"17. Bővítés: olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli." Tehát a tetőtérbeépítés nem bővítés, ha a szerkezethez nem nyúltok és nem nő ezzel a térfogat. Így nem bejelentésköteles, illetve nem is kell hozzá építési engedélyköteles tevékenységet folytatni. Ha nem lesz önálló rendeltetési egység (pl.külön lakás) akkor szerintem nincs más dolgotok. Természetesen ettől még szintterületi mutatónak és egyebeknek meg kell felelni. 

Esetleg az építési hatóságon kérdezzetek rá még egyszer, de ezek szerint ők is ezt mondják..

Üdv!

Előzmény: macsb (652)
macsb Creative Commons License 2017.10.28 0 0 652

Sziasztok! 

 

A segítségeteket szeretném kérni. Be szeretnénk építeni a tetőteret, szerkezethez egyáltalán nem szeretnénk nyúlni, mert már korábban úgy lett kialakítva, hogy később beépíthető legyen. Az épület 300 nm alatt lesz tetőtérrel együtt is. Beszéltünk egy építész-statikussal, szerinte építési engedélyköteles a tevékenység, én viszont úgy látom, hogy legfeljebb bejelentésköteles. Beszéltem az Önkormányzaton az Építési Pont-tal és azt mondták, hogy semmire nincsen szükség, építsük be és kész. Az Évt. És a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet szerint a lakóépület bővítése bejelentésköteles, de nem derül ki számomra, hogy mi számít bővítésnek (mert nem építünk hozzá a tetőtérhez). Tud valaki segíteni? Esetleg építész-statikus szakember van a fórumozók között? Köszönettel

rnagy8 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 651

a 632-ben?!

Előzmény: Pedro Navaja (649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!